De nieuwe Solac 1000 watt staafmixer getest!

Alhoewel ik iedere dag mijn knapperd ( de Montana hoge snelheidsblender) intensief gebruik, is het soms erg handig om de wat kleinere klusjes met een staafmixer te pureren. Ik ben in het trotse bezit van een BAMIX ( klik hier voor het review )  maar ook van een SOLAC. ( KLIK HIER voor het review. ) De Bamix is ideaal voor snel even iets te raspen. Het zijn onverwoestbare staafmixers, maar ook kleine keukenmachines. En ze kosten nogal wat. Daarbij hebben ze niet heel erg groot vermogen ( 200 watt) wat de SOLAC wel weer uniek maakt. De Solac die ik in bezit had was maar liefst 800 watt en had dezelfde kwaliteiten als de Bamix. Daarom heb ik destijds deze Solac gereviewd, omdat ik de consument met de smalle beurs ook een toegankelijkheid wilde geven om een professionele staafmixer tegen een wat vriendelijkere prijs te kopen. 

Ik gebruikte deze Solac meer dan de Bamix. De nadelen bij een Bamix zijn dat de opzet-stukken zeer snel kunnen loslaten, en je voortdurend deze met een tangetje weer wat terug moet drukken zodat ze weer op de staafmixer blijven zitten. Het gebeurt regelmatig, dat tijdens gebruik zo’n opzet-stuk in je kom vliegt. Daarnaast heeft het niet heel veel power. Ik greep daarom altijd naar de Solac. Dit tot voor kort met heel veel tevredenheid. Er is namelijk een nieuwe versie! En het mooie is dat deze 1000 watt is geworden! Wat een POWER-HOUSE!!!!!????
Ik kreeg heel veel vraag naar staafmixers. Ik kreeg daarom het plan, om de Solac weer in een kortingsactie proberen te verkrijgen, en ik ben gaan rondbellen. Wat bleek? Er was dus een spik-splinternieuwe versie uit van deze Solac! Ik heb direct gevraagd of ik deze mocht gaan testen, en ik kreeg er direct eentje thuisgestuurd. Daar ben ik gelijk mee aan de slag gegaan! Wat is het en is het wat? En is deze beter dan de voorganger van Solac?

WAT IS HET?

Inhoudelijk is de Solac staafmixer een beetje hetzelfde gebleven. Ook deze staafmixer is zo milieuvriendelijk en meukvrij mogelijk geproduceerd. Dat wil dus zeggen, dat de accessoires zijn gemaakt van BPA vrij materiaal, en de staafmixer zelf is gemaakt van RVS. De messen zijn vlijmscherp en gemaakt van hoogwaardig RVS. De greep heeft een “ soft touch” zodat je met vochtige handen de staafmixer ook in een stevige greep vast kunt houden.
De mesbladen en kopstuk zijn gemaakt van INOX. Dit is een groep roestvaste (en niet roestvrije) staalsoorten. Het is een legering van hoofdzakelijk ijzer, chroom, nikkel en koolstof. Om van roestvast staal te kunnen spreken, is minimaal 10,5% chroom en maximaal 1,2% koolstof nodig. Inox wordt vaak “ roestvrij” genoemd, maar wordt door metallurgen liever “ roestvast” benoemd, omdat RVS mogelijk kan roesten. De oxidehuid van een roestvast materiaal sluit het onderliggende materiaal goed af, waardoor in bepaalde gevallen geen verdere roestvorming zal plaatsvinden of deze roestvorming vertraagd wordt. In de praktijk zijn er twee gevallen waarbij RVS toch kan roesten: bij de aanwezigheid van chlorides of bij de verontreiniging van het materiaal door ‘gewoon’ staal dat wel roest. Dit roesten kan vermeden worden door een correct type RVS te kiezen (geen 304 bij aanwezigheid van halogenen) en het materiaal te behandelen waarbij alle mogelijke verontreinigingen worden verwijderd. Dit is bij deze staafmixer het geval, en zul je niet of ( bij verkeerd gebruik) nauwelijks last hebben van roestvorming. 
De bediening is erg eenvoudig. Het heeft een variabele snelheid-schakelaar ( turbo)  met vijf standen. Ik heb hem altijd standaard op vijf staan ???? Deze schakelaar zit op de staafmixer, zodat je erg gemakkelijk kunt bedienen. Zodra de stekker in het stopcontact gaat. licht er een ronde blauwe ring op, wat het super handig maakt om de staafmixer in het donker te kunnen bedienen!
De staafmixer is zeer gemakkelijk in en uit elkaar te klikken. Het onderstuk kun je zeer eenvoudig afkoppelen zodat je deze eenvoudig onder de kraan af kunt spoelen. Aan de zijkanten bevinden zich twee knoppen, Door deze zeer eenvoudig in te drukken, ontgrendel je de twee stukken. Je klikt de twee stukken met hetzelfde gemak ook weer in elkaar. De vergrendeling is verbeterd t.o.v de 800 watt voorganger. Deze had een draai-functie wat werd ervaren als vervelend. Dit heeft Solac dus verbeterd.
Aan de voorzijde zitten de knoppen om het vermogen te verlagen of te verhogen. De onderste knop houd je ingedrukt als je iets langzaam maar snel wilt pureren, de bovenste hou je ingedrukt als je iets razendsnel wilt pureren. Dit kun je zeer eenvoudig bedienen.
De staafmixer komt met :
– een sausbeker ( 600 ml)
– een chopper-beker
De kop is spatvast. Dit voorkomt dat  spetters in de rondte gaan vliegen en op plekken terecht komt waar je deze liever niet ziet… en dat is voor mij wel ideaal ????
De staafmixer is gemaakt van duurzame, gifvrije materialen. Anders kwam hij er bij mij uiteraard ook niet in ???? De staafmixer is geheel recyclebaar, van apparaat tot verpakking. De verpakking bestaat uit 100% gerecycled materiaal. Het apparaat zelf bevat geen concentraties en/of materialen die schadelijk zijn voor het milieu. Het voldoet ook aan bepaalde richtlijnen, o.a richtlijn 2011/65/EU aangaande restricties van het gebruik van bepaalde stoffen in elektrische en elektronische apparatuur. Een fijn gevoel.

WAT IS ER VERANDERD / VERBETERD?

Om alle veranderingen t.o.v de 800 watt voorganger op een rij te zetten:
– het vermogen is verhoogd van 800 watt naar 1000 watt
– de staafmixer is “ slanker” geworden
– het ontgrendelen / vergrendelen is verbeterd
– er zit een handig “ lampje” boven op de staafmixer om de snelheden in het donker te kunnen bedienen.
– de sausbeker is van 500 ml naar 600 ml gegaan
– er zit geen garde meer bij
– de grip ( soft touch) is verbeterd, de staafmixer ligt beter in de hand

1000 WATT POWERHOUSE!!!

Wat deze Solac bijzonder maakt en afzonderlijk van zijn voorganger is de kracht. Deze is van 800 naar maar liefst 1000 watt gegaan. Dat is een behoorlijke kracht. Ik was erg benieuwd naar deze kracht en ben de staafmixer gaan testen.
Ik heb een grote kom met havermout, linzen en kikkererwten als eerste getest. Hier maak ik graag spreads en beslag ( voor bijvoorbeeld vleesvervangers )  van. Een staafmixer moet van goede huize komen om hier goed en krachtig doorheen te kunnen. Deze grotere hoeveelheden kan de staafmixer prima aan. Hij gaat als boter door de kom! Dit is zeker een verschil met de 800 watt voorganger. Die had hier toch iets meer moeite mee, deze 1000 watt staafmixer raast als een malle door de massa. Binnen nog geen minuut was alles zeer fijn gepureerd. Wauw. Ik ben onder de indruk.
De sauskom heb ik getest door mijn vegan mayo te maken. Dit ws voor mij best even spannend, omdat al mijn experimenten om vegan mayo te maken met de staafmixer mislukten. Mijn vegan mayo maak ik dan ook altijd met mijn knapperd. Ik was erg benieuwd hoe deze staafmixer het zou fiksen….
Nou, geen enkel probleem dus! Gaat net zo super als in de HS blender! Terwijl de andere staafmixer hier toch iets meer moeite mee leek te hebben. Dit wordt dus voortaan supersnel mayo maken!
Ook mijn dagelijkse groente-pureetjes was geen enkele moeite, zelfs niet met de rauwe bieten! Ik heb deze in de chopper kom gedaan samen met wat bladspinazie, spruiten, prei en broccoli. De puree kwam er superglad uit!
De chopper-kom heb ik getest door wat noten te vermalen. Daar had hij geen enkele moeite mee. De beker sluit perfect aan op de staafmixer en de kracht is zeker zichtbaar. Hij had geen enkele moeite, en ik had binnen nog geen 30 seconden notenmeel.

HOE GAAT HET SCHOONMAKEN?

Staafmixers zijn zo geliefd, omdat ze supersnel zijn te gebruiken, maar ook supersnel schoon zijn te maken. Daar sluit deze staafmixer zich volledig bij aan. Het ontgrendelen van de twee stukken gaat onwijs soepel, en je spoelt het onderstuk zeer gemakkelijk af onder de kraan. Het bovenstuk kun je met een doekje reinigen. Super! Ik hou ervan!

Wat vind ik?

Als ik deze staafmixer naast de voorganger moet leggen, dan gaat mijn voorkeur uit naar deze nieuwe versie. Dit vooral, omdat hij meer power heeft wat ervoor zorgt dat veel echt goed en sneller wordt gepureerd. Maar verder doet hij eigenlijk niet of niets onder tot de voorganger, want die is ook gewoon super-fijn. Deze 800 watt heb ik nu dagelijks zo’n anderhalf jaar in gebruik ( gehad, de staafmixer is naar mijn moeder gegaan, zij is de trotse nieuwe eigenaar)  en hij loopt nog steeds als een zonnetje. Als deze nieuwe versie zijn verbeterde versie is, dan kan het alleen maar beter.

Ik vind vooral de extra 200 watt een fijne aanvulling. Daarnaast vind ik hem mooier vormgegeven. Hij is ook wat stiller dan de voorganger. Echt een superfijne staafmixer , zeker voor de prijs. Qua kwaliteit doet deze ( en ook de 800 watt overigens) niets onder aan de beroemde Bamix, die ik ook in mijn bezit heb. Sterker nog, ik vind de Solac fijner in gebruik. Zijn er minpunten? Ik kon ze niet vinden. Behalve dan, dat er geen garde meer bij zit, dat is wel jammer.

Waar te koop?

De verbeterde Solac Pro 1000 kost € 89,95 en is nog niet in heel veel winkels en webwinkels verkrijgbaar. Het is o.a verkrijgbaar bij www.puurenfit.nl 

Notificatie: ik kreeg deze staafmixer toegestuurd via de leverancier ( STT LELYSTAD) voor dit review. Er zijn géén commerciële doeleinden mee gemoeid, ook zijn er geen enkele inkomsten, ook niet uit kortingsacties. Het review is onafhankelijk geschreven. 

 

3 Reacties op “De nieuwe Solac 1000 watt staafmixer getest!

 1. Hallo Monique,

  Bedankt voor weer een mooie super test. Ik woon in een oude boerderij met aardgas, is voor mij een slow cocker aan te bevelen om dagelijks mee te koken, dan bespaar ik in ieder geval daar aardgas mee. Heb jij een aanbeveling voor een slow cocker of een review.
  Fijne jaarwisseling en een gezond 2019 voor jullie.
  Met vriendelijke groet, Ton Vermaesen

 2. Hallo
  interessant stuk over deze staafmixer. Ik heb een vraagje over het schoonmaken. Ik heb namelijk pas een sinds een half jaar een staafmixer in gebruik, een goedkope om uit te proberen. Ik mag er graag de tomatensaus en pompoenpuree mee malen.
  Nu valt me bij die van mij op dat ondanks goed afspoelen er toch saus en puree in de behuizing achter de mesjes achterblijft en dit krijg ik er met geen mogelijkheid weg.
  Hoe is dat bij deze duurdere versie?

  Groetjes, Renate Zwier

  • Hi Monique,

   Mooie kortingsacties. Ik lees net je review van de Solac staafmixer en dat had ik misschien beter niet kunnen doen, want ze zijn al uitverkocht. Dat is wel erg snel, begrijp op=op, maar jij stuurt je nieuwsbrief vannacht, ik lees ’s morgens zodra ik mijn mail open en dan kan het al niet meer.. Jammer!

   Groeten,
   Anita

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *