Liga evergreen…wat zit er nu werkelijk in?
Ik erger mij vaak aan veel reclames. Tenenkrommend vind ik ze. Wat mij vooral stoort, is hoe rooskleurig en onrealistisch ze worden gebracht. Natuurlijk ben ik geen zure citroen met weinig fantasie en humor, maar sommige reclames gaan echt stappen te ver. Vliegende kant en klaar pannenkoeken, of na het eten van een “ snelle Jelle” barsten van de energie om de wereld rond te fietsen, een plakje ontbijtkoek eten en alles is weer jankie-doedel….kortom, soms lijk je als kijker/consument in een waar sprookjesverhaal terecht zijn te komen.
Als fabrikant moet je uiteraard je uiterste best doen om de moordende concurrentie voor te blijven. Daarin gaan ze ver. Heel ver. Niet zelden worden wettelijke regelgevingen overtreden. Dit is voor een fabrikant geen risico, omdat de boetes die worden opgelegd nooit opwegen tegen de winst die er wordt gemaakt als een product met veel poeha en kletspraat op de markt wordt gezet. Velen zijn zo pienter, om nét binnen de wettelijke lijntjes te kleuren, maar van een verhaal compleet iets anders te maken zodat iets plots erg gezond wordt verklaard. Optimel griekse styl is hier een erg goed voorbeeld van.
Niet alleen kletspraat doet het goed, ook plaatjes, foto’s en illustraties verkopen het product terwijl we niet eens zien hoe het product eruit ziet in de verpakkingen. En pak liga evergreen, met prachtige kleurige verse fruitsoorten, koren en veel groen. Zonder dat wij het in de gaten hebben, worden onze zintuigen geprikkeld en worden we in directe verleiding gebracht om het product te kopen. Leuke kreten, geweldige sprookjes-verhaaltjes, en gezonde claims doen vaak de rest om ons definitief te doen besluiten het product in de winkelwagen te smijten. Zonder dat we weten, wat er nu WERKELIJK schuil gaat in de verpakking. Ik was daar best benieuwd naar. Hoe ziet een product eruit, als we de ingrediënten letterlijk ZIEN?
Ik heb daarom een liga evergreen koek “ uitgekleed”. Wat zit er nu echt in zo’n koek, en kloppen alle claims wel?
Als eerste vinden we tarwebloem. Bloem is fijngemalen meel van tarwe waaruit de buitenste schilletjes ( zemelen en kiemen) uit het graan zijn verwijderd. Door het meel te zeven wordt bloem verkregen, waar nauwelijks nog enige voedingswaarde in achterblijft. Een bekend bijproduct van tarwebloem is zemelen. In de voedselindustrie worden deze zemelen veel gebruikt om bijvoorbeeld brood in te smeren zodat ze een bruinere korst krijgen. Er zijn twee varianten in tarwebloem: harde tarwe en zachte tarwe. Harde tarwe heeft meer gluten, en wordt daarom in de industrie meest gebruikt. In deze liga koek is tarwebloem het hoofdbestanddeel. Het bestaat voor 26,5% uit tarwebloem.
De tweede plaats op de ingrediëntenlijst is ingenomen door volkorenhavermeel ( 20,4%) Dit wordt gemaakt uit volkoren haver wat wordt geplet. Een vrij goedkope basisgrondstof voor fabrikanten.
De koek bevat 13,7% rozijnen. Deze zijn altijd bewerkt en gezwaveld. Ongezwavelde rozijnen zijn veel duurder om in te kopen. Industrieel worden er daarom altijd gezwavelde rozijnen gebruikt, mits er anders staat aangegeven ( bijvoorbeeld biologische producten)
Goede vierde plek wordt al ingenomen door suiker. Dat betekent, dat deze koek voor een vrij groot deel bestaat uit suiker.
De volgende is volkoren tarwemeel. We praten dan over 7,8 %. Op de verpakking kunnen we echter in geuren en kleuren lezen, dat het “ vol-koren” zit. Dit is een ordinaire marketingtruc. De koeken bestaat uit tarwebloem, waaraan o.a volkoren meel aan is toegevoegd en wordt gedragen door tal van andere meelsoorten en zemelen, om het vezel-verhaaltje kracht bij te zetten. De verpakking laat ons geloven dat de koeken uit volkorenmeel zijn gemaakt. Niet dus. Klets “ koek” 😉
De volgende zijn de krentjes in de meuk-pap. Ook deze zijn gezwaveld. Het bekleedt 7,3% van de koek.
En daar hebben we de koolzaadolie. Over de gezonde aspecten is de wetenschap verdeeld. Als voedingsmiddel is het nog niet eens zo lang op de markt. Vroeger werd het vooral gebruikt als lampenolie. Het probleem met koolzaadolie is dat bij verhitting de meervoudige onverzadigde vetzuren kunnen oxideren zodra deze boven een bepaald hittepunt komen. Geoxideerde oliën zijn erg slecht voor hart en bloedvaten omdat deze aderverkalking kunnen veroorzaken. Een Chinees wetenschappelijk onderzoek uit 1992 ( Chen H, Yang M et.al) liet ook zien, dat verhitting van koolzaadolie kankerverwekkend kan zijn. In de industrie is koolzaadolie, naast palmolie, het meest gebruikt omdat het een erg goedkope grondstof betreft.
Over glucosestroop is inmiddels ( gelukkig maar!) veel bekend en staat het bekend als een ongezonde alias-suiker. Glucosestroop ook wel HCFS genoemd. Om HFCS te maken wordt glucosestroop gemaakt door zetmeel uit maïs te hydrolyseren (zetmelen zijn glucosepolymeren), waardoor vrije glucosemoleculen ontstaan. Vervolgens wordt een deel van deze moleculen enzymatisch omgezet in fructose – een proces dat isomerisatie heet – totdat de gewenste verhouding glucose : fructose is bereikt. De meest gebruikte vormen zijn HFSC 42 en HFSC 55, deze bevatten respectievelijk 42 en 55% vrij fructose. De rest van de HFSC bestaat uit vrij glucose en een beetje water. Voedingskundig gezien is HFCS niet veel anders dan gewone suiker (sacharose).
Volgende in de ( was) lijst is tarwe dextrine. Tarwe dextrine is een oplosbare vezel, wat betekent dat het oplost in water, dat is fermenteerbaar. Fermenteerbare vezels zijn vezels die kunnen worden uitgesplitst naar nuttige bacteriën in het spijsverteringskanaal. Psyllium is ook een oplosbare vezel, maar dat is meer viskeuze dan fermenteerbare vezel, wat betekent dat het een gel vormt, indien gemengd met water. Fermenteerbare en visceuze vezels hebben enigszins verschillende effecten in het lichaam.
Om het vezel-verhaaltje sterk te maken in deze koek, zijn deze via deze tarwe dextrine toegevoegd. En dus niet uit volkoren.
De volgende is een calcium toevoeging. Ook om de claims sterk te maken. Het calcium in deze koek is afkomstig van calciumcarbonaat. Dit is het koolzuur zout van calcium.
Rijstbloem wordt erg veel industrieel gebruikt om te vermengen met andere bloemsoorten. Veel voorkomend is tarwe en rijstebloem. Deze twee basisgrondstoffen ( beiden witmeel) zijn zeer goedkoop, zijn multifunctioneel in producten en leveren daarom erg veel winst op. Voor onze gezondheid helaas veel minder.
Als rijsmiddel is ammoniumwaterstofcarbonaat gebruikt. Dit is een wit poeder wat is gemaakt uit het zout van ammoniak en waterstof carbonaat.
Uiteraard mag het industriële zout ook niet ontbreken als smaakversterker.
Erwteneiwit is een hoog geconcentreerd eiwitpoeder afkomstig van erwten. Een zeer goedkope vervanging voor eiwitten en eiwitpoeders. Het wordt vaak gebruikt als alternatief voor soja en ei-eiwitten in de vegetarische en veganistische wereld.
De volgende is sojalecithine, wat als emulgator dient. Dit wordt gebruikt, om te voorkomen dat dat emulsies ( mengsels) die uit verschillende stoffen bestaan gaan ontmengen. Emulgatoren zorgen er bijvoorbeeld voor dat een saus niet gaat schiften.
Alweer : glucose-fructosestroop. Da’s niets meer of minder dan een mengseltje. Lees de uitleg hierboven bij glucosestroop.
En dan volgen er tatwezemelen. Zemelen zijn een deel van graanvruchten, ook wel met de zaadhuiden mee vergroeide vruchtwanden en kiemen. Deze komen vrij bij he vermalen van de korrel tot meel. Ze worden “ los” veel verkocht vanwege de rijkheid aan vezels. In dit product zijn ze toegevoegd om het vezel-verhaaltje kracht bij te zetten. Ook hier spreken we dus niet van de vezels uit volkoren, zoals de verpakking de indruk wekt, maar uit genetisch gemanipuleerde tarwe.
Nog zo’n leuke instinker, als het gaat om “ vers fruit” in producten. Dit gaat 9/10 keer gewoon om een concentraat, of geconcentreerd pulp/puree. Ook in deze meuk-koeken vinden we geconcentreerd fruitpuree ( appel, bosbes, zwarte bes, framboos, aardbei). Het ( niet-biologische) fruit wordt fijn vermalen en geconcentreerd. Daar blijft niets goeds uit het fruit meer van over, enkel…fructose ( natuurlijke vruchtensuiker) Het mooie plaatje op de verpakking van druifjes en besjes zijn dus pure fantasie en pure misleiding. Bovendien vinden we geen enkele druif in dit product, mits ze dit als rozijn bedoelen, die er ook bij liggen overigens.
Aroma’s….tja, wat kunnen we daar nog meer over vertellen? Mijn artikel vertelt alles. Vaak gaat het om een smaakversterker, zoals suiker of zout.
Elementair ijzer…..klinkt super indrukwekkend, maar wat is het eigenlijk? Een korte uitleg: Elementair ijzer is een soort ijzer wat je lichaam werkelijk gebruikt, en is gekoppeld aan een organisch zuur waardoor het ijzer gemakkelijk kan worden opgenomen. We kennen elementair ijzer vooral in supplementen. Er zijn diverse ijzerverbindingen ( o.a ferrocitraat plus citroenzuur, ferrofumaraat plus fumaarzuur, ferro lactaat plus melkzuur) In de maag lossen deze verbindingen in een verschillend tempo op en geven daarbij verschillende hoeveelheden elementair ijzer af, Over dit elementaire ijzer was in 2009 wat paniek, toen het tv programma “ keuringsdienst van waarde” een uitzending had over het ijzer in de bekende cornflakes van Kellog’s. Het ijzerpoeder bestond uit elementair ijzer. Nog steeds wordt elementair ijzer erg in kwestie gesteld. Er gaan steeds meer en meer elementaire ijzerpreparaten uit de handel. Er is echter nog geen onderbouwd wetenschappelijk bewijs, dat elementair ijzer schadelijk en zelfs een verhoogd risico op darmkanker veroorzaakt. Toch zou ik in dit geval eieren voor mijn geld kiezen en deze ijzerpoedertjes mijden.
Appelpuree…..dat zijn gewoon wat afval-appels, die worden geschild en fijn vermalen. Wordt vaak aan “ producten met vers fruit” toegevoegd.
Alweer vinden we tarwevezels. Duidelijk waar ze hun vezel-claim vandaan halen. Uit het lekker goedkope genetisch gemanipuleerde tarwe.
Glycerol dient als bevochtigingsmiddel. Deze geurloze, kleurloze zoet smakende vloeistof kan uit dierlijk of plantaardig vet worden gehaald. Meest gebruikt in de industrie is het dierlijke vet. Dit is vele malen goedkoper dan plantaardige vetten.
Kaneel is de volgende smaakversterker.
Er zijn ook synthetische vitaminen aan toegevoegd. Vitamine B6. Dit wordt erg vaak toegepast om een product te verrijken met vitaminen, of te versterken.
Ook hier vinden we palmolie. Palmolie staat zeer slecht aangeschreven en vormt bovendien een erg grote bedreiging voor ontbossing en de oeran oetangs op deze wereld.
Als geleermiddel is pectine gebruikt. Lees hier meer over pectine.
Tot slot: kleurende plantenextracten.. Dit kunnen diverse extracten zijn van wat dan ook. Vaak niet alleen uit planten, maar ook uit fruit.
Deze claims en kreten zien er plotseling toch best vreemd uit, nietwaar? Ook zo benieuwd geworden, hoeveel suiker één liga Evergreen krenten je oplevert? Blijf op je stoel zitten, want dit is maar liefst 5,3 gram. Zo’n kleine versnapering ( koekje weegt gemiddeld 20 gram ) kost je bijna twee suikerklontjes.
WAT KLOPT ER VAN DE GEMAAKTE CLAIMS?
Zoals je hebt kunnen zien en lezen, zijn ze bij Liga niet goed maar ook niet gek, en zijn ze keurig binnen de wettelijk vastgestelde lijntjes gebleven. Wettelijk gezien mogen de claims worden gemaakt. De vezelclaim klopt immers. Maar deze komen niet uit volkoren, maar uit diverse tarweproducten. Daar is prachtig omheen gezeild, omdat tarwe niet echt lekker ligt bij de consument. Tarwe is veel goedkoper als basisgrondstof, dan volkoren en andere duurzame granen.
De koekjes bevatten aardig wat suiker. Dit is aardig veel voor zomaar even een koekje tussendoor. De indruk wordt tevens gewekt dat de koeken zijn gemaakt uit volkoren, maar in werkelijkheid bestaan ze gewoon uit ordinaire tarwebloem.
Resumerend zeg ik: mijden , deze meuk.
Toen ik 20 jaar geleden op de basisschool zat kregen we altijd 1 evergreen in een boterhamzakje mee. De andere kinderen hadden er altijd 2… Blij dat ik ze nu niet meer eet, als ik dit zo lees…
Zit ik al 15 jaar van die zooi te vreten en denken dat je ’n redelijk gezond koekje eet 🙁
Haha….maar toch bedankt. Ik probeer de laatste folie nog van mijn vingers te gooien..valt niet mee…zit er soms radioactief afval in, dat het zo statische geladen is?
Groet
Chrit
Veelste overdreven, Als je alles zo uitkleed qua eten is bijna niets gezond meer. Dit koekje is over het algemeen gezonder dan de rest van het eten in de supermarkt.
Daar valt over te twisten. Ik wilde met dit artikel blootleggen wat er WERKELIJK in een koek zit. Veel mensen beseffen dit niet. Je argument dat dit koekje gezonder is dan de rest van het voedsel wat we in supermarkten kunnen kopen vind ik ook wat overtrokken, want deze koeken zijn in mijn ogen niet gezonder dan een vers stukje fruit, groente enz. Het is maar hoe positief of negatuef je naar een artikel kijkt. Warme groet
Wel eens interessant om zoiets te lezen. Ik ben er van overtuigd dat het bij elke voedselproducent in eerste instantie het doel is winst te maken. Dat doe je niet door al te eerlijk te zijn, en dat gaat ten koste van ‘de eter’.
Beste Monique, zo doe ik graag beschuit in Griekse yoghurt; ik dacht dat dat gezond was, maar in beschuit blijkt veel suiker te zitten. Maar: wat is dan een ‘smakelijk’ alternatief dat ook betrouwbaar is?
Dag Reindet,
aIk zit te denken aan havermout, met een beetje stevia?
Wel bijzonder. Voedingscentrum: Een product dat niet voor 100% uit volkorenmeel bestaat, mag niet ‘volkoren’ worden genoemd.
Hoe kan er dan toch Volkoren op de verpakking staan?
En dan hebben we het nog niet eens over de krimpflatie: het huidige formaat Evergreen-koekje is zéker 1,5 keer zo klein vergeleken met het formaat rond 2000. De prijs is daarna echter minimaal 1,5 keer gestegen.