Haver blokken ( vegan , glutenvrij, meuk-suikervrij )

Tijdens de feestdagen en / of rondom feestelijke gebeurtenissen is het leuk om te trakteren. Het is echte verwennerij. We weten inmiddels allemaal zo’n beetje dat al die feestelijke lekkernijen niet bepaald onder het kopje verantwoord en gezond vallen. En het is uiteraard geen ware aanslag op je lijf als je het bij eens-in de zoveel tijd houdt. Maar steeds meer mensen krijgen lichamelijke klachten door hun voeding, of wensen bepaalde voedingsmiddelen te mijden uit hun voeding. Denk aan gluten, koemelk, suiker, en vlees. Dit kan het voor juist die feestelijke momenten knap lastig maken. Gelukkig is de tijd dat deze groep mensen moesten toekijken of op een wortel moesten knabbelen voorbij, tegenwoordig is er op vrijwel iedere populaire versnapering wel een gezonde variant bedacht. Dit is ook, wat ik al sinds 2014 aan het doen ben. Ik vind het leuk om te zien dat deze trend zich steeds vaker en beter voortzet.

Ik heb over de jaren duizenden recepten bedacht, veel van deze recepten kun je gratis en voor nop terugvinden op mijn website . Ik blijf recepten bedenken en ontwikkelen, of probeer oudere recepten te verbeteren. Ik laat mij inspireren door alles wat ik tegenkom. Deze verrukkelijke en fraai ogende haver blokken bedacht ik n.a.v een Amerikaans filmpje waar iets soort gelijklig werd gemaakt met meuk-producten. Ik besloot er mijn eigen draai aan te geven en de basis van het idee te gaan gebruiken. Het heeft meer dan goed uitgepakt. Het s een erg lekker gebakje geworden die past op iedere feestelijke tafel. Ze zijn bijvoorbeeld geweldig origineel bij een kerst-dis ! Ze zijn erg vullend en voedzaam, je kunt de blokken daarom ook eten als ontbijt of lunch. Uit dit recept haal je drie blokken, dus geschikt voor drie personen. Het vraagt wat stappen, maar verder is het ontzettend eenvoudig en simpel om te maken.

Wat heb je nodig?

Voor de blokken:

  • 500 gram havermout
  • 10 gram wijnsteen bakpoeder
  • twee eetlepels biologiche erythritol + 6 druppels zuivere stevia
  • een grote gepureerde banaan
  • 50 gram gesmolten zuivere kokosolie ( Royal Green )
  • warm water

VOOR DE VULLING EN TOPPING:

  • 500 gram tofu
  • een theelepel vanille bourbon
  • twee volle eetlepels biologische erythritol + 2 druppels zuivere stevia
  • een banaan in plakjes gesneden
  • magere cacaopoeder

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 190*C, bekleed een kleine vierkante brood-bakvorm met bakpapier. Kneed alle ingrediënten voor de blokken samen in een kom, terwijl je steeds kleine beetjes warm water toevoegt, tot er een vrij smeuïge massa ontstaat. Stort deze in het blik, tik even wat aan op het aanrecht en bak in het midden van de oven in ongeveer 45 minuten gaar. Laat afkoelen op een rooster.

Maak ondertussen de room voor de vulling, door de tofu in stukjes te breken en in de blender te gooien, samen met de vanille en de stevia en ongeveer 20 ml water. Indien nodig, voeg je iets meer water toe als de tofu te los-korrelig blijft.

Snij uit het brood drie vierkante blokken, en snij in het midden een vierkant eruit. Laat in een koekenpan een beetje zuivere kokosolie smelten en bak de blokken om-en-om goudbruin en knapperig van buiten.

Vul tot slot de blokken met de room, garneer af met plakjes banaan en cacaopoeder.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *