Veganistisch kaas plankje

Wie kent ze niet, de gezellige kaasplankjes bij een borrel, of feestje? Je vindt daar meestal de meest lekkerste ( binnen en buitenlandse) kaasjes op terug. Zeker als je een echte liefhebber bent kunnen deze kaasplankjes een waar genot zijn. Voor veganisten is dit uiteraard een ” no-go” Kaasjes zijn de producten die het meest worden gemist naast vlees als men veganistisch gaat leven. Dankzij de veganistische golf zien we steeds meer en meer veganistische alternatieven in de supermarkten binnen druppelen, waaronder ook vegan-kaas / kaasjes. 

Het lastige met deze alternatieven is dat ze vaak vol zijn gepropt met additieven. Waaronder erg veel verzadigd vet, suiker, zout en kunstmatige kleur, geur en smaakstoffen. Dit is allemaal blijkbaar nodig, om iets meest op een origineel te laten doen lijken, geuren en smaken. KLIK HIER om hier meer over te lezen.

Gelukkig kun je zelf veel maken. Er worden steeds inventievere en betere recepten bedacht die meest in de buurt komen van iets origineels, zonder al teveel meuk. Ik doe ook mijn best, om de meest meukvrije vegan recepten te bedenken. Dat kost erg veel oefening, en mislukkingen. Ik heb zeker twee jaar gedaan, om bijvoorbeeld een veganistische mayonaise te bedenken die naast vegan ook 100% meukvrij is. Als het dan eindelijk lukt, ben je trots! Veganistische varianten bedenken op bestaande producten is ontzettend moeilijk. Dit komt omdat er ontzettend veel dierlijke basisgrondstoffen in ons voedsel zit, wat iets een kleur, geur, smaak en structuur geeft. Vallen al deze hulpjes weg, dan hou je betrekkelijk weinig fundament over. Vandaar de veganistische alternatieven zo vol zitten met transvetten, zout en suiker. Uiteraard kun je ook weer meuk gebruiken ( diervrij) om veganistische alternatieven te maken, maar dan draag je water naar de zee, omdat je je gezondheid daarmee geen plezier doet.

Nee, even een vegan alternatief bedenken wat ook nog eens gezond en verantwoord is, dat valt niet mee, daar kan ik over meepraten. Maar gelukkig heb ik afgelopen jaren meer dan voldoende bewezen, dat het niet onmogelijk is! Ik heb mij ook een tijd bezig gehouden met veganistische kaasjes bedenken. Daar kun je dan weer een lekker veganistisch kaasplankje mee maken. Maar goed….je wilt je gasten wel iets smakelijks voorschotelen, en niet iets wat er niet appetijtelijk uitziet en smaakt naar karton. Daarom ben ik bezig geweest om verschillende veganistische kaasjes te ontwikkelen, die je vervolgens leuk op een kaasplank kunt serveren.

Deze kaasjes zijn 100% veganistisch. Ze zijn gemaakt op basis van kikkererwten en cashew-noten. Door de 24 uur van tevoren te maken worden de kaasjes nog lekkerder en steviger. Je kunt ze uiteraard ook vers maken. Je kunt ze in de koelkast op laten stijven en bewaren.

Vegan zacht kaasje

Deze kaas is gemaakt van kikkererwten en havermout.

Dit heb je nodig:

  • 400 gram geweekte / gekookte kikkererwten, uitgelekt
  • 350 gram havermout
  • een volle eetlepel zuivere kokosolie
  • een snufje keltisch zeeout
  • een snufje zwarte peper
  • een koffiekopje edelgist
  • 4 gram Agar Agar
  • een eetlepel paprikapoeder
  • 40 ml water

Zo maak je het:

Doe alle ingrediënten, behalve de edelgist, in een blender en maal tot een gladde massa. Gooi de massa over in een pannetje en breng onder voortdurend roeren aan de kook. Vet een ronde schaal in met kokosolie . Zodra de massa begint te bubbelen, de pan van het vuur halen en de edelgist erdoor roeren. Stort in de schaal en druk goed aan. Laat afkoelen en later opstijven in de koelkast.

Vegan zachte knoflook kaas

Verrukkelijk!

Dit heb je nodig:

  • 100 gram cashewnoten
  • 450 ml havermelk of amandelmelk
  • twee flinke eetlepels tahin ( sesampasta)
  • een theelepel citroensap
  • twee eetlepels zuivere kokosolie
  • twee eetlepels knoflookpoeder
  • een snufje keltisch zeezout + een mespunt zwarte peper
  • 4 gram Agar Agar

Om te bestrooien: basilicum

Zo maak je het:

Doe alle ingrediënten, behalve 200 ml van de melk en de Agar Agar, in de blender en pureer fijn. Doe de rest van de melk en Agar in een pannetje en breng al roerende aan de kook. Zodra de massa kookt, de rest bijvoegen en flink doorroeren. Zet een kleine ronde hoge kom klaar, en stort de massa hierin. Laat afkoelen en daarna in de koelkast opstijven. Bestrooi de kaas met basilicum. 

ZWARTE KNOFLOOK KAAS

Verrukkelijk kaasje met zwarte knoflook tenen! KLIK HIER voor meer info over zwarte knoflook Natuurlijk kun je ook rauwe verse knoflooktenen gebruiken.

Dit heb je nodig:

  • 100 gram cashewnoten
  • een koffiekopje edelgist
  • een snufje keltisch zeezout
  • een mespuntje zwarte peper
  • twee eetlepels mosterdpoeder ( verkrijgbaar in de biowinkel )
  • 225 ml amandel of andere plantaardige melk
  • 5 gram Agar Agar
  • 10 teentjes zwarte knoflook of drie tenen rauwe verse ( dus geen gedroogde!) knoflook, in stukjes gesneden.

Zo maak je het:

Doe alle ingrediënten, behalve de edelgist en knoflook, , in de blender en maal tot een fijne massa. Giet over in een pannertje en breng onder voortdurend roeren aan de kook. Zodra de massa begint te borrelen, de pan van het vuur halen en de edelgist en knoflook erdoor roeren. Vet een ronde schaal in met wat zuivere kokosolie. Stort de massa hierin en laat afkoelen. Laat daarna opstijven in de koelkast.

Vegan naturel kaasje

Wil je een naturel kaasje bij je kaasplank? KLIK DAN HIER om naar het recept te gaan.

 

Hoe serveer je?

De kaasjes kun je zo ” uit het vuistje” serveren op een mooie plank, en daar kaasmesjes bij liggen om de gasten zelf hun kaasjes af te snijden. Maar je kunt er ook een aantal bijproducten naast serverenb om de kaasjes op te serveren. Natuurlijk gaan we bij deze gezonde kaasjes geen meuk serveren, zoals stokbrood, toastjes enzovoort. Maar wat is dan wel lekker en verantwoord?

  • wafels. En dan liefst geen rijstwafels, maar wafels als boekweitwafels, Quinoawafels, amaranthwafels, maïswafels, gierstwafels, enzovoort. KLIK HIER voor meer informatie waarom je beter geen rijstwafels kunt kiezen, en opties op de rijstwafel vind je IN DIT ARTIKEL. Snij de wafels in helften, en serveer ze bij je kaasplank.
  • biologisch roggebrood ( let op, niet geschikt voor mensen met Coeliakie) die je in vierkante stukjes snijdt
  • homemade brood. Ik heb inmiddels heel veel lekkere meukvrije broodrecepten bedacht, zoals DIT BROOD. Kijk ook even op de website voor meer recepten. Dit brood kun je in stukjes snijden en bij je kaasplank serveren.

 

 

2 Reacties op “Veganistisch kaas plankje

  1. Hallo Monique,
    Zou er toevallig een vloeibaar ingredient weggelaten zijn in het recept van het vegan zacht kaasje? Bij mij blijven de ingrediënten kruimelig na het mixenen en heb de neiging om er water bij te voegen.
    Groetjes

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *