Haverbrood

Heerlijk meukvrij brood bak je natuurlijk gewoon lekker zelf! Met weinig ingrediënten maak je in nog geen uurtje dit verrukkelijke brood! sam_8651

Dit heb je nodig:

  • 500 gram havervlokken ( 100% glutenvrij)
  • 100 gram boekweitmeel
  • 15 gram bakpoeder
  • 385 ml water , indien nodig, meer
  • 15 gram psyllium vezels
  • 30 gram echte kokosolie/vet op kamertemperatuur
  • een snuf keltisch zeezout

Om te garneren:

  • havermout ( 100% glutenvrij)

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 190 graden. Bekleed een vierkant bakblik met bakpapier. Maal alle ingrediënten in de keukenmachine tot een stevige, maar niet droge massa. Blijkt de massa te droog, voeg er dan kleine beetjes water extra aan toe, maar let op, dat het niet te nat wordt. Het deeg moet kneedbaar blijven. Kneed een mooi brood van het deeg en leg deze in het blik. Bestrooi met de havermout, druk dit lichtjes in. Bak het brood in het midden van de oven gaar in ongeveer 35-40 minuten, blijf tussentijds goed controleren. Besmeer het brood direct uit de oven met water. Dit zorgt voor een wat knapperiger korst.

sam_8654

Je kunt het brood na afkoeling het beste bewaren in een afgesloten papieren broodzak,  die je vervolgens verpakt in een plasric zak. Bewaren in de broodtrommel.

sam_8653      sam_8652

 

26 Reacties op “Haverbrood

    • zoals je ziet prima gerezen. Je kunt uiteraard ook azijn gebruiken voor de activatie of bakpoeder gebruiken, wat je wenst

  1. Dat was nou precies wat ik graag wilde. Een goed recept voor haverbrood.
    Vanmiddag greep ik weer mis, bij de Jumbo en….bedacht het dan maar
    zelf te maken.
    Dit komt als geroepen.????????????

  2. Hoe kun je alle ingrediënten het best malen als je geen keukenmachine hebt?
    Ik heb wel een hakmachine van Moulinex. Kan ik daar dan het best de havervlokken in fijn malen? En daarna alle ingrediënten met de mixer onder elkaar mengen?

    • Ik kan dan echt geen enkele garantie geven hoe het beslag eruit komt. Kwestie van uitproberen?

  3. Ik heb het brood zojuist gemaakt, volgens recept. Het brood heeft bijna niet gerezen. Even afwachten hoe het smaakt.

    • Bij mij hetzelfde: niet gerezen. Nogal compact geworden maar prima eetbaar lijkt me. Kan dit aan de vlokken liggen? Ik gebruikte grove havervlokken maar waarom eigenlijk geen havermeel? Groetjes jentien

      • Probeer in plaats van baking soda 15 gram bakpoeder. Dit werkt vrijwel altijd beter. Succes!

  4. Zou ik ook gist kunnen gebruiken ipv bakpoeder? Waarom wel/niet en welke hoeveelheid? Alvast bedankt voor het antwoord.

  5. Ik heb vanmorgen dit recept gemaakt in de broodbakmachine en i.p.v. bakpoeder gist gebruikt. Hij is wel te eten, maar te compact en klef. Nog 20 minuten in de oven gezet op 200 gr.

    Het is geen recept voor de broodbakker, is er te zwaar voor.

    Volgende keer zoals voorgeschreven is maken.

  6. Beste Monique,

    Laat je de havervlokken voor dit haverbrood ook 24 uur weken in water? Hoeveel water heb je hiervoor nodig? Voeg je bij het weekprogramma nog iets toe zoals boekweitmeel of citroensap? Hoeveel water voeg je later nog toe bij het bakken zelf?

    • hai, nee hoor, volg het recept op precies zoals het er staat ;0 Succes!

        • Je kookt/bakt de haver wat net als weken de lectines vernietigt, die vaak moeilijk te verteren zijn of bij granen ongezond zijn.

  7. Je schrijft dat je een vierkant bakblik moet gebruiken. Wat voor formaat is geschikt en bedoel je echt vierkant of rechthoekig 🙂 het brood op de fotos ziet er niet echt vierkant.

    • het maakt helemaal niets uit welk blik je gebruikt, ook niet welke maat. Succes!

  8. Kon zo de prullenbak in. Ook bij mij totaal niet gerezen en het resultaat was een klef en compact brood. Ik gok dat het in de beschrijving misgaat bij ‘beetjes water toevoegen’. Iedereen moet nu zelf gokken hoeveel dat is. Misschien kun je een foto in het artikel plaatsen waarop het deeg te zien is zodat we kunnen zien hoe dit eruit hoort te zien? Bedankt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *