Spruiten/ geitenkaas ( boterham) spread

Spruiten……you love them, or you hate them. Er zit niet echt een middenweg tussen. Als ik naar mezelf kijk, kan ik een periode hebben waarin ik geen genoeg kan krijgen van spruiten. Maar dan opeens kan het over en uit zijn en kan ik geen spruit meer weg krijgen. Heel raar. Maar het schijnt dat ik niet de enige ben, met een nogal opmerkelijke haat / liefde verhouding met spruiten.

DSC_0565

Spruiten zijn niet heel geliefd bij kinderen vanwege de vrij bittere smaak. Ook volwassenen kunnen vaak deze smaak niet erg waarderen en zetten spruiten nu ook niet direct in hun top 5 aan meest favoriete groente. Wil je meer lezen over spruiten?KLIK HIER.   Ik hou van spruiten, maar ik moet ze niet teveel achter elkaar eten, want dan ga ik ze op een dag tegenstaan waardoor ik ze niet weg krijg. Spruiten zijn niet alleen echt heel erg lekker ( ja echt!) maar het zijn ook nog eens heel erg gezonde rakkers. Ze vallen zelfs onder de categorie ” meest gezonde groente ter wereld”. In mijn artikel heb je inderdaad kunnen lezen, dat ze enorm veel in huis hebben. En het zou dan ook echt zonde wezen om deze enorme grote bronnen aan nuttige voedingsstoffen te laten liggen. Daarnaast zijn ( Hollandse) spruiten in het seizoen een erg goedkope groente.

DSC_0567

Vind je de smaak van spruiten echt ” niet te doen”? Wees dan creatief, en combineer spruiten met andere smaken. Zo laat geitenkaas zich bijvoorbeeld erg goed combineren met de smaak van spruiten. Maak eens deze heerlijke ( boterham) spread en je snapt wat ik bedoel. Deze spread is in nog geen 5 minuutjes gefikst, en bevat maar DRIE ingrediënten!  Je kunt de spread zeker twee weken bewaren in de koelkast, dus je kunt een grote pot op voorraad maken. De spread smaakt heerlijk op de boterham, op toastjes, op wafels, of lekker als puree!

Dit heb je nodig:

  • 200 gram havermout ( droog)
  • 150 gram geitenkaas ( dit kan in plakken of vaan een stuk)
  • 400 gram gekookte en uitgelekte spruiten
  • water

Zo maak je het:

Doe alles in de keukenmachine en maal tot een fijne massa, voeg hieraan terwijl de machine draait steeds beetjes water toe tot de gewenste dikte en smeuïgheid is bereikt. Bewaar in een goed afsluitbare pot in de koelkast.

DSC_0566

Je kunt er uiteraard nog heerlijke verse kruiden & specerijen aan toevoegen! Ook kun je er nog noten, zaden en pitten doorheen spatelen.

 

DSC_0568

 

 

Een reactie op “Spruiten/ geitenkaas ( boterham) spread

  1. Heel leuk recept! Ik heb er mooi een restje spruitjes voor kunnen gebruiken.
    Ik vond de smaak wel vrij heftig en heb daarom wat tijm en agavesiroop toegevoegd.
    De havermout merk je niet op, het is met wat water erbij gewoon een fijne, smeerbare spread geworden. Bedankt! 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *