Bieten burger

Bietjes…..love them or hate them. Er is geen gulden middenweg. Of je houdt van de aardse smaak of je gruwelt ervan. Ik vind het heerlijk. Zo heerlijk zelfs dat ik iedere dag een rauwe biet door mijn eten verwerk. Het zijn namelijk ook nog eens zeer gezonde rakkers, die bietjes.

AHI_434d50323630383036_2_LowRes_JPG

Plotseling lijken de bietenburgers ons rond de oren te vliegen. Waarschijnlijk hebben fabrikanten nu pas ontdekt hoe geweldig deze burgers smaken en zijn zelf gaan stoeien met hun fabrieken vol aan kunstmatige meuk om bietenburgers eruit te stampen. Ook de invloeden van de gezonde trends zorgen voor steeds meer van ” dit soort” producten in de supermarkt. We hoeven er helaas niet blijer van te worden, want al deze zogenaamde verantwoorde producten zitten vol gepropt met suiker, zout, transvetten en andere additieven. Zo niet nodig! Want de lekkerste bietenburger maak je gewoon zelf!

SAM_0146

Deze burgers kun je op voorraad maken. Vries ze in, zodat je altijd een verse burger bij-de-hand hebt als je er trek in hebt. Dit recept is goed voor ongeveer 10-12 burgers ( afhankelijk van hoe groot je ze wilt) Ze worden in de oven gevakken wat ervoor zorgt dat ze veel minder vet bevatten! Ook slanke burgers dus!

Dit heb je nodig:

  • 500 gram gekookte bieten ( uitlekken, het rode sap bewaren!) waarvan één biet in kleine stukjes gesneden
  • 250 gram havermout ( droog)
  • twee eetlepels Monique’s Meukvrije 07 alleskunner kruiden of andere lekkere kruiden naar keuze
  • een halve kleine prei, in ringen
  • een wortel, in kleine stukjes
  • enkele blaadjes bladpeterselie, fijn geknipt
  • 50-70 ml water
  • twee teentjes zwarte knoflook of rauwe knoflook ( deze snipperen)

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 190 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Gooi de helft van de wortel, de helft van de prei, de helft van de bladpeterselie, de hele bieten, de havermout, zwarte knoflook, kruiden en water in de keukenmachine en pureer tot een stevige homogene massa. Zet de massa kort weg in de koelkast om wat op te stijven. Spatel de rest van de ingrediënten door het mengsel.  Draai er burgers van en leg deze op de bakplaat. Bak de burgers in het midden van de oven gaar in ongeveer 35-40 minuten, blijf tussentijds goed controleren. Je kunt de burgers halverwege de baktijd omkeren, maar dat hoeft niet.

SAM_0145

 

 

3 Reacties op “Bieten burger

  1. Hallo Monique, lijkt mij heerlijk maar wat doe ik dan met het sap?

    Hartelijke groet,

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *