Review GHEE EASY geiten ghee
Ik vind het heerlijk. Al lijkt het erop dat het nog maar pas op de markt is verschenen, het bestaat al eeuwenlang, Waar heb ik het over? Over GHEE. Ik heb hier eerder aandacht aan besteed, KLIK HIER om naar dat artikel te gaan. In dit artikel vind je ook een zelfmaak-recept want niets is eenvoudiger om zelf te maken.
Waarom dan opnieuw een artikel over ghee? Wel, onlangs kwam ik in mijn biowinkel verschillende soorten ghee tegen, waaronder een geiten ghee. Al echte liefhebber van bio-dynamische geitenkwark en kaas op zijn tijd was ik heel erg nieuwsgierig. Ik kocht een potje en ben erin gedoken.
WAT IS GHEE?
Even kort maar krachtig vertellen wat ghee precies is. Eigenlijk is het niets meer of minder dan geklaarde boter. Via een zeer langzame verhitting van room of grasboter of andere soorten boter stollen de melkeiwitten, waardoor er vanzelf een schuimlaagje boven komt drijven. Als we dit laagje met de schuimspaan weg scheppen blijft er gesmolten klare boter over. Dit wordt vervolgens gezeefd ( of door een kaasdoek getrokken) waardoor alle melkeiwitten verdwijnen. Wat er overblijft is ghee. Geklaarde boter.
Ghee heeft heel erg veel gezonde voordelen en is zeer gebruiksvriendelijk. Je kunt het bijvoorbeeld ontzettend lang bewaren en ook buiten de koelkast, het is hittebestendig tot maar liefst 250•C, en het is zelfs geschikt om mee te frituren.
Ghee is wetenschappelijk onderbouwd op vele gezonde eigenschappen. Zo is het zeer rijk aan boterzuur, ook wel de korte-ketelzuren butyraat genoemd. We produceren in onze darmflora van nature ook dit byturaat. Het is een zeer belangrijke speler om onze darmslijmvliezen te beschermen Ghee versterkt de werking van onze darmbacterieën, wat zeker bij mensen die deze tekort komen een zeer gunstige aanvulling kan zijn.
Ook kunnen mensen met diverse ontsteking-aandoeningen als de ziekte van Crohn en CU ( Colitis Ulcerosa) zeer gebaat zijn bij het consumeren van ghee. Boterzuur werkt zeer ontstekingsremmend . Daarnaast staat ghee ook zeer bekend om de beschikbaarheid voor mensen met een intolerantie en / of allergie voor lactose en / of caseïne. Omdat de melkeiwitten zijn verwijderd, lijken velen met allergieën en intoleranties ghee prima te verdragen en te verteren.
Ghee is een zeer gezonde vetsoort. Het bevat essentiële vetzuren als omega 3 en 9, in de juiste verhoudingen, en het is rijk aan vitamine A,D , E en K. Ghee is in de Ayuryvedische wereld al eeuwenlang een veel gebruikt product, het wordt bijvoorbeeld veel gebruikt als medicijn.
Velen omschrijven de smaak van ghee als nootachtig. Maar koud gegeten zeggen velen dat het meer een butterscotch smaak heeft.
VEEL SOORTEN
Je kunt het dus zelf maken, maar ook “ kant en klaar” kopen. We kunnen het al jarenlang kopen in toko’s maar deze kwaliteit is belabberd te noemen. Industrieel geproduceerde ghee wordt gemaakt van “ gewone” boter en heeft vaak een wat ranzige aanblik en smaak. Kies daarom de juiste soorten, deze vind je voornamelijk in biowinkels. Deze ghee wordt meestal gemaakt van biologische ( room) boter of grasboter. Als je het zelf wilt gaan maken, kies dan liefst voor ongezouten biologisch-dynamische roomboter of grasboter.
We zien, dankzij de gezonde trend, steeds meer potten ghee opduiken in winkels. Ook zien we verschillende varianten. Waaronder dus mijn pas gevonden geiten ghee.
GEITEN GHEE
Het merk GHEE EASY is opgericht door drie vrienden uit Bunnik. Deze drie vrienden waren de vloeibare bakvetten zo zat, dat zij samen zijn gaan brainstormen, en daaruit is GHEE EASY geboren. Zij produceren van echte Hollandse biologische boter hun ghee-producten. Het begon met een simpel potje “ naturel” ghee, inmiddels groeit hun assortiment wegens veel vraag gestaag en komen er steeds nieuwe varianten op de markt.Ze zijn gevestigd in Amsterdam.
De geiten ghee van GHEE EASY wordt op dezelfde manier gemaakt als de gewone ghee. Het is een zuivere vorm ( dus geen onzin / rare toevoegingen) van geklaarde biologische geitenboter. De geiten die deze melk leveren, leven op een boerderij in Bulgarije, waar ze volop de ruimte krijgen om te spelen en te klimmen en te eten. De geitenboter wordt op een kleine pit verhit zodat het smelten zeer langzaam verloopt. Hierdoor verdampt het vocht en verkrijgt de ghee zijn bekende nootachtige smaak. Geiten ghee heeft echter een extra smaakje, wat deze ghee zeer bijzonder maakt. De ghee wordt verpakt in een glazen potje in Nederland.
De ghee heeft zo’n explosieve smaak, dat een theelepeltje per dosering meer dan voldoende is. Dit maakt de prijs ( € 5 euro voor 100 gram…..) een beetje verzachtend. Je kunt zelf ook geiten ghee maken van biologische geitenboter, die je in de biowinkel kunt kopen. Sommige supermarkten verkopen ook geitenboter maar deze zijn niet biologisch.
TESTEN
Als echte geitenkaas / kwark / yoghurt liefhebber was ik uiteraard onwijs benieuwd naar deze ghee., Je vind geitenzuivel lekker of niet, er lijkt geen echte tussenweg in te zitten. Mijn moeder gruwelt er bijvoorbeeld van. Ik vind het heerlijk, en verwen mij zo nu en dan met bio-dynamische kaas en kwark. Ik bak in zuivere kokosolie, wat een beetje op hetzelfde neerkomt als ghee. Ik heb een veganistische omelet ( klik HIER voor het recept ) gebakken in een half theelepeltje geiten ghee. MAN MAN wat is dat lekker !!!!!!!!!!!!!! Ik was echt blij verrast! De omelet had een uitgesproken “ geitenkaas smaak” terwijl er geen kaas in is verwerkt. De ghee smelt snel en geurt lekker. Dit kon voor mij al niet meer stuk!
Maar ik ben natuurlijk niet voor één gat te vangen. 😉
Ik heb de ghee ook gebruikt om heerlijke broodjes mee te bakken. Het recept hield ik simpel:
– 500 gram havermout
– 10 gram wijnsteen bakpoeder
– een kleine banaan, gepureerd
– een flinke eetlepel geiten ghee
– een eetlepel stevia sweet Xtra
– warm water
– om te garneren: sesamzaad en lijnzaad
Oven aan op 175•C, alles door elkaar roeren, beetjes warm water toevoegen tot er een stevige massa ontstaat, broodjes draaien, bestrooien met sesam en lijnzaad, op de bakplaat en bakken maar ( ongeveer 35-40 minuten) De geur dir vrijkwam tijdens het bakken was ronduit verrukkelijk. Net als de broodjes trouwens ! Die waren zo lekker dat ze dezelfde dag waren opgesmuld.
WAT VIND IK?
Dat viel niet tegen. Echt verrukkelijk. Ik ben fan. Wat ik jammer vind is de pittige prijs, maar je hebt er gelukkig niet heel veel nodig per keer. Voor een omelet heb je nog geen half theelepeltje nodig. Of minder. Om mee te bakken volstaat een eetlepel op 500 gram ingrediënten. De broodjes kregen een heerlijke geitenkaas smaak. Ik heb ze na deze test nog een stuk of drie x gemaakt en ze blijven super lekker.
Ik kocht mijn potje in mijn biowinkel.
Super blij met jou onderzoeken
Het maakt me nog bewuster van wat ik koop en in mijn lijf tempel stop.
Namaste An