Is jouw pot kokosyoghurt wel zo heilig ?

Het is hotter-dan hotter-de-hot: kokosyoghurt. Overal waar ik maar kom, staan er vele potten op voorraad in koelkasten, influencers lopen ermee weg, en de koelschappen in supermarkten raken overvol.  Velen zien het als een lekker en gezond alternatief voor zuivel, en zijn in volle overtuiging dat zij naast “ goed en gezond doen “ ook het milieu, mens en dier besparen. Dat het allemaal niet zo rozengeur-en-manenschijn is, dat vertelde ik in 2021 al, toen kokosyoghurt nog maar net zijn voorzichtige stapjes maakte op de Nederlandse markt. Inmiddels is kokosyoghurt het koelschap in supermarkten aan het domineren, en zijn de vele merken en soorten niet meer aan te slepen. Het is duidelijk gelukt. De industrie heeft ook hier de consument een flinke rad voor de ogen weten te draaien , met hun industriële brilletjes op. Om beter te begrijpen, waarom ik dit artikel wilde gaan schrijven, adviseer ik je om eerst mijn artikel erop na te lezen. KLIK HIER om naar het artikel te gaan.

Waarom schrijf ik dit artikel ? Ten eerste om de gigantische stroom aan vragen overzichtelijk te kunnen beantwoorden. Er zijn namelijk nogal wat vragen omtrent kokosyoghurt en mijn artikel. De meesten zijn in strekkingen als “ welke is dan wel goed ? “ Alsof ik de specifiek uitgelichte pot kokosyoghurt van het merk ABBOT KINNEYS in mijn artikel als enige pot kokosyoghurt af zou keuren. Helaas is het een ander verhaal en is GEEN ENKELE POT kokosyoghurt gezond en goed. Tenminste niet beter dan bijvoorbeeld biologische/ biologisch dynamische naturel yoghurt. En jaaaaaaah—aaaah….🙄🙄🙄🙄🙄…..zielig voor de kalfjes, geen koemelk, lactose / caseïne gevoelig, tegen dit en dat en zus en zo……ik hoor deze iedere dag. Ik spreek dan ook in de neutrale zin, dus voor de gemiddelde consument die gezond is, en zich niet aan bepaalde voedselstromingen als veganisme houden. Ieder persoonlijke situatie dus daar buiten gelaten.
Wat ik vooral naar buiten wil brengen zijn feiten en hoe dingen werkelijk zijn. De industrie maakt van kokosyoghurt een sprookje wat waarheid wordt, en geloven we opeens allemaal in sprookjes ? Het lijkt er wel op. Ik wil graag verduidelijken hoe het allemaal ECHT zit met jouw hippe pot kokosyoghurt, en wat jij iedere dag staat uit te lepelen. Want zo gezond als het lijkt…..juist, dat is het NIET. Dat lees je ook in mijn artikel. Maar er is meer.

DE KOKOS INDUSTRIE

Terwijl we ( laat ik duidelijk blijven: TERECHT!!! ) de zuivelindustrie af fikken, wandelen andere industrieën die net zo erg zijn, dan wel nog erger, door de vuurdans heen. Eén industrie is de kokos-industrie. Heb jij ooit eens stil gestaan waar al die kokos vandaan komt ? Dat is een zeer schimmige wereld wat voor de buitenwereld angstvallig verborgen wordt gehouden. Er gaat veel mensen EN DIEREN leed in om. In de landen waar kokos wordt verbouwd worden mensen / plaatselijke bevolkingsgroepen  misbruikt en uitgebuit, zij sterven zelfs soms ten gevolge van bijvoorbeeld de kokos pluk. Maar ook worden er apen gebruikt om kokosnoten uit hoge kokosbomen te plukken ( KLIK HIER ) Op de vele plantages wordt er soms 24/7 aan één stuk door gewerkt onder soms erbarmelijke omstandigheden. Dit zijn kanten die wij hier in de Westerse wereld nooit zien.
Wil je meer lezen over deze kokos industrie en over mijn jarenlange zelf onderzoek naar kokosolie ? KLIK HIER. 
Wellicht kijk je nu al wat anders naar je potje kokosyoghurt. Maar er is NOG meer. Wereldwijd worden jaarlijks ongeveer 60 miljoen ton kokosnoten geproduceerd. Dit gebeurt in landen als India, Sri Lanka, de filipijnen en Indonesië. Er is gemiddeld zo’n 2.650 liter water nodig om een kilo kokos zonder schil te produceren, ter vergelijking, voor een kilo aardappels is dat gemiddeld 285 liter water. Kokos is niet de ergste waterslurper wat betreft het produceren van plantaardige alternatieven, zo verbruiken cashewnoten zo’n 14.218 liter.
Je begrijpt dat de stijgende vraag naar kokosproducten als jouw potje kokosyoghurt een monocultuur in de hand werkt, met veel verlies van biodiversiteit. Ook het gebruik aan pesticiden is enorm toegenomen. De meeste kokosnoten worden in hun geheel of verwerkt product per boot naar Europa vervoerd. Reeds verwerkte kokosnoot, bijvoorbeeld de stukjes die we kant en klaar kunnen kopen, worden per ( passagier) vliegtuigen getransporteerd wat een enorme impact geeft op het milieu. Alhoewel veel fabrikanten die veel kokosproducten verkopen verkondigen dat kokos duurzaam en efficiënt is, is de werkelijkheid dus wel even anders. Dankzij de EXTREEM grote vraag naar kokos moet de aarde daar flink voor inleveren. Alles wat de halve wereld over gaat, gaat gepaard met een zeer hoge CO2 uitstoot. Betreft kokos is het zelfs een nog vervelender verhaal, omdat kokos in de meeste gevallen het driedubbele afleggen, en heeft de kokos al erg veel van de wereld gezien voordat het in jouw pot kokosyoghurt belandt.
Kortom: dit geeft alles een heel ANDER beeld. En ik hoop dat jij dit beeld ook voortaan meeneemt als je weer een voorraad kokosyoghurt in de bonus wilt gaan inslaan.

SER ( SOCIAAL ECONOMISCHE RAAD )

ook de Sociale Economische Raad heeft een factsheet uitgegeven over de schaduwkanten van de kokos-industrie. IN DIT OVERZICHT  kun je lezen, hoe zij deze industrie hebben onderzocht en geanalyseerd. Het zegt alles, wat ik ook al eerder zo’n beetje heb aangestipt. Het speelt wel, maar de industrie weet het anno 2023 / 24 nog altijd erg goed onder het kleed te houden om de gehele kokos industrie die zeker door het veganisme sterk op gang is gekomen niet te hinderen. Het levert de industrie miljoenen op.

IMMOREEL DUUR BETAALD

En dan zijn we er nog steeds niet. Want voor al die hippe potten moeten we flink in onze buidels tasten. € 3,70 voor 350 gram betalen? We draaien zonder blikken en blozen onze buidel er maar wat graag voor om. Hoe immoreel zijn deze verkoopprijzen? Als we naar de inhoud gaan kijken van al die potten, dan kunnen we daar grote vraagtekens bij zetten. De meeste soorten bestaan uit kokosmelk of water met een kokoscreme ( santen ) wat vervolgens wordt vermengd met verdikkingsmiddelen als zetmeel en gommen. Daaraan worden yoghurt culturen toegevoegd om de claim “ yoghurt “ te mogen maken. Kokosmelk behoort tot één van de meest goedkoopste en meest bewerkte basisgrondstoffen voor de industrie, net als bijvoorbeeld tarwe, soja, suiker, zout en harde transvetzuren. Kijk eens in de supermarkt waar je blikken kokosmelk voor nog geen euro kunt kopen. ( KLIK HIER voor meer info over kokosmelk ) Als je je bedenkt, dat op ieder blik kokosmelk wordt verdiend, snap je beter, dat kokosmelk als basis een zeer lucratief middel is om miljoenen om te zetten. Met wat zetmeel en yoghurt culturen erbij vermengd betaal jij het drie dubbele. Wat al die verzadigde vetten in kokosyoghurt doen in het lichaam, dat vertel ik in mijn artikel, die je hopelijk inmiddels hebt gelezen.
Om je een duidelijker beeld te geven, heb ik een aantal soorten / merken kokosyoghurt uitgelicht:
ALPRO spant de kroon, met € 3,69 voor 350 gram. Daarvoor krijg je :
94,7% LIGHT KOKOSMELK ( = ontvette kokosmelk ) 11,7% KOKOSWATER, NATUURLIJK AROMA, GEMODIFICEERD ZETYMEEL, ZEEZOUT, FERMENTEN
Wat Alpro hier probeert te doen is het sausje wat aandikken door het ietsje bijzonderder te maken, zoals gereduceerd vet, kokoswater en levende culturen. Leuk bedacht, maar alles blijft wel gewoon op hetzelfde neerkomen. En bevat deze meuk per 100 gram 5,7 gram verzadigd vet, en eh…..bijna geen eiwitten. Iets waar we toch wel van verwachten te vervangen. Maar de werkelijkheid is dat in bijna alle potten kokosyoghurt, dus ook deze peperdure, amper eiwitten zitten. Maar dus wel veel verzadigd vet. Eigen geschatte inhoudelijke waarde : € 1,75 verpakkingskosten mee gerekend.
AH komt met een eigen huismerk op de proppen, voor 300 gram betaal je € 1,55. Wat krijg jee daarvoor :
98% KOKOSMELK, TAPIOCA ZETMEEL, YOGHURT CULTUUR.
Een mooi voorbeeld van snel geld verdienen aan een trend. De ingrediënten kosten naar eigen persoonlijke berekening nog geen € 0,50 eurocent inclusief verpakking. De verzadigde vetzuren dan per 100 gram, schik je niet het apenzuur, maar dat ligt op gemiddeld 14 gram. En nul komma nul eiwitten, laat ik duidelijk in zijn.. Dit is wat je noemt letterlijk een potje met vet.
En dan op naar de LIDL. Daar vond ik een pot van 350 gram voor € 1,79. Wat krijg je daarvoor :
97,9% KOKOSMELK, GEMODIFICEERD ZETMEEL, CARRAGEEN, PLANTAARDIGE YOGHURTCULTUREN
Lidl gebruikt net als Alpro dezelfde yoghurt culturen, en zelfs nog eentje extra, maar zoals je ziet houden zijn de verkoopprijs aanzienlijk lager. En ja, schik je ook hier het apen-lazarus maar, want per 100 gram tik je gemiddeld 15,5 gram verzadigd vet weg. Dankzij de extra toegevoegde cultuur bevat deze variant wel eiwitten, per 100 gram zo’n 1,6 gram. Maar daarmee ook meteen wat aan suikeroom wat bij de meeste anderen weer ontbreekt ( 1,5 gram / 100 gram )
Bij de PLUS vond ik die van MELKKAN, voor € 1,55 voor 300 gram. En wat krijgen we hier ;
WATER, 26% KOKOSCREME GEMODIFICEERD MAISZETMEEL, 0,6 GRAM SOJA EIWIT, CARRAGEEN, NATUURLIJK AROMA, CULTUREN
Wat we hier zien is de basis water en kokoscreme, één van de allergoedkoopste kokosproducties. Omdat melkkan soja eiwit toevoegt bevat deze kokos meuk per 100 geram gemiddeld 1,7 gram eiwitten, maar ook aardig wat verzadigd vet ; 6 gram / 100 gram.

WAT ZEGT DIT ALLEMAAL ?

In ieder geval, dat kokosyoghurt niet heilig is. En we dit dan ook niet als zodanig moeten beschouwen. Voor mens, dier en milieu hoef je het in elk geval niet te kopen. Dat blijft gewoon bijna identiek aan de reguliere ( zuivel ) industrie waar we nu allemaal zo naar uithalen. En zeker terecht, zoals ik al eerder opperde. Want laat ik zeker verduidelijken dat de zuivelindustrie vreselijk is. Maar niet alles kunnen we op dat bordje schuiven, de vele alternatieven die de industrie verzint om ons te laten blijven kopen zijn net zo schadelijk, slecht en vooral ongezond voor mens, dier en milieu.
Als je ECHT gezond wilt consumeren, begaan bent met mens. dier, milieu en het algehele welzijn, dan zijn er andere wegen om te bewandelen, al zijn deze sterk in de minderheid dankzij de onderdrukking van de industrie. De industrie vertelt en verspreid negativiteit rondom producties die niets opleveren. We zien bijvoorbeeld nooit eens echte reclame voorbij komen over een stronk broccoli 🥦 , simpelweg omdat daar industrieel bekeken geen drol aan is te verdienen. Wel aan voorgekauwde / voorgekookte broccoli, waar we wel veel reclame voor zien. De industrie creëert zijn eigen sprookje waarin er wordt mee gedanst op de trends. Willen we opeens geen zuivel meer consumeren? Prima, dan verzinnen we imitatie zuivel om de consument EXTRA te laten betalen.
Goed, WELKE wegen zijn er om wel te kunnen bewandelen ?
* ECHTE, PURE, STREEKGEBONDEN BIO-DYNAMISCHE ZUIVEL
Heb je geen realistische gezondheidsklachten wat betreft zuivel, en ben je geen 100% “ die-hard” veganist ( zoals ik ) dan zijn er veel manieren om van eerlijke en heerlijke zuivel te genieten. Zeker bio-dynamische zuivel heeft de prioriteit, maar ook rauwe zuivel. Deze koop je niet in supermarkten waar vooral veel bewerkte en mishandelde zuivelproducten verkrijgbaar zijn. Kies, als je dagelijks wilt consumeren, voor magere en aangezuurde zuivel, als magere kwark, kefir en yoghurt. Biologische winkels en supermarkten halen deze meest uit de streek, afgenomen van kleinere familie-ondernemingen die niet via fabrieken werken.
Mijn grootste favorieten zijn de producten van RAW MILK COPMPANY, WEERRIBBEN en ZUIVER ZUIVEL. Allen verkrijgbaar in biologische winkels en boerderij winkels. Kijk ook zeker eens in je nabije omgeving, of er boeren zijn die hun rauwe melk vers aanbieden.
* ZELF ZUIVEL VERVANGING MAKEN
Wist je, dat zuivelvervangers één van de meest eenvoudigste, maar tegelijkertijd winstgevendste producten zijn voor de industrie om te produceren ? Als je eens goed kijkt naar de ingrediënten hierboven, snap je meteen waarom. Het is daarom ook totaal geen ROCKET-SCIENCE om dit ZELF te maken. Het voordeel van zelf maken is dat jij de complete regie in handen houdt en niet de industrie. Wil je zelf kokosyoghurt maken? KLIK DAN OPNIEUW EVEN NAAR MIJN ARTIKEL waar ik een zeer kinderlijk eenvoudig recept deel. Maar ook noten yoghurt, soja, en vele andere zuivel kun je eenvoudig zelf maken. Het is niet alleen goedkoper, maar ook GEZONDER omdat je de volle producten gebruikt, bijvoorbeeld havermout om havermelk te maken. De industrie gebruikt vooral water , als je dit zelf maakt is dit andersom. Probeer het gewoon een keertje uit. Verschuil je niet steeds opnieuw weer achter “ geen tijd voor”. “ veel te ingewikkeld “  wat een gedoe “ want je houdt daarmee alleen je eigen industrie gaande. JIJ koopt die meuk. Wil je daadwerkelijk IETS doen voor je goede gezondheid, mens , dier en milieu, stap dan weer terug je keuken in en maak het zelf.
Zoals je hebt kunnen lezen, is het allemaal zo zwart/ wit niet en helaas…..bestaat er niet zoiets als een gezonde kokosyoghurt wat mens / dier en milieuvriendelijk is. Ongeacht welk merk, en ongeacht de mooie verhaaltjes op de verpakkingen. Ongeacht de verkoopprijzen, die immoreel zijn en zwaar onterecht. Natuurlijk, je bent b=vrij om te doen, en te kiezen wat je wilt, maar ik vond het erg nodig dat je dit soort zaken achter je potje kokosyoghurt OOK WEET. Doe ermee wat je wilt, en kies wat jij kiest voor jouw gezondheid.

2 Reacties op “Is jouw pot kokosyoghurt wel zo heilig ?

  1. Mooi compleet stuk, je schrijft zelf al, zelf maken is kinderlijk eenvoudig….en zelfs ook met een link naar een artikel om zelf kokosyoghurt te maken.
    Ik krijg voor 5 geplukte kokosnoten 1 euro!!(Indonesië) Kun je nagaan wat voor een winstmarge erop zit.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *