Hoe gezond is bakpapier?
Bakpapier is zoiets “ gewoons” waar we niet echt veel bij stilstaan. Als we wat lekkers willen bakken, halen we een rolletje en gebruiken dit zonder nadenken. Tot voor kort deed ik dit ook. Bakpapier was voor mij bakpapier. En ik gebruikte het bakpapier waar ik de beste ervaringen mee had. Daar zit namelijk wel wat verschil in, heb ik gemerkt. Sommige varianten blijven bijvoorbeeld enorm kleven, of waren in nog geen half uurtje in de oven donkerbruin verkleurd. Pas toen ik onlangs een aantal vragen gesteld kreeg over de gezondheid van bakpapier, ben ik mij ook gaan afvragen hoe dat precies zit. Hoe gezond is bakpapier eigenlijk? Ik ben erin gedoken.
WAT IS BAKPAPIER?
We weten allemaal wel wat bakpapier is. Speciaal papier voor in de oven. Maar hoe wordt dat nu precies gemaakt?
Bakpapier is gemaakt van papier pulp net als elk normaal papier , Het wordt echter gedompeld in zwavelzuur of zinkchloride (zuur behandeling). Na behandeling met een van deze oplossingen, verliest het papier de chemische stoffen en wordt het verstevigt of bedekt met siliconen met olie gebaseerde coatings. Dit wordt gevolgd door het drogen. Het resultaat is het perkament of bakpapier, wat extreem licht in gewicht is, het heeft een hoge dichtheid, en is warmte en temperatuurbestendig .Dit proces zorgt ervoor dat het bakpapier niet plakt en dat de voedingsmiddelen niet bederven.
Natuurlijk klinkt het allemaal wat “ luguber” maar bakpapier is 100% veilig. Maar het maakt wel degelijk verschil WELKE je gebruikt. Zeker goedkopere ( massa) producties zijn niet altijd “ gezond”. Niet dat we direct doodgaan als we het gebruiken, maar het ene merk gebruikt wat meer meuk als de ander tijdens zijn productie. Zeker massa producties zijn zo goedkoop mogelijk vervaardigd wat vaak betekent dat er wordt gewerkt met zo goedkoop mogelijke middelen. Net als met ons voedsel wordt er met zo goedkoop mogelijke productie-processen gewerkt om de meeste winst te behalen.
VERSCHILLENDE SOORTEN
Bakpapier wordt van verschillende materialen gemaakt. Meest gebruikt is het zogenoemde perkament papier. Perkamentpapier is een machineglad, houtvrij papier met een gewicht vanaf 50g/m2 dat is gemaakt van een met zwavelzuur en glycerine behandelde celstof of katoenvezel.
Het is zeer vetdicht, watervast en in hoge mate luchtdicht en daardoor heel geschikt voor het verpakken van boter, vet en vis. Daarnaast heb je gesiliconeerd plantaardig perkament papier. Dit papier is bestand tegen heel hoge temperaturen, ( tot wel 230 graden Celcius) en heeft de bekende “ non-stick” eigenschappen. Deze soort is ontwikkeld voor meerdere keren gebruikt te worden en zijn vaak gemaakt voor grootbedrijven zoals bakkerijen.
Je hebt ook bakpapier wat is gemaakt van waxpapier. Dit papier is gewaxt in een triple coated parafinewax bad. Het verschil tussen waxed bakpapier en perkament is de hittebestendigheid. Wax papier heeft een veel lagere hittebestendigheid, het smelt al bij vrij lagere temperaturen wat ervoor kan zorgen dat er vieze smaakjes terechtkomen in je voedsel. Wax papier wordt dan ook vaak gebruikt als vetvrij papier onder je baksels na het bakken.
De leuke witte papieren taart/ gebakspapiertjes zijn bijvoorbeeld gemaakt van waxed papier.
Je kunt in de supermarkt ook bruin bakpapier kopen. Deze zijn vaak ongebleekt, maar bevatten wel een dubbele anti kleeflaag. Deze zijn ook veel duurder
GIFTIGE STOFFEN
Zoals je hebt kunnen lezen, worden chemische stoffen middels een zuur behandeling verwijderd. Daarna worden er laagjes ( meestal van siliconen met olie) op gespoten, wat het papier vuurvast en hittebestendig maakt tot een gemiddelde temperatuur van 200-220 graden. Die laagjes kunnen bestaan uit verschillende componenten. Er wordt ook veel gewerkt met teflon laagjes. Teflon lagen zie je vooral terug op bak-matten en matten die je meerdere keren kunt gebruiken.
Waar de crux een beetje zit zijn de bewerkingsprocessen van de vele fabrikanten. Welke stoffen en in welke hoeveelheden, maar ook of er bijvoorbeeld wordt gewerkt met 100% siliconen. Bij de goedkope varianten ( supermarkt, discounters) komen we vaker versnelde producties tegen wat vaak duidt op meer giftige stoffen. Nogmaals benadruk ik, dat de verkochte soorten bakpapier zijn goedgekeurd door de EU, en daardoor 100% veilig zijn verklaard. Het betekent dus niet dat het gangbare bakpapier giftig is. Het kan wel bestaan uit teflon laagjes en niet zuivere siliconen.
GIFVRIJ BAKPAPIER
Wil je verzekerd zijn van gifvrij bakpapier, dan kun je terecht in de biowinkel. Daar worden gifvrije en milieuvriendelijk geproduceerde rollen bakpapier verkocht. Het bakpapier is niet gebleekt, en chloorvrij. Ook de verpakking is gemaakt uit gerecycled karton, en zijn er plantaardige inkten gebruikt voor de bedrukking. Zelfs aan het lijm is gedacht, deze is ook gifvrij. Dit gifvrije bakpapier is gemaakt met 100% natuurlijke siliconen. Goedkoop is het niet ( een rol met 70 vellen kost gemiddeld 3,95) maar je kunt het papier meerdere keren gebruiken. Het bakpapier is ook in de webwinkel te bestellen, klik hier
BAK MATTEN
Industrieel worden deze vaak gebruikt vanwege de duurzaamheid, ze zijn meerdere keren te gebruiken. Bak matten kun je na gebruik afwassen. Bakmatten worden gemaakt uit siliconen. Daarop worden vaak nog lagen gespoten ( meestal teflon) om de duurzaamheid te verlengen. Voor thuisgebruik zien we vaak bakmatten in alle kleuren van de regenboog. Ook hier moet je goed opletten, want vaak zijn deze matten gemaakt van het slechte soort siliconen ( met weekmakers) Verzeker jezelf ervan dat de mat is gemaakt uit 100% siliconen en geen extra teflonlaagjes bevat, Deze vind je niet in discount winkels of in supermarkten, maar bij toonaangevende kook/bakwinkels. Meer info lezen over siliconen? Klik hier.
KWALITEIT
Ook in het land van bakpapier zijn er grote kwaliteitsverschillen te ontdekken. Dit ontdekte ik zelf ook afgelopen jaren dat ik bakpapier inkoop. Sommige varianten ( de goedkopere) zijn minder “ anti-kleef” en bevatten maar een laagje siliconen/olie. Ook kan je bakpapier sneller bruin verkleuren in de oven dan de ander. Toch hoeft een duurder betaald rolletje bakpapier niet beter te zijn dan een goedkopere rol. Het is sterk afhankelijk van de productie. Zo kan een fabrikant kiezen voor één of twee lagen, of voor 100% of onzuivere siliconen. Dit merk je uiteraard ook in kwaliteit, terwijl de prijs vaak niets zegt.
Resumerend: het is waar je zelf voor kiest. Wil je 100% veilig gewaarborgd, kies dan voor de gifvrije varianten. Daar bak ik voortaan ook mee….De gangbare soorten zijn 100% voedselveilig. Ik persoonlijk ben geen voorstander van herbruikbare bak-matten. Naast een bron van bacteriën kunnen er altijd verbrande resten achterblijven ( bekijk je bakplaten maar eens voor de grap…) en ik kies dan liever voor bakpapier.
Hallo Monique
Fijn dat je in de wereld van bakpapier bent gedoken. Zelf bakken kan redelijk afvalvrij. Dat vinden wij van Use-Less belangrijk. ‘gewoon’ bakpapier is gecoat. Dus hoort bij het restafval. Maar weet jij hoe dat zit met het bakpapier van de biowinkel die je in het stuk hierboven beschrijft? Hoort dit ook in het restafval? Of zou het gerecycled kunnen worden?
En uit milieu oogpunt, als je naar afval kijkt, welk bakpapier beveel je dan aan?
Hallo Monique, zou je hier nog reactie op kunnen geven? Dit is een van de dingen wat we nog hebben bij het rest afval. Zou mooi zijn als het bijv. Bij gft of op compost kan. Groetjes
Aangezien Monique niet antwoord, zal ik hier mijn eigen tip geven: bakpapier van If You Care. De beste soort (in kwaliteit op alle vlakken) die ik ooit heb gehad. Milieuvriendelijke verpakking, chloorvrij, ongebleekt FSC-papier, gecoat met natuurlijke siliconen, meermaals te gebruiken, plakt nauwelijks, kan bij het gft. O.a. verkrijgbaar bij bio(web)winkels en via Bol.
Dank voor je onderzoek. Wat fijn dat er mensen zijn zoals jij, die het gewoon allemaal uitzoeken. Steeds meer kom ik tot de ontdekking dat we toch wel heel vaak belazerd worden. En ik hoop dat er steeds meer mensen komen die dat niet meer willen, dat we elkaar en ons zelf serieus gaan nemen,aardiger worden en echt respect voor onze omgeving en onszelf gaan krijgen. Bedankt nogmaals Monique en blijf alsjeblieft zo kritisch!
Dag Monique,
Echt goed we zaten ook met dezelfde vragen en nu hebben we een duidelijk antwoord, bedankt voor het artikel en nog veel succes met al wat je doet en blijf vooral zo verder doen, het is echt nodig in de wereld, dat er nog wakkere mensen zijn.
Vele groetjes
Boshka en Jef
ik sluit me aan bij Jef en Boschka
Sonja Staes
Altijd weer interessante informatie, ik leer er veel van, dank je. goed werk.
Ik neem aan dat mensen die dingen onderzoeken of het giftig is, ook niet roken.
Anders is het erg krom en hypocriet.
Bedankt voor de informatie goed onderzoek!
ehhhh hoe krom kan een mens denken door gelijk roken erbij te halen, neem aan dat u ook geen alcohol drinkt want dat is ook dom en hypocriet net zoals autorijden en vliegen
Hi Monique! Goed verhaal! Het komt er steeds weer op neer dat “gemaksdingen” hun prijs hebben. Ook, niet als laatste voor de gezondheid!
Wat, als we nou gewoon weer, de bakplast met boter insmeren en met bloem bestuiven…..
Back to Basics…
Dag Monique,
Op een Facebook groep las ik over ‘Parchment Paper’ als alternatief voor huishoudefolie. Ik wou er wat meer over lezen in mijn eigen taal en kwam bij jou terecht. Interessant artikel. Ik gebruik bakvellen van Toppits omdat dit de enige zijn die verkrijgbaar zijn in het warenhuis van mijn dorp. Met jouw informatie bij de hand ga ik nu toch eens verder zoeken.
Groetjes
Ik heb een bakvel van Kitchen Craig wat non stick ( PTFE) gecoat is, weet jij of deze veilig gebruikt kan worden?
Ik heb hem gekocht via de webshop van: eenvoudigleven
Alvast bedankt!
We weten allemaal wel wat bakpapier is : nee!, ja nu wel. Het is nodig voor de bereiding van Chicken Wings van de lidl volgens de verpakking als je geen frituur hebt. Was uit mezelf niet op bakpapier gekomen. Tja ben meer fan van vlees,vis, enzo dan gebak / koekjes..
Goedemorgen
Monique, ik kan in je artikel helaas niet vinden wat nu de goede is, kan jij dat vertellen alsjeblieft?
Graag zou ik willen weten of in het bakpapier van ‘Parchment Baking paper’ PFAS zit.
Gisteravond een ontluisterende reportage over recyclebare verpakkingen/koffiebekertjes. ( NPO 2 – 22:20 – de Monitor ) De patatboer koopt 5x duurdere patatbakjes in om zijn klanten te gerieven. Wat blijkt, die bakjes gaan gewoon de verbrandingsoven in, hetzelfde geldt voor recyclebare koffiebekertjes. Hier wordt de consument belazerd!
De krant van vandaag is de visverpakking van morgen! Dat kan ook bij de groentenboer, enz enz. Kranten hadden vroeger giftige druk-inkt, dat is al jaren niet meer zo! Frikandelbakje – gebruik carton met natuurlijke parafine coating. Patat gewoon in puntzak, vis in perkament met krant er om. Goedkoop
Gerard, die docu heb ik ook gezien. Voor mij niet verrassend. Er worden miljoenen binnengeharkt met de milieumarketingstrategie. Onder het mom van “wij zijn zó goed bezig, joh” wordt iedereen de zak leeggeklopt. (Kleine) ondernemers wordt verplicht die dure meuk aan te schaffen vanwege de door de roverheid opgestelde regeltjes, en daarvan profiteren de producenten grof.
Dus inderdaad: terug met de puntzak (en dan niet met zo’n gecoat papieren tuutje erin)!
O, en in de UK worden blanco krantenvellen gebruikt voor de fish&chips. Toch een iets betere optie dan bedrukt denk ik.
Hallo allemaal,
Graag het verhaal goed lezen, er is wel degelijk vermeld welk bakpapier er door Monique
gebruikt wordt….
Het kopje GIFTIGE STOFFEN en het kopje KWALITEIT
Beste Monique, ik wil niet vervelend doen maar dit artikel staat werkelijk knettervol met meuk en is dus niet echt meukvrij.
Ik zal er een aantal noemen:
Zwavelzuur om bakpapier vetdicht te maken?
Olie mengen met siliconen?
Opspuiten van siliconen?
Teflon op bakpapier?
Versnelde productie door giftige stoffen?
Katoenvezels in bakpapier?
Een slecht artikel vol met onjuiste informatie waarvan ik me afvraag waar het vandaan komt.
Juist !!!
Jammer dat Monique niet reageert.
Zitten er dierlijke ingredienten in bakpapier?
Olie of vet bedoel ik dan?
Goedemorgen Monique,
Wat een meuk weer!
Een artikel om weer te reflecteren wat ik allemaal verbruik. Ik denk dan meteen, is het überhaupt wel nodig en ook, hoe milieu vriendelijk is het productieproces eigenlijk.
En zo ben ik mijn leven beetje bij beetje aan het consuminderen.
Bedankt voor deze reflectie.
Hartelijke groet,
Patricia