Vegan ” warm vlees”op brood

In veel snackbars, lunchrooms en andere eetgelegenheden worden zogenaamde ” broodjes-warm-vlees” geserveerd. Dit is in korte tijd enorm populair geworden. De naam zegt ook wat het feitelijk is: vlees in een saus wat warm wordt geserveerd  op brood of een broodje. Vaak wordt er varkensvlees gebruikt en in sommige gevallen rundvlees. Eigenlijk maakt de saus het vlees lekker.

IMG_1617

Dit was dan ook mijn insteek, om een veganistische variant te bedenken op dit broodje warm vlees. Ik kwam uit bij….paddenstoelen. En dat is niet zo vreemd, omdat paddenstoelen erg veel worden gebruikt ter vervanging voor vlees. Echter vervangen ze niet de voedingswaarden van vlees.  Ze geven een vlees-achtige bite. Eekhoorntjesbrood, cantharellen, oesterzwammen, alle eetbare paddenstoelen zijn geschikt om vlees te vervangen. Door ze op een speciale manier klaar te maken krijg je een textuur die zeer op vlees lijkt. Je kunt verse paddenstoelen kopen in de supermarkt, ook biologisch. Ik koop ze zelf liefst in de biowinkel. Er zijn inmiddels vele soorten verkrijgbaar, maar ook gemakkelijke mixen. Deze zijn geschikt voor dit recept. Een mix geeft verschillende texturen wat het een nog betere beleving geeft. Nogmaals wil ik benadrukken dat paddenstoelen geen volwaardige vleesvervangers zijn. KLIK HIER voor meer informatie.

Het brood kun je geheel zelf bepalen. Ik maak altijd zelf mijn brood. Dit is vrij van gluten en gist. Mijn favoriet is het heerlijke haverbrood, maar ook echt oerbrood.  Je kunt in dit recept de eieren vervangen met een halve banaan.

IMG_1616

Dit heb je nodig:

( voor een persoon)

  • 250 gram paddenstoelenmix
  • een flinke scheut Aminos, of tamarisaus
  • twee flinke eetlepels ras el hanout kruiden of andere kruiden naar keuze
  • een eetlepel kerrie masala
  • een kleine rode ui, zeer fijn gesnipperd

Voor de saus:

  • een volle eetlepel ( met kop) arrowroot
  • een flinke scheut aminos of tamarisaus
  • een eetlepel water

IMG_1614

Zo maak je het:

Schaaf met een vork de paddenstoelen in slierten/ lange stukjes. Doe ze in een kom, en voeg de aminos ,ui en kruiden toe, hussel goed door. Laat dit liefst 60 minuten trekken. Laat een klein erwtje kokosolie in een koekenpan smelten en bak de paddenstoelen op middelhoog vuur kort aan, blijf bewegen.Maak een papje van de arrowroot, aminos en water.  Als de massa mooi goudbruin is verkleurd, het papje in een keer toevoegen en kort door roeren. Blus af met een beetje water Laat kort op laag vuur pruttelen/nagaren. Als de saus goed op dikte is, het vuur uitdraaien.

IMG_1619

Snij grote dikke sneden uit het brood en stort het warm vlees over de sneden.

IMG_1618

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *