Quinoa uit Nederland? JA! Dat is mogelijk!

Ik ben groot fan van de producten van mijn collega Rineke Dijkinga. Naast dat ik een enorme bewondering heb voor deze prachtige vrouw, ben ik zo vreselijk blij met wat zij op de markt brengt.  Rineke toont, dat het allemaal mogelijk is. Dat ons voedsel niet hoeft te bestaan uit meuk en niet van ellende aan elkaar moet kleven dankzij de kunstmatige additieven. Rineke staat voor 100% puur. En daarmee bedoelt zij ook 100% puur. Geen trucs, geen misleiding, geen adders onder haar mooie graszoden. Wat je ziet, is wat je krijgt. En wat je dan krijgt is puur natuur.

Onlangs is Rineke een samenwerking aangegaan met een andere kanjer uit “ de natuur-business “ : Roy Jongens , de drijvende kracht achter het net al zo natuurlijke merk ROYAL GREEN. Een gouden koppel. 😀 Ik kan niet gelukkiger worden van deze unieke samensmelting. Het was wachten op de eerste producten onder deze samenwerking. En ik, de bof-bips, mag een aantal van deze kers-verse producten gaan testen en beoordelen.

WAT DOET RINEKE?

Laten we eerst eens in het kort vertellen, waarom Rineke voor mij een heldin is. Zij durft het gewoon aan, om op Nederlandse grond de meest exotische producten ( die we van ver halen ) te telen. Daarover later meer. Haar missie is als die van mij: het mogelijk maken, om in Nederland het beste van het beste te telen, met alle voedingswaarden nog intact dankzij vruchtbare grond. Ze staat voor een gezond beheer over de aarde, bodem, en biodiversiteit. Dankzij haar verstandige keuzes in gewassen, bodembeheer en duurzame productiemethoden is het mogelijk om de producten 100% voedingswaarde te houden. We kennen vast allemaal de schrijnende verhalen over de achteruitgang van vruchtbare bodems waar onze groente en fruit op groeien. Bestrijdingsmiddelen, slecht bodem-onderhoud, genetische manipulatie, het heeft een enorme invloed gekregen op de bodem-vruchtbaarheid. Dit heeft consequenties. Waaronder een verminderde voedingswaarde ( verminderde vitaminen, mineralen) Uitgeputte bodems zorgen voor veel minder beschikbaarheid aan vitaminen en mineralen in gewassen. Rineke heeft het één van haar missies gemaakt om samen met Nederlandse boeren bodems levend, vruchtbaar en voedingsijk te houden.
Ze voegt NIETS toe aan haar producten. Geen geraffineerde hulpstoffen als zout, suikers en andere zogenaamde “ natuurlijke” additieven ( natuurlijke suikers, aroma’s… ) Geen poespas. Geen melkpoedertjes, zetmeel, waar wordt geclaimd dat dit toch ook “ 100% natuurlijk” is. Vulmiddelen en smaakversterkers genoeg rechtstreeks uit de natuur, vindt Rineke en daar heeft ze groot gelijk in. Dit zorgt ervoor, dat haar producten 100% voedingswaarde bevatten en verder niets.
Uiteraard zijn haar producten 100% gecertificeerd biologisch en dragen ze het EKO keurmerk. Duurzaam geteeld, zonder gebruik van bestrijdingsmiddelen  / pesticiden.
Een poos geleden schreef ik al over de unieke NAAKTE HAVER van Rineke ( KLIK HIER ) die niet meer in Nederland werd verbouwd. Rineke slaagde erin om in Nederland weer naakte haver ( biologisch) te verbouwen. Deze lijn heeft ze voort gezet en heeft ze haar grootste prioriteit gemaakt: Nederlandse bodems weer vruchtbaar krijgen waardoor we in Nederland alles kunnen verbouwen wat we nu voornamelijk uit het buitenland halen. Ze wil duidelijkheid over de afkomst van de ingrediënten, iets wat niet of nauwelijks valt te traceren als groente , fruit en andere gewassen uit het buitenland komen. Rineke is het enige merk, die 100% biologische Naakte haver verbouwt in Nederland.
Rineke’s producten staan onder een strenge controle. Er wordt strikt gecontroleerd op de kwaliteit van alle ingrediënten. Zo wordt er o.a gecontroleerd op zware metalen, micro-organismen en residuen. Veiligheid voor alles.
Daarnaast krijgt het landbouw-afval ook een tweede leven. Bij een oogst blijft er altijd wel wat over. Denk aan stengels, blad enzovoort. Dit bewerkt Rineke  tot een grondstof voor de verpakkingen ( papieren etiketten ) Er worden dus geen bomen gekapt voor de etiketten.
Rineke heeft een zeer succesvolle boeken-lijn. De opbrengst van deze boeken investeert ze in 2,4 hectare reguliere landbouwgrond in Westerwolde, dit is een uitgestrekt natuurgebied in Zuid-Oost Groningen. De grond wordt gebruikt zonder enig winstoogmerk voor de boeren, bijen en de bodem. “ Heerlijk Westerwolds Land, zoals het wordt genoemd, is nu nog een relatief klein perceel, maar hopelijk verandert dit snel. Er wordt nog steeds op de traditionele wijze geteeld. Op de smalle stroken wordt een grote diversheid aan gewassen geteeld.
Rineke laat met haar ge-wel-dige aanpak zien hoe het anders kan en hoe het gewoonweg anders zou MOETEN. Ze durft een andere weg in te slaan, waardoor ze hopelijk het goede voorbeeld geeft aan de reguliere landbouw in Nederland. Want het is MOGELIJK.
Er druppelt inmiddels al wat moois op de markt. Waaronder een Quinoa, die gewoon hier in Nederland wordt verbouwd. Dit is uniek. Ik ben een aantal producten die ik kreeg toegestuurd van Roy Jongens, gaan testen. Wat kreeg ik?
– een zak QUINOA MEUSLI
– een zak WHOLEFOOD  QIONOA UIT NEDERLAND
– drie potten instant soepen

WHOLEFOOD QUINOA

Ik begon met waar ik meest nieuwsgierig naar was . Een Quinoa, gewoon uit Nederland! HOE DAN? Nou gewoon uit Westerwolde! De Quinoa bevat nog gewoon het zaadvlies, dit wordt bij industriele quinoa meestal verwijderd, wat aardig wat interessante voedingsstoffen verloren laat gaan. Vandaar het terecht de naam “ WHOLE FOOD” mag dragen. De korrel is iets groter dan andere biologische Quinoa. De voedingswaarden verschillen ook nogal.
Ik heb als voorbeeld een voedingswaarde genomen van een biologische supermarkt-huismerk Quinoa. Je ziet vooral een aanzienlijk verschil in vezels en koolhydraten. Dit komt door de aanwezigheid van de zaad-vliesjes. De Nederlandse Quinoa is niet alleen veel duurzamer, milieuvriendelijker maar ook veel voedzamer.
Een zak van 500 gram kost € 5.15. Dat is best pittig, maar in vergelijking met de gangbare bio-Quinoa niet schrikbarend veel meer eurocenten. In de supermarkt betaal je voor 300 gram biologische Quinoa gemiddeld € 2,75. Het is dus geen groot verschil, terwijl je wel veel winst behaalt in voedingswaarden. En uiteraard doe je met de Nederlandse Quinoa het milieu een groot plezier. Geen import, geen onnodig plastic, duurzame verpakkingen…ik weet wat ik voortaan ga kiezen. 😊

HOE SMAAKT HET?

Wat mij direct opviel was de volle, prachtig gekleurde korrel en de geur. Dit is zoveel anders dan de vele zakken en doosjes Quinoa die we in de winkels kunnen kopen. Ik besloot om er heerlijke Quinoa koeken van te gaan maken. Daarbij maak ik ook gebruik van de pompoen-instant soep  en de Quinoa muesli van Rineke, die ik ook kreeg thuisgestuurd. Ik heb de samenstelling zo puur mogelijk gehouden, waardoor de smaak van de Quinoa zoveel mogelijk aanwezig blijft. Ik heb 225 gram Quinoa in ruim water ongeveer twee uur laten weken. Dit heb ik samen met een maatlepel ( deze zit in de pot ) pompoen instant soep en 200 gram Quinoa muesli met een beetje water in de hoge snelheidsblender tot een fijne, stevige massa vermalen. Hier heb ik koekjes uit gedraaid en op een met bakpapier beklede bakplaat gelegd, de oven op 180*C gezet en de koeken in het midden van de oven in ongeveer 20-25 minuten gaar en goudbruin gebakken.
WAUW! Wat zijn deze koekjes verrukkelijk! Deze ga ik absoluut vaker maken, de smaak is geweldig. De Quinoa in deze koekjes zijn licht krokant, waardoor je de Quinoa smaak goed proeft. Superlekker! Uiteraard kun je de Quinoa ook gewoon koken en gebruiken ter vervanging voor rijst en andere granen.

QUINOA MEUSLI

Of de Quinoa die in deze muesli is gebruikt, ook afkomstig is uit Nederland is niet duidelijk. Ik denk zelf van niet omdat dit ook niet op de zak is vermeld. Wel bevat deze muesli maar liefst 32% quinoa vlokken wat erg veel is in vergelijking met andere Quinoa muesli’s. De muesli is gezoet met gedroogde ( zuid) vruchten. Dit maakt de muesli niet mega zoet, maar mild zoet. De muesli bevat kasha, een product waar ik dol op ben. Het geeft deze emulsie de crunchy bite. Wat is de samenstelling?
32% QUINOA VLOKKEN / KASHA / ZONNEBLOEMPITTEN / LIJNZAAD / AMANDELEN / GEDROOGDE PRUIMEN MET RIJSTMEEL /GEDROOGDE APPEL / 2% ANIJSZAAD / 1,5% CEYLON KANEEL
Zeer kort rijtje, wat mij vrolijk stemt. Geen rare toeters en bellen, gewoon het meest simpele bij elkaar gemengd. Het maakt deze meulsi een ware gezondheidsbom, met veel goed opneembare, volwaardige voedingsstoffen. Dankzij de complexe koolhydraten ( ook wel de langzame koolhydraten) wordt alles minder snel in  het bloed opgenomen, waardoor je veel langer verzadigd blijft en geen hoge pieken krijgt in je bloedsuikerspiegel. De muesli bevat geen gluten en geen toegevoegde suikers. De suikers komen uit de gedroogde appel en pruim. Dit zorgt o.a voor zo’n vier x minder suikers dan gewone muesli’s. Dit is nu pas wat je noemt een muesli om je dag ECHT GOED te starten.
Ik heb de muesli getest in mijn bio-dynamische magere kwark. Dit eet ik standaard als ontbijt ( naast veel groente! ) Ik maak normaal zelf mijn muesli ( KLIK HIER ) en ik was dus erg benieuwd hoe dit mij ging smaken. Nou….nog beter! Wat een heerlijke crunchy bite! En zoet genoeg voor mij! Wil je een ECHT GEZONDE muesli, dan is deze absoluut de topper. Niet goedkoop ( € 7 voor 600 gram) maar absoluut een aanwinst op je goede gezondheid!

100% PURE INSTANT SOEP

Ik kon deze soep eerder, en weet hoe geweldig deze zijn. Nu moet ik zeggen, dat ik gruwel van instant poeders. Of het nu gaat om soep of chocolademelk, ik gruwel van al die E nummer cocktails. Ik peins er dan ook nooit over dit soort meuk in te kopen, en soep…..als ik dit wil, dan maak ik dit supersnel zelf met mijn KNAPPERT ( de MontAna hoge snelheidsblender) waar een soep programma op zit. Gewoon alles wat je wenst in de kan en het soep programma vermaalt en verhit at the Same time, zodat ik binnen 5-8 minuutjes een loei hete verse soep gereed heb.
Maar eerlijk = eerlijk, gemak dient de mens tegenwoordig. Rineke heeft het klaar weten te spelen om vier soorten instant soepen / bouillon te ontwikkelen, die voor de volle 100% uit voedingsstoffen bestaat en niet uit gisten, smaakversterkers en anders kwats aan E nummers. Er zijn drie soorten instant soepen ( tomaat, pompoen en groente )  en een bouillon. Alles wat je hoeft te doen is een maatlepel in een grote kom gooien en opschenken met kokend water. Het werkt dus hetzelfde als cup-a-soup, maar dan 10.000 x gezonder.
De soepen zijn samengesteld uit pure gedroogde groenten, kruiden, specerijen en hoogwaarde eiwit-poeders uit natuurlijke bron. Daarnaast zijn er natuurlijke bindmiddelen gebruikt als Johannes broodpitmeel, een bindmiddel waar ik zelf veel mee werk. Daarnaast is er een pure, biologische zonnebloemolie gebruikt. Om de poeders van extra volwaardige, goed opneembare eiwitten te voorzien is er HELIAFLOR toegevoegd. Dit is een puur natuurlijk , hoogwaardig zonnebloem-eiwit. Bij elkaar genomen geeft het een instant poeder “ power-house” rechtstreeks uit de natuur en niet uit een laboratorium.
De poeders zijn te gebruiken voor een snelle kop soep, maar ook als smaakmaker / versterker over gerechten. En een absolute opkikker bij kou, na het sporten of gewoon als lekker tussendoortje.
Ik persoonlijk vind de pompoen soep “ the bomb”. Maar dat is niet zo raar als pompoen-freak 🎃 Supersnel klaar met wat kokend water. Er zit een handige maatlepel in iedere pot, wat je kunt gebruiken om porties af te meten, maar natuurlijk kun je zelf de doseringen bepalen. Gebruik het poeder ook eens als smaakmaker over gekookte groente / aardappelen en in baksels!
Goedkoop zijn de potten niet. Maar je doet er best lang mee. Als je bijvoorbeeld een kop soep wenst, hoef je uiteraard geen grote maatlepel te gebruiken maar een flinke eetlepel. Per pot verschillen de prijzen. Maar ze liggen gemiddeld op € 10-12 euro per pot, met verschillende inhoudsmaten.  At is veel, maar ook hier absoluut de investering waard.

WAT VIND IK?

Tja, kan en mag ik overlopen van enthousiasme? 😁😁 Ik kan namelijk niets anders dan enthousiast zijn. De ingrediënten kloppen niet alleen, de producten worden ook nog eens op een meest mogelijk duurzame en milieuvriendelijke wijze geproduceerd met als klap op de vuurpijl de Quinoa van Nederlandse bodem. Dat is knetter-uniek! Het smaakt zoals het hoort, het geeft alles wat we echt nodig hebben. Ik was al fan, maar ik denk dat ik super-fan ben geworden. Inspirerend, mensen als Rineke en Roy. Respect! 🙌

WAAR KAN IK HET KOPEN?

De producten van PUUR RINEKE zijn officieel verkrijgbaar op de website van Roy ( www.thegreenchapter.com ) maar het druppelt langzaam maar zeker ook bij meerdere webwinkels binnen. Het loont de moeite om even te gaan google, want prijzen kunnen sterk uiteenlopen. Je kunt de producten bij the green chapter direct bestellen via deze pagina. 
Het is tevens verkrijgbaar via www.puurenfit.nl 

4 Reacties op “Quinoa uit Nederland? JA! Dat is mogelijk!

 1. In Flevoland wordt ook al vanaf 2015 dit super gewas geteeld op biologische wijze.

 2. Goedemiddag,
  Dus toch weer verwarring, op de zak Quinoa/Muesli staat,.. EU/niet EU landbouw..
  Deze zal ik niet meer kopen!
  Dan toch weer andere bestrijding middelen waar geen controle op is, denk aan het seam zaad recentelijk vol met gif.
  Ik wil graag de granen van Nederlandse bodem.
  Mvg.
  Marietje

 3. Ik koop altijd die van quinoaholland.nl
  Biologisch, volkoren en uit de Flevopolder. Je hoeft het ook niet te wassen voor gebruik, dat is al gedaan. Heerlijk!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *