Review Gaggia Naviglio de Luxe HD8749 / 11

Ik ben geen koffiedrinker, dit tegen wil en dank. Want ik vind koffie echt verrukkelijk. Ik reageer helaas erg slecht op koffie. Ik krijg er hartkloppingen van en ik krijg maagpijn van een flinke bak. Cafeïnevrij of niet. Het is helaas-pindakaas. Gelukkig kan ik wel zo nu en dan een klein bakje koffie verdragen, al voel ik dat ook al aardig “ liggen”. Maar ik kan op deze manier toch zo nu en dan van een bak koffie genieten. Ook heb ik minder last, als ik koffie meng met bijvoorbeeld plantaardige melk. Ik maak dus vaak als ik koffie drink, bijzondere koffie. 

Voor mij is koffie drinken dus best bijzonder, en ik wilde daarom ook echt graag , dat ALS ik dan koffie drink, dat het ook een ECHT GOED bakje koffie moet zijn. Ik kreeg ook erg veel vraag, of ik niet eens een mooie machine kon gaat testen. Ik ben daarom gaan rondvragen, en mocht van STT LELYSTAD, de grote leverancier achter namen als MONTANA en GAGGIA, een volautomaat gaan testen. Ik kreeg een demo thuisgestuurd, en daar ben ik mee aan de slag gegaan.

WAT IS HET?

Ik kreeg de GAGGIA NAVIGLIO DE LUXE HD8749 / 11 thuisgestuurd om te testen. Dit is een “ paradepaard” uit de stal van Gaggia. Ik had aangegeven, dat de machine vooral niet moeilijk of ingewikkeld moet zijn, om te bedienen, en dat het onderhoud ook niet allemaal zo duur en ingewikkeld hoeft te zijn. Ik kreeg daarom deze thuisgestuurd. Volgens STT is dit voor mij de meest ideale koffiemachine.
Het is een Italiaanse, volautomatische koffiemachine. Het maakt heerlijke cappuccino’s, espresso’s, koffie, maar ook thee. Het bevat een bijzondere melk-opschuimner. Het gaat namelijk zeer eenvoudig via een slangetje. Dit hang je gewoon in een melkpak of melkkannetje en de machine doet de rest. De machine schuimt de melk direct op!
Het bedieningspaneel is al net zo eenvoudig als de melk-opschuimer. Het paneel zit ook op een erg prettige plek, zodat de bediening makkelijk is. Het paneel bestaat uit:
1) Aan/ uitknop
2) Heet water ( thee) knop
3) Espresso knop
4) Koffie knop
5) Melk-opschuim-knop
6) Ontkalkings knop
Boven deze knoppen vind je de symbolen.
1) Geen water lampje
Deze gaat knipperen als de watertank leeg is
2) Waarschuwingslampje
Deze gaat knipperen laser iets niet goed gaat ergens in de machine
3) Dubbele koffie-lampje
Je kunt met de machine twee bakken koffie tegelijk zetten. Dit symbool geeft deze functie aan
4) Geen koffiebonen-lampje:
Deze gaat knipperen als de koffiebonen op zijn, en moet worden bijgevuld
5) Koffielade- vol lampje:
Deze gaat knipperen als de koffielade ( waar het koffieprut in belandt ) vol zit en moet worden geleegd
In het midden van de machine zit een draai-knop. Hiermee kun je de sterkte van je koffie afstemmen. Dit kan in drie verschillende standen.
 – Mild. Hiermee zet  je de de maling van de koffiebonen op milde sterkte
– Half sterk. Hiermee zet je de maling van de koffiebonen op halve sterkte
– Sterk. Hiermee zet je sterke koffie. 

SPECIFICATIES

 • Gaggia HD 8749/11 Naviglio zilver de Luxe A Classe
 • Cappuccinotore voor cappuccino melk
 • RVS 18-10 thermoblok.
 • Pomp 15 bar
 • Vermogen 1850 watt
 • Makkelijk bedienbaar, knoppen met verlichte symbolen
 • 3 standen hoeveelheid koffie met aroma selectie draaiknop
 • Keramische maalschijven.
 • Koffie maler instel pin met 5 maal standen
 • Bonenreservoir 300 gram
 • Watertank 1,5 liter.
 • Koffie koekjes lade voor 10 koekjes
 • Uitneembare afwasbare koffiezet groep
 • Uitneembare lekbak
 • Hoogte instelbare koffie uitloop, kopjes hoogte maximaal 11 cm,
 • Gewicht 9 Kg.
 • Aan-uit knop
 • Geen onderhoudscontract vereist
 • Snelle perfecte service in Lelystad ( via www.sttlelystad.nl)
 • Afneembare kabel met lengte 80-120 cm
 • B x H x D = 26 x 34 x 44 cm.
Zoals je hierboven in de specificaties kunt lezen, zit je met deze machine niet vast aan vervelende contracten met de fabrikant. Dit gebeurt vaak met veel professionele machines. Dit gebeurt, om de duurzaamheid van de machines zo goed mogelijk te kunnen garanderen, maar het levert wel vaak “ wurg” contracten op waar je vrij veel geld voor moet betalen. GAGGIA doet hier niet aan, maar garandeert de duurzaamheid door goede onderhoud-adviezen te geven. Je ontvangt bij deze machine een duidelijke ( in Nederlands) handleiding, waarin je deze onderhoud-tips ook zal vinden.
Het koffiebonen-resevior bevindt zich boven op de machine.Je vult deze zeer eenvoudig met verse koffiebonen. Geadviseerd wordt, om echte 100% Arabische koffiebonen te gebruiken. Gaggia heeft daarom ook een eigen koffiebonen-assortiment. Deze kun je vaak gewoon mee bestellen. Dit reservoir is heel eenvoudig te reinigen.
De watertank zit links. Rechts zit de koffieprut lade. Beide zijn zeer eenvoudig en makkelijk te bedienen. Ze zijn eenvoudig inschuifbaar.
Je kunt de koffie-uitgang uitschuiven, zodat deze precies onder een kop of kopje past. Dit voorkomt gespetter.
Wat deze machine behoorlijk uniek maakt is de melk-opschuimer. Dit gaat niet via een pijpje   Het bestaat uit een slangetje, die je direct in een ( plantaardige) melkpak kunt hangen of melk-kannetje. Door éen simpele druk op de melk-opschuim-knop ( 5) wordt de melk opgeschuimd en direct in je kop gelanceerd. Daarna zet je je kop onder de koffie uitgang en druk je op je gewenste koffie-knop. Binnen nog geen anderhalve minuut heb je een heerlijk verse kop cappuccino of koffie verkeerd!

DE TEST

Wat opvalt is, dat de draad vrij kort is. Dit is voor mij vaak een nadeel, omdat ik in een oud huisje woon met weinig stopcontacten. Het is uiteraard een klein minpuntje. En de meeste keukens van nu bevatten immers genoeg stopcontacten ????
Zorg, dat de machine op een stabiele ondergrond staat. Het is echt een fraaie machine, een eye-catcher voor in je keuken. Hij is ook niet erg pompeus, waardoor hij op iedere aanrecht wel zijn plekje kan vinden.
Als eerste heb ik een “ gewoon” bakje koffie gezet. Dit gaat echt heel eenvoudig. Het is werkelijk een kwestie van stekker in het stopcontact, de koffiebonen laden, de water tank vullen, en op het aan-knopje drukken. De machine warmt zichzelf dan meteen op. Je krijgt een seintje als de machine klaar is met verwarmen.
Je drukt dan op de gewenste koffie en de machine begint te malen. Resultaat: binnen nog geen minuut een heerlijk vers geurende bak koffie! Mijn moeder, een vreselijke koffie-leut ( en een Senseo-aanhanger…..bbbrrbb) vond de koffie werkelijk heerlijk smaken. Dat was even “ andere koffie” dan haar Senseo-slootwater-bakjes.  Mijn huisje geurde overigens heerlijk naar vers gezette koffie.
Thee water zetten gaat net zo eenvoudig. Je kunt dit het beste doen via het melk-pijpje. Dit voorkomt “ smaakjes” aan je theewater. Het werkt hetzelfde als melk opschuiven. Hang het pijpje in een glas water en druk op de melk-opschuim-knop ( 5) Je hebt in no-time een hete kop water.
De melk opschuimen……ik drink geen koemelk. Maar gebruik mijn eigen homemade melk, die ik bijvoorbeeld maak van amandelen of haver. Je kunt ook andere ongezoete melkvervangers gebruiken, al kunnen de resultaten sterk verschillen. Omdat mijn homemade melk erg lobbig is van textuur ( omdat er echt meer amandelen of haver in zit) geeft dit een veel beter resultaat. Sojamelk lukt in regel ook altijd wel goed. Je kunt aan je plantaardige melk ook een beetje johannesbroodpitmeel toevoegen, dit verdikt de melk.
Het is ontzettend simpel. Je zet het pijpje in de melk ( ik heb mijn homemade amandelmelk gebruikt )  en zorgt ervoor dat de warer-tank vol zit. Ik heb warme chocolademelk gemaakt. Hiervoor heb ik een volle schep biologische magere cacaopoeder in de mok gedaan, samen met twee eetlepels biologische erythritol  , dit even door elkaar geroerd. Ik heb nadat de machine aan is gezet, op de melk-opschuim-knop ( 5 ) gedrukt. De machine begint met stomen. De melk wordt opgezogen uit het glas en gestoomd en opgeschuimd. Binnen nog geen minuut heb je een heerlijke kop warme chocolademelk!
Je kunt bij de melk ook de koffie bijvoegen. Dit doe je zeer eenvoudig, door na het melk opschuimen je kop onder de koffie uitgang te zetten, en op de gewenste koffie knop te drukken. Het kan allemaal niet eenvoudiger!

De machine reinigen en onderhouden

Net als iedere andere koffiemachine vraagt deze Naviglio ook de nodige reiniging en onderhoud. Na verloop van tijd kan er bijvoorbeeld ontkalking ontstaan, afhankelijk van welk ( kraan) water je afhankelijk bent, De machine wordt voortdurend blootgesteld aan vocht, koffie en kalk. Als je dit niet regelmatig goed reinigt, kan dit de duurzaamheid van je machine behoorlijk verkorten. Gelukkig is de Naviglio helemaal niet moeilijk om te onderhouden.

 

Wat erg verstandig is om te doen, is na ieder gebruik je machine schoon te maken, en bijvoorbeeld geen water in de tank achter te laten of koffieprut. Spoel dit na ieder gebruik om en droog goed af. In de gebruikers-handleiding staat heel goed en duidelijk omschreven wat je moet doen om je machine in optimale conditie te houden. En hoe je het een grondige reinigingsbeurt geeft. Als je heel netjes met je machine omspringt, zal je er jaren plezier van hebben. Volg de adviezen en aanwijzingen in de handleiding dan ook zorgvuldig op. Het is niet alleen belangrijk voor de duurzaamheid van je machine, maar ook voor de kwaliteit van je koffie.

EINDOORDEEL:

Wat een juweeltje….deze machine is echt geschikt voor iedereen die van ECHTE koffie houdt. En die van gemak houdt. Ik ben nooit zo van ” de knopjes” en allerlei andere ingewikkelde technische snufjes, maar ik hou wel weer van een apparaat die veel kan. Deze machine voldoet echt aan mijn eisen.

Het nadeel vind ik, dat de draad wat kort is, maar daar kun je eventueel een langer snoer voor kopen. En tja….100% Arabica bonen zijn wel prijzig in aanschaf, wat het wel het lekkerste bakje koffie, maar ook geen goedkoop bakje maakt in vergelijking met pads-koffie of filtermaling. Maar anderzijds: je proeft en geniet wel van ECHTE koffie.

 

 

Waar te koop?

De Gaggia Naviglio is overal verkrijgbaar, zowel in winkels als via internet .O.a via www.puurenfit.nl 

Hij kost € 599 euro. Dat is inderdaad geen malse prijs, maar voor wat de machine kan, zeker de moeite waard!

Notificatie: ik kreeg de machine tijdelijk ( demo) toegestuurd voor dit review. Er zijn geen commerciële doeleinden mee gemoeid, ook geen enkele inkomsten. Ook niet uit kortingsacties. Het review is onafhankelijk geschreven. 

2 Reacties op “Review Gaggia Naviglio de Luxe HD8749 / 11

 1. Ben eigenlijk benieuwd van welk (plastic) materiaal het slangetje is gemaakt?

 2. Hallo,

  Ik drink geen koffie dus heb ik niets aan deze mooie apparaat , ik wil alleen MontAna Blender! 🙁

  Groet,
  Maria Ong

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *