Courgette brood

Zoals velen weten, ben ik dagelijks bezig om de meest heerlijkste meukvrije recepten te ontwikkelen. Daarin gaat vaak veel mis. Het smaakt niet, de structuur is bedroevend, kortom, misbaksels zijn hier net zo gewoon als de toppertjes. Maar dat is nu juist de crux: om deze toppertjes te verkrijgen moeten er een aantal misbaksels aan vooraf zijn  gegaan. Pas dan heb je een gouden formule in handen.

SAM_0092

Ik ben maandenlang bezig geweest op een ultiem recept te bedenken voor een echt smeuïg, hartig brood. Met de echte structuur van brood. Eindelijk is me het gelukt! Ik heb werkelijk nog nooit zulk lekker hartig brood mogen proeven. Je blijft ervan eten! Probeer het zelf maar!

Dit heb je nodig:

  • 1 grote courgette, gewassen en in de schil, in stukken gesneden
  • 30 gram edelgist 
  • 200 gram boekweitmeel
  • 20 gram psyllium
  • 15 gram bakpoeder
  • een ei
  • een eetlepel marjolein
  • een eetlepel rozemarijn
  • een eetlepel bieslook
  • anderhalve eetlepel Italiaanse kruiden
  • een snufje cayennepeper
  • een snufje keltisch zeezout

(* je kunt uiteraard ook andere kruiden kiezen)

SAM_0088

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 190 graden. Vet een hoge ronde vorm ( 20-22 cm) in met avocado olie of kokosolie en bekleed met bakpapier. Maal de courgette in de keukenmachine tot een fijne massa. Voeg de rest van de ingrediënten in een kom, en roer de courgette erdoor. Als de massa erg droog en loskorrelig blijft, voeg dan een heel klein beetje water toe, maar let op dat je alles niet te nat maakt. Stort de massa in de vorm en tik op het aanrecht zodat de massa goed in de vorm is verdeeld. Bak het brood in het midden van de oven gaar in ongeveer 40-45 minuten, blijf tussentijds controleren. Laat afkoelen.

SAM_0090

Bewaar het brood in een goed afsluitbare zak in de broodtrommel.

SAM_0089

 

13 Reacties op “Courgette brood

  1. Is deedelgist te vervangen door iets anders bvb bak ING soda,wijnsteenpoeder…wil her erg graag maken maar de drogist nog:-) niet in huis denk ik

    • Edelgist is niet te vervangen, kan wel worden weggelaten. Je kunt ook wijnsteenbakpoeder gebruiken, dit gebruik ik ook standaard. Succes

  2. Hi, kan ik psylliumvezels vervangen door lijnzaad of chiazaad (met water – papje zegmaar) en hoeveel moet ik dan gebruiken? En de bakpoeder zou ik graag vervangen door baking soda of wijnsteenbakpoeder. Hoeveel dien ik daarvan te gebruiken? Dank voor de info en dit recept!

    • ik heb geen idee hoeveel lijnzaad/chiazaad er dan nodig is en of de structuur hetzelfde blijft. Ik gebruik zelf ook wijnsteen bakpoder dus gewoon 1:1 te vervangen, Succes

  3. Beste Monique, helaas is mijn brood niet gaar. Ik was vergeten even op het aanrecht te tikken met de vorm, kan het daaraan liggen. Ik heb het brood nog een tweede keer in de oven gezet maar dat mocht niet baten, helaas.

    • zet de temperatuur wat hoger en bak wat langer. Waarschijnlijk is je beslag te nat geweest….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *