kweeperen

 

In de Aziatische keukens zijn ze behoorlijk populair, maar in de Nederlandse keuken en ook op de fruitschaal wil het maar niet lukken met de kweepeer. En dat is jammer, want de vrucht is naast lekker ook ontzettend gezond. Het bevat bijvoorbeeld erg veel pectine.   Dit maakt kweperen tot zeer geschikte kandidaten om jam te maken. In Aziatische landen wordt de kweepeer dan ook gebruikt voor desserts.

IMG_5432

Wat zijn kweeperen?

De kweepeer ( of kwee) is een plant afkomstig van de rozenfamilie. Het is zeer nauw verwant aan de appel en de peer en de lijsterbes. De oorsprong ligt in het gebied rondom de Kaspische zee en ik vrij bekend en gebruikt in veel Europese landen en in Japan. De peer bloeit van Mei tot Juni. In Nederland is de kweepeer nog altijd een beetje een vreemde eend in de bijt, alhoewel hij wel steeds vaker wordt aangeboden. Maar nog altijd blijft het een beetje ” de vergeten fruitsoort”. Vanaf Oktober tot Januari worden ze in Nederland aangeboden in diverse biowinkels, supermarkten en speciaalzaken.

 

IMG_5431

NIET RAUW EETBAAR

Kweeperen kun je niet rauw eten. Ze zijn veel te hard en te zuur.Deze zure, wrange smaak is afkomstig van de aanwezige tannines. Ook bevatten kweeperen veel steencellen ( cellen met een harde wand)  en pectine.  Ze worden vooral gebruikt om jam, compote en moes van te maken. Bij het maken van jam/confituur en gelei kun je ook het beste de schil laten zitten, omdat deze zeer rijk is aan pectine. Ze kunnen ook prima worden verwerkt in tal van baksels. Kweeperen moet je dus wel vooraf koken/bakken. Kweeperen zijn naast lekker ook gezond en zelfs geneeskrachtig. Het staat bekend als één van de gezondste vruchten. Zo bevat de vrucht erg veel vitamine C . Ook kan kweeperen jam erg geneeskrachtig werken. Het eten van kweeperenjam/gelei kan diaree doen stoppen. Ook is de jam enorm weldadig voor de darmen en de maag. Tevens heeft het een zeer gunstig effect op de doorbloeding. Een kweepeer bevat per 100 gram:

 

  • Energie                 291 KJ/ 69 kcal
  • Eiwit                     0,5 gram
  • vezels                   2,0 gram
  • koolhydraten     15,5 gram waarvan ongeveer 10/13 % suikers)
  • vet                       0,1 gram
  • calcium              10,o gram

 

IMG_5433

KOPEN, BEWAREN, GEBRUIK

Kweeperen zijn vrij lastig verkrijgbaar. Je komt ze het vaakst tegen in toko’s en buitenlandse supermarkten ( Aziatische supermarkten) en in het seizoen in biologisch bij de biowinkel. Kweeperen moeten hard en stevig aanvoelen. Vaak worden ze onrijp verkocht om wekenlang te laten rijpen op de fruitschaal. Dit geeft een heerlijke geur af en hoe rijper de peer, hoe smakelijker.

SAM_3259-682x1024

Kweeperen kun je eigenlijk het beste gebruiken om lekkere jam van te maken. Deze jam kun je vervolgens weer door gebruiken als zoetmiddel in baksels, of lekker voor op brood. Kweeperen zijn ook ideale luchtverfrissers! Laat een kweepeer gewoon wekenlang liggen op een koele plek, en de vrucht zal heerlijk gaan geuren. Kweeperen kunnen zeer lang narijpen. KLIK HIER voor het recept om kweepeer-jam te maken in een handomdraai

IMG_5434

7 Reacties op “kweeperen

  1. Beste Monique,

    Kweeperen kan je prima rauw eten. In het Midden-Oosten worden kweeperen juist rauw gegeten, net zoals een appel en een peer.

    • naturlijk.Ik heb zojuist een rauw kweepeer opgegeten.Heerlijk.Een feest voor de darmen

  2. Heb gelei gemaakt van de kweeperen, maar vind er de echte kweesmaak niet in terug.

    Heb ik de peren niet genoeg laten narijpen, het goede parfum dat ze afgeven had ik nog niet, wel de gele kleur ?

  3. Als je rauwe kweepeer in hee dunne plakjes snijdt, kan je ze prima rauw eten. Pas bij het kauwen komt bijzonder smakelijk sap vrij.

    Snijdt je de plakjes te dik dan is het mondgevoel droog en korrelig en inderdaad niet lekker.

  4. Kweeperen appel compote. Klein schepje suiker, wat kaneel naar smaak met vochtig zachtjes koken tot ze net zacht zijn ff stampen niet tot moes maken maar compote. Afkoelen en Jammie Jammie 😋

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *