Hoe zit het met de apen voor de pluk van kokosnoten?

Omdat ik veel zelf-onderzoek verricht naar kokosolie, wordt ik veel benaderd door mensen die veel vragen hebben. Maar ik word ook benaderd door leveranciers en fabrikanten, zelfs uit het buitenland. Ik krijg bijvoorbeeld regelmatig mail vanuit Thailand, en de Filipijnen. Meestal gaan deze mailtjes over hun kokosolie en dat zij graag willen dat ik deze test. Ik sta hier altijd voor open. Helaas is het negen van de tien keren afval. Soms springt er wel iets uit, zoals onlangs het geval was.  Ik ontving een flesje kokosolie  vanuit Thailand. Achter deze kokosolie zit echter een opmerkelijk verhaal: de kokosnoten worden geplukt door Makaken. Ja, dit zijn apen. Er is veel te doen over deze manier van kokosnoten winning. Ook ik heb er zo mijn uitgesproken mening over. In dit artikel alles over deze manier van kokosnoten plukken, en hoeverre dit diervriendelijk en “ legaal” is te noemen. 

MAKAKEN TRAININGS SCHOLEN

Het plukken van kokosnoten uit de mooie palmbomen is een flinke klus. Gebeurt dit met mensenhanden, dat zitten daar grote risico’s aan vast. Per jaar vallen er wereldwijd zo’n 600 doden. Zo’n palmboom kan wel 30 meter hoog worden, waardoor het klimmen risicovol wordt. In landen als Thailand, Indonesië, en Maleisië worden daarom Makaken ingezet, om deze klus te klaren. Makaken zijn zoogdieren die afstammen van de apen-familie van de Oude wereld. Omdat de Makaken genen lijken te bezitten die sterk lijken op de menselijke genen, worden deze apen erg veel  gebruikt voor medisch onderzoek. Maar ze worden ook ingezet om kokosnoten uit de hoge palmen te plukken. De apen worden hier speciaal voor gefokt en opgeleid in speciale training centra’s waar zij leren om gemiddeld per dag zo’n 500 tot wel 800 kokosnoten uit de palmen te plukken. Even ter vergelijking: de mens is in staat om zo’n 100 kokosnoten per dag uit de palm te plukken. Apen inzetten lijkt dus een stuk lucratiever.
Er zijn vrij veel van deze trainingsscholen te vinden in bovengenoemde landen. In andere landen waar ook vrij veel kokosolie wordt geproduceerd, zoals Sri Lanka en de Filipijnen, worden in regel geen apen gebruikt. Thailand lijkt de grootste te zijn waar op zeer grote schaal apen worden ingezet.

VEEL KRITIEK

Je zou kunnen redeneren, dat er sprake is van een mooie samenwerking tussen mens en dier. Het ligt echter enorm genuanceerd, omdat de trainingen op verschillende manieren onder verschillende omstandigheden wordt gepraktiseerd, In de “ most worst case scenario’s” worden de apen niet diervriendelijk gehouden en behandeld en is er sprake van een vorm van dierenmisbruik / mishandeling. Er zijn echter ook scholen die zich netjes aan de regels houden, waardoor de apen wel een fijner leven hebben. Toch kunnen we ons ook hier blijven afvragen in hoeverre het diervriendelijk is, omdat de apen niet geheel vrijwillig worden getraind, en het linksom of rechtsom wilde dieren blijven.
Als het via regels, normen en wetten gaat, zijn de omstandigheden waarin de apen verkeren meest gunstig. Om meteen even een hardnekkig misverstand uit de wereld te helpen: voor de pluk van kokosnoten worden geen chimpansees gebruikt. Het gaat altijd om Makaken.
Bij een legale wijze worden apen speciaal gefokt, en niet uit het wild gevangen. Hierop wordt streng toegezien, de apen moeten geregistreerd staan, en er is vier keer per jaar een controle. Hier wordt de apen streng gecontroleerd op registratie, waar de apen vandaan komen, wie de eigenaar is, en er wordt gecontroleerd op de ouders van de apen. In Thailand is het formeel gezien alleen toegestaan om apen te houden, als deze worden ingezet voor de pluk van kokosnoten. Voor de lol ( als huisdier bijvoorbeeld ) mogen apen dus niet worden gehouden
De apen moeten er ook duidelijk plezier in hebben. Ook hierop wordt toegezien. De apen worden in de scholen gehouden onder meest natuurlijke omstandigheden. Ze worden bijvoorbeeld niet geketend en hebben een groot speelveld waar zij hun natuurlijke sociale gedrag kunnen uiten.
Helaas zijn er veel scholen, die de apen naast onembarmelijke omstandigheden laten werken, er ook een toeristische  trekpleister van maken. Er zijn enorm veel “ Monkeyschools” waar de apen 24/7 zijn vast geketend, aan een halsband met lange ketting. Ze hebben maar weinig ruimte om hun sociale gedrag te uiten, en ook is de herkomst van de apen discutabel te noemen. Er zijn meestal geen papieren aanwezig en er worden geen controles uitgevierd. De apen kunnen in het wild zijn gevangen. En dan wordt alles even een heel ander verhaal.
De wilde apen worden gevangen in netten met vallen. Het lijkt zo schrijnend dat moeder-apen worden doodgeschoten om de baby’s mee te nemen voor de training. Dit verhaal wordt door Arjen Schroevers, eigenaar van de apenschool waar de kokosolie wordt gemaakt, overigens ontkend, hij vertelt dat dit een broodje-aap verhaal is. Vele organisaties denken hier echter anders over.  Als hier geen controle op is, spreken we van een dier-onvriendelijke apen-school.

DISCUSSIES

Naast dat je de dier-onvriendelijke apenscholen zeer kwalijk kunt noemen, moeten we ook vraagtekens zetten bij de legale scholen. Want de discussie raast, of het nu wel zo diervriendelijk is om apen in te zetten voor de pluk. Enerzijds kunnen we dit scharen onder een win-win situatie voor mens en dier. Als de apen onder de juiste omstandigheden worden gehouden hebben ze erg veel plezier in wat zij doen. Als het dier er niet onder lijdt, zouden we inderdaad kunnen spreken van een win-win situatie, omdat het plukken van kokosnoten voor mensen hoe dan ook een zeer risicovolle klus is en blijft. Zo’n 600 doden per jaar alleen al in Thailand is natuurlijk schrikbarend veel. Apen vallen nooit uit bomen waardoor deze doden worden bespaard.
Andere argumenten om dit goed te praten zijn de vele andere dieren die we gebruiken voor plezier. Denk aan paarden ( paardrijden) of huisdieren houden. Zo worden er bijvoorbeeld ook varkens ingezet om op zoek te gaan naar truffels. Denk ook aan de HUSKY hond die voor veel doeleinden worden ingezet. In dat daglicht gezet zouden we inderdaad best kunnen spreken van een win-win.
Maar toch knaagt er bij mij ergens in mijn achterhoofd iets. Een stemmetje wat zegt dat apen helemaal niet met mensen in contact zouden moeten staan. Omdat apen toch in mijn ogen in de jungle thuishoren, in het wild. En niet getraind door mensen, plukkend in hoge palmbomen. Apen zijn in mijn ogen zeer intelligente dieren, En horen niet thuis in de mensen wereld. Anderzijds zijn ze ook weer wel in hun natuurlijke omgeving, althans, zoveel mogelijk. Het blijft voor mij een lastige kwestie. Ik denk dat ik 95% tegen deze apen pluk ben en 5% die het wel kan begrijpen.
Uiteraard spreek ik hier wel over de legale trainingen. En niet over de illegale scholen die hun apen vooral misbruiken en tentoonstellen aan toerisme. Daar kan ik alleen maar bloedlink over worden.

HOE WEET JE NU OF JE KOKOSOLIE ZONDER APENLEED KOOPT?

Natuurlijk wil jij, net als ik, 100% zeker zijn, dat jij geen pot kokosolie koopt om zo de illegale apen-ellende te sponsoren. Dit is wel, maar eigenlijk ook helemaal niet zo lastig. Ik leg het uit. Net zoals met de reguliere producties en verkoop van kokosolie gaat het 9/10 keren om regelrechte massale producties met afval-kwaliteit. Naast dat dit gaat om supersnelle massaproducties, worden er apen ingezet. De kokosolie met een afkomst uit Thailand, Indonesië, India  en Malesië zou je al direct kunnen mijden. Ik ben nog géén kokosolie in de markt tegen gekomen afkomstig uit deze landen, die 100% zuiver werkt, 100% traceerbaar is en de producent niet moeilijk of geheimzinnig doet over de afkomst. Royal green haalt zijn olie uit de Filipijnen.
De rest is één groot vaag gebied.
Het is dus wel en niet simpel. Simpel is het kiezen voor Royal Green… 100% gegarandeerd apenarbeid-vrij. Wil je niet simpel: neem dan contact op met de fabrikant van je gekochte pot. Als hij niets kan vertellen weet je wat mij betreft voldoende. Nog een groot nadeel is dat je als consument ook nooit zeker kunt weten off, als er apen zijn gebruikt, deze afkomstig zijn van een legale of een illegale Monkeyschool. . Tenzij deze 100% is te traceren, zoals deze kokosolie, die ik kreeg thuisgestuurd van de Nederlander Arjen Schroevers, die de FIRST MONKEY TRAINING COLLEGE beheert in Thailand.

DE KOKOSOLIE

Ik werd benaderd door Arjen via een mail. Hij wilde mij graag kennis laten maken met zijn kokosolie. Dit wordt op zeer kleine schaal gemaakt op de meest traditionele wijze, Er is geen sprake van een plantage, de palmen  staan bij Arjen in de tuin, zo’n 50 stuks. Hij is 100% te traceren. Arjen zit met zijn school gevestigd in Surat-Thani in Thailand. Er wordt geen kunstmest of bestrijdingsmiddelen gebruikt. Omdat dit eigenlijk meer gezien kan worden als hobby, bezit Arjen geen certificeren. De kokosolie wordt alleen verkocht aan bezoekers van de apenschool. En volgens Arjen rijden Thaise inwoners een flink eindje om deze kokosolie te kopen.
Arjen heeft wel zijn kokosolie laten analyseren in een laboratorium waar voedingsmiddelen worden onderzocht. ( onbetaald) Daaruit was de uitkomst dat de kokosolie een rookpunt had van 240•C, waren er geen verontreinigingen zichtbaar, was er amper cellulose ( fibers) zichtbaar, en bevatte de olie minder dan 0,001 % water.Omdat deze olie geen smelt-traject heeft, maar een smeltpunt, toont dit van een zeer hoge zuiverheid. Ik had zelf uiteraard ook veel vragen, waaronder of er controle was op de pers-temperatuur. Deze was er niet, maar omdat het persen zo langzaam verloopt, lijkt het Arjen onwaarschijnlijk dat deze temperatuur hoog kan oplopen. De pers heeft hij zelf gemaakt.
Tijdens de fermentatie wordt de temperatuur wel zeer nauwkeurig gekeken, maar geen gebruik gemaakt van een datalog.
Ik ontving tevens een PDF waarin de productie met foto’s goed staat omschreven. De kokosolie zit in een glazen flesje ( dus geen plastic zoals vele soorten wel in plastic flesjes zijn geproduceerd uit deze landen) In de landen van herkomst is de kokosolie altijd vloeibaar. In de Westerse landen is het daarom altijd nodig, om de kokosolie in een bad van warm water te zetten om vloeibaar te worden. Wij kennen kokosolie in gestolde vorm. De kokosolie wordt daarom in potten verkocht en niet in flessen. Dit flesje bevat een doseer-dopje, wat wij er hier echt af moeten peuteren om er wat uit te krijgen.
Ik ben niet negatief. De kwaliteit is echt heel erg goed. De smaak zeer verfijnd en de geur zoals kokosolie hoort te geuren. In vloeibare staat is de olie zoals hij hoort te zijn: zo transparant als water. Een prima kokosolie. Deze krijgt van mij het groene licht. Ik heb ermee gebakken ( brood gebakken) en ik heb mijn homemade vleesvervangers met deze olie gebraden. Dat viel in beide gevallen absoluut niet tegen, integendeel. De kwaliteit komt absoluut dichtbij mijn drie toppers.
Arjen heeft deze kokosolie opgestuurd, omdat hij zeer benieuwd was naar mijn oordeel. Hij verkoopt deze olie dus niet naar het buitenland, al vertelde hij, dat hij regelmatig wat opstuurde naar Nederland. Het is té kleinschalig om hier een product voor de verkoop te maken. Het wordt regionaal verkocht.
Over de prijzen in Nederland verbaasde Arjen zich ook enorm, iets waar ik ook ruimschoots aandacht aan heb besteed. Hij was het met mij eens, dat de prijzen die in Europa worden gevraagd voor kokosolie één grote speeltuin is. Of er wordt belachelijk weinig gevraagd voor een pot, zodat je meteen uit kunt gaan van afval, of er wordt heel veel geld gevraagd, waarvan je je net zo goed af kunt vragen hoe zuiver deze olie is. Linksom of rechtsom blijft het voor de consument een ware veldslag om geen poot uitgedraaid te worden. Kokosolie is big business, all over the world, ook Arjen merkt dat in Thailand.
Even ter voorbeeld: ik ontving dit flesje ook uit Thailand. In deze landen wordt kokosolie vooral medicinaal ingezet, en lezen we op etiketten talloze claims die in Europa ronduit verboden zijn. Daarnaast is de kwaliteit van heel veel soorten belabberd te noemen en zit het in plastic flesjes. Op etiketten lezen we bijvoorbeeld dat het een remedie is tegen allerlei kwalen, en een kuur tegen allerlei ziekten. De kwaliteit van deze kokosolie was enorm beroerd te noemen. Geen geur, weinig smaak, spierwit en knikker-hard. Ook in de landen van afkomst wordt er dus waanzinnig gesjoemeld.
….Somjai, de vrouw van Arjen en mede eigenaar van de apenschool

RESUMEREND

De kokosolie van Arjen is meer dan prima. Een mooie kwaliteit, een mooie manier van produceren.  Maar het onderbuikgevoel van de apenpluk blijft, ook al is de apenschool van Arjen een legale school waar erg veel controle is. Voor mij zou dit meer dan voldoende reden zijn deze kokosolie niet te kopen. Er is ook kokosolie zonder apen-arbeid. En ook al kost dat mensenlevens, ik blijf voorstander van apen-arbeidsvrije kokosolie. Het voelt voor mij gewoonweg niet goed. Dit is persoonlijk, jij kan er een totaal andere mening op nahouden. Voor mij voelt het gewoonweg niet prettig.
Wil jij verzekerd zijn van apenvrije kokosolie, vraag het dan na bij de fabrikant. Als hij geen geheimen heeft voor zijn klanten zou hij jou dan moeten kunnen vertellen en daar ook bewijsstukken van kunnen overleggen via een 100% traceerbaarheid van zijn kokosolie. En laat daar vaak de schoen wringen…..Maar weinig soorten kokosolie zijn 100% te traceren….
Wil je meer informatie over de apenschool van Arjen? KLIK HIER
( Foto’s zijn met toestemming gebruikt, met dank aan Arjen voor het beschikbaar stellen van de foto’s. )

HET VERHAAL VAN ARJEN SCHROEVERS

Arjen heeft dit artikel gelezen, en heeft o.a hieronder zijn reactie gegeven. Hij wilde echter nog veel toelichten Daarom heb ik besloten hem kort te interviewen via Messenger op Facebook. Arjen heeft een zeer uitgesproken mening over de verhalen rondom de apen-vangsten. Volgens hem gebeurt dit helemaal niet. Samen met zijn vrouw Somjai Seakhow runt hij al jaren de apenschool in Thailand.
“ WAT VIND JIJ VAN DE VELE VERHALEN OVER DE APEN-VANGST, MET NAME DAT MOEDER-APEN WORDEN DOODGESCHOTEN OM DE KLEINE BABY-APEN MEE TE NEMEN?
Arjen: Complete onzin. Wat ik voornamelijk lees op veel sites, is dat mensen elkaar napraten. Het is ook ontzettend veel één zelfde teksten. Ik noem het knip en plakwerk. In Thailand zal wildvangst absoluut plaatsvinden. Dit gebeurt overal, maar het komt gelukkig nauwelijks voor.
Ik wil mijn oordeel graag motiveren, want snap je eenmaal, hoe het er echt aan toe gaat, en dat wat wordt beweerd in de praktijk vrijwel zelfs onmogelijk is, dan begrijp je mij vast beter.  Stel: het zou gebeuren, dat een moederaap wordt vermoord om haar jong. Als je je iets meer verdiept in de apenwereld, en hoe deze intelligente dieren zich gedragen, leer je, hoe een moederaap haar jong met zich meedraagt en vasthoudt. Als een schutter de moeder wil doodschieten, zal hij zeer kundig moeten zijn, om het jong niet te raken. Er zouden zeer scherpe patronen nodig zijn, en de schutter moet extreem goed zijn.
Daarnaast: stel dat het zou lukken, een schutter raakt de moeder en deze ligt dood. Denk jij, dat de groep apen jou het jong zomaar laten oppakken? De groep zal je niet eens toelaten bij het lijk van de moederaap.
Als je nu met echt goed onderbouwde bewijsstukken komt, zou ik het misschien geloven . Maar al die sites zijn papegaaien die elkaar napraten. Met geen enkele vorm van onderbouwde bewijsstukken.
“ DUS AL DIE SITES EN ORGANISATIES  KLETSEN MAAR WAT? HET GEBEURT GEWOONWEG NIET? “
Arjen: Inderdaad. Ik heb het hier nog nooit meegemaakt. Mijn vrouw, Somjai, kent heel veel apen-eigenaren. Goede en minder goede. Deze manier van jagen wordt echter nooit toegepast. Het is in de praktijk vrijwel onmogelijk om alleen een moeder te doden met de hagel die de gemiddelde jagers op dieren hier gebruiken. Het is echt een hardnekkig fabeltje.
“ HOE ZIT HET MET HET TOERISME?
Arjen: Onze school wordt vaak “ misbruikt” op de vele sites, er zijn routebeschrijvingen te lezen. Bijna al deze routebeschrijvingen kloppen gelukkig niet. Het toont, hoeveel er wordt geknipt en geplakt, en nauwelijks naar research wordt gedaan. Mijn schoonvader, Sompom, is onze school 50 jaar gekleden begonnen. Hij had toen het idee, om mensen die Thailand bezochten en de lokale bevolking gratis de gelegenheid te geven om een training bij te wonen. Dit heeft hij in totaal maar drie maanden volgehouden. De apen werden door kijkend volk afgeleid en gaven totaal geen aandacht meer aan de training.
Nog altijd voeren wij discussies met bezoekers die graag zo’n training willen bijwonen. We weigeren dit resoluut om onze apen niet af te leiden. Dat we hier continu discussies over moeten voeren komt omdat wij in vele reisgidsen te boek staan als een toeristische attractie wat wij absoluut NIET zijn. We zouden onze apen anders nooit kunnen opleiden tot ware acrobaten Ook hier zien we de laksheid van het controleren. Reisgidsen nemen net als de sites alles klakkeloos van elkaar over. We krijgen nooit mail, of worden nooit gebeld, of de routebeschrijvingen kloppen, of onze gegevens kloppen, en of we toeristische attracties uitoefenen. Er wordt dus totaal nergens op gecontroleerd. Wij hebben ons opengesteld voor toerisme, sterker nog, wij zijn de enige school die zich hiervoor open heeft gesteld. Maar we voeren geen circus-acts of andere onzin op, om toeristen te vermaken. Wat voor verkeerd beeld zou dit geven? Apen zijn inderdaad geen circus-attracties. We demonstreren, hoe wij onze trainingen geven. We zetten daar, of nee, PROBEREN daar onze apen voor in te zetten, maar de apen gaan hun eigen gang, en willen ze niets, dan willen ze niets. Punt.
“ HOE ZIE JIJ DE APEN? IK VIND HET WILDE DIEREN DIE IN DE WILDERNIS THUISHOREN EN NIET IN EEN SCHOOL, OP ORDER IN PALMBOMEN KOKOSNOTEN UIT EEN BOOM TREKKEND….”
Arjen: Apen zijn in deze landen ( Thailand, India, Maleisië ) hele normale dieren, net als bijvoorbeeld de koe bij Nederland hoort. Als jij langs een weide raast langs de snelwegen, en je ziet koeien in de wei grazen, zul je vast niet eens meer kijken. Hier zien wij apen net zo. Het is voor ons net zo normaal om bijvoorbeeld slangen  te zien rondkruipen, of schorpioenen. Voor Westerse Europese landen zijn apen hele andere dieren. Ze worden inderdaad gekoppeld aan de wildernis. En jullie zien ze alleen in het echt achter een raam in de dierentuin of buiten in een afgetimmerde speelweide. Dat houdt de aap bijzonder voor de Westerlingen. Bij ons zijn ze net zo gewoon als honden. Die verzorgen we ook met liefde, aandacht. Maar ook honden worden gewoon ingezet voor mensen te helpen. Denk eens aan blinde-geleidehonden, Husky’s in de sneeuw, jachthonden, honden die kudde-dieren bij elkaar houden……het komt allemaal op hetzelfde neer. Het verschil is dat wij hier apen trainen, jullie honden, en andere dieren. Ik hoop, dat jullie een beetje een goed en helder beeld hebben gekregen van hoe wij hier apen zien.
“ JIJ VINDT DUS, DAT APEN IN DIENST VAN DE MENS KAN WORDEN INGEZET?
Arjen: Jazeker. Onthoud ook, dat de meeste apen helemaal niet uit hun natuurlijke omgeving worden weggehaald. Onze school staat ook niet in een drukke stad, maar in bosrijke omgevingen. Het beeld dat apen vrij door de bossen van boom naar boom moeten slingeren is diep ingebakken, maar wist jij, dat deze wilde apen maar de halve leeftijd halen t.o.v onze apen? Wist jij, dat onze apen het hardste schreeuwen om meegenomen te worden naar een training? Ze vinden het echt fantastisch. En het maakt ons blij, als wij blije apen zien. Dit is pas echt leuk werken. Een perfecte samenwerking tussen mens en dier.
“ MAAR WAAR KOMEN DIE, VOLGENS JOU “ INDIANEN VERHALEN “ OVER DIERENMISHANDELING ENZOVOORT DAN VANDAAN? WAAR ROOK IS, IS TOCH VUUR?” 
Arjen. Laat ik iets erg duidelijk maken. Er zijn slechte apeneigenaren en goede. Ik zeg dus NIET, dat er helemaal geen “ leed” is, want dat is gewoon niet zo. Ik pak de vergelijking met de koe er weer even bij. We zien steeds vaker hoe schandalig deze koeien worden behandeld, ook ik zie op Facebook regelmatig van die erge beelden voorbij komen. Zo’n 95% van de melkboeren zijn goed voor hun vee. Maar die 5% aan slechte boeren zullen altijd blijven. Zo is dit ook hier met de apen. Dit stukje zou moeten worden opgepakt door de overheid.
De taak van de overheid zou beter moeten worden uitgevoerd. Deze overheid moet ingrijpen om deze slechte apen eigenaren hun apen af te nemen. Om een voorbeeld te geven: wij krijgen met grote regelmaat apen aangeboden die in beslag zijn genomen. Dit gaat om niet geregistreerde apen. We worden vaak gebeld, of wij deze apen willen opvangen. Mijn vrouw antwoordt dan “ ja, dat willen we, zolang jullie ervoor zorgen dat ik deze aap mag hebben , dus dat de documentatie in orde is…” Dit is onmogelijk. Zelfs de overheid kan een aap dus niet “ legaal” maken.
Wij worden 4 x per jaar zeer streng gecontroleerd. Dit komt, omdat wij bekend zijn. We hebben de bekendste school van heel Thailand. Onze meest beroemde aap, KAI NUI, is bekend in Thailand en omstreken. Zo bekend, dat ze , als zij het over apen hebben, niet het Thaise woord voor aap gebruiken ( Ling Klang) maar Thai Nui. Helaas is KAI NUI  overleden, hij is 30 jaar oud geworden.
Twee keer per jaar moet mijn vrouw met alle documenten van onze apen naar het “ OFFICE FOR AGRICULTURAL AFFAIRS” gaan. Er zijn twee jaarlijkse strenge controles. Een controle wordt aangekondigd, een tweede onaangekondigd. We slagen altijd glansrijk.
Resumerend, er zijn slechte en goede apen eigenaren. En hoe het altijd gaat: de goede lijden onder de slechte, in dit geval gaan wij zeer gebukt onder de hardnekkige verhalen die bij ons totaal niet aan de orde zijn en nauwelijks voorkomen.
“ IK STUITTE TIJDENS MIJN RESEARCH OOK OP EEN ARTIKEL VAN BNN/VARA “ GROEN LICHT”   ( 1) WAARIN DE VRAAG WERD GESTELD OF KOKOSMELK DUURZAAM IS. HIERIN VERTELT EDWIN WIEK , DE OPRICHTER VAN DE WILDLIFE FRIENDS INTERNATIONAL( WFFI EN WFI) EEN BEETJE HETZELFDE WAT IK OVERAL TERUGLEES HIJ ZEGT O.A DAT DE APEN EEN ZEER SLECHT BESTAAN HEBBEN EN DAT DE APEN-MOEDERS WORDEN DOODGESCHOTEN. WAT IS JOUW REACTIE OP DIT ARTIKEL?
Arjen: Ik ken Edwin. Hij is fel tegen wat wij hier op onze school doen. Sterker nog: hij beweert, dat veel van de apen die hij opvangt, bij ons vandaan komen, maar dat is absoluut niet waar. Het is ontzettend jammer dat hij deze beweringen maakt, omdat hij ontzettend goed werk hier in Thailand verricht. Maar het is klaarblijkelijk ook in zijn belang om onjuistheden te verspreiden. Ik ga hier verder niet op in, ik ben duidelijk genoeg geweest dat doodschieten van moeder-apen niet zo werkt.
Edwin is, net als jij, nog nooit hier bij ons geweest om te zien hoe wij werken. Er zijn daarom aannames gemaakt, o.a hoe wij aan onze apen komen. De apen die wij hier trainen, zijn van verschillende eigenaren. Wij handelen niet in apen, wij TRAINEN ze, en bovendien werken we alleen met geregistreerde apen. De mensen die je op de foto’s ziet bij de apen, die de apen geketend houden, zijn de eigenaren, en lopen van plantage naar plantage om daar hun apen het werk te laten verrichten. Dit zijn dis niet onze apen, maar wel apen die wij trainen. Wij hebben zelf maar één aap. Deze heet “ banaan” 😉  We vragen 8.000 Bath voor de trainingen. Ongeacht hoe lang deze duren, en wat een aap aan liefde, aandacht en verzorging nodig heeft.
Arjen is dus duidelijk. En ik begrijp zijn kant van het verhaal absoluut. Toch blijft mijn onderbuikgevoel, niet zozeer dat ik de verhalen over het neerschieten van moeder-apen nog erg geloofwaardig en aannemelijk vind, want Arjen heeft hier zeker goede argumenten, maar toch blijf ik ( misschien omdat ik dus Westers ben? ) van mening dat apen in het wild thuishoren en niet in scholen.  Ook ben ik het eens met Arjen, dat ontzettend veel artikelen die vindbaar zijn op internet, op elkaar lijken ( 2,3)
Ik heb Arjen dit interview toegestuurd en laten lezen. Hij reageerde echter zeer opmerkelijk, wat ik echt verbazend vond. Hij vond mijn stuk onleesbaar en “ tenenkrommend”. Volgens hem is hij geen taal-nazi, maar volgens hem kan dit totaal niet. Hij vond het tenenkrommend en ik heb geen idee wat hij zo tenenkrommend vond, ik heb het interview in alle oprechtheid uitgetikt. Hij vond dat er veel fouten in stonden, wat ik naar mijn mening een onjuistheid vind op mijn beurt. Later werd hij zelfs grof en heeft hij nogal vervelende woorden laten vallen. Later stuurde hij mij een mail met verontschuldigingen, hij vond zelf dat hij zich had misdragen.  Ik laat het in het midden. Ik wil bij deze Arjen bedanken voor zijn verhaal. We mogen allemaal zelf een oordeel velgen. Maar ik vond, dat er dan ook TWEE KANTEN van een verhaal moest worden gemeld. Bij deze.
Ik heb ook contact gezocht met Edwin Wiek.  Hij reageerde kort via Messenger op Facebook. Hij kon niet uitgebreid antwoorden, omdat hij op missie was. Wel vertelde hij, dat hij geen Arjen kon, maar wel van zijn apenschool had gehoord. Hij heeft dit artikel gelezen en verklaarde Arjen ” een sukkel” te vinden die lariekoek vertelt. Hij wist niet goed waar te beginnen om al die lariekoek te ontkrachten. Hij vertelde, dat de 600 doden per jaar die zouden vallen door de kokosnoten-pluk door mensen in ieder geval klink-klare onzin betreft.  Ik heb geprobeerd Edwin meerdere keren opnieuw te benaderen, maar hij heeft verder niet meer gereageerd.
Voor de website van Edwin Wiek, KLIK HIER

AANVULLING SEPTEMBER 2022:

In September 2022 kwam KEURINGSDIENST VAN WAARDE met een uitzending over de apen-arbeid / pluk voor kokosnoten. Het was een beetje water ná de wijn voor mij, gezien ik al het bovenstaande al in 2019 aan de kaak stelde, maar toch kwamen er wat opmerkelijke zaken boven drijven, die ik graag wil uitlichten, ter aanvulling op dit artikel. Ik heb na mijn wat vreemde afsluiting met Arjen Schroevers geen enkel contact meer gehad.

In de uitzending van KDW werd de apen-school van Arjen + zijn vrouw Somjai aangehaald. Somjai vertelde openlijk over de school en hun aanpak, om apen te leren hoog in de bomen te klimmen en de juiste kokosnoten te pakken.  Arjen zelf kwam niet in beeld.
Ook werd EDWIN WIEK telefonisch benaderd, en zijn standpunten lijken nog steeds dezelfde als in 2019.

WAT ZIJN INTERESSANTE PUNTEN ?

Er was vrij veel bekend voor mij, maar toch gaf deze uitzending mij opnieuw stof tot nadenken. Want WHAT THE FUCK met een “ apenarbeid-vrij “ logo op blikjes kokosmelk ? 🫤🫤 Dit was nog niet eerder onder mijn aandacht gekomen en ik was stomverbaasd, dat dit gewoon wettelijk bekeken is toegestaan. Want net als in mijn zelf-onderzoek naar kokosolie al vaker naar voren kwam, zijn de wet en regelgevingen zeer dun. Het NVWA heeft bijvoorbeeld geen enkele wet en regelgeving, apart van de standaard veiligheid-normen.
Zo’n logo zegt dus helemaal niets, garandeert niets en kan naar het land van fabeltjes worden verwezen. In de uitzending kwam ook een plukker aan het woord, die daar zeer duidelijk over was. Fabrikanten KUNNEN gewoonweg geen goede garantie geven, als zij hun waar inkopen via grotere afnamepunten. Dit gaat om honderden plantages, die niet of nauwelijks worden gecontroleerd. Daarnaast komt veel, net als koemelk, samen. Het is daarom vrijwel onmogelijk om massale pluk goed te kunnen controleren. Ook hier is het de beste keuze, om te kiezen voor de kleinere ondernemingen die niet massaal produceren en afnemen van enkele plantages die wel zijn te controleren.
Als je weet, dat bijvoorbeeld zoiets als kokosmelk wereldwijd zeer populair is, dan snap je beter dat de controle erop eigenlijk niet mogelijk is. Staar je daarom nooit blind op zo’n nietszeggend logo, want het heeft totaal geen waarde.
Een ander zeer interessant onderwerp is het veganistische plaatje. Als men 100% veganistisch leeft, consumeert en gebruikt men geen enkele vorm van dierlijke componenten. En dus ook geen dierlijke arbeid. Zo zou men bijvoorbeeld zich niet laten voort trekken in een paard/ wagen. Dus de grote vraag zingt nu rond, in hoeverre kokos-producten 100% veganistisch zijn te noemen. NIET dus. Je snapt, dat dit nogal een catastrofe kan geven in de booming business van veganisme. Want ook de hippe kokos-yoghurts en kwark en melk zijn gemaakt van industrieel kokos / kokosmelk. Terwijl men uitgaat van een 100% plantaardig en dus veganistisch product, kunnen er zeker apen-handen aan te pas zijn gekomen. Het is zo’n beetje hetzelfde verhaal als in de kledingindustrie. De kinderhanden die daaraan te pas komen is ook zeer lastig te achterhalen.
Dus……🥺🥺🥺….kokos / kokosmelk / kokosdrank / kokosrasp / kokossnippers / kokosklapper / kokoswater enzovoort enzovoort enzovoort is helemaal niet 100 % gegarandeerd veganistisch ??????
DAT KLOPT. Hoe hard de boodschap ook is, in de kokosindustrie is er altijd sprake van enige vorm van apen-arbeid.Volgens de boeren op de plantages oogsten apen een klein percentage van de oogsten. Dit komt, omdat de hoogste kokosnoten door de mens vrijwel onmogelijk uit de bomen zijn te halen. Daar worden apen dus voor ingezet.  Het is GIGANTISCH lastig, om te kunnen achterhalen waar de kokosnoten immers vandaan komen, als er industrieel en massaal wordt geproduceerd. En denk zeker niet, dat een fabrikant van een blikje kokosmelk met zo’n onzinnig logo zelf op het vliegtuig stapt om te bekijken waar hij zijn kokos product vandaan haalt, het heeft wel wat beters te doen. Als je kokos-producten consumeert, ben je eigenlijk niet 100% veganistisch. Is dat erg ?
Voor vele veganisten wel, voor anderen niet. En daar had Midas Dekkers, de bekende Nederlandse bioloog , in de uitzending van KWD een punt. Hij zei letterlijk dat we hypocriet zijn om apen wel te accepteren omdat ze als gelijken worden gezien met de mens, maar geen ezeltjes en paarden gaan berijden, of ons laten voortbewegen via paard en wagen.
Mijns inziens, moet je doen wat goed voelt voor jou. Daarom ben ik al jaren en jaren 98% veganistisch, al lang voordat het een ware hype werd. Ik gebruik zelf alleen de kokosolie van Royal Green omdat deze mij een zeer goede garantie geeft. Verder gebruik ik af en toe kokosrasp, en snippers en kokosmelk uit de biowinkel. Dat alles kan ik onmogelijk controleren op apen-arbeid, en mijn keuze daarin is dat ik het zeer sporadisch gebruik. Iedereen moet keuzes als deze voor zichzelf maken, en waar het goed voelt.
Onthoud in elk geval, dat jouw bekers en pakken kokosyoghurt en andere zuivel-vervangende producten op basis van kokos nooit 100% apen-arbeidsvrij zijn te garanderen. Dit geldt ook voor veganistische producten op basis van kokos, zoals de vele vegan kaas / worst en vlees-vervangers.  Wil je 100% zeker zijn, dan is de meest logische weg om geen kokosproducten te consumeren. Aangezien kokos in ontzettend veel ( veganistische ) levensmiddelen zit verwerkt, is dat best een pittige opgave. Je kunt daarnaast verhaal halen bij een fabrikant. Maar zoals ik eerder aangaf, kan deze in de meeste gevallen ook geen enkele garantie geven.

7 Reacties op “Hoe zit het met de apen voor de pluk van kokosnoten?

  1. Beste Monique,

    Dank voor je genuanceerde oordeel. Ik besef dat niet iedereen het gebruik van apen kan waarderen. Dus daar zal ik het verder niet over hebben.
    Er zijn wel wat kleine foutjes in je artikel gekomen. 600 doden per jaar is wereldwijd. In Thailand vallen juist relatief weinig doden in de kokosnootpluk, juist omdat ze
    apen gebruiken. De apen worden vooral ingezet in het gebied tussen Chumphon en de grens met Maleisie, omdat daar de kokosnootbomen de hoogste ter wereld zijn (tot 30 meter)
    Zover ik weet zijn er geen apenscholen in Thailand die iets produceren. En zover ik weet zijn wij de enige apenschool die open is voor bezoekers. De meeste eigenaren trainen hun aap zelf, of er is een aardige buurman die de aap voor hun traint voor een kleine vergoeding. Zover ik weet zijn wij de enige apenschool als “instituut”. Omdat apen houden voor shows voor toeristen ook verboden is, noemen veel van die plekken waar ze shows geven voor toeristen zich een apenschool. En die vind je helaas overal in Thailand, tot ver in het noorden van Thailand, waar helemaal geen kokosnoten groeien.

    Een ander ding wat wij heel vaak horen en wat echt niet klopt, dat als een aap uit het wild gehaald wordt, dat de moeder aap wordt doodgeschoten….. Dat is echt pure onzin! Een babyaap hangt aan zijn moeder, er is geen schutter die alleen de moeder kan raken en het jong onbeschadigd kan laten. Apen leven in groepen van zo’n 40-60 individuen. Die zullen het jong en de dode moeder dan beschermen (aangenomen dat een scherpschutter het gelukt is de moeder te doden.) je moet heel veel apen in die groep doodschieten wil je het jong kunnen pakken. Nee….. dat verhaal is echt een broodje aap. Als de apen gevangen worden uit het wild worden er vallen gebruikt.

    Wij zijn wel heel blij met je oordeel over onze olie! Ik besef dat olie in een flesje in NL helemaal niet handig is, maar als gezegt, eigenlijk verkopen we het niet in NL. Dat doseerdopje zorgt ook voor de afdichting tussen fles en dop. Als je dat dopje eraf haalt zal de fles een beetje lekken, ook met de dop erop.

    Vriendelijke groet, Arjen.

    • Geen enkel wild dier gaat dit vrijwillig aan. Het kan niet anders dan dat er sprake is van dwang. Net als tijgerselfies en olifantenritjes.

    • Beste Moniek

      Graag reageer ik nog een keer op het apen plukken kokosnoten. Geen enkel wild dier doet dit vrijwillig. Daar zijn het wilde dieren voor. Voorbeelden te over. Deze dieren worden gedwongen dit te doen en daarom ernstig mishandeld. Geloof niet de misleidende verhalen en.propaganda. ik heb al diverse petities ingevuld en e mails naar de plaatselijke autoriteiten gestuurd. Wil je er echt iets meer over weten, dan kun je genoeg vinden op internet. Het gebeurt met name in Thailand. Dus koop geen kokosie of kokosprodukten uit Thailand. Mvg

    • Hoe bestaat het dat een producent een foto van een aap aan een ketting met een glimlachende ‘oppasser’ erbij, presenteert als een aanbeveling voor zijn producten. Dat de apen worden gevangen met vallen en aan de ketting moeten worden gehouden om ‘hun werk’ te doen valt in dezelfde categorie voor mij; verre van een aanbeveling.

      Het verhaal doet mij denken aan het historische ‘wij zijn goed voor onze bedienden/slaven’. Iets waarvan de meesten nu inzien hoe en waarom dat fout was. Ik ben op zoek gegaan naar producenten die geen apen gebruiken en heb hen gemaild voor informatie, gelukkig zijn die er ruimschoots voldoende en als dat niet zo was dan stopte ik naar aanleiding van dit verhaal subiet met het gebruik van alle kokosproducten.

    • Beste Arjen,

      U vergelijkt apen steeds met honden en koeien. Dit is een manier om het gebruik van wilde dieren te normaliseren. De vergelijking slaat echter de plank mis. Apen zijn wilde dieren. Honden en koeien niet. Wilde dieren hebben andere instincten, natuurlijke behoeften, mate van aanpassing aan leven in gevangenschap e.d. dan gedomesticeerde dieren. Dat wilde dieren eventueel in gevangenschap gefokt en afgericht kunnen zijn, doet daar geen afbreuk aan. Daarmee zijn ze niet opeens gedomesticeerd. Het spreekt vanzelf dat met het houden van gedomesticeerde dieren ook van alles mis kan gaan. Dat is echter een op zichzelf staande, andere discussie. Bovendien rechtvaardigt het ene het andere niet.

      U stelt verder dat wilde apen die vrij door de bossen van boom naar boom slingeren maar half zo oud worden als uw apen. Suggererend dat dit spreekt voor het houden van apen voor kokosproductie. Die redenatie volgend kunnen we alle wilde dieren beter ‘redden’ van een leven in de natuur. Vrijheid komt immers met een enorme diversiteit aan (levens)gevaarlijke risico’s. Bovendien biedt de jungle geen enkele veterinaire, kunstmatig levensverlengende zorg. Om de bal terug te kaatsen: wist u dat dolfijnen die gedoemd zijn decennia rond te zwemmen in een klein, betonnen bassin gemiddeld ouder worden dan hun vrije soortgenoten in de oceaan? Kortom: laten we leeftijd niet verwarren met welzijn.

      Vervolgens geeft u aan dat 95% de melkboeren goed is voor hun vee en het zo ook zit bij apen[houders]. Het is onduidelijk waarop u het eerste percentage baseert, maar zelfs als dit klopt, zegt dat natuurlijk niets over apenhouders. Bovendien roept het de vraag op welke graadmeter voor ‘goed’ u dan met de vergelijking wilt uitdragen. Ter illustratie: 98-99% van de melkveehouders hier haalt kalveren (nota bene zoog- en kuddedieren) direct na de geboorte bij hun moeder weg. Ontkent de dieren hun natuurlijk(e) zooggedrag, moeder-kindrelatie, opgroeien in een familiekudde. Horens worden structureel afgebrand. Enzovoort.

      Ik ga ervan uit dat u doelt op het onderscheid tussen enerzijds apenhouders die hun dieren actief verwaarlozen en/of mishandelen en anderzijds apenhouders die hun dieren naar de geboden omstandigheden proberen goed te verzorgen. Echter, het ‘worst-case scenario’ is natuurlijk geen vereiste voor een dieronvriendelijke situatie. De geboden omstandigheden zelf kunnen daar ook aanleiding toe vormen. Zo worden deze apen, zelfs in de meest gunstige situaties, ernstig beperkt in hun natuurlijk gedrag, leef- en bewegingsruimte, en vrijwel volledig beroofd van hun autonomie. Allemaal belangrijke graadmeters voor dierenwelzijn.

      De gunstigere scenario’s zijn daarmee niet diervriendelijk, hoogstens wat minder dieronvriendelijk.

      Met vriendelijke groet,

  2. Ze kunnen mooie verhalen ophangen maar hoe je het ook went of keert, het gaat over de rug van dieren. Deze apen hebben het dan misschien beter dan de stakkers die hun leven lang min of meer gemarteld worden, maar ze zitten ook aan een ketting en kunnen ook geen natuurlijk leven leiden. Een zelfrespecterende veganist zou deze olie daarom nooit kopen.

  3. In vele arbeidsvelden kunnen doden vallen, denk bv aan de mijnbouw. Er overlijden ook veel mensen door roken of overgewicht…. Laten we het roken en het overvloedige voedsel dan ook door de dieren consumeren? En waarom zitten de apen van Arjan dan aan een ketting? Nee, ik ben geschrokken toen ik eerder vandaag las dat er apen misbruikt worden voor de kokos oogst. Ik heb dan ook meteen de fabrikant van mijn merk hierover gemaild. Nee, ik ga geen kokos meer gebruiken waarvoor apen zijn misbruikt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *