( natuurlijke) zelfbruiningcremes….werken ze, en hoe gezond zijn ze?

Er zijn zomer mensen en er zijn herfst-mensen. Onder de laatste val ik. Ik ben geen fan van de zomer, of nee, dat moet ik wat beter formuleren:..ik ben geen fan van de warmte / hitte en de felle zon.🌞 Ik kamp al sinds mijn puberteit met een lichte vorm van zonne-allergie. Voor mij betekent dit, dat ik niet lang volop in de zon kan liggen, staan of lopen. Mijn huid begint te tintelen, het wordt rood en gaat in het ergste geval gloeien en geeft het uitslag. Als ik mij insmeer met een goede natuurlijke zonnebrandcreme hou ik het best even uit, afhankelijk van de zon-kracht over een dag genomen. Maar lang? Nee. Mijn huid begint dan meteen te protesteren.

Het is voor mij al deze ellende ( jeuk, pijn, in het ergste geval koortsig) niet waard, om een leuk bruin kleurtje te kweken in de zomermaanden, en begeef mij dan tijdens de zomermaanden niet erg veel in de stralende zon. Ik ga liegen als ik zeg dat mijn melk-witte huid mij geen reet interesseert, want juist in de zomer, waar ik graag korte broeken en vrolijke jurkjes draag, zijn deze delen van mijn huid zichtbaar. En ik ben en blijf een vrouw. Die er ook graag leuk uit wil zien. De schaamte ben ik gelukkig al wel gepasseerd. Ik verhul mezelf niet langer meer in lange warme stik-benauwde broeken, shirts met lange mouwen enzovoort. Ik heb het tenslotte OOK WARM. Maar het blijft een erg akelig gevoel als je soms ogen in je rug voelt branden als je in je short en shirt met korte mouwen voorbij wandelt. Mijn lijf op zich., daar schaam ik mij niet voor, ik zit nog strak in mijn vel voor mijn 50 ste, maar de melk-witte huidskleur, dat blijft voor mij een ding. Niet zodanig dat ik mij inpak in mijn kleding, maar wel dat ik mij eraan kan storen van tijd tot tijd.
Natuurlijk weet ik, dat er zoiets als zelfbruining bestaat. En dat er zonnebanken bestaan. Maar for Some reason heb ik mij hieraan nooit gewaagd. Zonnebanken zijn voor mij net zo irriterend als de gewone zon. Die zoek ik dan ook niet op. Daarnaast vind ik het niet bepaald een erg gezonde bezigheid, al zijn de meningen daarover sterk verdeeld. Zelf bruiners dan? Ik weet dat het bestaat, maar ik heb mij er nooit echt in verdiept. Ik denk dat dit komt door het “ Dries Roelvink in zijn gele Spido” effect. Ik vind dit een zeer ongezonde bruine kleur, en kijk ook naar andere voorbeelden als Vanessa ( ik noem haar een wandelende wortel ) en andere celeberty’s die aan “ spray-Tan” doen. Het kan best mooi zijn, maar de voorbeelden die ik tot nu toe aan mij voorbij heb zien gaan gaven mij steeds een rode vlag.
Ik ontvang met grote regelmaat veel vragen over zelf-bruining-cremes die er te pas en te onpas zijn. Laatst, toen ik weer eens wat wanhopig naar mijn lelijke melkflessen keek die irritant onder mijn leuke jurkje uit staken, besloot ik eens op zoek te gaan naar een creme die voor mijn standaarden geschikt was. Ik ben research gaan doen, en vond ook een geschikte crème om eens grondig te gaan testen. Hopelijk kan ik jou met dit artikel en mijn bevindingen ook verder helpen om een juiste keuze te maken.

WAT IS EEN ZELF BRUINENDE CREME?

Laten we bij het begin beginnen. Een zelf-bruiner, ook wel SELF TANNING genoemd, is een creme wat één of enkele bepaalde stoffen bevat die de huid natuurlijk laat verkleuren. De meest gebruikte en meest voorkomende stof heet DIHYDROXYACCETONE, een ketose-suikermolecuul,  ook wel afgekort DHA . Dit is een stof afkomstig uit suikerbiet en / of riet. Het kan ervoor zorgen dat de dode cellen van de bovenste laag van de opperhuid bruin verkleurt. Dit effect ontstaat va een zogenaamde MILLARD REACTIE, waarbij DHA reageert met de aminozuren uit de laag dode huidcellen . Deze reactie is niet toxisch. Door deze reactie ontstaat binnen 3-4 uur na het opbrengen van de crème een bruine tint / kleur op de huid. De bedoeling is dat je het ongeveer 3 x per week opbrengt over het gehele lichaam op een droge huid. Door het regelmatig aan te brengen verhoog je het bruiningsgraad-effect.
Omdat het DHA reageert met de dode ( droge ) huidcellen is er een mogelijk risico dat sommige delen van het lichaam waar bijvoorbeeld eelt aanwezig is, of droge huid, dat deze delen bruiner uitvallen, of zelfs oranje kunnen kleuren. Om een gelijkmatig effect te verkrijgen is het aangeraden, om je gehele lichaam eerst te scrubben. Hierbij worden dode huidcellen die zich al aan het loslaten zijn, verwijderd en wordt ruwe huid weer glad.

HOE LANG BLIJFT HET BRUIN?

Omdat ALLEEN de bovenste dode huidcellen worden gekleurd, zal de bruine kleur weer verdwijnen zodra de huidcellen zich op de natuurlijke manier vernieuwen . In theorie zou de bruine tint circa zeven dagen moeten blijven zitten, maar het is sterk afhankelijk van je huid, en hoe snel deze zich vernieuwt. Ook heeft de crème zelf uiteraard invloed op een uiteindelijk resultaat. Sommige crèmes bevatten vervelende, uitdrogende stofjes die je huid kan doen laten uitdrogen en / of schilferen. Als je een erg droge huid hebt, is het aan te raden dat voordat je je insmeert met een zelfbruinende crème, je huid eerst verwent met een goede vocht inbrengende lotion of gel. Dit laat je even goed opdrogen en intrekken.

HOE VEILIG IS DHA?

De stof DHA is officieel goedgekeurd en 100% veilig bevonden voor uitwendig gebruik in geneesmiddelen en cosmetica. De stof is alleen werkzaam in de bovenste lagen van de huid waardoor het geen diepere cellen bereikt en deze mogelijk kunnen aantasten. In cosmeticaproducten ( waaronder zelfbruiners ) ligt de concentratie van DHA rond de 3-5%. . Tot dusver zijn er geen negatieve berichten over DHA m.b.t onze gezondheid / schadelijkheid. Wel was er in 2012 wat ophef in Engeland, waar de Britse pers waarschuwde dat de stof DHA een mogelijk negatief effect zouden kunnen hebben op de vruchtbaarheid, kwaadaardige tumoren zouden kunnen veroorzaken en zelfs tot diabetes kan leiden. Dit waren uiteraard zeer heftige beweringen. Tot zeer grote verbazing van vele dermatologen. Het enige mogelijke schadelijke aan zelfbruiningscremes zou hooguit de verkeerde indruk kunnen zijn dat ze tegen de zon beschermen. Als een crème GEEN ZONFACTOR bezit, dan beschermt deze niet tegen de zon.
In het wetenschappelijke advies uit 2010 wat de Europese Commissie gaf over DHA worden zowel kanker als de mogelijke effecten op de vruchtbaarheid besproken, de toenmalige stand van het wetenschappelijke onderzoek wees NIET uit op nadelige effecten. Later in 2012 gaven Britse experts ook toe dat er wat meer onderzoek gedaan moest worden naar deze beweringen. Anno 2020 zijn er verder geen negatieve geluiden gekomen en kunnen we concluderen dat DHA 100% veilig gebruikt mag en kan worden. Resumerend: Zelfbruiners zijn 100% veilig te gebruiken, ze zijn , tenzij ze een SPF bevatten, niet beschermend tegen de zon, en sluiten zon-verbranding dan ook niet uit. Maar dat het diabetes, kanker of vruchtbaarheidsproblemen op zou leveren is niet bewezen. Ik persoonlijk adviseer om VERSTANDIG om te gaan met zelfbruiningscremes. Gebruik je op de juiste manier en niet iedere dag. En kies uiteraard een meukvrije variant.

NATUURLIJKE ZELFBRUINING CREMES

Voor dit artikel ben ik zelf op zoek gegaan naar natuurlijke varianten in zelfbruiningscremes. Dat viel nog niet mee, want ook zogenoemde “ natuurlijke” alternatieven kunnen vol zijn gepropt met vervelende stoffen. Ik vond uiteindelijk een mooie formule in de tube zelfbtuiningscreme van het merk ECO COSMETICS. Dit merk behoort tot één van mijn grote favorieten. Ik heb inmiddels aardig wat van hun producten in mijn badkamer staan, waaronder haar styling en een douchegel en body lotion. Ook hebben zij een paar indrukwekkende natuurlijke zonnebrand crèmes in hun assortiment en dus ook een zelfbruinings crème, ontdekte ik. Ik heb een tube besteld en ben deze gaan testen. Wat natuurlijk meest belangrijk is, is wat er allemaal precies in zit:

AQUA: water, de basis

GLYCERINE: uit soja olie vervaardigd, dus plantaardig
CAPRYLIC / CAPRIC TRIGLYCERIDE:Natuurlijk gewonnen uit kokosolie. Een andere naam is gefractioneerde kokosolie. Kokosolie wordt gedistilleerd, waarmee het vloeibare deel van de kokosolie ( waar de vetzuren in huizen) wordt afgescheiden.
DIHYDROXYACETONE ( DHA ) : zie hierboven
GLYCERINE: gewonnen uit kokosolie
GLYCERYL STEARATE CITRATE: een emulgator , vervaardigd uit verschillende planten oliën en citroenzuur
ERYTHRULOSE: een ketose suiker-molecuul. Het is een vrij dure formule voor zelfbruining. Waar DHA een wat oranje-bruine kleur geeft, zorgt erythrulose ervoor, dat de huid rood/bruin verkleurt. Het wordt daarom aan veel zelf-bruiners toegevoegd, om de DHA wat minder oranje te laten uitvallen op de huid. Het gaat om een zeer kostbare stof. Bij gebruik van 1-3% kan deze stof zeer veilig worden gebruikt + dat het een zeer fijn alternatief is voor de gevoelige huid.
GLYCERYL STEARATE:Een emulgator. Wordt vervaardigd uit verschillende planten-oliën.
LYCIUM BARBARUM FRUIT EXTRACT: ook wel goji bessen extract
SIMMONDSIA CHINESIS SEED OIL: ook wel joboba olie
CAMELIA SINENSIS LEAF WATER:Ook wel groene theeblad-extract
PUNICA GRANATUM FRUIT WATER: ook wel granaat-appelwater
ALCOHOL: gemaakt uit graan, een milde alcohol.
PUNICA GRANATUM SEED OIL: ook wel granaat-appelolie
TOCOPHERYL ACETATE: vitamine E
THOCOPEROL: Natuurlijk wordt vitamine E gewonnen uit gemalen sojabonen en wordt opgelost in biologische zonnebloemolie.
PARFUM:
LIMONELE/ LINALOOL/ CITRONELLOL/ CITRAL / GERANIOL: allen uit pure etherische oliën gewonnen
Hele mooie samenstelling dus. Het heeft een mooie menging tussen de DHA en het duurdere ERYTHRULOSE . Dit zorgt voor een mooiere bruine tint , die niet oranje uitslaat. De créme is geschikt voor veganisten, is niet getest op dieren, valt onder de ECOCERT certificering, en is 100% natuurlijk, waarvan 12% biologisch is gewonnen. Op naar de test!

DE TEST

Hierboven zie je een foto van mijn start-punt. Twee melkflessen….☹️ Ik heb voor de voor en na foto hetzelfde punt gebruikt + dezelfde lichtinval, zodat er een meest realistisch beeld geschetst kan worden.
Ik ben eerst begonnen met een volledige scrub-beurt. Daarna heb ik mijn benen goed ingesmeerd met een fijne bodylotion ( toevallig ook van Eco Cosmetics 😁😁 ) Dit heb ik even laten drogen en daarna de zelfbruiningscreme aangebracht. Ik heb beide benen goed ingesmeerd. Het smeren bevat me erg goed. Ik was een beetje bang, dat ik er wat verkleurde handen aan over zou houden maar de crème geeft helemaal niet af. De crème trekt goed in mijn huid en voelt prettig aan. Het heeft een lekker geurtje.
Ik heb de crème een week lang 3 x gebruikt/ opgebracht. En dit is het uiteindelijke resultaat na de derde smeerbeurt. Ik vind zeker dat mijn melkflessen een tintje hebben gekregen. Het is natuurlijk geen Miami-beach kleurtje waar je meteen je zonnebril voor moet opzetten 😎 maar dat verwachtte ik ook helemaal niet. Ik verwachtte heel eerlijk gezegd helemaal geen enkel resultaat, ik ben dus best verrast. En best blij verrast want ik krijg er ook een fijner gevoel van. Mijn benen zijn nu echt niet meer zo spierwit. En dat is more than i could wish for! 🤩
Ik heb ook de mening van Rosa gevraagd, zij zag ook duidelijk dat mijn melkflessen een tintje hadden. Dus nou ja! Geen onaardig resultaat!
Ik ga komende weken deze trend voortzetten, dus 3 x per week insmeren. Ik zal over enkele weken dan opnieuw een foto plaatsen. Ik ben benieuwd of mijn benen dan iets bruiner zijn geworden. Maar echt, voor nu ben ik al als een kind zo blij.

Zijn er nadelen?

Ik ervoer geen nadelen. Het is eigenlijk gewoon een crème wat je op je huid aanbrengt. Wat ik wel wil benadrukken is dat een zelfbruiningscreme , tenzij anders is aangegeven op een verpakking, NIET beschermt tegen de zon. Daar heerst nogal eens verwarring over. Zelf bruiningscremes moet je beschouwen als een gewone crème. Afhankelijk van de ingrediënten kan een zelfbruiningscreme nét zo verzorgend werken als een bodylotion of bodycreme. Ik vind de ECO COSMETICS variant in ieder geval een echte topper. Voor een eerste keer valt het mij absoluut niet tegen, en zal ik zeker dit even gaan voortzetten.

 

WAAR KAN IK HET KOPEN / BESTELLEN?

Eco Cosmetics is een merk die je best goed in fysieke winkels tegenkomt. In mijn eigen biowinkel ( Gimsel in Rotterdam ) vind ik in elk geval erg veel producten. Het grote voordeel van dit merk is dat het naast ethisch en inhoudelijk verantwoord ook meest fijn is geprijsd. Voor 75 ml betaal je € 11,50, wat i.v.m andere ( natuurlijke) zelfbruiners echt best goedkoop is te noemen. Zeker als je het, net als ik, gewoon eens wilt gaan uitproberen is dit echt een leuk alternatief.

Uiteraard heb ik gejengeld bij Rosa om het ook bij puur en fit verkrijgbaar te maken, je kunt het  VIA DEZE LINK direct bestellen.

 

NOTIFICATIE: ik ontving de tube gratis om vrijblijvend uit te proberen. Er zijn géén commerciële doeleinden mee gemoeid, ook geen enkele bron of vorm van inkomsten. Ook niet uit eventuele kortingsacties . 

5 Reacties op “( natuurlijke) zelfbruiningcremes….werken ze, en hoe gezond zijn ze?

 1. Hoi Monique,
  Ik heb meerder zelfbruiners geprobeerd maar ik vind de geur naderhand zo vreselijk! Is dat bij deze dus echt niet?

  Alvast bedankt!

 2. Help……ik heb zoveel zelfbruining lotions gekocht en allemaal geven zij af op mijn lichte beddengoed. Overal vlekken terwijl ik toch echt scrub en smeer zoals het hoort. Bestaat er een merk wat echt niet afgeeft?

  • Gebruik in het voorjaar al een aantal jaren de Earthline suntanning..
   Bruin zonder zon dus.. Prima spul, stinkt niet is goed smeerbaar, een keer per week hooguit.. Wel afhankelijk van eigen huidskleur. En blijft goed zitten natuurlijk afhankelijk van hoe vaak je doucht… Scrubben van te voren zeker goed… maar body milk niet. Of ik doe het de avond ervoor en dan s’morgens alleen de tanning.. Wel prijzig maar je doet er lang mee!

 3. Gebruik in het voorjaar al een aantal jaren de Earthline suntanning..
  Bruin zonder zon dus.. Prima spul, stinkt niet is goed smeerbaar, een keer per week hooguit.. Wel afhankelijk van eigen huidskleur. En blijft goed zitten natuurlijk afhankelijk van hoe vaak je doucht… Scrubben van te voren zeker goed… maar body milk niet. Of ik doe het de avond ervoor en dan s’morgens alleen de tanning.. Wel prijzig maar je doet er lang mee!

 4. Lekkere actie bij Puur en Fit. De crème is uitverkocht!! Nee dan heb je wat aan de aanbieding 🙁

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *