Vegan noten kaasje

Ook in het nieuwe jaar ( 2018) voorspel ik een grote ” veganisten-golf”. Het zaadje is geplant in het vorige jaar en steeds meer mensen besluiten om niets meer aan dierenleed te pikken en vooral te slikken. Ik zelf ben 99% veganist. Ik ben niet 100% vegan omdat ik biologisch-dynamische kwark en yoghurt geniet. Maar verder eet ik al bijna 30 jaar vegetarisch. Mijn grote voordeel is dat ik nooit gek op vlees ben geweest. Dit vergemakkelijkte mijn besluit om vegetariër te worden enorm in de jaren 90.

IMG_1224

Iets waar ik van kinds af aan al dol op ben is kaas. Dit eet ik natuurlijk ook al jaren niet meer, maar ik maak zelf mijn kaas-vervangers en mis eigenlijk daardoor helemaal niets. Kaasjes kun je zeer eenvoudig zelf maken. En persoonlijk vind ik het veel lekkerder! Ik heb inmiddels al veel veganistische kaas-vervangers bedacht. Klik hier om naar de recepten te gaan.  Dit noten kaasje bedacht ik spontaan. Ik had wat tempeh over, en bedacht er deze superlekkere zachte notenkaas mee. Heerlijk op een kaasplankje, als spread op de boterham/ cracker/toast, of gewoon lekker uit het vuistje.

IMG_1225

Je kunt het beste gebruik maken van een hoge snelheidsblender. Deze verwarmt direct. Heb je geen HS blender? Gebruik dan een gewone blender om alles te pureren, en voeg daarna alles in een pannetje en warm dit al roerend op.

Dit heb je nodig:

  • 400 gram biologische tempeh in stukjes
  • twee flinke eetlepels ras el hanout kruiden
  • een eetlepel kerrie masala
  • een klein mespuntje keltisch zeezout
  • een kopje edelgist
  • 35 ml water
  • 175 gram ongezouten cashewnoten
  • 2 gram Agar Agar ( poeder)

Voor de garnering:

  • hele walnoten.

 

IMG_1221

Zo maak je het:

Doe alle ingrediënten in de blender en laat op hoge snelheid ongeveer 5 minuten draaien. Vet een rond kommetje in met wat kokosolie. Stort de massa in de kom en druk stevig aan. Laat in de koelkast of op een koele plek rusten. Na enkele uren kun je het kaasje voorzichtig uit het kommetje halen. Je kunt dit het beste doen door de randen met een taart mesje los te maken. Draai het kommetje om op een bord.  Je kunt het kaasje, als het niet heel uit het kommetje komt, nog bij boetseren. Garneer de hele walnoten op het kaasje.

IMG_1220

Je kunt het kaasje ongeveer een week in de koelkast bewaren. Wil je een wat zoeter kaasje? Voeg dan een theelepel greensweet-stevia sweet Xtra aan de ingrediënten toe of bestrooi het kaasje met wat erythritol suiker.

IMG_1223

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *