Smeuïge hazelnoot chocopasta

Ik heb over de afgelopen vijf jaar enorm veel recepten gemaakt. En steeds opnieuw probeer ik sommige recepten te verbeteren. Dit zijn recepten die bij mij dan een beetje ” dwars” blijven liggen, omdat ze niet geheel naar mijn zin zijn. Chocoladepasta recepten zijn van deze dwarsliggende recepten. Ik denk dat iedere homemader het wel eens heeft meegemaakt, dat een chocoladepasta nooit echt smeuïg wordt, net zoals de meuk-chocopasta’s in de winkels.

SAM_2914

Zeker notenpasta’s blijven altijd klef, dik, stroef in de mond en korrelig van structuur. Na heel wat pogingen is het mij dan eindelijk gelukt de ” tover-formule” te bedenken om net zulke smeuïge chocopasta’s te maken als in de winkel. Het tover-poedertje heet: WIJNSTEEN.  Klik op het gekleurde woord om alles over wijnsteen te weten te komen. Wat het in feite doet, is alles stabiliseren. In de meeste pasta’s wordt olie gebruikt om de boel smeuuig te krijgen. Denk maar aan pindakaas. Deze hebben voor meer smeuïgheid ook meer olie nodig en kun je dit toevoegen. Bij noten werkt dit echter nooit zo lekker als bij pinda’s. Daarom wordt er vaak wat water of plantaardige melk aan toegevoegd, naast olie. Maar zoals we weten, klikken olie en water niet erg samen. Een stabilisator zorgt er dan voor dat de boel in elkaar wordt opgenomen en zorgt voor een neutrale homogene massa. Wijnsteen doet dat trucje in je homemade notenpasta’s! Het is een 100% meukvrije stabilisator en past daarom perfect in een meukvrije chocopasta.  Het is vrij moeilijk verkrijgbaar in biowinkels, maar goed vindbaar op internet.

SAM_2910

Deze hazelnoot chocopasta bestaat uit vijf ingrediënten. Dat is al aanzienlijk minder dan reguliere chocopasta’s en bovendien bestaat alles uit knettergezonde voedingsstoffen. Maak hem maar eens, je weet niet wat je proeft! Dit recept vraagt om een weektijd vooraf. Zet de hazelnoten ongeveer 5 uur van tevoren in heet water te weken. Dit recept is goed voor een flinke pot. Bewaar de pasta op een koele donkere plek en consumeer zo snel mogelijk.

Dit heb je nodig:

SAM_2912

Zo maak je het:

Gebruik het liefst een hoge snelheidsblender. Deze zorgt ervoor dat alles goed fijn wordt vermalen. Doe alle ingrediënten in de kan en maal tot alles smeuïg is geworden. Proef of de pasta zoet genoeg is, voeg anders nog wat extra erythritol suiker toe.

SAM_2909

Je kunt de pasta nog lekkerder maken door:

  • een kopje cacaonibs door te roeren voor een crunch
  • een kopje kasha korrels door te roeren voor een crunch
  • een theelepel ceylon kaneel toe te voegen
  • een theelepel vanille bourbon toe te voegen
  • of wat je maar wenst aan noten, zaden, pitten!

SAM_2908

 

 

 

7 Reacties op “Smeuïge hazelnoot chocopasta

  1. Hey Monique ziet er heerlijk uit maar heb nog vraagje. Kan je ook een variatie met wit en zwart/melk maken? Mijn vriend is gek op die “suikerbom” en wil toch eens proberen met gezondere variant. Moet al super goed zijn want is niet eenvoudig hem mee te krijgen:)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *