Piment

Ik heb een bizar grote verzameling aan kruiden, specerijen, gedroogde bloemen, planten en zaden in huis. Ik ben dol op alle smaken uit de natuur. Ik maak mijn kruiden mixen zelf, zo weet ik tenminste 100% zeker dat ze vrij zijn van bestrijdingsmiddelen en bakken vol zout en andere synthetische smaakversterkers. Bestrijdingsmiddelen worden helaas erg veel gebruikt op kruiden en specerijen. Het is daarom altijd verstandiger om deze biologisch in te kopen.

Er zijn populaire kruiden en specerijen die eigenlijk negens ontbreken in een gemiddelde keuken, zoals peper, zout, kaneel en nootmuskaat. PIMENT is wat dat betreft nogal een vreemde eend in de bijt. Niet veel mensen kennen deze lekkere specerij, laat staan dat ze het ooit hebben geproefd. Hoogste tijd om piment eens voor te stellen!

WAT IS PIMENT?

Piment lijkt nog het meest op gedroogde kleine zwarte besjes, ze worden ook nog wel eens verward met zwarte peper korrels. De oorsprong ligt in Jamaica, waar ze in 1492 werden ontdekt door Columbus. Het heeft een paar honderd jaar geduurd voordat Europa in de gaten kreeg wat voor heerlijke smaakmaker de piment besjes waren. De besjes groeien aan bomen die alleen op het Amerikaanse continent goed gedijen. Er zijn plantages in Mexico en Centraal Amerika, maar de beste kwaliteit wordt gehaald uit Jamaica.  Ze worden ook wel ALL SPICE genoemd, omdat ze zo veelzijdig zijn in smaken. Velen associeren de smaak aan vele andere smaken van verschillende kruiden en specerijen waaronder peper, nootmuskaat, kaneel, en kruidnagel. Piment wordt dan ook vrij veel gebruikt in kruidige zoete mixen als speculaaskruiden. Door de nogal peperige smaaknoot wordt piment ook nog wel eens “ Jamaicaanse peper” genoemd.

GEZOND

Piment is, net als vele andere kruiden en specerijen, gezond. Het is rijk aan euganol, hetzelfde stofje wat we ook in kruidnagel tegenkomen en vooral erg gunstige effecten heeft op mond en tand / tandvleesproblemen. Alhoewel we niet veel van piment eten, is het leuk om te weten dat het rijk is aan vitaminen en mineralen. Het is daarom een gezonde aanvulling op een gezond eetpatroon.

POEDER / GEDROOGD BESJE

In Nederland kunnen we vrijwel overal piment in poedervorm kopen. De besjes zijn moeilijk verkrijgbaar, maar wel het meest aromatisch, als je deze voor gebruik kneust in een vijzel. Je kunt piment toevoegen aan gerechten, in baksels en het is een echte smaakmaker over een salade. Gebruik nooit meer dan een klein theelepeltje per dag. Over doseringen kunnen risicovol zijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *