Echt OER brood

Zoals jullie weten werk ik 100% glutenvrij, maar maak ik af en toe een ” uitstapje”. Dit doe ik omdat er ook erg veel mensen graag met melen werken die gluten bevatten zoals spelt, rogge en kamut. Ik ben zelf gezegend met gluten-bestendige darmen, en ik vind vooral rogge ontzettend lekker. Zo nu en dan bak ik een roggebroodje voor mezelf. Wat voor mij wel een vereiste is, is dat het meel biologisch/dynamisch is. Ik betaal daar graag wat meer voor.

SAM_0255

In de winkels zien we steeds vaker de kreet ” OERBROOD” voorbij komen. Of ” Robuust” brood. Dit moet gaan voor brood, waar oergranen als kamut, spelt, tarwe en rogge in voorkomen. Uiteraard berust deze tak van broodsoorten op pure marketing. Er zijn inderdaad ” oer-granen” aanwezig in al die broden maar ook een sloot aan additieven. Ook wordt er met gewoon industrieël meel gewerkt, meel wat altijd is bewerkt. Wat we ook vaak zien zijn mengsels van meel en bloem. Of wordt er roggebloem gebruikt. Daar zit uiteraard amper nog enige voedingswaarde in maar juist wel enorm veel gluten. Dit is voor de industrie ideaal, omdat gluten als lijm in brood werkt.

Natuurlijk hebben al deze zogenaamde oer-broden niets met de echte broden uit deze tijd te maken. Dat werd gemaakt van van gemalen meel wat werd gemalen tussen molenstenen, gist, eieren, en water. Meer was er niet nodig om een stevig en voedzaam brood te verkrijgen. Er werd zelfs zelden zout aan toegevoegd omdat de granen ontzettend smaakvol waren. Met de genetische manipulaties van afgelopen decennia is er heel veel verloren gegaan. Niet alleen smaak, maar ook voedingswaarden. Gelukkig zijn er nog een aantal molens actief waar we nog echte biologisch/dynamische meel kunnen kopen die is gemalen tussen molenstenen. Deze varianten vind je alleen in de biowinkel, niet in supermarkten.

Ik maak voor mijzelf af en toe dit oerbrood. Het is ontzettend simpel en eenvoudig om te maken en het is een loei-zwaar brood, letterlijk en figuurlijk. Als je een klein sneetje ( droog) eet, heb je komende uren absoluut geen honger. Zeker in tijden dat ik wat meer nodig heb, maak ik dit brood. Het is waanzinnig voedzaam. Ik maak het brood met stevige graansoorten zoals kamut, gierst, haver en rogge. Ik heb andere combinaties met andere graansoorten uitgeprobeerd, zoals boekweit, gerst en spelt, maar deze combinatie vind ik meest smaakvol. Je kunt uiteraard ieder gewenst ” oer” graansoort toevoegen. Alle meelsoorten zijn verkrijgbaar in de biowinkel of via internet

SAM_0258

Dit heb je nodig:

 • 200 gram biologisch/dynamische roggemeel
 • 200 gram havervlokken
 • 200 gram gierst ( kort gekookt, uitgelekt)
 • 200 gram kamutmeel of biologisch volkoren spelt
 • 7 gram biologische gedroogde gist
 • twee verse eieren
 • een snufje keltisch zeezout
 • 400 ml water

SAM_0257

Zo maak je het:

Roer het gist door het meel. Voeg het zout toe en roer door. Voeg de eieren en het water toe en roer tot een stevige deegbal. Laat het deeg in de kom 70 minuten onder een schone droge doek op een warme plek rijzen.

Verwarm de oven voor op 190 graden. Vet een vierkant broodblik of stenen schaal in met een beetje avocado olie of kokosolie. Kneed het deeg even stevig door en stort in de schaal. Bak het brood in het midden van de oven gaar in ongeveer 35-45 minuten, blijf tussentijds steeds even GOED controleren. Laat afkoelen.

SAM_0256

2 Reacties op “Echt OER brood

 1. Moet de gierst eerst voorgekookt worden?En ik veronderstel dat het niet de gierstvlokken moeten zijn.Kan het kamutmeel ook door volkoren spelt vervangen worden.

  • ik heb hetr recept aangevuld. Je kunt het gierst het beste inderdaad 6 minuten voorkoken en uitlekken. Je kunt ook spelt gebruiken Warme groet!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *