Zelf pure extracten maken…kinderlijk eenvoudig!

Als je op zoek gaat naar een extract, om bijvoorbeeld je taart, gebak en cake heerlijk op een bepaalde smaak te brengen, belandt je al snel bij de bakproducten in de supermarkt. Je kunt ze ook vinden in bak-speciaalzaken of via internet. Deze extracten bevatten naast een flinke lading suikers ook erg veel kunstmatige hulpstoffen. De smaken worden vrijwel altijd nagebootst met kunstmatig nagemaakte kleur/geur en smaakstoffen. Als je leest in dit artikel, hoe kinderlijk eenvoudig het is om zelf extracten te maken van echt pure ingrediënten, loop je voortaan deze schappen lachend voorbij. 

WAT ZIJN PURE EXTRACTEN?

Extracten zijn smaakmakers/hulpstoffen om iets in smaak, kleur en geur te versterken. In de voedselindustrie zien we extract vaak terug onder “ natuurlijk aroma”. De basis van een extract kan sterk verschillen. Zo kunnen er erg veel kunstmatige zaken aan zijn toegevoegd, en suikers. Ook kunnen er andere oplosmiddelen in zitten. Het kan zowel op plantaardige basis worden verkregen, als synthetisch. In basis wordt er pure alcohol gebruikt. Omdat alcohol zeer efficiënt is in het onttrekken van werk- en smaakstoffen, is het mogelijk een zeer krachtig extract te produceren. Maar niet iedereen wil alcohol gebruiken, gelukkig kan je ook prima plantaardige glycerine gebruiken om je eigen natuurlijke extracten te maken. Glycerine heeft een zoete smaak en geeft meteen een extra zachte noot aan je extracten. Het nadeel is echter dat glycerine de smaakstoffen wat minder sterk opneemt waardoor je wat meer extract nodig hebt om hetzelfde effect te krijgen als een extract met alcohol. Veel gebruikte oplosmiddelen in de voedselindustrie zijn ethanol en propyleenglycol. Deze laatste wordt gemaakt uit aardolie en is nogal omstreden. Ethanol wordt vaak gebruikt in biologische extracten. In de meeste biologische en pure extracten wordt glycerol/ glycerine gebruikt. 

jola-granaatappel-essence-50-ml singh-cola-essence-50-ml singh-singh-vanille-essence-wit-500-ml

Vooral de varianten bij de toko bevatten erg veel kleurstoffen

In de winkel vind je niet zoveel varianten. Als er al enige keuze is, dan blijft het meestal bij een vanille extract en een amandelextract, of koffie extract. Meest vindbaar zijn de zogenaamde essences. Dit zijn aftreksels van pure extracten. Echte, pure vanille ( uit de vanille peul) is erg kostbaar. Om vanille industrieel winstgevend te kunnen gebruiken worden essences gebruikt, en “ namaak” vanille, genaamd vanilline. In deze essences komen we vaak ook veel suiker tegen, maar ook smaakstoffen en kleurstoffen. Zeker de varianten in de toko’s zijn behoorlijk  “ loaded “met kleurstoffen. 

sam_9234

NIETS ZO EENVOUDIG ALS ZELF MAKEN! 

Het is best vreemd te noemen, dat deze extracten best populair zijn. Ze worden veel ingekocht. En dat terwijl niets zoveel meer gemakkelijker is om zelf te maken. Alles wat je nodig hebt is een fles wodka, rum of jenever, en het desbetreffende “ smaakje” wat je wenst. Je kunt werkelijk van alles uit de natuur een extract trekken. Van groente tot noten, van vanille tot kaneel. Wil je liever geen alcohol gebruiken, kun je op zoek gaan naar biologische glycerine ( let op de toevoegingen) en dit met een heel klein beetje wodka vermengen. Dit zorgt voor een minimale dosering aan alcohol, maar zorgt er wel voor dat de glycerine de smaakstoffen beter opneemt. Ik geef hieronder enkele voorbeelden om zelf je serie extracten te maken. 

sam_9291

BEWAREN

Extracten kun je het beste koel en donker bewaren. Hoe langer je het extract laat extraheren, hoe beter de smaak. Schud de extracten om de drie dagen even goed door. Je zult zien, dat de kleuren sterk gaan verschieten. Na ongeveer 3-4 dagen kun je het extract in principe al gaan gebruiken, maar ik adviseer je om zeker twee weken te wachten. 

WAT KUN JE NIET GEBRUIKEN?

Extract maken van meel, poeders en andere instant zaken lukt niet. Het wordt dan meer een prutje. Gebruik hele, intacte voedingsmiddelen. Sommige voedingsmiddelen kun je beter open snijden of snijden, zoals de vanille peul, of een paar hazelnoten. De natuurlijke aroma’s komen zo beter tot hun recht. 

Je kunt wel een theebuiltje gebruiken om bijvoorbeeld losse kruiden en specerijen te extraheren. Vul een theebuiltje met de gewenste smaak, en vul het potje met een laag alcohol en water. Hang het builtje erin, dus laat deze niet “ zwemmen” in het potje. Klem het zakje bijvoorbeeld vast aan het deksel. Verderop geef ik een recept om met een theebuiltje een extract te trekken. 

WELKE ALCOHOL?

Je hebt een sterke drank nodig om te extraheren. Meest geschikt ( en gebruikt0 is wodka, Wodka is hoog in alcohol en relatief goedkoop. Je kunt ook rum of jenever gebruiken. Ik heb gekozen voor een milde extract. Dit krijg je, als je de heft van een potje of flesje vult met alcohol, en de andere helft met water. Dit zorgt voor een wat minder heftige smaak. Wil je juist een sterke smaak? Gebruik dan enkel alcohol. 

GLAZEN POT

Gebruik ALTIJD een glazen potje. Plastic kan giftige stofjes gaan loslaten. Het is ook erg belangrijk, dat het potje erg goed schoon is. Was het potje af met een eetlepel bakingsoda, en spoel goed af. Droog goed, of laat goed uitlekken. 

sam_9237

VANILLE EXTRACT

Het meest bekendste en meest gebruikte extract. Op internet vind je talloze recepten om het zelf te maken. Ik geef hier mijn eenvoudige recept. 

Vul het potje ongeveer voor de helft met alcohol. Snij een vanillepeul open en schrap de merg eruit. Voeg een beetje van het merg toe in het potje en stop de peul erin. Vul het potje op met koud water en sluit goed. Even schudden en minimaal twee weken onder steeds even schudden laten extraheren. 

sam_9238

AMANDEL EXTRACT

Je kunt, om de smaak wat te versterken, een beetje pure amandelolie gebruiken. Dit hoeft niet. Gebruik biologische bruine amandelen. Vul het potje voor de helft met alcohol, en gooi er ongeveer 8/9 bruine amandelen in. Vul op met water, en laat minimaal twee weken extraheren. 

sam_9239

KOKOS EXTRACT

Gebruik verse stukjes kokosnoot. Vul het potje voor de helft met alcohol, en stop er ongeveer vier stukjes verse kokosnoot-vruchtvlees in. Vul aan met water en laat minimaal twee weken extraheren.

15540844_1233583300036197_1170210647435263842_o   15440592_1233580806703113_1951807923330578778_o

KOFFIE EXTRACT

Gebruik biologische pure Arabica koffiebonen. Ook hier: voor de helft vullen met alcohol en ongeveer 15 koffiebonen, met water opvullen en minimaal twee weken laten extraheren.

sam_9290

SUPERFOODS EXTRACT

Vul de helft van het potje met alcohol. Voeg er vijf gojibessen, vijf blonde moerbeien, en een theelepel pijnboompitten aan toe en vul op met water. Minimaal twee weken laten extraheren. Belangrijk: gebruik enkel biologische superfoods. Niet-biologische varianten kunnen o.a sulfiet bevatten. 

sam_9287

WALNOOT EXTRACT

Hetzelfde riedeltje 😉  Voor de helft vullen, ongeveer 5 hele walnoten toevoegen, met water opvullen en minimaal twee weken laten extraheren.

sam_9288

KARAMEL EXTRACT

Lucumapoeder geeft een heerlijke karamelachtige smaak. Je kunt hiermee een karamel extract trekken, door een theebuiltje te vullen met drie eetlepels lucumapoeder. Vul het potje voor de helft met alcohol en hang het builtje erin. Vul op met water en klem het zakje aan het deksel vast. Minimaal twee weken laten extraheren. Ik adviseer je, om twee theebuiltjes in elkaar te vouwen, voor meer stevigheid van het zakje tijdens het extraheren. 

sam_9289

CHOCOLADE EXTRACT

Schenk het potje voor de helft vol met alcohol. Voeg er twee flinke eetlepels biologische rauwe cacaobibs aan toe en vul met water. Laat minimaal twee weken extraheren.

GEBRUIK

Gebruik de extracten niet te guitig, een eetlepel  volstaat op ongeveer 300/400 gram deeg/beslag. Door gerechten, sauzen en andere spijzen volstaat een theelepeltje.

 

 

 

23 Reacties op “Zelf pure extracten maken…kinderlijk eenvoudig!

  1. Wat is de inhoudsmaat van “het potje”. Pot van halve liter met 1 vanille pot zal toch een ander resultaat geven dan potje van 1 liter. Ben nogal een letterlijk type ????

    • dat maakt niets uit. Vul het potje gewoon tot de helft met alcohol.

    • Op de foto kun je zien dat het hele kleine potjes zijn. Vergelijk bv de amandelen met t potje.

  2. Ik ben ook een letterlijk typje. 1 vanillepeul op 1 ltr is wat anders dan op 200 ml. Dus hoe groot zijn jouw potjes? 🙂

  3. Vraagje vervliegt de alcohol tijdens het verwerken in bijvoorbeeld een creme vulling?
    Bedankt trouwens voor de leuke recept ????

    • Hai!,
      tijdens het verhitten vervliegt de alcohol, anders niet 😉 ( hik!) Warme groet!

      • Alcohol vervliegt slechts deels bij het verhitten, helaas. Ik schrok er van toen ik eens opzocht hoeveel alcohol er achterblijft, zelfs na het uren stoven van een gerecht (okee, natuurlijk zal er sowieso niet bijzonder veel alcohol in zitten als je een eetlepel in een taart gooit, dat is wat anders dan een halve liter wijn in de kaasfondue). Maar als je dus echt geen alcohol wil nuttigen (of aan je kinderen wil geven), kun je beter een andere methode gebruiken.

        • Wij maken zo ook onze thee, laten thee een dag weken en hebben dan een lekker drankje, kan paardbloemblad, brandnetel, gezegende distel, herderstasje, rode klaver, moringablad, hennepblad. Een huisgenote kon eigenlijk niet tegen thee en nu maakt zij dagelijks ‘thee’, ze vindt het ineens erg leuk en lekker. Verhitten maakt alles anders, leuke ontdekking. We hebbn al geen gas meer, maar besparen zo ook stroom van de elektrische waterkoker.

  4. Hoi Monique

    Ook dit ga ik zeker proberen .

    Bedankt voor deze geweldige tip .????

  5. Een zijspoor: waar haal je goede kokosnoten? Ik heb er een stuk of 10 geprobeerd; op 1 na waren ze allemaal muf en smaakten schimmelig. Gehaald bij Ekoplaza en op de biomarkt in Eindhoven; in beide gevallen komen ze van dezelfde groothandel.

    • Hoi Herman,

      Ik koop kokosnoten gewoon in de supermarkt (bv. Deka) en vind ze prima.
      Ze smaken niet helemaal zoals de verse ergens in Thailand, maar verder heb ik er goede ervaring mee!

    • Wij haalden Thaise jonge kokosnoten bij de Toko, mar het openhakken is wel lastig en er bleek formaldehyde op de buitenkant te zitten, tot onze schrik. Een huisgenote had een enorme reactie op haar handen, jeuk, uitslag. Zit ook in vaccins, lijken worden er mee geconserveerd. Dus oppassen.

  6. Wellicht een rare vraag en ik stel hem toch maar:
    Wat voor alcohol moet er gebruikt worden?
    Dank je.

    • Wij zijn 5 jaar of nog langer geleden een keer naar Luxemburg gereden met een vanaf Maastricht gehuurde auto, om goedkoop 12 liter alcohol 98% te kopen, bij een supermarkt. We moesten wel zonde controle over de grens komen, maar niemand ggat controleren. We hebben nu nog 6 liter, dus dat is echt de moeite waard gebleken.

  7. Hallo,wij hebben geprobeerd extract te maken van pistachenoten.Met pure wodka,want een sterker extract lijkt ons wel wat.Echter,het staat nu 2 weken in de koelkasst,dus donker en koel,regelmatig geschud,maar mijn man proeft alleen wodka.Klopt dat of doen wij iets verkeerd?komt de smaak beter tot zijn recht als je het ijs klaar hebt of moet je nu al iets van de nootjes proeven?Wij weten het niet…..

  8. Erg fijne informatie! Ga het zeker proberen.
    Heb je ook zo goede tips om zelf verschillende voedingskleurstoffen te maken?

  9. hoi Monique Als ik sinaasappel extract wil maken gebruik ik dan alleen t oranje van de schil evt geraspt en dan in een theezakje in de wodka? Of heb jij daar een ander idee over. De koffie is trouwens goed gelukt. ik gebruikte t in mn eigen chocolade recept maar de alcohol en de chocolade accordeerden niet zo maar de smaak was er niet minder om. Vandaar dat ik t nu met sinaasappel wil proberen maar twijfel bij hoe t te maken. Spreeekt voor zich dat ik voor een biologische sinaasappel ga 😉

  10. Hallo,

    Kun je extracten ook met gin maken. Ik heb nog een fles gin staan. De wodka is op.
    Alvast bedankt voor je antwoord.
    Marrita

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *