Reactieve hypoglycaemie ? Wat is dat ?
We hebben er allemaal wel eens last van, vaak onbewust. Schommelingen in de bloedsuikerspiegel kunnen soms erg naar zijn. Er wordt nogal eens gedacht dat alleen diabetespatienten kampen met deze schommelingen, maar dat is niet zo. Ook mensen zonder diabetes kunnen behoorlijk last hebben van deze schommelingen in de bloedsuikerspiegel. Ik ga er alles over vertellen in dit artikel….
DE BLOEDSUIKERSPIEGEL, HOE WERKT DAT ?
Laten we eerst kort maar krachtig ingaan op wat een bloedsuikerspiegel, ook wel bloedglucosespiegel genoemd, inhoudt. De bloedsuikerspiegel betreft de hoeveelheid in het bloedplasma opgeloste glucose , ook wel DE BLOEDSUIKER. De bloedsuikerspiegel wordt meest uitgedrukt in MILLIMOL PER LITER, afgekort MMOL/L. Op deze wijze worden de zogenaamde nuchtere waarden berekend. Een normale, ook wel gekenmerkt als een nuchtere waarde, ligt tussen de 4,0 – 7,0 MMOL /L . Als deze nuchtere waarden boven de 7/8/,0 MMOL /L komt te liggen dan spreken we over een te hoge waarde en….van diabetes ( suikerziekte ) In het grijze gebied tussen deze aangenomen grenswaarden zitten erg veel mensen, en wordt het soms wel, soms niet aangetekend als suikerziekte. Internationaal worden over de waarden steeds periodiek afspraken gemaakt, of worden opnieuw steeds herzien op grond van onderzoeksresultaten. Het waardesysteem fluctueert daarom nogal. In Nederland spreekt het DiabetesFonds van een voorfase van diabetes als de nuchtere bloedwaarden liggen tussen de 6,1 – 6,9 MMOL/L.
De bloedglucosespiegel is een lastige om in toom te houden en te controleren, omdat deze continu varieert. Als je niets hebt gegeten, zal de bloedglucosespiegel lager zijn dan dat je iets eet/ drinkt. Dat heeft alles te maken met de glucose die uit het verteerde voedsel beschikbaar komt voor het lichaam. Alle cellen uit ons lichaam halen hun energie uit de oxidatie van door-het-bloed aangevoerde glucose, het stofwisselingsproces van de zogenoemde cel-ademhaling.
Je hebt vast eens gehoord van het hormoon INSULINE. Dit hormoon wordt geproduceerd door de EILANDJES VAN LANGERHANS in onze alvleesklier. Het stimuleert de opname van de glucose in onze cellen zodat de bloedglucosespiegel niet te hoog gaat pieken. De insuline zorgt tevens voor zo min mogelijk “ pieken “ ( schommelingen) door het teveel aan glucose in het bloed in lever en spiercellen worden omgezet in glycogeen. Het glycogeen wordt opgeslagen in deze cellen zodat het weer omgezet kan worden in glucose als je lichaam de behoefte heeft aan meer. Het is een stuk ingewikkelder, maar dit is zo’n beetje de Jip & Janneke versie.
DE SCHOMMELINGEN ( DE PIEKEN..)
Ook mensen zonder diabetes kunnen dus behoorlijk last hebben van suikerspiegel schommelingen. We kunnen allemaal last krijgen van een té hoge of juist té lage bloedglucose spiegel. Dit heeft meestal te maken met :
– teveel stress en spanningen
– een zeer onregelmatig voedingspatroon
– een zeer ongezond en onevenwichtig voedingspatroon
– een té éénzijdig voedselpatroon
– bepaalde medicijnen
– alcohol / drugsgebruik
– onregelmatige eet-tijden ( bijvoorbeeld nacht en dag diensten draaien)
– teveel voedsel in één keer consumeren
– overgewicht / obesitas
Als je aardig gezond eet en leeft, op een gezond gewicht bent, niet onder teveel spanningen een stress staat, iedere dag beweegt, en vooral goed op je voeding let, is de kans zeer klein dat je last hebt of krijgt van bloedsuiker schommelingen. Maar….laten we eerlijk zijn: wie redt dat tegenwoordig nog, in een economie wat 24/7 doorgaat? Waarin we nauwelijks nog ECHT voedsel kunnen kopen ? Daarom zijn bloedsuiker schommelingen anno 2024 fors toegenomen. Ons huidige welvaart voedsel en onze leefwijzen helpen niet bepaald mee om onze glucosespiegel op peil te houden. We eten niet alleen stukken ongezonder en kunstmatiger, we leven ook onregelmatiger. In de jaren zestig / zeventig was er een bepaald stramien. We stonden op een vaste tijd op, ontbeten op een vaste tijd, snackten tot de lunch niets, aten een lunch, en om zes uur de warme maaltijd. Deze regelmaat gaf niet alleen meer rust, ook gaf het ons lichaam de nodige rust en regelmaat om op tijden glucose af te geven. Dat is anno 2024 volledig anders. We zijn langer wakker, zijn langer actief, onze hersenen zijn actiever geworden dankij de digitale wereld, en we eten niet meer op vaste tijdstippen. We slaan hoofdmaaltijden over ( ontbijt / lunch / diner ) om de gehele dag door te eten en te drinken. Voedsel is overal, en we kunnen het 24/7 eten. Het heeft ons lichaam ontregeld. Wat het vrij lastig heeft gemaakt voor de bloedglucosespiegel. Die wordt behoorlijk uitgedaagd.
WAT ZIJN DE SYMPTOMEN VAN EEN SCHOMMELENDE BLOEDSUIKERSPIEGEL ?
Eerder sprak ik over een te hoge of juist te lage bloedsuiker glucose. Daar zijn verschillende benamingen voor. Een te lage bloedsuikerspiegel wordt ook wel HYPOGLYCAEMIE genoemd. Een te hoge wordt HYPER genoemd, een afgeleide van hypoglycaemie. Beiden hebben verschillende symptomen . Ik licht de meest voorkomende uit .
SYMPTONEN HYPOCLYCAEMIE :
– Trillen en beven
– zweten
– plotselinge hevige honger
– troebel zicht
– geeuwen
– hartkloppingen
– hoofdpijn
– bleekheid
– moodswings, slechtere concentratie, niet adequaat meer kunnen reageren
Alhoewel de symptomen van een HYPO vergelijkbaar zijn aan die van hypoglycaemie, zijn er nog een aantal voorkomende :
– veel plassen
– veel dorst / last van droge tong
– vermoeidheid
– altijd een knagend hongergevoel
– zwak en slap gevoel
– moodswings en zeer wisselende emoties
– moeite hebben met praten / niet uit je woorden komen
– verwardheid
– jeuk
– rood gezicht
De meeste lichte symptomen zullen verdwijnen als je koolhydraten eet. Het rolletje DEXTRO ( pure druivensuiker ) is meest bekend bij patiënten om mee te dragen. Natuurlijk is het meest verstandig, om je bloedsuikerspiegel op peil te houden, daar zijn wel een aantal nuttige tips voor :
– beweeg iedere dag. Al ga je maar even 30 minuten een wandelingetje maken, ga erop uit.
– eet voldoende voedingsvezels. Vezels zorgen ervoor, dat suikers minder snel worden opgenomen waardoor de glucosespiegel meer in evenwicht blijft.
– inkopper : zorg voor ruime hoeveelheden biologisch intacte groente en fruit. Kook / stoom kort als dit nodig is.
– eet veel peulvruchten, en dan bedoel ik de biologische gedroogde die je zelf even weekt en kookt.
– kies voor COMPLEXE ( langzame ) koolhydraten, en mijd de snelle ( suikers…) koolhydraten
– sla geen hoofdmaaltijden over. Ze geven je lichaam een goede stabiliteit in afgifte
– eet niet de hele dag door.
– drink iedere dag voldoende water, zeker als je vezelrijk eet
– hou vaste eettijden aan.
– Ga op vaste tijden naar bed en sta op een vast tijdstip op. Slaap voldoende zodat je lichaam goed kan herstellen.
– eet de juiste vetten, zoals omega 3 vetzuren. Deze vetzuren zorgen ervoor dat de celwanden goed kunnen reageren op insuline waardoor het lichaam de energie uit vetten en glucose makkelijker verbranden. Een goede omega 3 bestellen ? KLIK HIER
Goed, we weten alle bovenstaande tips stiekempjes wel. Maar wat is het soms lastig om deze op te volgen, als de wereld om je heen als een malle molen doordraait. Eerder vertelde ik, dat je geen diabetes hoeft te hebben om last te hebben van een schommelende bloedsuikerspiegel. Daar is een benaming voor : REACTIEVE HYPOGLYCEAMIE of POSTPRANDIALE HYPOCLYCEAMIE. Dit ontstaat, waneer de alvleesklier te lang en teveel insuline aanmaakt na een maaltijd / eetmoment. De bloedsuikerspiegel daalt, wat klachten kan geven die sterk lijken op een hypo. Omdat het nog maar vrij recentelijk is vastgesteld, is er betrekkelijk weinig studie hierover beschikbaar en vraagt het nog om veel meer onderzoek. Wat op zich vreemd is, omdat in 1989 er al studies naar zijn verricht. Maar het lijkt afgelopen jaren pas een beetje te worden erkend, omdat ons welvaart voedsel is veranderd. We zijn meer last gaan krijgen van reactieve hypoglycaemie. De meest voorkomende symptomen bij een reactieve hypoglycaemie zijn zweten / trillen / moe zijn / hongerig / moeite met concentreren. Het wordt meest behandeld met een dieet, onder begeleiding van een diëtist.
Naar mijzelf kijkend, heb ik zo nu en dan ook last van reactieve hypoglycaemie , al zou je dat bij mijn gezonde leefwijzen niet meteen koppelen. Het toont, dat iedereen er last van kan hebben.
In regel ontstaat reactieve hypoglycaemie wanneer de alvleesklier te lang en daardoor teveel insuline aanmaakt. Hierdoor daalt de bloedsuikerspiegel, waardoor er gelijksoortige klachten ontstaan als bij een hypo. Waarom wordt dit niet beschouwd als diabetes ? Wel, om de simpele reden, dat de bloedsuiker DAALT en niet stijgt. Mensen met diabetes hebben juist een te hoge bloedglucose. Dit komt doordat hun lichaam te weinig insuline heeft, of niet meer reageert op insuline. Er is zoals eerder geschreven nog maar weinig bekend over reactieve hypoglykemie. Waar we het meest bij zien, zijn mensen, die een maagverkleining hebben gehad. Mensen zonder diabetes kunnen ook een lage bloedglucose hebben in de nacht, en als ze lange tijd sporten. Het blijft daarom nogal lastig, complex en ingewikkeld om het te ontdekken. Ook, omdat er nog zo bar weinig over bekend is, terwijl door onze huidige welvaart en de eet / leefgewoonten die daarbij zijn gaan horen, reactieve hypoglycaemie sterk is toegenomen. Hopelijk komt er snel wat meer aandacht voor en meer onderzoek.
Wat een geldige, begrijpelijke uitleg geef je hier Monique!! Stuk beter dan de artsen van tegenwoordig. Misschien is het een idee om hier iets mee te doen?! Video maken, contact de diabetes vereniging Nederland, wellicht hebben ze interesse 🍀💚
dank je!
Hoi Monique
Ik snap dit stukje niet
Alhoewel de symptomen van een HYPO vergelijkbaar zijn aan die van hypoglycaemie, zijn er nog een aantal voorkomende :
wat begrijp je niet ?
Bedankt! Hoe test je dit en is het reversibel en zo ja hoe?
Wat denk jij van bijv medical medium en mastering diabetes die insulineresistentie herstellen met laag vet hoog fruit
hi,
het testen gebeurt via de huisarts. En betreft je tweede vraag ; dat ken ik niet en zo te lezen wil ik het ook niet kennen 😉
Groet!