Varianten op rijstwafels in de supermarkt….hoe smaken ze?

Ik ben geen  ” supermarktbrood” eter. Als ik het eet, maak ik het zelf, meestal wordt het dan een mix van pseudo en glutenvrije granen als Quinoa, ( glutenvrije) havermout, teff, gierst en boekweit. Heerlijke broden kunnen daaruit voortkomen. Zoals bijvoorbeeld DIT HEERLIJKE RECEPT om zelf je brood te maken. Ik maak vrij regelmatig brood, maar ook crackers. Ik hou ervan!  Naast homemade crackers en brood ben ik dol op andere wafels. Deze eet ik erg veel. Ik vind ze superlekker, handig en ze vullen mij ondanks dat het eigenlijk een brokje gebakken lucht is. Ik eet over de hele dag uitgesmeerd ontzettend veel verse groente, zo’n wafel tussendoor smaakt dan superlekker.

 

 

Rijstwafels eet ik echter niet meer. Ik ben sinds bekend werd dat er in rijst en rijstwafels hogere concentraties arsenicum zijn aangetroffen, direct gestaakt met het consumeren van rijstwafels. Dit was voor mij overigens niet zo’n probleem, omdat er inmiddels zoveel meer superlekkere wafels zijn die in basis worden gemaakt van andere granen en zelfs peulvruchten. Deze “ speciale” wafels vonden we tot voor kort voornamelijk in biowinkels. Maar tot mijn grote vreugde zie ik steeds meer alternatieven op de rijstwafel in de supermarkt, waar toch de meeste consumenten komen. Ik krijg wat vragen over deze wafels, en ik heb dus besloten om er een aantal te gaan testen. Smaken ze? Zijn ze meukvrij? En zijn ze een goed alternatief?
IMG_5466

WAAROM LIEVER GEEN RIJSTWAFELS MEER ?

Rijstwafels zijn ontzettend populair en dus erg veel gegeten. ze worden vooral erg veel aan peuters en kleuters gegeven. Rijstwafels hebben een gezond imago, omdat ze nauwelijks calorieën bevatten en zeer licht verteerbaar zijn. Maar juist in rijstwafels zijn hogere concentraties arsenicum gevonden. Dat is zorgwekkend. Juist omdat rijstwafels voornamelijk aan kinderen worden gegeven, en het vaak niet bij twee of drie per dag blijven. Veel mensen eten ook rijstwafels in plaats van brood of crackers. Als er iedere dag rijstwafels worden gegeten kan het gevaarlijk worden. 
Wat zegt het NWVA? Zij houden zich vast aan de kromme wet en regelgevingen van Brussel. Zij zijn ‘ slechts” toezichthouder, en zijn geen normbepalers…..Volgens het NVWA vallen de huidige bepalingen binnen de vastgestelde normen.  Er wordt pas ingegrepen als de teelwaarde de norm met 20% overschrijdt. Dit noem ik randjes opzoeken, wachten tot er klappen gaan vallen. 
Waarom wordt er niet direct ingegrepen? Wel, zoals we allen weten is Brussel niet gemakkelijk in versoepeling of aanpassingen in kromme wet en regelgevingen die decennia’s geleden zijn vastgesteld. Een goed voorbeeld is stevia, wat nog steeds als novelfood wordt beschouwd. Daarnaast gaat het vaak om geld. Je kunt je het kostenplaatje voorstellen, als we alle voedingsmiddelen met rijst moeten verbannen, aanpassen, terughalen…..Rijst is naast naast maïs en haver één van de grootste voedselbronnen voor de mens. Tevens zouden we anders moeten gaan verbouwen. Dit zou miljarden kosten, alleen al in Europa. KLIK HIER om meer te lezen over arsenicum te lezen.
Goed.  Moeten we dus helemaal geen rijstwafels meer eten? Is het zo erg gesteld?? Ik zeg volmondig: JA, eet liever geen rijstwafels meer, zeker als je deze dagelijks eet, en ik zou helemaal oppassen met het geven van rijstwafels aan kinderen ( op dagelijkse basis) Net als bij gewone rijst ga je niet meteen dood aan een rijstwafel of twee/drie, maar er zijn genoeg andere alternatieven. In de meeste biowinkels vinden we wafels die zijn gemaakt van andere granen. Nadeel is dat veel soorten glutenhoudend zijn, maar kies je bijvoorbeeld maïswafels of Quinoawafels dan eet je net zo glutenvrij als rijstwafels. Je kunt verschillende soorten kopen. En dus tegenwoordig ook gewoon in de supermarkt. Bijkomend voordeel is dat deze alternatieven op de rijstwafel ontzettend smakelijk ( smakelijker) zijn. Ze bevatten granen, zaden, pitten en soms peulvruchten wat de smaak verhoogt maar ook de voedingswaarde. Rijst zit hoog in koolhydraten, maar is verder vrij arm in belangrijkere voedingsstoffen. De alternatieven op de rijstwafel zijn stukken voedzamer.
IMG_5465

BIOLOGISCHE WAFELS IN DE SUPERMARKT

Het leuke is, dat de alternatieven in de supermarkt vrijwel allemaal biologisch zijn. Merken die we in de supermarkten tegenkomen zijn BIO+ , LEEV, ZONNATURA, en eigen huismerken. In biowinkels vinden we andere merken, die zich op die manier proberen te onderscheiden. Zoals LIMA en RUDE HEALTH. Naast deze alternatieven zien we ook rijstwafels in combinatie met bijvoorbeeld lijnzaad, of Quinoa. Je moet dus wel een beetje opletten wat je koopt, want vaak wordt de naam van een zaad of graan groots vermeld en lezen we er klein bij dat er ook rijst in zit. Veel fabrikanten zetten daarom ook “ 100%” op hun verpakkingen, zoals LIMA. LEEV zet hun procenten er ook netjes op. Ik heb een aantal alternatieven gekocht voor dit artikel. Ik heb gekeken naar de ingrediënten, de prijs, de smaak en de textuur. Ik heb voor één glutenhoudende wafel gekozen ( spelt), de rest is ” semi-glutenvrij” Wat ik daarmee bedoel lees je verderop. 
 

LEEV WAFELS

Een merk die we in vrij veel supermarkten tegenkomen is LEEV. Nu moet ik eerlijk zeggen dat ik niet echt een groot fan ben van dit merk, omdat zij vrij suikerhoudend werken. Maar gelukkig zijn er krentjes uit de pap te vissen, zoals hun assortiment wafels. LEEV werkt 100% biologisch. 
IMG_5471
Waar mijn oog direct op viel, waren de linzen-lijnzaad wafels. Ik ben een groot linzen eter, en was daarom erg benieuwd of ik deze smaak ook zou herkennen in deze wafels. Ze bestaan voor 71,8% uit linzenbloem, 15% uit maïs ( niet genetisch gemanipuleerd) 7,8% uit tapiocabloem, 2% uit lijnzaad en 0.4% uit zeezout. Ze zijn door het aandeel van de linzenbloem erg rijk aan eiwitten, en vrij arm in koolhydraten en suikers. Een wafel bevat 29 kcal. 
IMG_5474
De wafels ruiken echt lekker. Beetje kruidig. De kleur is licht gelig en je ziet de lijnzaadjes . De smaak vond ik echt FAN-TAS-TISCH! Ik was echt verrast. Echt een volle, mooie ronde smaak.En super-krokant!  Een wafel vult ook echt. Ik kan normaal gesproken per keer zo’n drie tot vijf wafels wegknagen, bij twee zat ik echt vol. Waar ik wel onwijs van schrok was de prijs: € 2,49 voor een rolletje wafels. Dat is echt on-wijs duur. Voor mij een reden om dit niet dagelijks te kunnen consumeren omdat mijn budget dit niet toelaat. Op de website vertelt LEEV echter wel betaalbaar te zijn. 
Schermafbeelding 2018-09-27 om 03.04.55
 
Ik vind dit wat “ tegenvallend” om het zeer zacht uit te drukken. Een gemiddeld rolletje ( biologische) rijstwafels kost nog geen € 65 eurocent, dan is zo’n rolletje linzen-wafels een zeer grote trap om over te stappen. Dat vind ik echt een beetje jammer. Maar goed, eerlijk = eerlijk, deze linzen wafels zijn echt verrukkelijk! 
IMG_5470
 
Een andere variant is de volkoren / Quinoa wafel. Ik heb deze meegenomen om te laten zien dat er dus gecombineerd kan worden met glutenhoudende granen en / of rijst. In dit geval is er voor een volkoren speltgraan gekozen in combinatie met ( zilvervlies) rijst en Quinoa. Op de verpakking wordt echter niet duidelijk dat er rijst in zit. We lezen groot dat er volkoren & Quinoa in zit. Je moet dus ook in het geval van wafels inkopen altijd goed de ingrediënten lezen. Deze wafels bestaan voor 49-75% uit spelt, 25% uit zilvervliesrijst, 15% uit maïs, en maar 4% uit Quinoa. Daarnaast nog zo’n 4% boekweit, 2% gierst, en 0,25% zeezout. Zoals je ziet is hier flink gehusseld met diverse granen. Maar bestaan de wafels wel uit 25% zilvervliesrijst. De wafels kosten € 2,99 per rol en per wafel 29 kcal. 
IMG_5475
 
De wafels geuren goed, en de kleur lijkt sterk op een gewone rijstwafel. De smaak is lekker, daar valt niets negatiefs over te zeggen. Lekker knapperig.  Lekkere volle smaak. De prijs is in verhouding tot andere merken iets duurder. Andere ( supermarkt) merken vragen rond de euro of net iets daarboven voor dit soort wafels. LEEV is wel  één van de duurste. Maar al met al een lekkere wafel. 
IMG_5469
 
Deze wafel is glutenhoudend. En 100%. Dit staat ook op de verpakking. De ingrediënten zijn dan ook kort maar krachtig, want het omvat maar één ingrediënt: biologische Spelt. Wat mij opvalt bij de wafels van LEEV is dat ze allen zo’n 29 kcal per wafel bevatten. Ik vind dit knap, om elke variant precies op 29 kcal te verkrijgen. Deze wafels bevatten ook geen zout. De wafels kosten  € 1,59 per rol. 
DSC_0014
 
De geur is lekker, je ruikt inderdaad spelt. Ook deze wafel kleurt als een gewone rijstwafel maar is knapperiger. En de smaak is ook echt heel erg goed. Verrassend lekker zelfs. Ik eet regelmatig spelt-wafels van LIMA en deze zijn iets dikker maar minder knapperig. Geen verkeerde wafel! 
IMG_5472
 
Deze wafels van Zonnatura  zijn ook weer zo’n typisch voorbeeld van een “ rijst-addertje onder het gras”. We lezen groots op de verpakking dat het gaat om boekweit en Quinoa, en lijnzaad. Maar ook deze wafels bestaan voor een groot deel gewoon uit rijst. 32% om precies te zijn. Daarnaast bestaan ze voor 32% uit boekweit, 32% uit maïs, en maar 2% uit het hoog van de daken geschreeuwde Quinoa, wat neerkomt op ongeveer een half theelepeltje in aandeel. Daarnaast zien we nog 2% aan lijnzaad, wat ook op een halve theelepel neerkomt, en 2% zeezout wat vrij “ salty” is. Dit is een goed voorbeeld van slimme marketing. Zet groot op een verpakking de populairste superfoods, en verzwijg de rest. Wettelijk mag dit omdat ze netjes het 2% aandeel aanhouden. Zonnatura kleurt wettenlijk binnen de lijntjes, maar misleidt de consument. Deze rol kost ook €1,99. 
De wafels geuren goed.
DSC_0013
De kleur is licht gelig. Iets minder knapperig dan LEEV. En…erg zout! Dit proefde ik direct, en vond de wafel daardoor niet lekker. Ook vond ik de wafels wat droog en gaf het geen lekker mondgevoel. Voor mij geen succes-wafels. Zeker niet voor twee euro per rol. 
IMG_5473
AH heeft ook zijn eigen biologische wafels. Deze zijn een stuk prettiger geprijsd dan andere ( supermarkt) merken. Ik ben bijvoorbeeld groot fan van deze biologische maïswafels, die per rol maar € 79 eurocent kosten. De wafels bevatten niet genetisch gemanipuleerde maïs, en 0,2 % zeezout.
IMG_5476
De geur is echt lekker. Maïs! En de kleur mooi geel. De wafels zijn ontzettend knapperig en krokant, waar ik erg van hou. De smaak is mooi rond, heerlijk licht zoet. Echt een prima wafel voor een mooie prijs. 
DSC_0005
 
Ook Lidl doet sinds kort mee met de biologische ( rijst) wafels. We kunnen sinds kort ook biologische rijstwafels kopen maar ook biologische maïswafels. Dit heeft zelfs meer inhoud dan de gemiddelde rollen, namelijk 130 gram, maar kost maar € 0,85 eurocent. Daar worden wij erg blij van. Deze maïswafels zijn eigenlijk “ één pot nat” met andere biologische maïswafels. In deze wafels vinden we ook 99,7% niet genetisch gemanipuleerde maïs, en 0,3% zeezout. 
DSC_0007
De geur en de kleur zijn gelijk aan de AH maïswafels. Heerlijk knapperig en krokant, erg goede maïssmaak, licht zoet. Ik ben echt dol op deze wafels! Ze zijn tenminste ECHT betaalbaar en zeer goed van kwaliteit. 
 DSC_0052
Deze variant van LEEV bevat ook weer rijst, in de vorm van een volkoren rijst. Deze wafels bestaan voor 69% uit maïs, voor 25% uit volkoren rijst, 3% gierst, 2% sesamzaad, en 1% amarant. Er is geen zout aan toegevoegd. Deze wafels geven 28 kcal per wafel en de prijs is € 1,69.
DSC_0054
De geur van de wafel is lekker, ook de kleur voornamelijk gelig van de maïs. De smaak vind ik ietsje tegenvallend, een beetje ” dof” en flauw. Wel heerlijk knapperig. Jammer dat ook hier het rijst-addertje onder het gras rond graaft.
DSC_0055
Bij supermarkt PLUS vond ik deze maïswafel van BIOFOOD. Koste mij € 2,14 voor 150 gram.  De wafels zijn flinterdun, en snel breekbaar Deze wafels bestaan voor 93,7% uit maïs, 2% uit amarant, 2% lijnzaad, en 0,3% zeezout. Gelukkig geen rijst-addertjes onder het gras, maar de wafels zijn zeer breekbaar en flinterdun.
DSC_0056
Op de foto zie je wat ik bedoel. Ze brokkelen zo’n beetje in je vingers al weg voordat je er uberhaupt je tanden in kunt zetten. De geur is wel lekker, echt maïs wat niet gek is gezien de wafel daaruit voor het grootste gedeelte bestaat. De smaak vond ik iets minder, het was door het brokkelige eten ook niet echt geweldig.
DSC_0084
BIO+ ( verkrijgbaar bij o.a PLUS , DIRK en Jumbo) komt ook met een maïswafel, die € 65 eurocent per rol kost. Het is vergelijkbaar met de maïswafels van Lidl en AH. Deze wafels bevatten ook maïs en zeezout, de procenten / verhoudingen worden niet vermeld. Maar ik vermoed, dat deze wafels uit dezelfde fabriek komen als de maïswafels van AH. Ze zijn vrijwel identiek.
DSC_0051
De geur, de kleur, de smaak, de knapperigheid….alles komt exact overeen met de AH maïswafels. We zien hier dus wel een significant prijsverschil. Dit noemen ze nu de prijzenoorlog tussen de supermarkten, waar vooral een slimme consument zijn voordeel mee kan doen.
IMG_5468
 

ZIJN DIT SOORT ALTERNATIEVEN OOK VOEDZAAM?

Rijstwafels zijn niet ongezond, maar ook niet gezond. Dit is een erg veel voorkomend misverstand, omdat rijstwafels worden gezien als licht ( of moet ik zeggen lucht ?) en calorie-arm. Dit zien we dan ook erg veel op verpakkingen staan, hoeveel calorieën één wafel “ maar” bevat. Dit ligt gemiddeld tussen de 25 en 30 kcal. Dit maakt het voor veel consumenten voedsel wat “ is toegestaan” in een dieet. Rijstwafels bevatten echter niet veel echte nuttige voedingswaarde, maar wel veel koolhydraten. Per wafel is dit ongeveer 5 gram. Daarnaast zit er in een rijstwafel zeer weinig vezels ( afhankelijk van het soort, zilvervlies bevat meer vezels) en eiwitten. Je kunt daarom relatief erg veel koolhydraten binnen krijgen als je een paar rijstwafels eet. En dan heb ik het uiteraard nog niet eens over het arsenicum. 
In dit daglicht gezet zijn de alternatieven op rijstwafels in heel veel opzichten gezonder. Ze bevatten andere grondstoffen, waardoor de voedingswaarde ook sterk verandert. Afhankelijk van wel soort je kiest ( graansoort, zaadsoort, pittensoort) kunnen de voedingswaarden enorm hoog oplopen Wat weer erg gunstig is. Daarnaast zijn ze meer vullend. Sommige alternatieven zijn daarnaast ook bijvoorbeeld extreem rijk aan eiwitten, zoals we dit zien bij de linzen wafels. Door de linzen worden deze wafels meteen een soort van plantaardige proteïnebron. Het is zeker een meer gezonde keuze, dan gewone rijstwafels. 
 
 

 resumerend:

We moeten niet bang worden om nog maar één rijstwafel te eten of aan onze kinderen te geven. Het is niet levensbedreigend of ( volgens het NVWA) voedsel-gevaarlijk. Maar ik zou zeker geen grotere hoeveelheden tegelijk en /of regelmatig ( dagelijks) rijstwafels eten. Kies liever voor de alternatieven. Ze zijn nu een stuk toegankelijker geworden dankzij het groter groeiende aanbod in supermarkten. Ze zijn voedzamer en meer vullend wat gunstig is voor mensen die op hun gewicht willen letten. Lees echter goed de ingrediënten. In veel van dit soort varianten zit evengoed erg veel rijst. Ndeel: ze zijn duurder en sommigen zijn zelfs schrikbarend duur. Hopelijk zet LIDL met zijn biologische maïswafels de trend om het ook betaalbaar te maken en te houden. Wil je meer varianten ontdekken? Kijk dan eens rond in de biowinkel. Daar vind je heel bijzondere, zoals kamutwafels, gierstwafels en chiazaad wafels.

 

MEER LEZEN OVER ARSENICUM? KLIK HIER 

11 Reacties op “Varianten op rijstwafels in de supermarkt….hoe smaken ze?

 1. Ben blij met dit artikel! Maakt voor mij de keuze makkelijker want soms weet je gewoon niet wat een gezonde keuze is. Thnx

 2. Wel…..van dit artikel wordt ik nu echt eens blij. Ik ben echt geen fan van rijstwafels en wist niet dat er al zoveel andere alternatieven bestonden. Gelukkig met dit artikel wel en ik ga zeker de linzen-lijnzaad wafels eens proberen. Bedankt Monique en ik ben zo blij dat jij dit allemaal onderzoekt en deelt met ons. Top en een dikke merci.

 3. Weet je welke ook heel lekker zijn? Your organic nature linzenwafels, verkrijgbaar bij Ekoplaza. 100% linzen en echt heerlijk. Wel flinterdun en superduur (2,79 voor 100 gram), maar zo heerlijk en eerlijk!

 4. Je stelt dat er in rijst en rijstwafels hogere concentraties arsenicum zijn aangetroffen, maar dat geldt voor zilvervliesrijst. Door de rijst te pellen verdwijnt de arsenicum. Dat is dan ook de reden dat mensen in de landen waar heel veel rijst gegeten wordt niet ziek worden, want daar eten ze alleen gepelde rijst.
  Inmiddels heb ik de diverse alternatieve soorten van Zonnature uitgeprobeerd, maar de spelwafels en boekweitwafels vind ik veel te duur.

  • Heb altijd geleerd dat zilvervliesrijst juist beter is en natuurlijker dan witte rijst. En beter voor de darmen…

   • Ik ook hoor, maar als je je zorgen maakt over de arsenicum in de rijstwafels van zilvervliesrijst kun je misschien beter kiezen voor de rijstwafels van witte rijst.
    Het gaat daarbij maar om weinig rijst, want een gemiddelde rijstwafels weegt slechts 7 gram, dus zowel om weinig arsenicum in de zilvervliesrijst vs weinig vezels in de witte rijst.

 5. Dank je wel voor de uitgebreide feedback over de wafels, ik ben om. Wil wat meer van brood af en van zoet (wat ik al niet zo lekker vind) Dit zijn mooie alternatieven.

 6. Top dit artikel!
  Ik ben nu nog op zoek naar een goede manier om de wafels ‘vers’ te houden. Iemand een suggestie? Zijn er goede afsluitbare bussen/trommels voor de wafels te vinden?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *