Juglen Zwaan overtreft zichzelf met de voedingswaarde wijzer!

Eind jaren tachtig / begin jaren negentig was ik volop aan het studeren. Ik vond voeding en gezondheid al vroeg mateloos interessant en wist zeker dat ik er ook wat mee wilde gaan doen. Dat ik een manier heb gevonden wat volledig bij mij past, daar ben ik iedere dag dankbaar voor. Afijn, in die studiejaren leerde ik niet alleen veel via lesstof, maar vooral door het leven zelf. Ik kocht alles wat los en vast zat aan interessant leesvoer op gebied van voeding en diëtiek en ja, ik had ook de hele serie aan calorieën tabel-boekjes, die in die tijd extreem populair waren. Het waren verschillende dunne boekjes, waarin we heel veel voedingswaarden van levensmiddelen konden terug lezen in kcal, vetten, eiwitten, suikers, en koolhydraten. De edities die na deze uitkwamen bevatte dan wel steeds iets meer in de vorm van voedingsvezels, maar ik heb vaak in die periode gedacht “ was er maar een mooi naslagwerk, waar echt alles van A tot Z is uitgemeten…”

En nu is het 2023, en heb ik het prachtige boek DE VOEDINGSWAARDE WIJZER van mijn collega JUGLEN ZWAAN voor mij. En bracht dit mij meteen even terug naar die beginperiode waarin ik mij de vraag veel stelde. Nu kijk ik ernaar. Beter laat dan nooit. En ik durf ook te zeggen, dat het al die jaren wachten waard is geweest, want ik heb in mijn hele loopbaan in voeding/ gezondheid / diëtetiek nog nooit eerder zo’n bizar boek in handen gehad. Ik kan schrijven, ik kan boeken vol schrijven, maar dit….dit gaat echt over de grootste grenzen heen. Wat een werk moet hierin zitten. Een review.

DE VOEDINGSWAARDE WIJZER VAN JUGLEN ZWAAN

De voedingswaarde wijzer is een vervolgstuk op een reeks eerdere boeken van Juglen, zoals de receptenwijzer, de supplementenwijzer en de voedingswijzer. Als je al zo’n prachtig naslagwerk in bezit hebt, weet je een klein beetje wat je van deze nieuwe voedingswaardewijzer kunt verwachten. Juglen gaat altijd volluit om het maximale uit alles te halen. En daar hou ik zelf enorm van.
Net als ik, is Juglen geen “ één in een dozijn” voedingsdeskundige, maar oefent hij zijn passie en vak uit op de manier zoals hij dat wilt. Herkenbaar voor mij. Ik vind het net als Juglen bijvoorbeeld ontzettend belangrijk, dat er NUTTIGE informatie wordt verstrekt waar de consument iets aan heeft en ook daadwerkelijk kan toepassen. Juglen hanteert deze nuchterheid ook, en dat zie je terug in zijn werk.
Het boek bevat ruim 800 voedingswaarden van alledaagse voedingsmiddelen, zoals we dat zo’n beetje nog kennen van die voedingswaarde tabellen boekjes van welleer. Maar dan wel even anders. Ieder voedingsmiddel bevat een kolom aan verschillende tabellen waarin we daadwerkelijk alles kunnen aflezen. Van calorieën tot voedingsvezels, van vitaminen tot mineralen. Het boek staat bomvol met visuele voedingswaarden, zodat het overzichtelijk is gebleven en zeer gemakkelijk iets kan worden opgezocht.  Het boek is onderverdeeld in maar liefst 25 voedselgroepen :
 • Aardappelen en knolgewassen
 • Alcoholische dranken
 • Brood
 • Diversen
 • Eieren
 • Fruit
 • Gebak en koek
 • Graanproducten en bindmiddelen
 • Groente
 • Hartig broodbeleg
 • Hartige sauzen
 • Hartige snacks en zoutjes
 • Kaas
 • Kruiden en specerijen
 • Melk en melkproducten
 • Niet-alcoholische dranken
 • Noten, zaden en gedroogd fruit
 • Peulvruchten
 • Soepen
 • Suiker, snoep, zoet beleg en zoete sauzen
 • Vetten en oliën
 • Vis
 • Vlees en gevogelte
 • Vlees- en zuivelvervangers
 • Vleeswaren
Het boek is bedoeld voor iedereen die graag wil weten WAT zij eten en drinken, voor zowel de gemiddelde consument als de professional. Juglen heeft een zeer eenvoudig systeem bedacht via de door hem ontwikkelde FOOD VALUE SCORE ( FVS ) In het voorwoord van het boek kun je precies lezen hoe het werkt.
Daar kun je ook de herkomst van de gegevens lezen, wat de kleuren van de percentagetallen in de tabellen betekenen, en wordt er korte beknopte uitleg gegeven over o.a porties, macronutrienten, de vetten, vitaminen, mineralen, eiwitten enzovoort. Dit alles in een zeer fijn weg te lezen beknopte tekst. Juglen heeft gewerkt met GETALLEN CIRKELS die bepaalde voedingswaarden aangeven. Er wordt vooral niet teveel tijd en moeite verprutst aan lange teksten, wat het zeker voor mij, iemand die graag snel iets wil opzoeken, erg prettig in gebruik maakt.  Juglen legt alles beknopt maar begrijpend uit, waardoor je het boek zeer goed en gemakkelijk leesbaar kunt gebruiken.

WAAROM EEN VOEDINGSWAARDE WIJZER ?

Goed, waarom zou dit boek voor jou ook wel eens een enorm aanwinst kunnen zijn? Wel, allereerst omdat het een zeer toegankelijk boek betreft. Het is geen Chinese taal, het is overzichtelijk en fijn leesbaar. Het geeft bovendien inzichten in :
 • de samenstelling van ons alledaagse voedsel op het gebied van macro- en micronutriënten;
 • de exacte voedingswaarde die een persoon per portie binnenkrijgt;
 • het percentage van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van een nutriënt dat per portie wordt verkregen;
 • wat de functie is van de voedingsstoffen die we dagelijks moeten eten om gezond te blijven;
 • wat de voedingsrichtlijnen per bevolkingsgroep zijn;
 • hoe de voedingswaarden van de voedingsmiddelen zich tot elkaar verhouden.
Het maakt dus niets uit, of je nu kennis hebt van voeding of niet. Het is juist andersom : juist ALS je vrij weinig inhoudelijke kennis hebt van voeding en je wilt daar graag iets meer over weten, dan is dit boek de perfecte basis. Het geeft in beknopte tekst alles wat je moet weten om een goede basiskennis te verkrijgen waarmee jij je ook goed kunt voort bewegen in supermarkten. Om een klein voorbeeld te geven: in zeer beknopte tekst legt Juglen uit wat geraffineerd voedsel is, en waarom het zo ongezond is. Geen pagina’s vol leesvoer om je doorheen te worstelen, maar alle belangrijke punten samen gebracht in zeer zeer beknopt stukje tekst. Wat zeer leerzaam is, en goed in het geheugen is op te slaan.

DE GETALLEN CIRKELS

Eerder gaf ik aan, dat de voedingswaarden zijn gemarkeerd met getallen cirkels. Dit is een verbreding met aanvullende informatie. Er zijn in totaal zes getallen cirkels, met ieder een eigen herkenbare kleur. Zo is daar :
– FVS : de FOOD VALUE SCORE
– NS: de NUTRI SCORE
– GI: de GLYCEMISCHE INDEX
– GL : de GLYCEMISCHE WAARDE
– pH : de POTENTIAL OF HYDROGEN
– PRAL : de POTENTIAL RENAL ACID LOAD
Vooral de PRAL aanduiding is mega bijzonder te noemen, dit ben ik nog nooit eerder tegengekomen in een voedingswaarde. Het kan worden vertaald naar potentiële renole zuurbelasting, wat verwijst naar het vermogen van een voedingsmiddel om de zuurgraad van de urine te beïnvloeden. Dit wordt bepaald door het gehalte aan eiwitten, fosfor, kalium, magnesium en calcium.
De getallen cirkels zijn overzichtelijk in beeld gebracht bij ieder voedingsmiddel, waardoor je alles zeer snel kunt aflezen. Zeker voor professionals / deskundigen een zeer fijne en handige tool.
Ieder voedingsmiddel heeft een halve pagina tot zijn beschikking, met daarin :
– DE MACRO NUTRIENTEN
– DE VITAMINEN
– DE MINERALEN
– OVERIG
Bij “ overig” kun je denken aan RAE, BETACAROTEEN, ALFACAROTEEN, LUTËINE, ZEOXANTHINE, BETA-CRYPTOXANTINE en LYCOPEEN. Zoals je kunt zien, bedoel ik met 100% volledig ook echt 100% volledig en wat het voor mij persoonlijk al echt bijzonder maakt.
Wat ik vooral erg prettig vind is dat het boek niet “ intimiderend ‘ is, waarmee ik bedoel te zeggen dat het niet overweldigend is en teveel in één keer om op te nemen. De content is rustig en overzichtelijk gehouden, de uitleg zeer duidelijk maar toch niet erg ingewikkeld om op te nemen, dat maakt dit hele boek toegankelijk. Ik heb het boek inmiddels een tijdje in mijn bezit ( gekregen als cadeau van Juglen, dank je wel ! 🥹) en ik heb hem standaard naast mijn computer liggen. Ik merk, dat ik vaker het boek er snel even bij pak om even iets op te zoeken dan dat ik naar meneer Google ga. Het is sneller gevonden. De 25 voedselgroepen zijn zo fijn ingedeeld dat je niet uren moet bladeren eer je bij je plekje van bestemming aan komt.
Mag ik het ook even hebben over de vormgeving van dit boek ? I mean ;
– hard cover
– geen opvulling met foto’s
– in kleur en beeldvorm ingedeeld
– papier kwaliteit van extreem hoge kwaliteit
– met tussenligger / koordje om bij je pagina te blijven
– ideale leesbaarheid, prachtige lettertypen
Ik vind het meer dan een knap staaltje werk. Juglen heeft er dan ook heel wat jaren over gedaan, dit boek schrijf je niet ‘ zomaar eventjes “. Het resultaat mag er wezen, ik heb serieus nog nooit eerder zo’n uitgebreid boek in handen gehad. Een ab-so-lute aanrader voor IEDEREEN die graag meer wil weten over wat hij / zij nu allemaal echt eet en drinkt. Een heerlijk naslagwerk, met zeer heldere en complete informatie. Wat mij betreft hoort dit boek in iedere meukvrije keuken!!!

WAAR TE BESTELLEN ?

JA!! , natuurlijk heb ik ook DIT boek binnen gezet bij puur & fit. KLIK HIER om te bestellen. Het boek kost € 35.00

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *