Hoe herken je ECHTE kaneel?

Ik denk dat bijna iedereen wel een potje kaneel in zijn keukenkast heeft staan. Kaneel is een wereldwijd populaire specerij en wordt ontzettend veel gebruikt, zowel in eigen keuken als in de voedselindustrie. Geen wonder, want het kruid/ specerij is niet alleen zoet en kruidig, maar kan ook dienen als een aanwezige smaakversterker in talloze producten. Kaneel is bovendien de basis voor ontzettend veel andere kruiden en specerijen, denk aan speculaaskruiden, koekkruiden, of taai taai kruiden. Daarin is kaneel onmisbaar. Afgelopen jaren heeft kaneel zijn gezonde imago behoorlijk opgekrikt. Op internet niets anders dan lovende woorden. Toch liggen de verhalen een stuk genuanceerder. Want kaneel is lang niet zo zwart/wit als het wordt beschreven. Een verhelderende kijk op kaneel.

 

WAT IS KANEEL?

Kaneel wordt gewonnen van de bast van de kaneelboom. ( de Cinamomum)  Deze bomen groeien het best in een tropisch klimaat en dat is meteen ook de reden waarom kaneel vaak afkomstig is uit tropische oorden als Sri Lanka en de Filipijnen. Wij kennen kaneel in stokjes en in poedervorm. Het poeder wordt gemaakt van deze opgerolde stokjes. De binnenste bast van de kaneelbomen worden verwijderd. Deze stukken worden gedroogd op kokosmatten. Door deze droging verandert de kleur en rollen de stukken zich vanzelf op. De rollen worden in pijpjes gesneden. Zoals gezegd groeien de kaneelbomen alleen in een tropisch klimaat. Oorspronkelijk komt kaneel uit Sri Lanka, Dit heette vroeger “ Ceylon”. Daar is de CEYLON kaneel naar vernoemd, maar er is ook nog een ander soort kaneel. Dit heet CASSIA. Daarover later meer. Inmiddels hoeft ceylon kaneel niet alleen uit Sri Lanka afkomstig te zijn, maar we spreken wel vaak over “ echte ceylon kaneel” als deze uit Sri Lanka afkomstig is. Ceylon kaneel wordt inmiddels in vele andere landen geproduceerd, zoals India, Madagaskar of Indonesië. 

CASSIA EN CEYLON

We kunnen kaneel onderscheiden in twee soorten: CEYLON EN CASSIA. We onderscheiden Ceylon als “ de echte” kaneel, en Cassia als “ de ongezonde” variant. Cassia is meestal afkomstig uit China. Dit wordt ook wel KASSIE of KASSIA genoemd.  Cassia kaneel heeft een hogere, massalere productie, waardoor we deze Cassia ook meest tegenkomen in supermarkten en winkels, tenminste 95% bestaat uit Cassia. Er is geen regel in Europa die zegt, dat je Cassia geen kaneel mag noemen.  Als er wordt gesproken over de schadelijke werking van kaneel, dan spreken we over deze Cassia. Cassia bevat namelijk veel meer coumarine ( daarover later meer) dan Ceylon. Coumarine is een stofje wat schadelijk kan zijn voor je lever. 

IMG_0333

Links ceylon, rechts Cassia

KANEEL EN DE GEZONDE VOORDELEN

Over kaneel worden erg veel gezonde artikelen geschreven. Het lijkt zo’n beetje overal goed voor, in het bijzonder voor onze bloedsuikerspiegel, spijsvertering, doorbloeding en zelfs tegen kanker. De wetenschap is het in elk geval met elkaar eens dat ceylon kaneel wel degelijk gunstige effecten heeft bij diabetes type 2. Naast de insulineachtige werking kan kaneel er ook voor zorgen dat de insulinegevoeligheid van de cellen verbetert. Dit betekent in de praktijk dat er minder insuline nodig is. Het geeft ook een betere regulerende werking op de bloedsuikerspiegel. Dit is te danken aan het chroom in de kaneel. Het zorgt er o.a voor dat glucose beter kan worden opgenomen in de cellen. 

Kaneel is al eeuwenoud als medicijn. Eeuwen geleden werd het al gebruikt om de spijsvertering te stimuleren. De olie in kaneel kan de doorbloeding in de spijsvertering bevorderen en kan van invloed zijn op de aanmaak van spijsverteringssappen Kaneel werkt daarom ook eetlust-opwekkend en helpt tegen zure oprispingen. 

Andere veel gelezen gezonde voordelen zijn een verhoging van libido, kankerremmen, en gunstig voor hart en bloedvaten.Het zou mogelijk ook gunstig kunnen werken op ons denkvermogen dankzij de aanwezige magnesium. En er wordt veel geschreven over de anti-bacteriële eigenschappen dankzij de aanwezigheid van o.a mangaan. 

COUMARINE

Veel mensen vinden kaneel niet alleen erg lekker maar vooral zalig geuren. Denk aan de appeltaart in de oven, de speculaasjes en ontbijtkoek. De heerlijke geuren die zich verspreiden zijn te danken aan de aanwezige kaneel. Deze geuren en smaak heeft kaneel op zijn beurt te danken aan een aromatische essentiële olie: cinnamaldehyde ( 75-90% ) Andere soorten kaneelolie zijn anethole, eugenol, en ethyl cinnamaat, maar meest bekend is coumarine. Deze stof wordt ook kunstmatig gemaakt. Dit wordt vooral gebruikt als een geurstof in bijvoorbeeld pot-pouri, zeep, parfum en deodorant. Ook wordt het veel gebruikt in tabak/sigaretten. Berekend is dat de gemiddelde Nederlander ongeveer vier milligram  coumarine per dag binnenkrijgt: 2 milligram via cosmetica en 2 milligram via voeding. Als je vier speculaasjes eet, heb je al 2 milligram coumarine binnen. Gelukkig kunnen deze hoeveelheden geen kwaad voor de gezondheid, ook niet als je er, bijvoorbeeld tijdens de feestdagen veel meer van eet (stoofpeertjes, peper en kruidnoten)  Het lastige is dat er  nog steeds veel onderzoeken gaande zijn om een ADH vast te kunnen stellen van coumarine. Normaal gesproken wordt slechts een zeer klein deel van coumarine omgezet in een giftige stof. Het lichaam is naar alle waarschijnlijkheid ook prima in staat deze zelf te verwijderen. Heeft je lichaam erg veel moeite giftige stoffen te verwijderen, kunnen er overgevoeligheden en andere klachten ontstaan. Zolang het nog onvoldoende duidelijk is en bij welke hoeveelheden coumarine schadelijk kan zijn, wordt aangeraden er dagelijks niet teveel van te gebruiken. Als je gezond en gevarieerd eet, is er geen risico voor de gezondheid. Eet bijvoorbeeld niet dagelijks producten die veel coumarine bevat zoals ontbijtkoek en stroopwafels. Neem per dag niet meer dan één portie. Kies ook liever voor biologische kaneel/kaneelpoeder. En dan in het bijzonder Ceylonese of Indonesische kaneel, omdat deze van nature een veel lager coumarine-gehalte bezitten. Een theelepel van deze kaneelsoorten levert ongeveer 2 milligram coumarine op en dat is in de veilige rand. Ter voorbeeld: ceylon kaneel bevat gemiddeld 0,017 g/kg terwijl de Cassia zo’n 2,15/6,97 k/kg coumarine bevat. 

 

Coumarine kan, bij overmatig gebruik schade opleveren aan het lichaam. In het bijzonder de gal en leverfuncties. Maar nogmaals, dan moet je het wel erg bont maken. Eet je bijvoorbeeld 10 theelepels Cassia, dan nog zit je niet in een gevarenzone, maar erg fijn voor je lever is het uiteraard niet. Wat er nog meer bekend is, is dat coumarine bij te grote hoeveelheden de bloedtoevoer kan beïnvloeden. Om deze reden wordt kaneelgebruik tijdens een zwangerschap ook afgeraden. Dit wordt vooral uit voorzorg gedaan, zodat de kans op een aandoening voor de baby zoveel mogelijk verkleint.  

Resumerend: eet je dagelijks vrij veel kaneel, kies dan sowieso voor biologische Ceylon kaneel wat afkomstig is uit Sri Lanka of Indonesië. Deze bevatten de minste coumarine. Je hoeft je geen directe zorgen te maken, we kunnen aardig wat kaneel op, maar overdrijf het niet. Cumarine is een plantengifstof, die de kaneelbomen beschermen tegen ziekten en natuurlijke vijanden. Allerlei groenten, kruiden en peulvruchten die we eten bevatten ook diverse soorten plantengifstoffen. Gelukkig zijn de hoeveelheden zodanig klein, dat we er niet direct ziek van kunnen worden, en de hoeveelheden nemen af zodra we het gaan bereiden ( snijden, bewaren, koken/verhitten) Maar nogmaals wil ik melden het gebruik per dag niet te overdrijven, want teveel is nooit goed. In 2013 waaide er een zeer gevaarlijke “ cinnamon-challenge” over you tube. Jongeren slikten een mega lepel droge kaneel in één keer door. Dit leverde talloze bezoekjes op de eerste hulp op. Het spelletje kon leiden tot ademhalingsmoeilijkheden, verstikking , astma-aanvallen en zelfs klaplongen. Kaneelpoeder bestaat voornamelijk uit cellulose. Dit wordt niet  afgebroken in de longen waardoor het permanente veranderingen kan geven in het weefsel. Hierdoor kan de longfunctie achteruitgaan. Kaneelpoeder moet je dan ook nooit zo droog opeten, verwerk het altijd ergens door, of verdun het met water. 

Ik wil ook melden dat je extra voorzichtig moet zijn met kinderen, ouderen, en mensen met nier en leverproblematiek. Slik je medicijnen, is het ook raadzaam om even met je behandelend arts te overleggen of het gebruik van kaneel niet gevaarlijk is., of raadpleeg de bijsluiter. De reden waarom we bij kinderen een beetje moeten oppassen is dat zij een veel lager gewicht hebben en al erg snel over een aanvaardbare grens kunnen neigen. Ook is hun ontgiftings capaciteit nog vrij laag. Bij ouderen is dit juist (boven de 60 jaar) sterk aan het afnemen wat bij de verwijdering uit het lichaam weer voor extra belasting van de lever en nieren kan zorgen.

 

HOE HERKEN JE ECHTE KANEEL?

Goed, er is dus een groot verschil tussen kaneel en kaneel. Cassia is een stuk ongezonder, maar ook verschilt het in kleur, geur en smaak. Daarnaast kunnen niet-biologische varianten ontzettend veel additieven en bestrijdingsmiddelen bevatten. Vooral de goedkopere Ceylon varianten die we in sommige supermarkten kunnen vinden bevatten behoorlijk wat aan pesticiden. De gang naar de biowinkel om je kaneel in te kopen is dus de beste. Gelukkig zijn de verschillen tussen Cassia en Ceylon goed te herkennen. Om te beginnen: kies dus voor biologische Ceylon kaneel, liefst afkomstig uit Sri Lanka, en zorg dat ze de namen “ CEYLON KANEEL” of “ CINNAMOMUM VERUM,” dragen. 

 

Als je stokjes koopt, kun je de verschillen vooral zien in de kleur en hoe de pijpjes zijn gerold. De Cassia kaneelbomen hebben een veel hardere bast. Hierdoor krult de kaneel ook anders dan de bast van de ceylonboom. De ceylon bast krult in een cirkel, als een soort opgerolde sigaar, terwijl de Cassia als een tweekrullende pijp oprolt. De kleur is ook anders. Conventionele kaneel is stugger, harder, en donkerder van kleur. Echte Ceylon is lichter, en “ pluiziger” van structuur. 

IMG_0334

Het poeder komt zo’n beetje op hetzelfde neer. De conventionele kaneel is veel donkerder van kleur. Daarnaast smaakt het minder zoet, minder kruidig maar meer pittig. Het verspreidt ook een andere, sterkere geur. Hoe sterker kaneel ruikt, hoe meer coumarine het bevat. Echte Ceylon kaneel ruikt daarom minder sterk, milder en zachter.

KANEEL GEMAAKT VAN GEWONE BOOMSCHORS?

Op internet vond ik ook veel verhalen over een “ nep” kaneel, die niet wordt gemaakt van de bast van een kaneelboom, maar van de basten uit andere bomen. De geur/kleur en smaakstoffen zouden deze nep-kaneel zijn specifieke smaak en geur geven. Cumarine wordt ook kunstmatig gemaakt. Dit zou worden toegepast om de nep-kaneel zijn specifieke geur te geven. Ik ben op zoek gegaan naar onderbouwde bewijzen, dat dit daadwerkelijk gebeurt, maar deze kon ik nergens vinden. Het lijken dus vooral beweringen te zijn. Wel wordt er gewerkt met verschillende kwaliteitsklassen in fabrieken. Goedkope Cassia wordt bijvoorbeeld ook wel eens vermengd met Ceylon, en dit wordt verkocht onder ceylon kaneel. De meeste gemengde ceylon varianten vinden we in supermarkten. Naast dat het vrij veel pesticiden bevat bestaat de mogelijkheid dat het gaat om een mengsel.  Er wordt ook veel gemengd met de gedroogde schors ( de pijpjes) met het blad van de kaneelboom. 

 

ALLES OP EEN RIJ:

– Kies biologische ceylon kaneel/poeder afkomstig uit Sri Lanka. De meeste biologische varianten zijn afkomstig uit Sri Lanka.

– Wees bewust van de aanwezigheid van pesticiden en mengsels, als je gaat voor goedkope ceylon uit de supermarkt en/of toko

– Koop geen vage kaneel. Bijvoorbeeld in een zakje waar verder niets vanaf valt te lezen, of via markten en toko’s

– Hou het gebruik matig. 

 

37 Reacties op “Hoe herken je ECHTE kaneel?

  • In sommige supermarkten kun je 100% sri lanka bio ceylon kopen, maar dat is eigenlijk schaars. De beste gang is de biowinkel.

 1. Ik heb 4 jaar geleden een kaneelallergie opgelopen volgends een test bij een allergoloog. Nou weet ik niet of dit de cassia kaneel betreft of dat ik ook niet tegen ceylon kaneel kan. Ik had toen netelroos uitslag die maanden aanhield. Vanaf toen de diagnose was gesteld heb ik nooit meer bewust kaneelproducten gegeten. Dus nooit meer appeltaart, speculaasjes of ontbijtkoek. Zou ik de echte kaneel nu wel durven uitproberen in baksels?

 2. Dat rechterpotje op de eerste foto ( zonder de naam van de winkel te noemen) is dus niet goed? ( Op basis van je artikel vermoed ik dat het antwoord nee is)
  Ik eet het bijna dagelijks in de yoghurt. Dus opweg naar de biowinkel dan maar. Bedankt voor deze duidelijke uitleg.

  • klopt. De variant van de lidl bevat veel bestrijdingsmiddelen en is gemengd…

   • Nou, Monique, daar ben ik het mee eens. Ik had kaneel gekocht bij Als u in Kleve (Dld) en deze was zeer duidelijk echte kaneel. Later een potje kaneel bij Lidl gekocht in nederland. Deze was qua geur al niet als kaneel te herkennen, maar de smaak was ronduit smerig te noemen. Ik gebruik kaneel elke ochtend in de haver
    moutpap. En dat is echt lekker. Maar met dat Lidl product was de pap echt smerig. Ik koop het daar nóóit meer. Deze ervaring heeft me doen besluiten op internet te zoeken op kaneel. Gr. Harry V.

   • Hallo,
    hoe weet u dat de kaneel van Lidl pesticiden bevat? Een kleine bronverwijzing is hier wellicht op zijn plaats.

    • Bron is niet nodig. De kaneel is niet biologisch en daarom sowieso bespoten met bestrijdingsmiddelen. Neem anders contact op met de klantenservice van LIDL om het te kunnen traceren maar ik geef je weinig succes. Warme groet.

     • Op de verpakking staat bij “ingredienser” – alleen in het Deens(!): Kanel (Cinnamonum ceylanicum Bl.).

      Cinnammomum ceylanicum is ceylon-kaneel. De “Bl.” staat waarschijnlijk voor “blend”, oftewel mengeling. Waarméé gemengd is en in welke verhouding wordt niet duidelijk; met andere ceylonkaneel of met cassia? Als dit cassia is, dan klopt het label niet – het is dan in ider geval niet volledig – en vraag ik mij af of Lidl niet handelt in strijd met de warenwet.

      Ik moet zeggen dat de Lidl-variant beter ruikt en smaakt dan de potjes van Verstegen of AH. Die smaken scherp en onplezierig en bevatten volgens mij 100% cassia.

 3. Ik gebruik kaneel ook in de yoghurt en wel eens in mijn toetjes en ik kan ook nergens op de potjes vinden waar het vandaan komt . Inderdaad bij ouder worden bouwen wij op dat we nergens meer tegen kunnen of gevoeliger worden en veel klachten krijgen. Wat een schitterende uitleg over kaneel. Ik ga nog bij de bio winkel kijken. De markthal in Rotterdam zou die dat ook hebben?

 4. Ik stuitte er ook tegen aan dat de kaneel die je aanbeveelt moeilijk verkrijgbaar is. Is het kaneel van het blauwe huis ook een goede optie?

 5. Ik deed totaal ruim een jaar lang 2 theelepels (soms 3 theelepels) Cassia kaneel in mijn yoghurt. Dit waren geen afgestreken theelepels, maar echt de volle theelepels. Wordt er met 1 theelepel een afgestreken of een volle theelepel bedoeld? Ik deed meestal 11 dagen met een potje van 37 gram, dus ik nam zo’n 3,36 gram kaneel per dag in mijn yoghurt. Is dit schadelijk? Zo ja, welke klachten zouden dan kunnen ontstaan? Ik heb na het eten van kaneel buikpijn aan de rechterkant van mijn buik. Ik weet niet zeker of dat door de kaneel komt of dat die pijn voor het eten van kaneel er ook al was. Zou dit kunnen komen door het teveel eten van cassia of ceylon kaneel? Ik gebruik sinds vandaag Ceylon kaneel van Jacob Hooy van de winkel Holland and Barrett. Ik doe nu 2 theelepels per dag in mijn yoghurt (volle theelepels). Ik weet niet zeker of deze kaneel biologisch is en of deze kaneel uit Sri Lanka komt. Weet jij dat?

  • Dat zou ik ook graag weten, mijn kaneel komt daar ook van en ik gebruik ook dagelijks kaneel in mijn smoothie . Ik vond de uitleg over kaneel heel leerzaam.

 6. Klopt het dat cassia ook gebruikt word als conditioner voor het haar door het te vermengen met citroen en het dan een nachtje laten staan en dan in het haar een paar uur laten zitten?

  vr gr Renske

   • Graag zou ik willen weten of de Ceylon kaneel van Jacob Hooy (Holland/Barrett) echte ceylon kaneel is. Het staat namelijk wel op het potje. Ik heb daarover meerdere vragen voorbij zien komen, maar daar heb je helaas nog geen antwoord op gegeven.
    Ik had nog een beetje (bio) ceylon kaneel over van Ekoplaza, heb het vergeleken, maar vind het lastig, die van Hooy lijkt wel wat ‘fruitiger’ te ruiken.
    Hopelijk weet jij meer?

    • Jacob Hooy is nooit biologisch, dat willen ze ook niet, dus bestrijdingsmiddelen…
     Ze hebben mij duidelijk aangegeven dat ze niks met bio hebben of willen.

 7. Hoe zit het met hele dagen drinken van kaneelthee picknick. Ik drink geen koffie dus de hoeveelheid kaneelthee is al gauw 8 tot 10mok per dag en dan flink op kleur.

 8. ik wil dat mijn bloedsuiker niet omhoog gaat (is 6,7 )en doe iedere dag cannelle kaneel op het warm eten daarbij eet ik ook iederedag 1 niet te rijpe banaan ik hoop dat ik daar goed aan doe vr groet Adrie

 9. Als ik het goed begrijp dan moet je het wel erg bont maken om last te krijgen met coumarine. Toch spreek je in de commentaren van ongezonde kaneel. Gaat dat niet te ver? Ik heb Ceylon kaneel van H en B maar ik vind het flauw en mat smaken. Jammer. Ik vind juist dat pittige lekker.

  • Linda, volgens mij is de kaneel met pittige smaak, juist cassia? Ceylon smaakt wat milder.

 10. Mooie uitleg over kaneel.
  Afgelopen week heb ik een pot “kaneel” van het merk Zhora gekocht in een Turkse winkel. Het lijkt wel zaagsel met 1% kaneel. Ook vrijwel geen kaneelgeur. Is Turks kaneel soms heel wat anders? Op deze site staat een foto van de betreffende pot: https://slagerijtanger.nl/product/kaneel-zohra/

 11. Kun je een paar namen van bio winkels die de echte Ceylon kaneel verkopen ?

 12. Als ik even snel Google krijg ik toch de indruk dat juist Cassia oprolt als een sigaar en Ceylon in 2 krullen.
  Zelf gebruik ik dagelijks kaneel van de toko en heb de verpakking niet meer maar daar zal niets op staan. Al zie ik online dat de toko bij stokjes wel netjes cassia vermeldt. Op basis van jouw beschrijving denk ik echter ook dat mijn poeder Ceylon is want ik weet nog dat ik vergeleken met de supermarkt kaneel maar mild (meer zoetig dan pittig) vond. En de kleur is licht. Maar het zal in ieder geval pesticiden bevatten dus ik ga er misschien toch maar vanaf stappen…

 13. Fijn zo’n artikel…en ik maar denken dat kaneel super gezond is!
  Gelijk maar minderen en de gezonde bio-variant kopen….!
  Thanx…

 14. Hallo Monique,

  Graag lees ik jouw artikelen, duidelijk en helder!
  Een vraag: ik koop biologische Ceylon kaneel in Duitsland bij DM, deze komt uit Madagaskar, ook goed neem ik aan?
  Met vr.gr. Marian

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *