Amandel roomyoghurt ( vegan)

Er zijn tegenwoordig tientallen plantaardige vervangers op de markt voor zuivel. Zoals kwark, yoghurt en melk. De meesten bestaan uit soja of kokosmelk. Daarnaast wordt erg veel toegevoegd, om een product zijn romigheid en textuur te geven. Dit zijn meestal synthetische verdikkingsmiddelen. En erg veel suiker voor de smaak. Dit maakt zo’n zuivelvervangend product dan wel veganistisch/ koemelkvrij, maar niet gezonder.

SAM_0911

Gelukkig kun je zelf ook erg goed zuivelvervangers maken, en dat is helemaal niet moeilijk. Met wat simpele handelingen tover je een heerlijk romige melk of yoghurt op tafel. Om yoghurt te maken heb je een melkzuur bacterie nodig om de boel aan te zuren. En het ook meteen gezond te maken voor de darmflora. Je kunt daarvoor bijvoorbeeld probiotica ampullen gebruiken ( capsules) maar deze zijn bijna nooit geheel 100% natuurlijk, laat staan veganistisch. Ik gebruik PRO DARM. Waarom ik dit gebruik en waarom het echt super gezond is voor je, lees je hier.

SAM_0907

Je kunt yoghurt van zaden, pitten noten en granen maken. Ik geef hier een heerlijk en eenvoudig recept voor een romige amandel yoghurt. Je kunt het beste de bruine amandelen 24 uur laten weken, maar dat hoeft uiteraard niet. Ik heb voor dit recept de amandelen ongeveer 2 uur laten weken in heet water die ik steeds even ververste. Dat is ruim voldoende. Laat de amandelen maximaal anderhalf uur in heet water weken.

SAM_0906

Dit heb je nodig:

( voor 500 ml yoghurt)

25 bruine amandelen, geweekt

10-12 druppels greensweet-stevia ( ik heb de amandelsmaak gebruikt)

450 ml water

een afgestreken theelepel xantangom *

een eetlepel tapiocameel

een eetlepel johannes broodpitmeel

een dopje PRO DARM waterkefir

(* dit is optioneel om de yoghurt extra romig te maken. Het hoeft dus niet)

SAM_0909

 

Zo maak je het:

Doe de amandelen, water en stevia in de HS blender of blender met krachtige motor of keukenmachine en laat draaien tot de amandelen volledig zijn vermalen tot melk. Zeef de melk. Gooi de melk weer terug in de blender en voeg de rest van de ingrediënten, behalve de pro darm, toe en laat nog een keer goed draaien. Roer tot slot het dopje pro darm door de massa. Giet in een schone glazen pot en laat tenminste twee uur in de koelkast opstijven. Voor ieder gebruik even stevig doorroeren.  Bewaren in de koelkast. Ongeveer 5 dagen houdbaar.

SAM_0908

 

 

 

4 Reacties op “Amandel roomyoghurt ( vegan)

  1. Ik mis hier het fermenteerproces bij kamertemperatuur? Dit wordt toch gewoon dikke pap, zonder het zurige van yoghurt?

  2. Monique, heb jij enig idee over je deze joghurt iets zuurder krijgt? Alvast bedankt.

    • Je zou er wat Molkosan (ingedikte wei) van dr Vogel doorheen kunnen roeren.

  3. Hi, een vraagje: de amandelkwark van de AH bevat E440 verdikkingsmiddel; ‘natuurlijke’ pectine dat uit fruit wordt gehaald. Betekent dit dat dit ‘verdikkingsmiddel’ minder slecht is voor de gezondheid omdat het niet synthetisch is? Alvast bedankt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *