Geveld door de griep…..wat nu?

Op dit moment van schrijven ben ik getroffen door een hevig griepvirus. Opmerkelijk, want ik kan mij de dag niet eens heugen wanneer ik voor het laatst echt ziek was. Dit moet zeker meer dan twintig jaar geleden zijn. Ieder jaar wandel ik “ fluitend” door alle rondzwevende bacillen, zelfs verkoudheidjes kan ik mij niet eens herinneren. Maar als ik dan wordt getroffen, dan heb ik het flink te pakken. Volgens de statistieken zijn we al op 7 April officieel gevrijwaard van de bekende griep-epedemiën. Dat dit niets zegt over het vatten van het griepvirus, bewijs ik nu. 

Omdat ik nooit ( alleen als het écht moet) medicatie slik, kost het mij wellicht iets langer om te herstellen. Ik zoek altijd natuurlijke alternatieven. Nu dat het plotseling nodig is, ben ik mij wat gaan verdiepen in alle natuurlijke middeltjes om griep te lijf te gaan. Wat is griep, hoe kom je er vanaf en, wat zijn natuurlijke middeltjes om de griep te lijf te gaan?

WAT IS GRIEP?

Influenza, zoals griep officieel heet, is een besmettelijke ziekte. Je krijgt het via het griep-virus. Het griep-virus wordt nogal eens verward met het verkoudheidsvirus. Dit omdat enkele symptomen bij verkoudheid hetzelfde zijn als bij griep, zoals keelpijn, hoesten en snotterigheid. Toch zijn het twee totaal verschillende virussen. De kenmerkende klachten bij griep zijn:

– koorts en koude rillingen

– hoesten, droge hoest

– hoofdpijn, oorpijn

– spierpijn over het gehele lichaam

– keelpijn

– erg moe zijn, en geen stap meer vooruit kunnen zetten

– snotterigheid

Deze klachten duren enkele dagen tot een week. Daarna kan het weken duren eer je lichaam weer volledig is hersteld en jij je weer topfit voelt. De tijd tussen besmetting en werkelijk ziek worden ligt tussen 2-5 dagen. Meestal gebeurt het na drie dagen. Al één dag voordat het je onverwacht treft, ben je al besmettelijk voor anderen. 

Het virus nestelt zich in keel-neus en luchtwegen. Door hoesten, niezen en praten komen kleine druppels met het virus in de lucht. Deze kun je gemakkelijk inademen en kun je besmet raken. Het virus kan ook op handen en voorwerpen komen, denk bijvoorbeeld aan de handgreep van de winkelwagen. Op die manier kun je ook besmet raken. Niet iedereen wordt daadwerkelijk ziek, als zij zijn besmet. Daarom is een goede weerstand van “ levensbelang”. 

Het is een fabel, dat sommige mensen nooit ziek worden. Iedereen kan de griep krijgen. Zeker in zeer stressvolle periodes ( in mijn geval nu) kan de weerstand behoorlijk afzwakken waardoor virussen vrij spel krijgen. 

Er zijn groepen mensen die extra moeten oppassen met de griep. Mensen met hartziekten, longziekten, nierziekten, en diabetes hebben extra aandacht nodig. Zij worden opgeroepen de griepprik te halen als er een griepepidemie rondwaart. Ook ouderen, ouder dan 65 jaar, krijgen een oproep. Zelfs met een griepprik is het echter niet te voorkomen, het is en blijft een besmettelijke ziekte. De griepprik beschermt twee weken, waardoor iemand die de prik heeft gehad, toch ziek kan worden. 

HOE KOM JE VAN DE GRIEP AF? 

Tja, er zit gewoonweg niets anders op dan uitzieken. Belangrijk is om je lichaam de kans te geven te herstellen. Geef het veel rust. Meestal voel je je flink beroerd en doodop, dat rust iets vanzelfsprekends is. Griep duurt gemiddeld 5 dagen, er zijn meestal geen medicijnen nodig. Wel kun je een longontsteking ontwikkelen. Daar krijg je wel medicatie voor. Belangrijk: ga naar de huisarts als:

– de koorts langer duurt dan 5 dagen

– de koorts opnieuw terugkomt

– de ziekte benauwd is

GOEDE HYGIENE

Naast veel rust pakken is goede hygiëne ook zeer belangrijk. Heb je eetlust, was je voeding zorgvuldig. Hou je huis ook zo schoon mogelijk. Neem dagelijks deurknoppen ( denk ook aan de hendel van de koelkast! ) en lichtknoppen af. Ook zeer belangrijk is om goed te ventileren. Zet dagelijks ramen en deuren open. 

ETEN EN DRINKEN

Misschien is het wel het allerlaatste waaraan je moet denken, maar toch is het ontzettend belangrijk om zoveel als mogelijk je normale eetpatroon aan te houden. Als je koorts hebt is het ontzettend belangrijk veel te drinken. Drink liefst water. Mijd zoete drankjes. Gelukkig heb ik nog een redelijke eetlust, waardoor ik mijn gewone voedingspatroon kan aanhouden. Dit komt mijn lijf ten goede die nu alle  nodig heeft om het virus uit mijn lichaam te werken. Helaas smaakt je voeding minder lekker, maar ondanks dat, zorg dat je goed en stevig eet, zoveel je op kan. Eet bijvoorbeeld licht gestoomde groenten. En probeer zoveel mogelijk vers intact fruit te eten , vooral zacht fruit i.v.m de antioxidanten. 

Ik probeer met gezonde voeding mijzelf weer op te lappen. Wat eet ik zoal?

verse zwarte knoflook

– gestoomde verse groente

– veel vers intact zacht fruit

– verse rauwe ui in een bonenpuree

moringa bladeren, gedroogd blad om thee te maken

– biologisch dynamisch magere kwark

– baobab poeder door de kwark ( bevat extreem veel vitamine C)

Ik probeer over de gehele dag te eten. Drinken doe ik 24 uur per dag, ik ben door de koorts vaak erg dorstig. Als het mij lukt, eet ik ook een homemade waterijsje. Verder probeer ik erg veel rust te pakken, want voor een drukke troela als ik niet meevalt 😉 

Ik hoop, dat ik zeer snel weer op de been ben. 

Heb jij nog goede gezonde tips om griep te lijf te gaan?

Laat ze hieronder achter! 

10 Reacties op “Geveld door de griep…..wat nu?

 1. Ik heb een massagepraktijk en sinds vorige zoner ben ik bijna elke dag of week gaan zwemmen in koud water achter huis,sinds oktober kwam hier een griepepidemie, voorbij veel klanten kwamen hier langs met bacillen alle aanslagen overleefd, nu in mei? Juist ook griep gevonden…
  Tsja

 2. Er komt een flinke doos met verse Moringa naar je toe en en een flesje Moringa olie om de pijn te verzachten.
  Ik heb dit jaar hetzelfde meegemaakt, nooit griep en toen kwam deze langs…. was erg heftig 🙁
  Beterschap <3

  • je bent mijn held! Ik wens je morgen een fijne reis, en spreek/zie je snel! Ik hoop inderdaad dat ik er snel weer vanaf ben…wat kan een mens zich beroerd voelen! xxxx

 3. Mijn steun en toeverlaat bij deze laatste griep,3 tot 5x per dag een glas met daarin het sap van een citroen, (net zoveel) honing en wat plakjes gember (kneuzen in het glas). Aanvullen met heet water. Dit naast gezonde voeding 🙂 en veel water uiteraard 🙂

 4. Kippensoep! Maar dan wel een uurtje of 5 trekken, het is de bedoeling dat het kraakbeen oplost, uit de botten en mergpijp komen ook gezonde stoffen. Doe ook iets citroensap erin dat trekt de calcium beter uit de botten.
  Je merkt het de volgende dag al!
  Beterschap

  • ik ben veggie 😉 Dus gaat hem niet worden…

 5. Je bedoelt waarschijnlijk dat de griepprik pas ná twee weken beschermt…
  Veel beterschap gewenst!

 6. Manuka honing( de echte) met kaneel mengen, paar x per dag een lepeltje nemen.
  Juice maken van gember, Citroen, (eventueel knoflook) en kurkuma eventueel nog dille en bleekselderij.
  Werkt slijmvorming en gaat ontstekingen tegen.

 7. De beste remedie tegen griep is kokos olie ,ees het boek van Bruce fife eens het kokos olie wonder dan ben je OM.
  Iedereen zegt kokos olie is slecht maar het zit toch wel iets anders in eljaar hin legt het heel goed uit.Ben niet meer verkouden geweest sinds ik kokos olie gebruik
  ER IS GEEN BETER ANTIBACTERIEELMIDDEL DAN KOKOS OLIE .
  MADELIEF*

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *