Pruimentijd….pruimenjam!

Zodra het weer letterlijk en figuurlijk ” pruimentijd” is sta ik al in de startblokken om heerlijke pruimenjam te maken. Pruimen roepen bij mij dierbare herinneringen op. Als klein meisje gingen we ( mijn ouders en broers) ieder jaar op vakantie naar Asten, in Noord Brabant. Daar liggen ontzettend veel mooie herinneringen. We huurden van een boer een huisje wat de boer had omgetoverd in verhuurbare vakantie-hutjes. Midden in de ” bush-bush” bivakkeerden we daar vier weken lang en ik had als meisje de tijd van mijn leven.
Iedere morgen huppelde ik al vroeg, nog in pyjama, naar buiten om in contact te komen met de natuur. En daar stapte je zodra je het huisje uit liep al direct in. De koeien stonden op nog geen meter afstand achter schrikdraad te grazen! En ik kon iedere morgen verse pruimen plukken uit de vele bomen die er ook stonden. Daarnaast plukte ik iedere dag verse bramen, appels en peren. Ik heb daar erg veel voorliefde opgedaan voor de natuur en zijn schoonheid, en geschenken. Daarom respecteer ik waarschijnlijk vandaag de dag ieder klein stukje natuur zeer.
Wat zijn pruimen?
De pruim is een boomvrucht en valt onder verschillende soorten steenvruchten. van het geslacht “ prunus” die geteeld worden voor consumptie. De vruchten groeien rijkelijk in Europa en ook in Nederland groeien ze flink. Er zijn maar liefst meer dan 2000 verschillende varianten van pruimen. Ze zijn in verschillende seizoenen in verschillende kleuren verkrijgbaar zoals rood, blauw en paars.


GEZOND
Jam wordt normaal gesproken gemaakt met een geleisuiker. Ik vervang dit met Agar Agar. Hierdoor blijft de jam wellicht geen maanden houdbaar ( gemiddeld twee weken in de koelkast) maar het maakt jam er wel stukken gezonder en lekkerder op! Probeer dit recept maar eens!
Dit heb je nodig:
- een kilo verse pruimen, anders biologisch ( biowinkel)*
- drie flinke eetlepels erythritol suiker + een eetlepel steviasweet Xtra
- vier gram ( 2×2 zakjes) Agar Agar ( bijvoorbeeld van het merk Lima)
( * je kunt het beste voor biologisch of vers geplukte pruimen kiezen voor betere smaak en kwaliteit)
Zo maak je het:
Snij de pruimen in stukken en verwijder de pitten. Doe de stukken samen met de agar agar en suiker in een ( liefst gietijzeren) pan met dikke bodem, en breng, zonder enige toevoeging van water op een middelhoog vuur aan de kook, terwijl je met een lepel alles voortdurend in beweging houdt. Dit voorkomt aanbranden. Druk met de lepel de stukken ook fijn, zodat er vocht vrij komt. Zodra de massa wat zachter wordt, de staafmixer in de pan zetten en alles fijn pureren. Zet het vuur laag en laar alles ongeveer 5/7 minuten zachtjes doorkoken terwijl je voortdurend even blijft doorroeren. Giet de massa over in schone potten, en draai de deksel er stevig op. Draai de potten om en laat een uur vacuüm trekken. Laat verder afkoelen. Bewaar daarna in de koelkast.
Pruimenjam heeft een friszoete, ietwat zurige smaak. Heerlijk op brood, door desserts, als vulling of garnering op taart en cake, of eet het lekker zo uit de pot!!!!
….lekker op een maïswafel of Quinoa wafel!
Is deze jam ook een jaar houdbaar in de voorraadkast zoals andere inmaaksels?
nee, in de koelkast bewaren is het advies. Warme groet!
Hoelang denkt u ongeveer als he bewaart in koelkast?
Bewaren op een koele donkere plaats, enkel in de frigo wanneer het potje geopend is. Bewaartijd kan wel enkele maanden tot een jaar.