Wat gebeurt er toch met ons voedsel ?

Ik ben van 1969. 

Mijn ouders leerden mij wat ik wel en wat ik niet kon eten en drinken. Ik mocht geen afwasmiddel drinken, geen aarde eten, en oppassen met verf. Want daar zaten giftige stoffen in, die mij ziek konden maken. Anno 2024 worden we daar nog steeds voor gewaarschuwd, maar het vreemde is dat veel van die stofjes in onze dagelijkse levensmiddelen voorkomen. Anders gezegd alles wat we eten en drinken. Op dagelijkse basis worden er talloze producten teruggeroepen omdat deze een te hoge concentratie bevatten van zo’n stofje.
En dat is toch gek. Hoe zit dat ?

TOXISCHE STOFFEN IN ONS VOEDSEL

Laten we alles eerst eens op een rij zetten. We hebben voedsel nodig om in leven te blijven. De voedsel / levensmiddelenindustrie zorgt daarvoor, maar moet ook volgens weten en regelgevingen voldoen aan voedsel-veiligheidsnormen. Als dit niet zou gebeuren, zouden we ziek worden en overlijden. De meest belangrijkste voedsel gerelateerde factoren waardoor wij ziek kunnen worden zijn een on-gebalanceerd voedselpatroon, tekorten aan vitaminen, de aanwezigheid van microbiële verontreinigingen, en de aanwezigheid van natuurlijke toxinen.  Ook spelen zaken als de aanwezigheid van milieu contaminanten een rol, en producties die ontstaan in ons voedsel door verhittingen enzovoort.
Er wordt algemeen aangenomen, dat al deze voedselgerelateerde factoren samen voor gemiddeld 35% bijdragen aan het ontwikkelen van kanker. Het is vast even schrikken, maar de meest belangrijkste groep wat betreft gezondheidsbedreigende stoffen die in ons voedsel aanwezig kunnen zijn, zijn natuurlijke toxinen. Juist ja…..wat wordt geproduceerd door planten ( fytotoxinen ) en schimmels ( mycotoxinen ) en marinealgen ( fycotoxinen ) en door bacteriën en toxinen die aanwezig zijn in dieren, denk aan vis.
Maar ook de andere groep, de milieucontaminanten, in het bijzonder de zware metalen en persistente organische verontreinigingen ( dioxines en polychloorbyfenylen ) kunnen per toeval in ons dagelijks voedsel voorkomen.
De toxische groep stoffen die bijvoorbeeld door verhittingen vrijkomen en in ons voedsel terecht kunnen komen ( PAK’S , heterocyclische aminen , acrylamide ) zijn een goede derde grote risicogroep.
Het NVTG ( Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde ) heeft IN DIT ARTIKEL een zeer verhelderend document over dit onderwerp geschreven. De moeite waard om te lezen.

WAAROM ZIT HET IN ONS DAGELIJKS VOEDSEL ???

De aanwezigheid van al deze schadelijke / toxische stoffen worden geoorloofd. Het VOEDINGSCENTRUM zegt erover, dat wetten en regelgevingen ervoor zorgen, dat de stoffen de voedselveiligheid in Nederland zelden in gevaar brengt. Volgens hen zorgen de wettelijke normen ervoor dat we nooit teveel van deze stoffen binnen krijgen, en dat de voordelen van het gezonde eten nooit opweegt tegen de gezondheidsrisico’s van al die gevaarlijke stoffen. Wat valt daarover te zeggen ?
Wel, dat ik dit nogal onderschat vind. Zoiets als een Voedingscentrum gaat uit van een consument, wat zich aan hun eigen bedachte schijf van vijf houdt, en daar niet vanaf wijkt. In een wereld waarin voedsel overal om ons heen voor het grijpren ligt, en al dat voedsel ook nog eens ongezond tot zeer ongezond genoemd kan worden, is dat een illusie. We zijn, dankzij het overschot aan ( ram-volle) supermarkten ook MEER gaan consumeren per etmaal. Portiegroottes nemen steeds meer en meer Amerikaanse vormen aan. We eten en drinken 24/7. Daarnaast zal een Voedingscentrum nooit hun sponsors benadelen.
Doordat we én MEER zijn gaan eten en drinken, én ongezonder aanbod hebben gekregen zijn die wettelijke normen een beetje een wassen neus. Hoe kan men immers controleren, of de gemiddelde consument daadwerkelijk niet teveel van die stoffen binnen krijgt ? Als ik alleen al op TikTok rondkijk, en wat hippe trends de mensen aanzet om in één keer zakken vol meuk ( snoep / chips / chocolade ) op te eten, vervaagt wat mij betreft die wettelijke normen. We eten en drinken de hele dag door. Liters cola, hippe proteïne zuivel waar sulfieten en kleurstoffen en kunstmatige zoetstoffen in rondzwemmen, en dan lekker naar fast food restaurants om ons daar vol te vreten met oververhit spul vol met PAK’S en acrylamide.
Natuurlijk zijn er controles. Maar als ik iedere dag ( en dan overdrijf ik niet ) wel een post van het NVWA voorbij zie komen met weer een terughaal actie omdat er teveel concentraties in een product voorkomen, vraag ik mij serieus af wat nu zinvoller is ; dagelijks achter dit soort feiten aan rennen of alles bij de kern aanpakken  ??
Want…ik vraag mij oprecht af, wat stofjes als ammoniak karamel, Sucralose, harde gehydrogeneerde vetten, PFAS, vislijm, azodicarbonamide , karmijn, castoreum, lignine en vele andere lichaamsvreemde stoffen in ons eten doen. Zeker het huidige imitatie voer kan ramvol zitten met de meest vreemdste ingrediënten. Ik snap de industrie. Want hier worden zij enorm rijk van. Maar wat ik niet snap, is dat de EU en alles wat zogenaamd op onze voedselveiligheid moet letten, niet verder kijkt dan hun neus lang is. De gezondheid en het welzijn van de mens is er afgelopen decennia er niet gezonder op geworden, is het wel ? Waar kan dat aan liggen ? Ja…aan veel factoren, want we kunnen niet alleen ons voedsel en de industrie de schuld geven. Maar dat het een zeer grote vinger in de pap roert, daar kunnen we het eens zijn. Waar is al dat ECHTE voedsel gebleven ?  ( KLIK HIER ) Brood wat bestaat uit volkorenmeel, water en een beetje gist, groente en fruit wat niet is mishandeld, echte verse zuivel direct van de vrolijke koe, die een leuk leven is beschoren in plaats van een zwaar gruwelijke dood nadat het letterlijk en figuurlijk is uitgemolken. Waarom moet alles snel, kant en klaar ?? Zodat wij meer tijd hebben om al die meuk op te vreten ? Het ergste is, dat wij, de consument, het ons niet eens afvragen.

WAAROM ETEN EN DRINKEN WE DIT ?

Ik denk vaak terug aan mijn kindertijd, waarin mijn moeder mij verbood om afwasmiddel te drinken. Als ik naar het huidige voedsel kijk, komen er stoffen in voor die ook in afwasmiddelen voorkomen. En dat voelt voor mij raar, ik krijg er soms een error van in mijn hoofd. Ammoniak in ons voedsel bijvoorbeeld ( KLIK HIER ) is geen vreemd ding meer, terwijl ik van de geur van ammoniak alleen al kotsmisselijk wordt omdat alles in mijn lijf weerstand biedt. En ja, tuurlijk praat ik hier niet over pure ammoniak direct in ons voedsel, maar het komt er wel in voor. In 2022 werd gemeten dat zo’n 3000 Nederlanders die werken met toxische stoffen komen te overlijden. Dit gaat niet alleen over stoffen in de industrie, maar ook over stoffen waar fabrieksarbeiders mee in aanraking komen tijdens voedselproducties. Ook moet je de afvullers niet uitvegen, de mensen die alles dus afvullen en verpakken. Als dit gecontroleerd gebeurt, zijn de gezondheidsrisico’s minimaal, maar er zijn altijd risico’s. Niet alleen met chemische toxische stoffen. Als je ceylon kaneelpoeder moet afvullen kun je ook veel schadelijke stoffen inademen. Kortom: ook HIER moet meer aandacht aan worden besteed in mijn optiek.
Wat WIJ, de consument, zich vooral af moet gaan vragen, is WAT we in ons lichaam proppen. En waarom we zo blind van vertrouwen zijn geworden op de industrie. Waarom is zoveel toegestaan ? En kiezen verschillende andere landen er bijvoorbeeld wel voor een bepaalde stof niet toe te laten in hun voedselketens ? Red bull is bijvoorbeeld in verschillende landen verboden, terwijl iedere dag liters en liters in Nederland worden verkocht. En is de kleurstof Brilliant blauw ook verboden in verschillende Europese landen. Dat is toch best een beetje bedenkelijk, als één land het acuut verbiedt en de ander niet. Het is een zeer vaag gebied. Net als de vele studies die worden verricht op de schadelijkheid van deze toxische stoffen. 9/10 studies tonen wel veel aan, maar hebben meer onderzoek nodig om alles te kunnen onderstrepen. In mijn eigen “  gezonde-verstandelijke  “ optiek zou één aanwijzing in zo’n studie al meer dan genoeg zijn om zo’n stof niet langer gewoon toe te laten in ons voedsel. Waarom gebeurt het wel ? Tja, je raadt het vast ; GELD.
Want…..stel nu even dat alle ammoniak-sulfieten ( KLIK HIER ) per direct verboden zou worden in Nederland, dat zou betekenen dat ALLE levensmiddelen met deze stof, en geloof mij, dat zijn er nogal wat, uit de handel moeten worden getrokken. Ik denk dat er dan nog maar weinig te koop blijft in supermarkten. Het zou anders gezegd een grote financiële ramp betekenen voor de Nederlandse voedsel en levensmiddelen industrie. Niet alleen omdat dit hen erg veel geld kost, maar ook om deze stof te vervangen in hun producten.
Alles onder het kleed houden is daarom een veel toegepaste techniek van de industrie. Tot er eens een knappe critici een balletje op kopt en een bepaalde stof onder vuur komt te liggen. Dan komt bijvoorbeeld het NVWA in beeld. En kan zo’n stof uiteindelijk wel worden verboden, maar dat komt zelden voor. De industrie is een machtig instrument.
Wat het doet met de gezondheid en het welzijn van mens / dier en milieu, dat lijkt minder belangrijk. Dat wordt nooit ergens besproken, over gediscussieerd. Artikelen als deze kom ik in ieder geval nergens tegen.  Logisch, want er zijn nauwelijks tot geen wetenschappelijk bewezen stukken om in te kijken om bijvoorbeeld de schadelijkheid van Brilliant blauw te erkennen.
De consument kun je daar niet op aanspreken. De gemiddelde consument weet immers niet beter en vertrouwt stekeblind op alles wat de industrie ons voorschotelt en vertelt. Sprookjes, onrealistische reclames, we lijken er compleet voor te vallen. We denken er liever niet zelf over na. Want dat zakje M&M vol Brilliant blauw is té lekker om na te denken over hoe al die kleurtjes zo fel zijn en uren op je tong achterblijven. En hoe leuk is het wel niet om een smaakje te raden, terwijl het giftig paars ziet dat het bijna licht geeft ? Het is leuk, mooi, goed, prachtig, fijn, en “ het zal vast “ ook gewoon in orde zijn, anders mag het toch niet worden verkocht ???? En kom op…het gaat hooguit om spoortjes!
Denk jij er ook zo over ?

NIET ONSCHULDIG

Het feit, dat er iedere dag een terughaal actie is bij het NVWA zou je genoeg moeten zeggen. Een té hoge concentratie acetampirid in de verse bladspinazie van de Albert Heyn. Het bedrijf als het NVWA doet er verder nuchter over, om geen storm te creëren, en AH een flink imagoschade op te laten lopen. Het is een gewasbeschermingsmiddel, ook wel een gechloreerde nicotineverbinding. Het gaat om een vrij nieuw type insecticide. Het wordt voornamelijk toegepast om ongedierte te bestrijden door besproeiing . Op fruitbomen en gewassen met een hoge stengel worden gewoonlijk 3 tot 2000 maal bereidingen gebruikt, of 5% van de preparaten worden 2500 tot 3000 maal of 10% van de bereidingen zijn 5000 tot 6000 maal of 20%. De voorbereiding van 10.000 ~ 12000 keer vloeistof. Of 40% in water dispergeerbare korrels 20.000 – 25.000 maal vloeibare of 50% in water dispergeerbare korrels 25.000 – 30.000 maal vloeibare of 70% in water dispergeerbare korrels 35 000 – 40 000 maal vloeibaar, wat gelijkmatig wordt besproeid in graan-katoenolie Op dwerggewassen zoals groenten als spinazie wordt in het algemeen 1,5 tot 2 gram van het actieve bestanddeel per 667 vierkante meter gebruikt en wordt 30 tot 60 liter water gesproeid. Het gaat dus zoals eerder gezegd om een vrij nieuw breed-spectrum insecticide. En er hangen vrij veel pittige voorzorgsmaatregelen aan, zoals het giftige effect op moerbei-blad en puur vergif voor zijderupsen. Het wordt aangemerkt als een product met “ een geringe toxiciteit “. Het heeft ook een irriterend effect op de menselijke huid.
Dit specifieke bestrijdingsmiddel komt overigens vaak voor in onze urine ( KLIK HIER ) maar ook in de urine monsters van testpersonen uit andere landen komt acetamiprid veel voor. Vorig jaar is er door de Bijenstichting nog bezwaar gemaakt tegen deze insecticide ( KLIK HIER ) Zowel AH als het NVWA zijn er zeer luchtig over, het gaat hooguit om een incidenteel gemeten te hoge concentratie. Bezorgde klanten die de zakken spinazie al hadden geconsumeerd, werden door de AH door verwezen naar hun huisarts, omdat zij geen medisch advies mochten geven. Wat je hier ziet is een prachtig samenspel tussen een grote speler in de wereld van de voedsel en levensmiddelen industrie met de industrie. En hoe het NVWA daarop mee danst. Het wordt af gewimpeld, begatelisseerd en hopen dat het snel overwaait. AH zit hier nooit echt op te wachten. Maar verse bladspinazie is ondertussen wel één van hun meest en best verkochte dagverse groente. Wat doet die té hoge concentratie sowieso op spinazie ? Biologisch geteelde spinazie heeft die troep nooit nodig, niet-biologische industriële spinazie wel, omdat dit massaal verkocht moet worden met veel winstoogmerk. Wat het allemaal in ons lichaam doet…….dat blijft een vaag gebied, waar niet over wordt gediscussieerd, zo wel, dan weet de industrie wel hoe dat te ondermijnen. Dit is het spel, waar de portemonnee van de consument alleen belangrijk is, niet de consument ZELF. Hoe eerder jij dat beseft, hoe beter, zodat je voortaan weer zelf gaat leren na te denken. 
 
 
Ik maak het iedere dag opnieuw mee. Mensen die alleen lezen wat zij willen lezen. Anticiperen op elkaar, en daar alles op afstemmen. Als tante Truus zegt dat de yoghurt van AH beter is dan de yoghurt van de Jumbo, dan rennen we met zijn allen naar de Albert Heyn. Als je tante zegt dat het supplement van dat merk “ goed ‘ dan wordt daar massaal besteld. Er wordt niet meer nagedacht. Want dat is te ingewikkeld geworden. Stel, dat jij moet gaan uitvissen, wat er nu echt in een pak Fristi drink yoghurt zit. Al die ingrediënten, wat betekenen ze ? Nou, tante Truus zegt dat het goed is, dus ik ga ervoor! Het zorgt voor de duizelingwekkend hoge omzetten in de industrie. Dit gedrag . Wat jij mogelijk ook vertoont, zonder dat jij dat zelf in de gaten hebt. We leven in een influencers wereld, waar “ het buurmeisje van hiernaast “ bijna in extase valt over een fles wasverzachter, waardoor jij het ook MOET hebben. De industrie heeft een prachtig samenspel gecreëerd met de consument als influencer, en zet hen voor hun karretje. We beïnvloeden elkaar inmiddels zodanig, dat we niet zelf meer rationeel nadenken. En dus de meest felle kleurstoffen gewoon opdrinken alsof het niets is. 
 

WAT KUNNEN WE ZELF DOEN ? 

Er zijn veel dingen die we niet in de hand kunnen houden, zoals de producties van ons voedsel en wat ons wordt aangeboden. Daar moeten we het mee doen, om onszelf in leven te houden. Maar er zijn gelukkig ontzettend veel andere wegen om te bewandelen. De wegen naar ECHT voedsel bijvoorbeeld, die we nauwelijks nog tegenkomen in supermarkten. In biologische winkels is het aanbod zo’n beetje hetzelfde als in supermarkten, maar wordt er wel veel meer rekening gehouden met mens / dier en milieu, en zijn de verkochte levensmiddelen onderhouden aan veel strengere eisen. Daarnaast steun je de kleinere ( streek ) ondernemingen, die juist nog zo hard hun best doen om ons te kunnen blijven voorzien van echt voedsel. De industrie is daar niet zo blij mee, en probeert momenteel deze markt weg te drukken met imitatie voer. Dat levert erg veel op. Door niet langer meer te kiezen voor imitatie voer, maar echt voedsel wat ook echt bruikbaar is voor het lichaam, investeer je niet alleen in je eigen gezondheid, maar ook in belang van mens / dier en milieu. Maar wat we vooral weer zouden moeten gaan leren, is zelf nadenken. Hoe rationeel is het, om een gif roze drankje te drinken, wat er net zo uitziet als afwasmiddel ? Waar stel jij je eigen lijf aan bloot ? Als we van kinds af worden gewaarschuwd geen afwasmiddel te drinken, waarom laten we die meuk wel gewoon toe in ons voedsel ? Luister vooral naar je onderbuikgevoel. Het is voor een zeer goed doel ; je lijf gezond en fit houden om zo fijn mogelijk te kunnen leven.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *