Bakvormen……welke wel, welke niet?

Als je meukvrij wilt eten en drinken, zijn de keukenhulpen die je gebruikt net zo belangrijk als het voedsel zelf. Pannen en potten, maar ook bakvormen zijn zeer essentieel als je gezonder wilt gaan koken en bakken. Het is bijvoorbeeld “ water-naar-de-zee-dragen” als je wel meukvrije ingrediënten kiest om jouw cake te bakken, maar dit bakt in een goedkope siliconen bakvorm. Welke materialen je kiest is dus NET zo belangrijk als het kiezen van je producten. Maar hoe maak je die juiste keuzes? Ook in de wereld van bak/kookmaterialen heerst er veel onduidelijkheid, wildgroei en vaagheid omtrent giftige stofjes en laagjes. Een artikel over bakvormen, en welke je het beste kunt kiezen, en welke niet.

NET ALS VOEDSEL 

Als je graag meukvrij wilt gaan eten en leven, merk je, dat er erg veel verschillende keuzes zijn om te maken. Je kunt in de biowinkel inkopen, of in de supermarkt. De producten in de biowinkel zijn over het algemeen gezonder, beter voor het milieu, duurzaam, bevatten meer voedingswaarde en zijn ( volgens heel veel mensen, waaronder ikzelf) een stuk smaakvoller. Omdat de producties om deze producten te maken een stuk duurder zijn, zijn de prijzen ook vaak duurder dan in de supermarkt. Er wordt bijvoorbeeld niet gewerkt met kunstmatigheden, of chemische bestrijdingsmiddelen. Met bakvormen werkt dat zo’n beetje hetzelfde. Er zijn erg goedkope producties, bestaand uit meest goedkope materialen, en duurzame producten die zijn gemaakt uit meer duurzame materialen. Siliconen zijn vandaag de dag nog altijd een heet hangijzer. Is het echt veilig? Laten we daarmee beginnen.

SAM_9989

SILICONEN

Siliconen zijn synthetische stoffen die hittebestendig zijn en er een beetje rubberachtig uitzien. Het is een verbinding van silicium ( ook wel kiezel) en zuurstof, samen gevormd ook wel silicumoxide genoemd. .Sinds enkele jaren zien we siliconen steeds vaker als bakvorm, en zijn er inmiddels enorm veel soorten, maten maar ook kwaliteit. Om siliconenrubber te verkrijgen ondergaat het silicium een chemisch proces waarbij diverse stoffen worden toegevoegd. Wat al deze stoffen precies zijn, is net als “ aroma” in de voedselindustrie “ het geheim van de smid”. Het chemische proces en al deze geheim gehouden toegevoegde stoffen zijn eigendom van een fabrikant. En iedere fabrikant gebruikt weer andere formules. 

Als je een product hebt wat is gemaakt uit 100% siliconen, heb je een veilig product. Er zijn ook producten, vaak bij wat goedkopere winkels als Action en andere discount-winkels, die gemaakt worden van een mix van siliconen met andere stoffen. Je kunt dit meestal testen door het product te draaien, als het product gemaakt is van 100% siliconen, dan blijft de kleur en structuur overal gelijk. Als het product gemaakt is van een mix van materialen, dan is het materiaal niet overal hetzelfde en zie je bijvoorbeeld wittige streepjes erin. Als je siliconen in wilt gaan kopen, is het aan te raden deze truc altijd even uit te voeren. Ook kan siliconen gemaakt met meerdere materialen nogal een opmerkelijke geur geven. Siliconen bakvormen worden gemaakt van zogenoemde “ food grade” siliconen. Er wordt ook erg veel siliconen gemaakt van “ medical grade”.  Deze laatste wordt vaak gebruikt bij borst implantaten. Het grote verschil tussen food grade en medical grade zit hem o.a in de productie. Om borstimplantaten langer dan 30 dagen in het menselijk lichaam door te laten brengen worden deze siliconen anders vervaardigd dan food grade, die op hun beurt weer meer bestand moeten zijn tegen verhitting. Medical grade siliconen worden bijvoorbeeld ook vaak gebruikt om ( fop) spenen te maken. 

Siliconen heeft veel voordelen, maar ook een aantal nadelen. Om met de voordelen te beginnen:

– Het is onbreekbaar. Je kunt het enkel kapot krijgen d.m.v doorknippen/snijden.

– Siliconen zijn “ inert”. Dit betekent dat het chemisch gezien stabiel is en onder normale omstandigheden ( temperaturen tussen minus 80 graden Celcius en plus 200 graden Celcius) niet reageert met andere stoffen ( voedsel, dranken) Het reageert dus wel op warmte. 

– Siliconen worden vervaardigd uit gifvrije, onschadelijke materialen. Het bevat in regel GEEN weekmakers, BPA, PVC of andere schadelijke materialen. Alhoewel dit allemaal sterk ter discussie wordt gesteld.

Nadelen zijn er ook:

– Siliconen mogen niet in contact worden gebracht met vuur. Omdat er vaak met diverse vuurbronnen wordt gewerkt kan dit soms gevaarlijke situaties opleveren.

– Je moet oppassen met scherpe voorwerpen in de bakvormen

– Het is niet te verhitten boven de 200 graden.

Dat verhitten is een hekel punt in talloze discussies. Siliconen zijn volledig inert voor voeding, maar reageren wel op warmte. Vanaf 150°C (maar vooral vanaf 200°C) ontbinden ze in siloxanen, die in je baksels terecht kunnen komen, evenwel in kleine hoeveelheden. Hetzelfde geldt voor de additieven, zoals kleurstoffen en katalysatoren, in de vormen, maar gelukkig enkel in de vorm van sporen. De twee meest gebruikte katalysatoren bij de productie van dergelijke bakvormen zijn platinum en peroxyde. De eerste zou inert blijven tot 300°C, terwijl er bij peroxyde siliconen al een migratierisico opduikt vanaf 160°C. Vaak wordt de katalysator vermeld op de verpakking, indien dit niet het geval is, blijft het echter gissen. Als siliconen te hoog worden verhit, zul je deze ook sterk gaan ruiken.  Een veilig gebruik van een siliconen bakvorm begint bij een goede keuze in de winkel: 

 • Kies voor een exemplaar uit platinum siliconen. Deze vind je vooral in de betere kook en bakwinkels. Laat je goed informeren.
 • Koop een siliconen bakvorm niet op vage websites, of webwinkels die ze goedkoop aanbieden, en niet in discountwinkels( Action enz)
 • Kies niet voor vormen die buiten Europa zijn geproduceerd.
 • Let op de aanwezigheid van het zogenaamde “glas/vork-symbool”, wat aangeeft dat de vorm geschikt is om met voeding in aanraking te komen. 

Ga je aan de slag met je net ingekochte siliconen, let dan op de volgende punten:

 • Lees de gebruiksaanwijzing voordat je de de vorm gaat gebruiken.
 • Reinig de nieuwe bakvorm grondig, en droog goed af. 
 • Bak de vorm in door deze een uur in een hete oven (220 °C) te plaatsen, gevuld met een mengeling van water en olie. 

Neem de volgende punten in acht:

 • Houd de temperatuur – na het inbakken – altijd beneden 200°C.
 • Zet een siliconen vorm nooit in de magnetron.
 • Vermijd schuursponsjes bij het afwassen. 
 • Gebruik, om risico’s te beperken, de siliconen bakvorm niet op dagelijkse basis. 

Ik persoonlijk werk niet graag met siliconen. Ik vind het naast niet prettig in gebruik niet fijn in bakken. Ook geeft het mij gewoonweg geen fijn gevoel. Maar dat is mijn persoonlijke mening. Ik heb wel een aantal siliconen bakvormen in huis van zeer goede kwaliteit ( 100% siliconen) maar eigenlijk liggen deze al jarenlang werkloos in de kast…..Een kwestie van smaak.

SAM_9872

GIETIJZER

Mijn grote favoriet is gietijzer, voor zowel bakken als koken. Gietijzer is een in vormen gegoten legering van ijzer, koolstof (2,5%-6,67%), mangaan en silicium. Het wordt vervaardigd door omsmelting van ruw ijzer samen met cokes (kooks) en kalk in een koepeloven, inductieoven of trommeloven.Er zijn vele soorten gietijzer. Zoals grijs en wit gietijzer, smeedbaar gietijzer, en nodulair gietijzer. Er wordt nogal vaak de verwarring gemaakt tussen gietijzer en gietstaal. Gietstaal is sterker dan gietijzer. Daarom wordt gietstaal gebruikt bij producten die onder een grotere druk of belasting komen te staan. Gietstaal is minder breekbaar dan gietijzer. Hierdoor is gietstaal minder breekbaar en heeft het een smeltpunt van 1450-1550 gr C. Dit smeltpunt is 200 gr C hoger dan het smeltpunt van gietijzer. Hierdoor worden hogere eisen gesteld aan de oeverbekleding, de gietvormen en de smeltkroes.Over het algemeen is gietstaal duurder dan gietijzer. Dit komt doordat de bewerking van gietstaal duurder is dan de bewerking van gietijzer. De kosten van de bewerking zitten vooral in de hogere verwerkingstemperatuur en de grotere bewerkingtoeslag/ nabewerking. Over het algemeen is gietstaal alleen geschikt voor het gieten van producten van een grote wanddikte. Deze wanddikte moet minimaal 7 millimeter zijn. Gietstaal is goed te bewerken en de sterkte en taaiheid van dit materiaal kunnen doormiddel van veredelen worden verbetert.Gietijzer is naast onverwoestbaar ook duurzaam. Een gietijzeren pan van goede afkomst en kwaliteit ( bijvoorbeeld Morso)  heb je voor het leven, en het bereid voedsel op een meest gezonde manier. Gietijzer wordt ook erg veel gebruikt voor de BBQ. Gietijzer reguleert de warmte veel beter waardoor er minder energie nodig is om alles te verwarmen. Nadelen zijn er ook. Gietijzer is zwaar. En sommige mensen vinden zulke zware pannen en bakvormen  niet prettig. En grootste nadeel is en blijft uiteraard de prijzen…;( Maar ook hier geldt wat je over hebt voor je goede gezondheid en kwaliteit. Ik persoonlijk vind het de investering meer dan waard. 

Gietijzer is bestand tegen hoge temperaturen en de betere kwaliteit ( MORSO en LE CREUSET bijvoorbeeld) bevat goede emaille lagen. Ja kunt gietijzeren pannen ook gewoon als bakvorm gebruiken, iets wat ik dagelijks doe! 

SAM_9986

GLAS

Naast gietijzer is glas ook een graag geziene gast in mijn keukentje. Ik gebruik graag glazen ovenschalen en mengkommen. Belangrijk is om vuurvast glas te kiezen. Deze zijn hittebestendig ( minus 30 graden celcis tot plus 400 graden Celcius !) Sommige vuurvaste ovenschalen zijn zelfs hittebestendig tot maar liefst 500 graden Celcius! Glas bevat geen hormoon-verstorende stofjes. Het is een fijn materiaal om mee te werken in de keuken. Je kunt het beste kiezen voor zogeheten PYREX glas. Pyrex is de naam van een toonaangevend bedrijf die bekend is geworden om hun vuurvaste glazen producten.

Pyrex blinkt uit omdat zij speciale materialen en methoden gebruiken om hun vuurvaste producten te produceren. Er wordt gebruik gemaakt van een bijzonder glassoort, genoemd borosilicaat glas. Dit glas is naast extreem hittebestendig ( tot 500 graden) ook een veel langere levensduur. Het is bijvoorbeeld krasvrij. Omdat het glas erg sterk is, kun je de schalen voor meer doeleinden gebruiken. Pyrex is, in tegenstelling tot gietijzer, een stuk goedkoper en daarom ook voor mensen met een smalle beurs een zeer gezond en goed alternatief. 

SAM_9985

AARDEWERK/ STEEN

Wat ook veel in mijn kasten is terug te vinden, zijn stenen bakvormen. Ook heb ik een aantal “ tajines”. Tajines zijn kookpotten die vooral in landen als Marokko erg veel worden gebruikt. Er zijn echter erg grote verschillen. Zo kun je net als andere gangbare bakvormen ook goedkopere tajines kopen.

SAM_9987

Deze zijn vaak beschilderd aan de buitenzijde en verkrijgbaar in discount winkels een buitenlandse winkels. Deze zijn afkomstig uit Marokko, Turkije en andere Arabische landen waar deze kookpotten gewoon op straat worden gemaakt en verkocht. Je eerste indruk is vast “ oh, dat is echt handgemaakt! Goed dus! “ maar er zitten heel veel haken en ogen aan deze handgemaakte exemplaren, die vaak als souvenir worden meegebracht. Zo wordt er zeer weinig tot geen rekening gehouden met hygiëne. Ook kan de aarde waarmee deze potten worden gemaakt giftige stoffen ( bijvoorbeeld lood) bevatten. Ze zijn vaker niet dan wel geglazuurd, wat zorgt dat je direct in aanraking komt met deze stofjes als je de tajine in gebruik neemt. Mocht je graag toch zo’n tajine willen meebrengen, zorg ervoor dat de tajines in elk geval zijn geglazuurd. Tajines zijn zeer gezonde kookpotten, als je ze koopt bij een gespecialiseerde kookwinkel. Deze exemplaren voldoen aan alle strenge veiligheid eisen. Je kunt de handgemaakte tajines uit de landen zelf meegebracht of uit discount winkels liever als leuke decoratie in je keuken neerzetten. 

Steen is een supergezonde methode om te bakken. In de Spaanse keuken is het heel normaal om in steen en aardewerk te koken en bakken. Aardewerk en steen afkomstig uit Spanje staat dan ook meest bekend om stevige en degelijke kwaliteit. Als de stenen schalen van zeer hoogwaardige kwaliteit zijn gemaakt heeft het dezelfde eigenschappen als glas en gietijzer. Net als gietijzer wordt warmte in steen ook gelijkmatiger verdeeld. Stenen en aardewerk schalen kunnen een temperatuur handelen tussen de minus 18 graden Celcius tot plus 260 graden celcius. Dankzij de geglazuurde binnenkant zijn stenen/aardewerken ovenschalen bestendig tegen vlekken, geurtjes en zijn ze zeer eenvoudig schoon te maken. Nadeel: ze zijn niet stootvast en je kunt vrij gemakkelijk deeltjes eraf stoten.

SAM_9990

EMAILLE

Emaille is een soort glas wat onder zeer hoge verhitting ( 840 graden) wordt vast gesmolten op een basis van ijzer. Dit geeft een glad oppervlak wat geen rare stofjes afgeeft en niet poreus is. Dit voorkomt bijvoorbeeld dat er stoffen in je baksels door sijpelen. Als er gebruik is gemaakt van natuurlijke minerale bronnen als staal, kwarts, en klei is een bakvorm ook recyclebaar. Bakvormen van emaille zijn daarom ook een gezonde keuze. Wel is het belangrijk, dat je goed kijkt welk materiaal er is gebruikt als basis. Omdat deze methode vrij prijzig is in productie, kun je de echte emaille bakvormen vaak vinden in de betere kook en bakwinkels. Goede merken zijn o.a Le creuset en Riess. Deze fabrikanten maken alles handmatig, met extra veel zorg. 

SAM_9988

TITANIUM /STAAL/ CARBON STAAL

Staal staat uiteraard al reeds bekend om zijn onverwoestbaarheid. Er worden dan ook ontzettend veel bakvormen vervaardigd uit staal of wordt staal gebruikt als basis. Staal heeft net als gietijzer en emaille de fijne eigenschap dat het warmte goed geleidt. Bakvormen worden vaak gemaakt met staal, titanium, of carbon staal in basis. Waar je goed op moet letten is welke lagen er zijn gebruikt. Kies liefst voor staal met emaille. Wees verzekerd, dat er geen PTFE ( teflon) lagen zijn gebruikt. Er wordt bijvoorbeeld ontzettend veel bakvormen gemaakt van carbon staal, maar bevatten dikke anti aanbaklagen. 

RVS

Een andere gezonde keuze zijn bakvormen van RVS. Daar zit wel een kanttekening bij. Veel RVS bakvormen bevatten anti aanbaklagen  en veel bestaan uit teflon laagjes. Net als bij staal moet je goed opletten uit welk materiaal de lagen bestaan. 

WELKE BETER NIET?                  

Bovenstaande varianten zijn de allerbeste keuze. Er zijn ook een aantal varianten die je beter kunt mijden:

NIKKEL

Nikkel wordt geschaard onder het kopje “ zware metalen” Wat zijn nou eigenlijk zware metalen? Volgens de encyclopedie zijn dit ‘metalen met een hoge atoommassa’. In eenvoudige taal betekent dit dat de dichtheid van de vaste stoffen in zware metalen veel groter is dan die in bijvoorbeeld water. Maar waar zware metalen vooral om bekend zijn is hun giftigheid. De bekendste giftige zware metalen zijn kwik, lood, cadmium, barium en thallium; daarnaast behoren ook zink, koper , nikkel en mangaan tot de zware metalen, maar dit zijn essentiële sporenelementen die in zeer kleine hoeveelheden in bijvoorbeeld fruit en groenten voorkomen en uitsluitend bij een overdosering giftig zijn. Het verraderlijke van zware metalen is dat ze alom in onze omgeving aanwezig zijn, zodat blootstelling onopgemerkt plaatsvindt. Vervolgens hopen de metalen zich jarenlang langzaam op in je lichaam, waardoor je er lange tijd niets van merkt… totdat het te laat is. Nikkel is in  kleine hoeveelheden nuttig voor bepaalde lichaamsfuncties, maar teveel nikkel in het lichaam zorgt voor vergiftiging. Dagelijks worden we via de lucht blootgesteld aan nikkel door uitlaatgassen van auto’s, sigarettenrook en luchtvervuiling door fabrieken. Daarnaast kan ons lichaam in aanraking komen met nikkel als het in contact komt met bijvoorbeeld nikkelen munten, haarspeldjes, juwelen, prothesen, hartkleppen, kookgerei en voeding. Bakvormen gemaakt uit nikkel of van nikkel in basis kun je beter mijden.

METAAL

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen is het beter om metaal te mijden. Ook metalen bakvormen.

ALLUMINIUM

Ook aluminium valt onder de zware metalen. Aluminium is in verband gebracht met ziekten en aandoeningen zoals osteoporose, extreme nervositeit, bloedarmoede, hoofdpijn, verminderde lever- en nierfunctie, vergeetachtigheid, spraakstoornissen, geheugenverlies en de ziekte van Alzheimer. Dit zware metaal is onder andere terug te vinden in kraanwater, bewerkte voedingsmiddelen, aluminium keukengerei, deodorant en medicijnen. De meeste aluminium bakvormen bevatten geen lagen, waardoor het bakproduct direct in aanraking komt met het aluminium. Dit kan direct doorlekken. Beter van niet dus.

THE BOTTOM LINE:

Resumerend kun je het volgende vaststellen:

– Bakvormen die zijn gemaakt van 100% siliconen, gietijzer,pyrex glas, steen en hoogwaardige kwaliteit aardewerk, emaille, staal/carbon staal/titanium, en RVS zijn gezonde keuzes. Nikkel, metaal en aluminium zijn ongezonde keuzes. 

– Let op laagjes in bakvormen. Waaruit zijn deze gemaakt? Een goede specialist kan je dit vertellen, kies ook daarom liever voor erkende,betrouwbare, en goed aangeschreven adressen om je bakvormen te kopen.

– Koop nooit in bij discount winkels. 

– Koop geen bakvormen in die een vage of onduidelijke afkomst hebben.

– Investeer in GOEDE bakvormen. Goedkoop is natuurlijk erg aantrekkelijk, maar gezond zijn deze allerminst.

48 Reacties op “Bakvormen……welke wel, welke niet?

 1. Hoi Monique,

  Ik bak zelf al vaak in emaille, glas of siliconen (goed, betrouwbaar merk). Maar waar ik nog naar op zoek ben is een goede springvorm. Tot nu toe ben ik er nog geen een tegengekomen die ik goed genoeg vind. Weet jij toevallig of er een springvorm bestaat die van veilig materiaal is gemaakt?

  Vriendelijke groet,

  • hai, springvormen van goede materialen kun je kopen bij de betere kook/bakwinkels! BV emaille!

   • The action heeft regelmatig bakblikken met ceramic coating, ik er daar een paar grote en kleintjes gekocht.

   • Ja daar ben ik ook naar op zoek. Kun je een link sturen van een springvorm?
    Groeten José

 2. Hoi Monique,

  Dankjewel voor je reactie. Op internet heb ik al gezocht naar een emaille springvorm, maar dan kom je uit op die van Oetker en daar staat bij dat hij anti-stick is, waardoor ikij afvraag of er toch niet één of ander vaag antiaanbaklaag op zit. Weet jij merken die goed zijn, of mag je dat niet noemen? Groetjes,

  • hai,
   Qua merken heb ik mij niet verdiept. Maar zelf gebruik ik wel veel van Le Creuset. En verder gebruiik ik erg veel gietijzer en steen. Dat vind ik ook prettig in gebruik. Glas ook trouwens. Dat is ook nog eens goedkoper! Glas pyrex kun je bijna overal wel kopen. Warme groet!

   • Hi,

    Heb je nog tips om brood te bakken? In de glazen (cake)vorm wordt het moeilijk gaar én het brood is er bijna niet uit te krijgen. Dank alvast, groetjes, Cylia

  • Hoi MNG, van Lekué zijn er bakvormen met een keramische bodem en siliconen, afneembare rand. Ze zijn wat klein, maar bevallen mij prima.

 3. Hoi Monique,

  Ik mis het bakpapier in jouw rijtje (of ik heb eroverheen gelezen) Volgens mij heeft dit een teflon laagje net als de anti-aanbakpannen. Even achteloos een bakvorm met bakpapier bekleden doe ik lever niet meer.

   • Ik ben ook benieuwd naar bakpapier: het nut en de verspilling en de schadelijke stoffen!

    • Mijn ouders hebben zich hier een tijdje terug in verdiept, zij zijn overgegaan naar de ‘If you care’ bakpapier (parchment baking sheets, ze hebben ook muffinvormpjes).

 4. Hallo Monique, ja ik zou ook graag wat meer willen weten over bakpapier, ik heb verschillende soorten gebruikt om mijn amandelmeel-lijnzaadcrackers te maken en het verbaasd mij dat iedere soort bakpapier tegenwoordig “iets” afgeeft, een olie of vet laagje of mijn crackers geven iets af aan het papier, ik vertrouw het niet geheel maar kan geen goed bakpapier vinden

 5. en dan zijn er die plastic bakjes om resten etc in de vriezer of koelkast te bewaren…….. daar zal ongetwijfeld weekmakers in zitten. Kortom zijn er überhaupt betrouwbare bakjes?

  • Je kunt glazen schaaltjes gebruiken . Ik heb er met plastic deksel (die meestal t voedsel niet raakt)

 6. Hoi Monique,

  Ik heb een paar maanden geleden een set bakvormen gekocht van speciaal kunststof.
  Ze zijn speciaal ontwikkeld om een beter bak resultaat te geven (beter warmte verdeling) en ik heb er heel goede ervaringen mee.
  Je hoeft ze eigenlijk ook niet in te vetten omdat ze van speciaal materiaal zijn gemaakt.

  Als je er meer over wilt weten: http://www.cbpb.be/Home/

  En misschien kan je ze zelfs een keer reviewen 😉

 7. Naar mijn zoektocht voor veilige springvormen, dus met afneembare rand, kwam ik deze blog tegen.

  De eerder genoemde Lekué lijkt mij heel geschikt.
  Deze heeft een afneembare 100% hoogwaardig platinum siliconen rand met keramische bodem en is ook nog eens geschikt voor in de afwasmachine.

  Verder kom ik van Patisse, Le Creuset en Jamie Oliver diverse springvormen tegen waarvan ik denk dat de basis van geschikt staal is maar ze hebben wel allen een anti-kleef laag. Waar die van is gemaakt verschilt nogal.

  Om te beginnen een kijken wat nu een veilige anti-kleef of anti-aanbak laag?
  Telfon is een merknaam van de stof PTFE, en bij het productieproces en bij beschadiging/verhitting komt daar PFOA vrij wat schadelijk is. Deze stoffen wil je dus vermijden…. PTFE-achtige stoffen zijn: Autograph, Duracote, Excalibur, Fluron, Greblon, Silverstone, Supra, Resistal, T-Fal, Xylon, ….

  Dit is wat ik vervolgens heb kunnen vinden over de stalen bakvormen van Patisse, Le Creuset en Jamie Oliver.

  Le Creuset Pâtilis:
  RVS met anti-aanbaklaag aan binnen- en buitenzijde op basis van silicone (zonder PTFE en PFOA)

  Patisse Ceramic:
  ‘voorzien van een duurzame keramische anti-aanbaklaag voor intensief gebruik’
  Echter wordt bij de blokker-site de volgende materiaalcombinatie genoemd:
  ECCS staal, Ilag Ilaflon Resist R (=PTFE)
  Vreemd toch?!?

  Patisse Profi: ECCS staal,Whitford Xylan (=PTFE)

  Patisse Silver Top:
  ECCS staal, Whitford Skandia (= zónder PFOA maar wat het wel is….)
  Niet geschikt voor vaatwasmachine!

  Jamie Oliver:
  Carbonstaal met Non-stickcoating, waarvan deze is gemaakt heb ik niet kunnen achterhalen.

  Mijn conclusie:
  Wel veilig: Lekué, Le Creuset Pâtilis & Patisse Silver Top
  Niet veilig: Patisse Ceramic, Patisse Profi & Jamie Oliver

  • Dag Lotte,
   Ik lees je berichtje nu en heb bij Patisse even nagevraagd waar de Patisse Silver Top coating uit bestaat. Ze geven de volgende reactie:

   Bedankt voor het email bericht. Al onze coatings zijn op basis
   van PTFE en al onze coatings bevatten geen PFOA.

   Groetjes,
   Lineke

   • Even ter aanvulling. Het merk Masterclass is ook goed. Die heb ik een tijdje terug gecheckt.

    • Hallo Monique, ik moet een broodbakmachine kopen, maar ik hoor dat het materiaal waaruit het bakblik bestaat ook heel belangrijk is. Welk bakblik moet dit dan zijn?
     Hebt u daar goede raad over?
     Gr frans

  • Ik heb net gebeld met le creuset, en ze vertelde me dat de anti aanbak laag van de springvorm van PTFE is

 8. PS, toevallig beschik ik over een springvorm van Patisse Silver Top, deze werd me aangeraden in een goede kookwinkel toen ik aangaf iets te zoeken dat niet zou gaan roesten zoals de goedkope ‘blikken’ springvormen die ik gewend was. Ik had toen geen tijd om meer research te doen maar ik vermoed niet dat dit de meest duurzame keuze is geweest qua levenduur. Ik denk namenlijk dat deze alsnog relatief snel zal gaan roesten (misschien heb ik hem ook wel per ongeluk in de vaatwasser gehad). Van Le Creuset Pâtilis kan ik zo niet vinden of ze vaatwasbestendig zijn. Iemand die dit weet?

 9. Dank je wel voor deze post. Zeer leerzaam. Ik weet nu waar ik op moet letten. Ik was op zoek naar een tulband bakvorm en heb na het lezen van jouw post in een goede van een betrouwbaar merk geïnvesteerd. Verder heb ik meteen mijn oude goedkope siliconen bakvorm weggegooid… 🙂

 10. Vera

  8 maart 2018
  Mijn overleden man was banketbakker.
  Nu heb ik die professionele metalen kleine kartelvormen nog van hem.
  Kan ik die ingevet gebruiken, of moet ik die met vochtig bakpapier bekleden zodat de inhoud niet te snel verbrand.

  • Allereerst gecondoleerd. Ik zou de vormen invetten en bekleden met droog bakpapier. Succes!

 11. Beste Monique,

  Ontzettend bedankt voor de duidelijke info!

  Ik heb mij een tijd terug ook hierin verdiept en heb gekozen voor glas en emaille. Echter zet ik deze nog wel op een rooster van nikkel in mijn oven. Weet jij of dit nog steeds dan wel kwaad kan?

  Alvast dank voor het antwoorden!
  Groet Maïka

 12. Dank voor deze bruikbare info! Had ook minder uitgebreid gemogen voor de leesbaarheid, ???? maar dank!

 13. Mooi artikel, maar toch een kanttekening. Ik ben het er niet mee eens dat goedkoop slecht is en duur goed. Soms zit het gewoon in de marge. En bij voeding worden juist bij dure producten meer toevoegingen gebruikt. Als je maar goed leest wat overal in zit kan je veel besparen. Soms zal je inderdaad meer moeten betalen, maar er zijn ook dingen waarbij de goedkoopste de beste is. Neem b.v de ingrediënten van Fjord crackers, de goedkoopste die vaak onderaan staan. Deze is alleen roggemeel en zout of de variant roggemeel, sesam,zout. Ook nog heel lekker, 0,55cent. Daarboven Bolletje, WASA etc. Allemaal een keer tot drie keer zo duur maar ook nog suiker en E-nummers in de lange rij ingrediënten.

 14. Ik bekeek deze ochtend de onderkant van mijn croissants, gebakken op zo’n zilvergrijs vel (alu?) dat ik al veel jaren gebruik. Daar waren blinkende stippen te zien, hoostwaaschijnlijk losgekomen deeltje van dat bakvel? Heeft iemand een idee? Dank

 15. Ik ben net als Kath Heide in 2017 ook heel benieuwd hoe je denkt over de door en door kunstof vormen van cbpb?

 16. Beste Monique,

  Heb je toevallig ervaring met het volgende merk? Bunzlau Castle
  We dachten de muffinovenschaal aan te schaffen.
  Zijn er bepaalde merken waarvan je zeker kan zeggen dat het geen schadelijke stoffen kan lekken?

  Bedankt 🙂

 17. Ooit eens een bakblik van emaille gekocht, geeft bij hoge verhitting nare lucht .

  Ik durf het niet meer te gebruiken, iemand hier ervaring mee,

 18. Ik kon nergens vinden waarvan de anti-aanbaklaag van de Le Creuset pannen van gemaakt is. Ik krreg onderstaande mail van ze terug. Alleen ptfe is toch juist niet veilig? Of heb ik dat verkeerd?

  Le Creuset producten met een anti-aanbaklaag zijn voorzien van een technologisch geavanceerde anti-aanbaklaag die wordt geproduceerd door een van ’s werelds toonaangevende anti-aanbak leveranciers.
  De coating is een coating op basis van PTFE-fluorpolymeren. Hij wordt geproduceerd zonder gebruik van PFK’s, PFA’s, PFOA en PFOS en voldoet aan de Britse, Europese en Amerikaanse veiligheidsnormen en is volkomen veilig in het gebruik.

  • Met de nieuwe polymeren zijn de pannen in gebruik veiliger geworden. Maar het gaat erom dat de stoffen die nodig zijn om (ook) de (veiliger) coatings te produceren, schadelijk zijn voor mens en milieu, dus nog voordat de pan in de winkel staat zijn er al stoffen bij het produceren (door uitstoot en lozing bijvoorbeeld) in het milieu terechtgekomen!

  • PTFE is hetzelfde als Teflon. Teflon is 1 van de merknamen. PTFE is de chemische stof waarvan het gemaakt is.

 19. Ik ben op zoek naar een bakmat om bakpapier te vervangen. Heeft iemand nog een goede tip hiervoor? Liefst siliconenvrij ivm het dubieuze imago van siliconen.

 20. Hoi Monique, ik ben aan het opruimen i.v.m. verhuizing kom ik natuurlijk van allerlei bakvormen tegen waar ik geen verpakking meer van heb en ook niet meer weet waar ik ze gekocht heb. Stel dat er ‘slechte’ vormen tussen zitten en ik gebruik bakpapier zou het dan wel kunnen?

 21. Beste mensen, nu maart 2022 kocht ik 11 maand geleden een dure springvorm van het merk Le Creuset 35 euro 26 cm doorsnee. Ik gebruik bakpapier voor de onderplaat klik hem dan in de vorm en vet hem in. Gebruik hem 2x per week voor ontbijtkoek bakken.
  Je hebt nooit geen mes los want alles laat goed los.

  MAAR HELAAS. Ik zag dat bij het inslikken van bodem en rand allemaal stukjes coating loslaten en kale plekken te zien zijn. Dus ik stuurde foto,s ervan naar Le Creuset en kreeg vandaag bericht. Helaas dit is gebruiksschade en wij raden u aan om de vorm niet meer te gebruiken, deze schade kan ontstaan wanneer de rand niet gelijk goed in de vorm klikt.

  Daar sta je dan met je goede gedrag, je denkt een goed merk te kopen dat staat voor top garantie en mag hij in de prullenbak.

  Dus wees geen dief van je portemonnee en koop niet deze springvormen.

  Maar wie heeft voor mij een goed ander gifvrij merk, graag advies

  • Dag, Monique
   In mijn reactie staan wat typfouten zag ik. Je typt en dan maakt hij er ongemerkt andere woordjes van.
   Maar ik heb inmiddels dankzij jou kennis van het merk Ries een nieuwe springvorm gekocht.
   Groetjes Martine

 22. Hoi Monique,
  Het blijft een heet hangijzer al die antiaanbaklagen.
  Bij de AH is/ was een spaaractie met bakvormen van Royal van Kempen en Begeer. Er staat dus PFAS vrije antiaanbaklaag op de verpakking met staal als basis. PFAS vrij is dat hetzelfde als PTFE? En is PFAS vrij wel veilig genoeg?
  Soms zie ik door de bomen het bos niet meer.
  Meer informatie staat er niet op de verpakking. En ja, het is wel in China gemaakt, maar komt weer van een firma in België.

  • Hoi Monique,
   Ik zat met dezelfde vraag over de bakvormen van Royal van Kempen en Begeer van de AH. Ze noemen het wel steengoed, maar ik twijfel ook.
   Knap irritant dat er zoveel rotzooi wordt verkocht en je zo’n zoektocht moet doen naar goede producten. Je weet gewoon niet meer welke producten je wel / niet kan vertrouwen.
   Hopelijk heeft Monique zich hier ook in verdiept en kan ze het verlossende antwoord geven 😉

   Dank alvast!

   Groet, Rianne

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *