ECHT voedsel? HOE dan, WAAR dan ?

Toen ik mij bedacht om een artikel als deze te schrijven, dacht ik ook meteen aan het feit hoe banaal het eigenlijk is, om hier überhaupt een artikel over te moeten schijven. Want hoe idioot is het eigenlijk, om te moeten vertellen hoe, wat en waar je ECHT VOEDSEL kunt herkennen/ kopen / consumeren? We zijn niet alleen in een compleet verknipte wereld gaan leven, maar ook in eentje waar de rollen compleet zijn omgedraaid.
Afijn…..het feit dat het nodig lijkt om een artikel als deze te gaan schrijven, is triest, maar ik hoop dat tenminste iemand er iets aan zal gaan hebben. Ik ontvang vaak berichten / vragen van mensen die echt een beetje wanhopig zijn, de weg volledig kwijt zijn geraakt in de wereld van voeding en totaal niet meer zo goed weten wat ECHT voedsel nu is, als ik het over ECHT voedsel heb. Daarom eerst daar een korte uitleg over.

WAT IS NU ECHT VOEDSEL ?

Echt voedsel dus, wat bedoel ik daar dan precies mee ? Want is voedsel niet gewoon….voedsel ? 🥺 Dat was halverwege de jaren tachtig nog best het geval, maar daarna is het wel zo’n beetje gaan kantelen. Alles werd meer maakbaar, alles werd meer ontwikkeld. Genetische manipulaties en kruisingen zorgden o.a voor veel voortplanting in ons voedsel, maar helaas niet altijd op de meest juiste manieren. De gevolgen worden steeds meer zichtbaar, in de vorm van nieuwe welvaart ziekten, meer afbreuk van ons milieu en meer zware belastingen voor onze flora en fauna. Anno 2023 /24 lijkt alles te kunnen. Er zijn geen grenzen meer en dat is wel wat mij het meest beangstigt.
ECHT voedsel is steeds meer en meer verder van ons vandaan gaan drijven tot het uit waar het nu is gekomen. Het imitatievoer-tsunami- tijdperk heeft zijn intrede gedaan en domineert momenteel de schappen in supermarkten. Tegen soms duizelingwekkende hoge verkoopprijzen worden al deze producten als zoete broodjes verkocht. Meteen één van de grootste redenen waarom de industrie de consument er graag in wil doen laten geloven. Het levert de industrie vele malen méér op dan ECHT voedsel.
Maar wat is het dan nog, dat ECHTE voedsel…..wel, intact, vers en ongeschonden. Onverpakt, onbewerkt, ongeschonden. Niet vol gepropt met additieven, maar ongeschonden. Niet vol gespoten met pesticiden en antibiotica, maar ongeschonden.
Vertel mij eens eerlijk : kan jij dit allemaal nog goed vinden tegenwoordig ? Misschien dat je nu JA zegt. Dat betekent, dat je gelooft in de industrie, en wat deze jou vertelt. Je zou bijvoorbeeld zeer overtuigd kunnen zijn van de natuurlijkheid van een beker kokosyoghurt, want wat zit daar nu in ? Kokos en okay, wat verdikkingsmiddelen, maar ook de bacteriën die we moeten missen als we echte verse intacte zuivere yoghurt laten staan. Dat het in werkelijkheid gaat om vooral een bonk kokosvetten, waar amper nog enige voedingswaarden zijn uit te halen ( sowieso geen eiwitten ) met wat verdikkingsmiddelen een wat zeer goedkope bacteriën, zover wordt niet gedacht. De fabrikant zegt immers dat…..de industrie zegt immers dat…..We kopen het, we geloven het. We eten een zeer goedkoop bij elkaar geraapt zooitje waar je de hoofdprijs voor betaalt en ook niet zo zuiver is als het lijkt als het komt op geven om mens, dieren en milieu. Ooit al eens van een kokos industrie gehoord ? En wat daar allemaal in omgaat ? Ik benoem zoiets als apen gebruiken voor de pluk, misbruik en uitbuiting van mensen die op de plantages werken, de belastingen voor het milieu….Er vallen jaarlijks doden in deze kokos industrie, alleen lezen we daar nooit iets over. Omdat het mogelijk het mooie imago zou kunnen schaden van kokos. Wat denk je van de vele industriële oliën die voor imitatievoer wordt gebruikt ? Palmolie? En wat dit doet voor de Orang Oetangs ? De oerwouden ?
Ik denk dat je nu vast even een kleine error in je hoofd hebt gekregen na het lezen van deze informatie omdat die niet strookt bij wat jij voor ogen had, en in beeldvorming hebt gebracht. Want jij ziet waarschijnlijk alleen de vreselijke beelden die opzettelijk door de industrie wordt verspreid in de media, van koeien en varkens die vreselijk worden behandeld. En nee, dat bagatelliseer ik zeker NIET, laat dat duidelijk zijn, want deze schimmige ziekelijke wereld is echt walgelijk. Het is hoe wij met onze dieren omgaan. Voor wat ? Voor ons genot. En dat klopt van geen kanten. Maar wat ook niet klopt is alles verschuiven naar een nieuwe goudmijn, omdat steeds meer consumenten in opstand zijn gekomen tegen deze ziekelijke vlees / zuivel industrie. Hoe heet zoiets ook weer ? If you can’t beat your enemy, join them “ Anders gezegd, als er niet meer tegen op valt te boksen, draai dan mee met de meute om het onder de radar weer vruchtbaar te maken. Dat is wat NU gebeurt. De industrie keert zich zogenaamd tegen de vlees / zuivelindustrie om imitatievoer, waar vele malen méér op valt te verdienen, ervoor in de plek terug te zetten. Als je denkt “ …ja, maar dat zorgt dan tenminste wel voor minder tot geen vleesproductie “ dan moet ik je uit deze droom helpen, omdat deze industrie de hele wereld domineert. Denk je werkelijk, dat MacDonalds kun ketens op gaan heffen? Dat de hele wereld geen vlees meer zal gaan consumeren ? Dat zal nooit gebeuren en dat WEET de industrie. Daarom kunnen ze deze “ moe-ve”  makkelijk maken en er veel meer aan overhouden.

JIJ BENT EEN DIERENBEUL!!!

Waar mensen bommetjes gooien, waar mensen tegen heilige huisjes aan schoppen, daar is tumult. Ik begeef mij op dit terrein en leg mijn kop op de vele hakblokken van de veganisten, die het dan ook nooit zullen laten om mij te bespugen, onderuit te trappen, uit te schelden en de meest vreselijke verwensingen naar mijn hoofd te smijten. Dat boeit mij inmiddels gelukkig niet meer omdat ik weet dat deze mensen in de greep van het spel van de industrie zitten. Het meest ironische is dat zij met het consumeren van imitatievoer alles alleen maar meer en meer in stand houdt. Ze vreten zich graag vol met veganistische rookworsten maar janken en schreeuwen moord en brand dat vlees eten jou een moordenaar maakt. Rookworst is rookworst, ook een VLEES product. En wie belazert wie dan eigenlijk ? Welke sprookjes houden deze groep mensen in stand ? Geen vlees eten maar wel iets van vlees eten ? Je consumeert vlees / zuivel / vis / eieren / kaas of je consumeert dit NIET.
Ik sprak eerder over de schimmige vage werelden achter een kokos-industrie, een soja industrie, een palmolie industrie. Zijn we echt zo begaan met mens, dier en milieu, dan zouden we ons daar niet blind op moeten staren, en net doen alsof dat er niet is. Want de kokos komt niet als vanzelf in jouw potje kokosyoghurt terecht.
Ik ben inmiddels niet gevoelig meer voor haat-comments, ik ben daar heel makkelijk in geworden en blokkeer of delete deze mensen waarvan je het nooit zal kunnen winnen. Maar het blijft mij wel verbazen, de enorme stelligheid en fanatiekheid.
Wat ik ook vaak lees in deze haat-comments zijn reacties als “ besteed ook eens aandacht aan de vlees en zuivel industrie! “ Er wordt compleet over het hoofd gezien , dat ik daar altijd ook aandacht aan besteed. Maar niet in de vorm zoals de industrie dat doet. Ik heb bijvoorbeeld een heel zuivel dossier geschreven , KLIK HIER. Daarin vertel ik ook veel over deze walgelijke industrieën.

MAAR WAT DAN WEL ? EN HOE ? WAAR ?

Laten we wat speerpunten op een rij zetten :
– de vlees / zuivelindustrie is walgelijk, wreed en moet aan banden worden gelegd 
– de oplossing is NIET vervangen met imitatievoer waar we ongezonder en armer van worden, en de industrie rijker
– we moeten ons ECHTE voedsel weer terug gaan vinden en omarmen
– de oplossing ligt in de andere wegen bewandelen

DE ANDERE WEGEN

Andere wegen? Tuurlijk, maar waar liggen deze ? Wel, niet ver bij jou uit de buurt, dichterbij dan je in ieder geval denkt. Ik ga wat richtlijnen geven:
* KOOP ZOVEEL MOGELIJK VERS, BIOLOGISCH EN BIJ BIOLOGISCHE WINKELS / BOERDERIJWINKELS / VERS VAN HET LAND
Dat lijkt nogal makkelijk hé? En raad eens, dat IS het ook. Er is tegenwoordig in elke omgeving wel een biologische winkel in de buurt. En kijk eens beter en bewuster in je omgeving in het rond. Zelfs in drukkere randsteden worden verse producten aangeboden, daarbij kun je denken aan kleinere ondernemingen die verse groente en fruit bij boeren ophalen om in een tijdelijke locatie te verkopen, mensen met moestuinen die hun waar aanbieden, of kijk eens in jouw nabije omgeving wat er te koop is. Veel boeren verkopen “ aan de kant van de weg “ hun waar. Ook worden er jaarlijks steeds meer pluk-dagen georganiseerd, waar de consument direct bij een bedrijf bijvoorbeeld appels en aardbeien kunnen plukken. Er zijn enorm veel hobby-boeren die kippen houden en hun verse eitjes verkopen.
VERS voedsel kun je makkelijk invriezen. Door alles te portioneren kun je langere tijd met heel veel verse voorraad vooruit. Ik vries zelf bijvoorbeeld ieder jaar verse aardbeitjes in die ik koop bij een boer, voor weinig. Zo heb ik de hele herfst / winterperiode verse aardbeien. Omdenken. Dat is ook belangrijk.
* VLEES EN ZUIVEL VERS KOPEN
Veganisten , sla deze tip lekker over. Maar wil je graag een stukje vlees, dan kan dat prima op een meest diervriendelijke manier. Er zijn steeds meer kleinere ondernemingen die op kleine schaal hun verse vlees aanbieden, en de dieren voorafgaand een prima bestaan bieden. Ik zelf zal dit nooit aanschaffen omdat ik al bijna 37 jaar geen vlees consumeer, en daar gewoonweg niet voor kies. Maar als jij wel graag een eerlijk en meest diervriendelijk stukje vlees geniet, dan zijn er ook deze opties en hoef je niet te kiezen voor industrieel vlees uit de vlees-industrie.
Hetzelfde geldt voor zuivel. Daar ben ik wel een enorme fan van en ik consumeer dit dan ook iedere dag. Ik maak er graag een wandelingetje naar de biowinkel voor, waar ik biologisch-dynamische zuivel kan kopen. Deze zijn afkomstig van kleinere, streekgebonden ondernemingen, die niet op grote schaal produceren en daardoor ook de dieren alle aandacht en ruimte kunnen geven. Mijn favoriete merken zijn RAW MILK COMPANY, WEERRIBBEN , en ZUIVER ZUIVEL
* CONSUMEER ALLEEN ECHT VOEDSEL
Als we al dat imitatievoer blijven consumeren met zijn allen, zal het nooit verminderen. Of veranderen. Dit zien we op dit moment gebeuren. Als we BLIJVEN kopen, houden we het in stand. En zal er niets veranderen. Door “ in opstand “ te komen, kunnen we met zijn allen iets laten kantelen, zowel in de vlees / zuivelindustrie als in de imitatievoer-industrie. ECHT voedsel , en EERLIJK voedsel, dat is de kant die we op moeten gaan. Het is uiteraard een illusie, om te denken, dat we zowat de hele supermarkt moeten laten staan, maar ieder begin is er eentje. Bouw het op. Verruil bijvoorbeeld je dagelijkse zuivel uit supermarkten om voor de biologisch-dynamische in de biowinkel, waar je bovendien de kleinere ondernemingen enorm mee helpt en ondersteunt. Koop geen kant en klaar groente meer, maar alleen nog maar vers. Kies ook niet meer voor al die voorgesneden toestanden. Neem ZELF weer de moeite en tijd om zelf te snijden, raspen, hakken, koken, bakken en grillen. Onze keukens worden geavanceerder en geavanceerder, maar de grote grap is dat we er verder geen flikker mee doen. GEBRUIK je tools. Ze vergemakkelijken een heleboel.
* INSPIREER /INFORMEER ELKAAR OP DE JUISTE MANIER
De grootste troef van de industrie zijn de consumenten zelf. We zijn elkaar erg gaan beïnvloeden. We zijn plotseling allemaal deskundigen, artsen, specialisten, wetenschappers en experts. Want…..we hebben dat en dat en dit en dit gelezen. Of we hebben gewerkt bij dit en dat bedrijf. En zegt tante Truus dat de wasstrips van Breizz THE BOMB zijn, dan koopt half social media breizz wasstrips, zonder te weten WAT ze nu kopen. En breng ik daar iets in, dan moet ik niet ouwehoeren, niet zeiken, wat ik weet er helemaal niks vanaf.
Natuurlijk zegt ervaring veel, ook ik beaam dat. Maar we zijn het op de manier gaan doen hoe de industrie wil dat wij invullen. Zij vragen niet beter want dit is gratis reclame. Door TE KIJKEN, te ONDERZOEKEN, te BESTUDEREN en BRONNEN NA TE LOPEN en vooral ….ZELF NA TE DENKEN kunnen heel wat illusies worden weg gevaagd. Wees zelf inventief, ga niet klakkeloos af op alles wat je leest, hoort en ziet. Bepaal dat ZELF. Maar dan wel op een EERLIJKE BASIS. Er wordt ontzettend veel ge-droef-toetert, mensen zijn sneller dan de wind met het plaatsen van een reactie, die ze niet hebben nagelopen. Zo ontstaat de chaos die de industrie graag creëert. Ik ben in mijn eentje niet in staat om alles te ontnuchteren, maar het is vaak enorm bedroevend, om te zien hoe de consument onbewust vast wordt gezet in deze posities.
Ook IK heb de waarheid niet onder mijn oksels geklemd zitten, ook IK maak soms misstappen, ook IK zeg nergens dat ik het beter weet, want NIEMAND weet het beter. Wat belangrijk is in dit verhaal, is dat we goed en beter NAAR ONSZELF gaan kijken en hoe wij ons echt gedragen op sociale media. En vooral, wat dat voor nare gevolgen kan hebben. Ik heb ooit eens meegemaakt dat een volger via mijn groep een reactie van een andere volger las dat een glas zout-water in de morgen gezond is. Ze heeft daar enorme klachten van gekregen wat haar zelfs een dag ziekenhuis-opname bezorgde. Het zijn GEEN GRAPJES. Ga er dan ook echt voorzichtiger mee om, controleer alles voordat je iets de lucht in slingert. Weet ook alles niet beter, denk niet dat je overal maar op MOET reageren omdat jij dat denkt en vindt.
Inspireer elkaar op de juiste manier en dat is echt VOOR elkaar en niet voor de industrie, sociale media en alle andere partijen die er rijk van worden.
* DENK EERST NA, KOOP DAN PAS
Waar de industrie ook zo ongelofelijk blij van wordt is ons nonchalante koopgedrag. Naast de grote façade van de aanbiedingen / de bonussen / de kortingen / de 1 + 1 acties is daar ook nog het klakkeloze koopgedrag van de consument. Iets lijkt mooi, té mooi om waar te zijn, en hup, het ligt al in de winkelwagen. Om vervolgens thuis te komen en erachter te komen dat het product eigenlijk vol zit met suiker en ammonia sulfieten. De industrie blij, want het geld is binnen, jij verdrietig want het product belandt uiteindelijk ergens  in de vuilnisbak in het ergste geval. Waarom maak je eigenlijk klakkeloos besluiten om producten te kopen die wel erg cruciaal zijn voor je algehele welzijn, maar er takken-lang over kunt doen om over te gaan tot het kopen van een nieuwe telefoon, een tv, een tafel of een bankstel?????Het één is niet belangrijker dan het andere maar toch is het koopgedrag naar de waarde. Terwijl de waarde van onze gezondheid en ons welzijn in mijn ogen 100.000 x belangrijker is dan een nieuwe iPhone. Stof tot nadenken misschien. Zodat je voortaan wat beter gaat kijken WAT je nu klakkeloos in je winkelmandje plettert en de industrie spekt.
* KOOP ALLEEN WAT JE ECHT NODIG HEBT EN MAAK DAARIN DE JUISTE / BEWUSTE KEUZES
Er wordt ontzettend geklaagd over het feit dat echt / biologisch voedsel zo duur is. Inmiddels is dat achterhaald, want vergelijk de prijzen in een biowinkel maar eens met de huidige prijzen in supermarkten. Dat ontloopt elkaar nauwelijks tot niets meer. Daarnaast : we kopen TEVEEL ONZIN. Dingen, die we eigenlijk niet nodig hebben, maar we ons toe laten verleiden ( ach, voor één keertje die zak chips…) Zo’n zak chips kost tegenwoordig nét zoveel als een zak gepofte biologische maïs stengels. En die zak kant en klaar gesneden bloemkool roosjes ? In de biowinkel betaal je hetzelfde voor een verse biologische bloemkool. BEWUST inkopen heet dat. En je zult zien, hoeveel je over gaat houden als je daar echt kritisch naar gaat kijken. Als dit nonchalante koopgedrag van de consument zou verdwijnen, zou de industrie dat goed in de ballen voelen 😁👊 Want het levert de industrie jaarlijks GIGANTISCH veel extra omzet op. Wie wil jij graag spekken? Jouw portemonnee, jouw welzijn, of de industrie ?
Nou, ik hoop oprecht, dat ik tenminste één iemand met dit artikel heb kunnen helpen. Ik heb geenszins de illusie, dat ik in mijn eentje de wereld kan redden, dus bereik ik iets dan is dat voor mij een overwinning. Ik wil graag weer dat MENSEN en DIEREN en MILIEU echt ( en dan bedoel ik ook ECHT ) terugkomen in hun basis, zoals het zou moeten zijn. En niet kunstmatig, geknutseld, chemisch, ultra bewerkt en ziekmakend. Doe er je voordeel mee…

3 Reacties op “ECHT voedsel? HOE dan, WAAR dan ?

  1. Hoi Monique! Mooi artikel.
    Ik koop m’n biologische producten in de supermarkt, zuivel, groenten, thee, granen etc. Zijn die dan ook wel echt biologisch? Wat is jouw idee hierover?

    • als er een groen vinkje op de verpakkingen staan, moet het aan de eisen voldoen. Echter zitten er verschillen in massale biologische teelt en streekgebonden biologische teelt. De laatste is wat mij betreft de enige echte.

  2. Hier zijn erg weinig biologische boeren.
    Eenmm na oproep per regio zou goede zaak zijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *