Piment

Ik heb een bizar grote verzameling aan kruiden, specerijen, gedroogde bloemen, planten en zaden in huis. Ik ben dol op alle smaken uit de natuur. Ik maak mijn kruiden mixen zelf, zo weet ik tenminste 100% zeker dat ze vrij zijn van bestrijdingsmiddelen en bakken vol zout en andere synthetische smaakversterkers. Bestrijdingsmiddelen worden helaas erg veel gebruikt op kruiden en specerijen. Het is daarom altijd verstandiger om deze biologisch in te kopen.

Er zijn populaire kruiden en specerijen die eigenlijk negens ontbreken in een gemiddelde keuken, zoals peper, zout, kaneel en nootmuskaat. PIMENT is wat dat betreft nogal een vreemde eend in de bijt. Niet veel mensen kennen deze lekkere specerij, laat staan dat ze het ooit hebben geproefd. Hoogste tijd om piment eens voor te stellen!

WAT IS PIMENT?

Piment lijkt nog het meest op gedroogde kleine zwarte besjes, ze worden ook nog wel eens verward met zwarte peper korrels. De oorsprong ligt in Jamaica, waar ze in 1492 werden ontdekt door Columbus. Het heeft een paar honderd jaar geduurd voordat Europa in de gaten kreeg wat voor heerlijke smaakmaker de piment besjes waren. De besjes groeien aan bomen die alleen op het Amerikaanse continent goed gedijen. Er zijn plantages in Mexico en Centraal Amerika, maar de beste kwaliteit wordt gehaald uit Jamaica.  Ze worden ook wel ALL SPICE genoemd, omdat ze zo veelzijdig zijn in smaken. Velen associeren de smaak aan vele andere smaken van verschillende kruiden en specerijen waaronder peper, nootmuskaat, kaneel, en kruidnagel. Piment wordt dan ook vrij veel gebruikt in kruidige zoete mixen als speculaaskruiden. Door de nogal peperige smaaknoot wordt piment ook nog wel eens “ Jamaicaanse peper” genoemd.

GEZOND

Piment is, net als vele andere kruiden en specerijen, gezond. Het is rijk aan euganol, hetzelfde stofje wat we ook in kruidnagel tegenkomen en vooral erg gunstige effecten heeft op mond en tand / tandvleesproblemen. Alhoewel we niet veel van piment eten, is het leuk om te weten dat het rijk is aan vitaminen en mineralen. Het is daarom een gezonde aanvulling op een gezond eetpatroon.

POEDER / GEDROOGD BESJE

In Nederland kunnen we vrijwel overal piment in poedervorm kopen. De besjes zijn moeilijk verkrijgbaar, maar wel het meest aromatisch, als je deze voor gebruik kneust in een vijzel. Je kunt piment toevoegen aan gerechten, in baksels en het is een echte smaakmaker over een salade. Gebruik nooit meer dan een klein theelepeltje per dag. Over doseringen kunnen risicovol zijn.

Waar wordt piment voor gebruikt ?

Piment kennen we misschien niet in de vorm van de volle korreltjes, maar wellicht wel in een kruiden en / of specerijmengsel. Zeker in zoete kruiden en specerij mengsels als speculaaskruiden . taai- taai kruiden en koek-kruiden komen we piment veel tegen. Piment geeft aan deze mengsels een verfijnde zoete en peperige smaaknoot. Piment wordt in pure vorm meest gebruikt bij / over / door / in vleesgerechten.

 

Waar kan ik piment het beste inkopen ?

Net als met de vele andere kruiden & specerijen is het meest verstandig, om piment biologisch in te kopen.

We hebben tegenwoordig onze monden vol over de bestrijdingsmiddelen. We hebben er allemaal een mening over en mogen ons dan ook best terecht wat zorgen maken. De industrie lijkt steeds meer en meer grenzen over te gaan om massale producties te kunnen bewerkstelligen ( = meer opbrengst ) en de wetten en regelgevingen lijken daarin lekker mee te buigen.
Ee wordt wat betreft ons voedsel behoorlijk wat bespoten. En ondanks dat er best strenge controles zijn, kan uiteraard nooit alles worden gecontroleerd. En zien we vaak in steekproeven, dat de concentraties soms té hoog zijn, of dat er een té grote cocktail is gebruikt.
Er zijn producten, die echt FLINK worden bespoten. En daaronder vallen zeker kruiden & specerijen. Wereldwijd zijn kruiden & specerijen geliefd en zeer populair. De vraag is dan ook massaal groot. De producties verlopen nooit zo schoon. En omdat veel kruiden & specerijen onderhevig zijn aan schadelijke invloeden van buitenaf, worden er nogal wat bestrijdingsmiddelen gebruikt. Natuurlijk eten we geen bestrijdingsmiddelen op, maar er blijven in zo’n eindproductie altijd resten achter, die we WEL opeten.
We kunnen daarom echt beter kiezen voor biologische alternatieven. Biologisch verbouwde kruiden & specerijen worden om te beginnen nooit bespoten met “ NASTY ‘ pesticiden, wat een verbouw arbeidsintensiever maakt. Biologische boeren maken gebruik van natuurlijke methoden om ongedierte en alle andere schadelijke invloeden van buitenaf te bestrijden. Dit verbetert ook meteen de vruchtbaarheid van de bodem. Daarnaast is er oog voor de biodiversiteit. Het is dus ook een stuk beter voor het milieu.
Het heeft nog meer voordeel, en dat is de smaak. Biologisch gedroogde verse kruiden & specerijen hebben een diepere, vollere, intensere smaak, een betere geur en een intense kleur. Vergelijk het zelf maar eens.
Biologische kruiden & specerijen worden streng gecontroleerd. Er zijn keurmerken die deze controles uitvoeren, en delen certificaten uit. Via deze weg kunnen zowel leveranciers als uiteindelijk de consument uitgaan op een goede kwaliteit zonder ( resten van ) bestrijdingsmiddelen.
Kortom ; hoe verleidelijk de schattige blikjes van Jonnie ook zijn, hoe goedkoop de potjes van Verstegen ook zijn tegenover biologisch, wil je echt zeker zijn van pesticiden vrije kruiden & specerijen, koop dan voortaan biologisch in.
De prijs…ja, die valt IETS duurder uit dan verstegen, maar daar tegenover gezet heb je wel echt hoge kwaliteit, smaak, kleur en geur en….help je biodiversiteit / boeren en het milieu. Trouwens : als je naar de huidige verkooprijzen in de supermarkten kijkt, ontlopen de prijzen elkaar nauwelijks nog.
Je kunt nog een stapje verder gaan, om de voetafdruk ook zo klein mogelijk te houden. Daar sta ik en ook puur & fit voor, we zijn om deze reden daarom een eigen afvul ruimte begonnen, waar we ook al onze biologisch gecertificeerde kruiden & specerijen rechtstreeks en handmatig verpakken. We bieden zo ook werkgelegenheid aan mensen die het om welke reden moeilijk hebben op de arbeidsmarkt, en we houden zelf de regie in handen.
We mengen bijvoorbeeld ook zelf onze nieuwe wereldkruiden mixen die wij gisteren lanceerden. We laten alles dus niet fabrieksmatig maken, we stropen ZELF onze mouwen op. Vullen zelf onze zakjes en potjes. VERSER kan niet! En dat ZIE je niet alleen, dat ruik je, dat PROEF je vooral. Het maakt bovendien, dat je deze kruiden spaarzamer kunt gebruiken, omdat ze een zeer intensieve smaak hebben.
De piment bij puur & fit is uiteraard 100% biologisch gecertificeerd, en komt o.a uit Mexico, Guatemala, Honduras. De gemalen poedervorm is ook afkomstig uit deze landen. Er zijn geen residuen van bestrijdingsmiddelen aanwezig .
Wil je de korrels bestellen ? KLIK DAN HIER
Wil je de poedervorm bestellen ? KLIK DAN HIER 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *