Kweepeer jam

Hoewel het vroeger niet voor was te stellen, zijn kweeperen nu erg moeilijk verkrijgbaar. Je vind ze vooral in de biowinkel en bij groentespeciaalzaken. Ook buitenlandse toko’s verkopen ze regelmatig. Maar in supermarkten komen we ze niet of nauwelijks tegen. Jammer. Want kweepeer is bijzonder lekker en ontzettend gezond. Meer over kweepeer kun je lezen, door hier te klikken. Vroeger werden kweeperen enorm veel gebruikt om jam/gelei te maken. Dit komt, omdat kweeperen extreem veel pectine bevat. Dit is van nature zowel in het vruchtvlees als in de schil ruimschoots aanwezig. En zorgt ervoor, dat de gekookte massa indikt. Vroeger werden kweeperen lang gekookt. Dit is mede dankzij de komst van bindmiddelen niet meer nodig. Kweeperen kun je NIET rauw eten. Je moet ze dus wel goed door laten koken, voor je jam/gelei gaat maken. Ik bedacht een meukvrije variant! Vrij van (geraffineerde) suiker, dierlijke producten ( en dus geschikt voor vegan) en lactose/gluten.

 

Dit heb je nodig:

  • Een grote biologische kweepeer, of twee kleinere, gewassen en gedroogd
  • 2 gram Agar Agar ( poeder)
  • twee eetlepels stevia  sweet Xtra + een eetlepel erythritol suiker

Zo maak je het:

Snij de kweepeer ( en) in stukken en verwijder de kern + pitten. Zet de stukken in water op middelhoog vuur en breng aan de kook. Zodra het water kookt, het vuur wat lager draaien en 15 minuten laten doorkoken.

SAM_3259

Zodra de peren mooi zacht zijn geworden, de pan van het vuur halen en iets van het water afgieten, laat een bodempje water achter. Voeg de suikers en agar toe en pureer alles met de staafmixer glad. Zet de pan weer terug op het vuur en breng al roerende opnieuw aan de kook. Zodra de massa kookt, de pan van het vuur halen en de jam overgieten in schone glazen potten. Laat goed afkoelen, bewaar daarna in de koelkast.

SAM_3260

Lekker als taart garnering!

 

2 Reacties op “Kweepeer jam

  1. ik heb een slechte maag en darmen met diaree is kweepeer jam daar dan goed voor ik namm het een dag maar had geen winst?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *