Vegan boterhamspread

Nu dat veganisme hip and happening is geworden, schieten de ” vegan” producten als paddenstoelen uit de vloer bij supermarkten. We kunnen de meest bizarre producten veganistisch inkopen. Met name spreads/ boterhamspreads en pasta’s zijn sterk in opkomst.

Schermafbeelding 2018-04-25 om 03.14.51

Alles lijkt opeens vegan en dus ” gezond” of op zijn minst gezonder te zijn. Helaas geldt dit maar voor enkele producten. Heel veel producten zijn vol gepropt met suiker, zout en plantaardige oliën en vetten als ( ontgeurde, geraffineerde )  kokosolie. We kunnen opeens heerlijke veganistische toetjes en desserts kopen tegen bizar hoge prijzen. Terwijl de samenstelling van zo’n toetje omgerekend in de ingrediënten nog geen kwart van de prijs kost. Zo worden erg veel yoghurts gemaakt op basis van kokosmelk. Dit is naast enorm rijk aan verzadigde vetten ook nog eens veel goedkoper als je het zelf los koopt en daar wat tapiocameel en wat stevia aan toevoegt. Om een lang verhaal kort te houden zijn al deze vegan-producten pure marketing en vooral uit op ons zuur verdiende euro’s.

IMG_3071

We zien ontzettend veel veganistische spreads op de markt verschijnen. Erg aantrekkelijke, leuke potjes met mooie illustraties. De plaatjes vertellen, dat zo’n potje vol zit met verse knapperige groenten, maar in werkelijkheid valt dat toch vaak best een beetje tegen……We komen inderdaad wel wat groente en kruiden en specerijen tegen, maar ook veel plantaardige geraffineerde oliën, suikers en alias suikers als agavesiropen of ahornsiropen.  Dit maakt zo’n spread onnodig ongezond. De grap is, dat je zelf in nog geen 5 minuten zo’n spread in elkaar flanst en daarmee gezonder en vooral heel veel voordeliger uit bent.

IMG_3069

Op mijn website vind je talloze recepten om zelf de meest lekkerste spreads te maken. Ik zal onderaan een aantal linkjes plaatsen, om je meer te inspireren. Het vraagt ect niet veel moeite, en reken maar van YES dat het echt zoveel lekkerder smaakt!

Dit heb je nodig:

  • 200 gram cashewnoten, fijn vermalen in de blender of keukenmachine
  • twee eetlepels kerrie madras
  • een eetlepel komijnpoeder
  • een eetlepel ras el hanout of andere kruiden naar keuze
  • 150 gram havermoutmeel ( havermout in de blender tot meel vermalen)
  • warm water

Zo maak je het:

Maal alle ingrediënten met, om te beginnen, 2oo ml warm water, in de blender of keukenmachine tot spread. Als de massa te vast blijft, beetjes water toevoegen tot de gewenste dikte is ontstaan. Bewaar de spread in een glazen, goed afsluitbare pot op een koele plaats.

IMG_3076

Vegan linzen spread

Een lekkere variant is deze spread, op basis van linzen. Maal in de blender :

  • 450 gram gekookte linzen ( welk soort maakt niets uit) uitgelekt
  • 200 gram havermoutmeel
  • een flinke scheut Aminos, tamarisaus of sojasaus
  • twee eetlepels kerriepoeder
  • twee eetlepels bieslook
  • een theelepel komijnpoeder
  • Circa 300 ml warm water

IMG_3075

Meer inspiratie?

De lekkerste spreads maak je zelf!

Alle spreads op een rij

 

 

 

3 Reacties op “Vegan boterhamspread

  1. H Monique, ff zeggen: 100% een site naar mn hart!
    Ik kocht laatst bij AH een pot veganmayonaise, daar bleek E621 in te zitten, verder heb ik niet gekeken wat er nog meer in zit. Teruggebracht.

    • ongeveer de helft van wat er staat b.v. 200gr linzen gekookt is dan 100 gr gedroogde linzen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *