Monique’s brood

Zoals velen inmiddels weten, maak ik ALLES zelf. En dus ook mijn broden. Dit doe ik op de meest gemakkelijkste manieren. Ik heb niets met broodbakmachines of andere leuke hippe apparaten om zelf je brood te bakken. Ik hou het liever lekker bij mijn oude vertrouwde oventje. Daar komen naar mijn mening toch de allerlekkerste broden uit.

IMG_1672

Ik heb over de jaren al talloze heerlijke broodrecepten bedacht. Wat ze allemaal gemeen hebben, is dat ze vrij zijn van meuk, gluten, en gist. Ik probeer brood ook zeer simpel te houden, want laten we eerlijk zijn, het lekkerste brood heeft geen poes-pas en hocus-pocus nodig. Ik maak eens per week twee broden voor mezelf en dit varieer ik continu met zelf bedachte heerlijke combinaties van diverse granen. Soms maak ik een ” uitstapje” met granen, zoals spelt, of rogge. ( deze bevatten gluten) Ik ben goddank gezegend met darmen die glutenbestendig zijn, en ik ben dol op rogge, en volkoren graansoorten. Het mooie met mijn basis-broodrecept is, dat je tot in den eeuwigheid kan combineren met granen, wat je ook maar wenst. Dit basis broodrecept heb ik standaard glutenvrij gehouden, maar je kunt, net als ik vaak doe, ook lekkere andere combinaties maken van diverse granen, en zoveel je maar wenst. Ik zal verderop enkele lekkere combinaties geven. Wat wel belangrijk is, is dat je voor biologische ( en dan nog liefst biologisch-dynamisch) graansoorten kiest. Deze zijn in regel niet eens zoveel duurder dan niet-biologische graansoorten. Je kunt deze kopen in de biowinkels of bij molens die nog vers malen. Biologische graansoorten zijn niet genetisch gemanipuleerd.

IMG_1669

Je kunt zelf bepalen welke bakvorm je gebruikt. Ik wissel vaak af met een vierkant broodblik tot een ronde bakvorm, om zo een bolbrood te bakken ( zie foto’s)  Een vierkant blik geeft boterhammen, een ronde bakvorm lange sneden brood. Dit basisrecept vraagt 8-24 uur weektijd vooraf. Ik adviseer je om 24 uur te weken voor de beste resultaten. Ik zet iedere dag gewoon een grote kom neer en heb de volgende dag dan mijn granen gereed. Je kunt het ook verkorten tot 4-8 uur.

Dit heb je nodig:

 • 300 gram quinoa
 • 300 gram haver
 • 300 gram gierst
 • 100 gram lijnzaad
 • 175 gram zonnebloempitten
 • 100 gram pompoenpitten
 • 500 gram havermoutmeel ( havermout in de blender tot meel vermalen)
 • 15 gram ( wijnsteen) bakpoeder
 • twee verse eieren
 • warm water

Om te garneren ( optioneel)

 • maanzaad of sesamzaad of zwart sesamzaad

IMG_1673

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 190 graden. Bekleed een ronde of vierkante vorm met bakpapier.Zet alle granen en pitten in water te weken, en giet de volgende dag het restante water af.. Roer alle ingrediënten stevig door elkaar in een kom ( let op: NIET in de keukenmachine) en voeg steeds beetjes water toe tot er een smeuïge massa ontstaat. Stort de massa in de vorm en verdeel. Strooi er maanzaad overheen. Bak het brood in het midden van de oven gaar in ongeveer 50-60 minuten, blijf tussentijds controleren. Laat enige tijd goed afkoelen.

IMG_1674

Lekkere combinaties

Deze combinaties zijn ook al net zo verrukkelijk! LET OP: sommige combinaties bevatten gluten Vervang de granen en pitten in bovenstaand basisrecept eens voor:

 • 300 gram rogge
 • 300 gram Quinoa
 • 300 gram boekweit
 • 200 gram pompoenpitten

of:

 • 300 gram quinoa
 • 300 gram gierst
 • 300 gram boekweit
 • 100 gram lijnzaad
 • 50 gram chiazaad
 • 100 gram sesamzaad

of:

 • 400 gram rogge
 • 200 gram gerst
 • 200 gram haver
 • 200 gram gierst
 • 200 gram zonnebloempitten
 • 50 gram maanzaad
 • 50 gram sesamzaad

of:

 • 400 gram haver
 • 200 gram quinoa
 • 100 gram boekweit
 • 100 gram gierst
 • 100 gram sesamzaad
 • 100 gram pompoenpitten

of:

 • 300 gram havermout
 • 250 gram haver
 • 300 gram boekweit
 • 300 gram gierst
 • 100 gram sesamzaad
 • 100 gram zonnebloempitten

15 Reacties op “Monique’s brood

 1. Dat wil ik graag gaan proberen! (Ik gebruik nu gist en machine.) Op hoeveel graden zet ik de oven (ongeveer)?

 2. Hoi Monique, Allereerst dankje voor al die fijne tips, info en recepten! Mijn vraag..vries jij je broden ook in? Ik ben op zoek naar een geschikt recept voor onze dochter, die heel vroeg op moet naar haar werk, te vroeg om te kunnen ontbijten..en ze is al superdun. als ik een brood maak en invries, kan ze de avond van te voren wat sneetjes eruit halen..
  Dankje!

  • Dag Jaloe,
   Ja, ik vries deze soms in. Het is dus goed mogelijk! En het brood is ook nog eens superlekker dus ik denk, dat ze dit met veel smaak zal gaan eten! SUCCES en warme groet!

 3. Hai Monique,
  Vraagje….ruim 1 kilo bijelkaar in alle recepten….krijg je da n niet een erg groot brood..???
  Zou het met de helft van alles ook mogelijk zijn??
  ik bak nu broden van ong. 400 gram aan meel/zaden gewicht met 60ml water per 100gr….
  M.vr.gr.
  Joke

  • Dag Joke,
   nee hoor, dat is niet ” groot”, maar je kunt gerust halveren, wat je wenst! Warme groet!

 4. Alles staat in de week. Maar moet er geen zout toegevoegd worden morgen Monique?
  Groetje, Ineke.

  • als je dat prefereert kun je wat keltisch zout toevoegen maar dat is niet nodig, dankzij de granen en pitten en zaden heeft het brood een heerlijke smaak. Succes!

 5. goede middag

  Klopt het er 300 gram havermeel plus 500 gram havermout in zit klopt het dat het allebei er in moet

  Groetjes

  • Hallo Monique,

   Mag alles bij elkaar in een kom weken? En hoeveeel water gebruik je ongeveer voor de smeuige massa? En quinoa dus ongekookt gebruiken?

   • quinoa kort koken, water in kom toevoegen tor de gewenste dikte is bereikt

 6. Hallo Monique
  Gisteren je brood gebakken na 24h weken…extra tijd gebruikt, maar het was echt niet gaar te krijgen!
  Ik heb de variant met quinoa-gierst-boekweit gebruikt en na de 24 h weken, het havermeel erbij gedaan.
  Wat deed ik fout?
  Groetjes Mieke

 7. Hoi Monique,

  Ik ben op zoek naar een fijne vorm, wat zou jij aanraden? Tot nu toe kom ik uit op de petromax. Alvast bedankt!

  Groetjes Kimberley

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *