Courgettes, voedzaam en knettergezond

Ik eet ze zelf niet vaak. Gewoonweg omdat ik er niet bepaald dol op ben, maar op zijn tijd vind ik ze, gegrild, wel erg lekker. Waar heb ik het over? Wel, over één van de meest populairste , en meest gekochte groente in Nederland: de COURGETTE. Wat is een courgette precies en hoe gezond is hij? 

IMG_4628

WAT ZIJN COURGETTES?

Courgettes zijn langwerpige groenten die erg veel lijken op een komkommer. En dat is ook niet zo raar te noemen, want het is familie van de komkommer en de pompoen. In Amerika wordt de courgette bijvoorbeeld “ summer squash “ genoemd , oftewel zomerpompoen. Een andere benaming voor de courgette is zucchini. Courgettes kun behoorlijk groot worden, maar ze worden er dan niet lekkerder op. Hoe groter de courgette, hoe meer zij aan smaak inleveren.
De meest bekendste courgette is langwerpig en groen, maar er zijn ook bol-courgettes, en gele courgettes. Ook komt er courgettes met streepjes en spikkels voor. We eten de courgette onrijp, omdat deze anders vol zit met zaden. Ze bestaan namelijk, net als komkommers, voor het grootste gedeelte uit water.
Omdat courgettes een zeer neutrale “ laffe” smaak hebben, kunnen ze erg veelzijdig worden gebruikt.
IMG_4678

ERG GEZOND

Courgettes zijn ontzettend gezond. Ze bevatten erg weinig calorieën, maar zijn extreem rijk aan vezels. Vezels zijn essentieel voor een goede stoelgang en een gezonde darmfora / passage. Courgettes zijn zeer rijk aan bepaalde vitaminen als A en C :  een exemplaar van gemiddelde grootte bevat ruim de helft van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C.  Deze vitamine is van groot belang voor een sterk immuunsysteem. Het eten van courgettes helpt daarom om je immuunsysteem te ondersteunen. Vitamine x  is daarnaast ook nuttig voor je ijzeropname, je collageenaanmaak, een mooie huid en voor het gezond houden van je hart en bloedvaten.
Daarnaast bevatten ze een aantal B vitaminen. Wat mineralen betreft bevat de courgette voornamelijk kalium , mangaan, magnesium, ijzer en fosfor. Met name het kalium gehalte is interessant.  Dit mineraal speelt een cruciale rol bij het gezond houden van je hart en bloedvaten. De balans tussen kalium en natrium in je lichaam heeft namelijk een grote invloed op je bloeddruk.
IMG_4679

Natrium heeft een bloeddrukverhogend effect, terwijl kalium dit effect juist neutraliseert. Voldoende kalium consumeren en je natriuminname onder controle houden, helpt daarom om een hoge bloeddruk te voorkomen. Dit is belangrijk omdat een hoge bloeddruk het risico op hart- en vaataandoeningen vergroot. Courgettes zijn gemakkelijk te verteren omdat ze, net als komkommers, voor een groot deel uit water bestaan. Dit water heeft samen met de vezels die deze groente bevat ook een positief effect op je stoelgang. Vocht en vezels zijn namelijk cruciaal om obstipatie te voorkomen. Ook zijn de vezels goed voor de vriendelijke bacteriën in je darmen. Dit verkleint het risico dat de slechte bacteriën in je darmen de overhand krijgen. Om optimaal van de vezels te profiteren, kun je de courgette beter niet schillen. De schil bevat namelijk de meeste vezels. De schil bevat ook antioxidanten, caroteen, luteïne, en zeaxanthine. Deze drie stoffen beschermen de ogen tegen de schadelijke inwerking van licht. Courgettes zijn koolhydraat-arm en zijn daarom erg populair in KHD -arme ( low carb) diëten.

IMG_4627

KOPEN EN BEWAREN

Je zult in de winkel vast op zoek gaan naar de grootste courgette, maar die moet je nu juist net niet kiezen, deze hebben nog maar erg weinig smaak en kunnen zelfs wat bitter smaken. Kies daarom liefst kleinere exemplaren. Zorg er wel voor dat ze mooi stevig zijn. Niet alleen zijn zachte plekken en ‘rimpels’ een teken dat ze niet op de juiste manier zijn bewaard, ook worden ze hierdoor veel minder lang houdbaar.Bewaar courgettes het liefst in de groentela van de koelkast, waardoor ze ongeveer een week goed blijven.

SAM_0683-1200x800

WAT KUN JE ERMEE?

Heel erg veel. Courgettes kunnen om te beginnen een perfecte basis zijn in deeg/ beslag. Ze geven geen smaak, maar wel binding en textuur., Ideaal sus om er bijvoorbeeld koolhydraat arme koeken van te maken. Verder kun je er taart, cake en brood van bakken. Courgettes worden meest gebruikt om te grillen. Je kunt met een kaasschaaf dunne plakken snijden en deze zonder of met olijfolie besprenkeld op de grill leggen. Daarnaast kun je met een spirelli courgette-spaghetti maken, dit is momenteel enorm populair ter vervanging voor koolhydraat-rijke deegwaren. Je kunt courgette ook in blokjes snijden en door een salade verwerken. Of door een smoothie.

INSPIRATIE OPDOEN?

sweet courgette cake

courgette roosjes

courgette spaghetti ( ook voor de airfryer)

courgette brood

 

IMG_4631

 

 
 
 

2 Reacties op “Courgettes, voedzaam en knettergezond

  1. Gaat er met het koken, bakken e.d. niet veel verloren aan belangrijke bestanddelen, o.a. vitamin.e

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *