Pruimentijd….pruimenjam!

Zodra het weer letterlijk en figuurlijk ” pruimentijd” is sta ik al in de startblokken om heerlijke pruimenjam te maken. Pruimen roepen bij mij dierbare herinneringen op. Als klein meisje gingen we ( mijn ouders en broers) ieder jaar op vakantie naar Asten, in Noord Brabant. Daar liggen ontzettend veel mooie herinneringen. We huurden van een boer een huisje wat de boer had omgetoverd in verhuurbare vakantie-hutjes. Midden in de ” bush-bush” bivakkeerden we daar vier weken lang en ik had als meisje de tijd van mijn leven.

IMG_3805

Iedere morgen huppelde ik al vroeg, nog in pyjama, naar buiten om in contact te komen met de natuur. En daar stapte je zodra je het huisje uit liep al direct in. De koeien stonden op nog geen meter afstand achter schrikdraad te grazen! En ik kon iedere morgen verse pruimen plukken uit de vele bomen die er ook stonden. Daarnaast plukte ik iedere dag verse bramen, appels en peren. Ik heb daar erg veel voorliefde opgedaan voor de natuur en zijn schoonheid, en geschenken. Daarom respecteer ik waarschijnlijk vandaag de dag ieder klein stukje natuur zeer.

IMG_3810

Wat zijn pruimen?

De pruim is een boomvrucht en valt onder verschillende soorten steenvruchten. van het geslacht “ prunus” die geteeld worden voor consumptie. De vruchten groeien rijkelijk in Europa en ook in Nederland groeien ze flink. Er zijn maar liefst meer dan 2000 verschillende varianten van pruimen. Ze zijn in verschillende seizoenen in verschillende kleuren verkrijgbaar zoals rood, blauw en paars.

IMG_3812
Het vruchtvlees is licht geel/oranje. In het midden bevatten pruimen harde stugge pitten die niet eetbaar zijn.
IMG_3806

GEZOND

Pruimen zijn één van de vruchten die de meeste antioxidanten bevatten. Pruimen staan voornamelijk bekend als effectief middel tegen obstipatie. Ook wetenschappers zijn hiervan overtuigd Pruimen werken beter dan welk andere huis/ tuin/ keukenmiddel ook, zelfs psyllium kan niet tippen aan pruimen. Wetenschappers hebben een bijzondere, heilzame werking ontdekt op de lever. Door de positieve werking op de darmen en lever hebben pruimen een gunstig effect op de cholesterolspiegel in het bloed. Ze werken tevens bloeddrukverlagend. Pruimen staan ook bekend om hun lasterende werking. Hierdoor werken pruimen ook goed tegen aambeien.
Ze bevatten aardig wat vitaminen, mineralen en vezels. Met name voedingsvezels liggen zeer hoog, per 100 gram zo’n 7 gram. Ze bevatten aardig wat vitamine A, magnesium en calcium. Ze bevatten helaas ook aardig wat fruitsuikers, per 100 gram  zo’n 38 gram. Het is daarom verstandig niet teveel te consumeren.

SAM_0650

Jam wordt normaal gesproken gemaakt met een geleisuiker. Ik vervang dit met Agar Agar. Hierdoor blijft de jam wellicht geen maanden houdbaar ( gemiddeld twee weken in de koelkast) maar het maakt jam er wel stukken gezonder en lekkerder op! Probeer dit recept maar eens!

Dit heb je nodig:

  • een kilo verse pruimen, anders biologisch ( biowinkel)*
  • drie flinke eetlepels  erythritol suiker + een eetlepel steviasweet Xtra
  • vier gram ( 2×2 zakjes) Agar Agar ( bijvoorbeeld van het merk Lima)

( * je kunt het beste voor biologisch of vers geplukte pruimen kiezen voor betere smaak en kwaliteit)

Zo maak je het:

Snij de pruimen in stukken en verwijder de pitten. Doe de stukken samen met de agar agar en suiker in een ( liefst gietijzeren) pan met dikke bodem, en breng, zonder enige toevoeging van water op een middelhoog vuur aan de kook, terwijl je met een lepel alles voortdurend in beweging houdt. Dit voorkomt aanbranden. Druk met de lepel de stukken ook fijn, zodat er vocht vrij komt. Zodra de massa wat zachter wordt, de staafmixer in de pan zetten en alles fijn pureren. Zet het vuur laag en laar alles ongeveer 5/7 minuten zachtjes doorkoken terwijl je voortdurend even blijft doorroeren. Giet de massa over in schone potten, en draai de deksel er stevig op. Draai de potten om en laat een uur vacuüm trekken. Laat verder afkoelen. Bewaar daarna in de koelkast.

pruimenjam 2

Pruimenjam heeft een friszoete, ietwat zurige smaak. Heerlijk op brood, door desserts, als vulling of garnering op taart en cake, of eet het lekker zo uit de pot!!!!

 

IMG_3814

….lekker op een maïswafel of Quinoa wafel! 

 

4 Reacties op “Pruimentijd….pruimenjam!

  1. Is deze jam ook een jaar houdbaar in de voorraadkast zoals andere inmaaksels?

        • Bewaren op een koele donkere plaats, enkel in de frigo wanneer het potje geopend is. Bewaartijd kan wel enkele maanden tot een jaar.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *