Naakte haver? Ja, naakte haver!!!!!!
Als je tegen iemand zegt dat er naakte haver bestaat, zal diegene denken dat je een grapje maakt. Of als je er zelf voor het eerst van hoort, zul je vast denken dat het om een hoax gaat. Maar toch is het echt waar: het bestaat! Het is zelfs te beschouwen als één van de allergezondste voedingsmiddelen ter wereld. Waarom kennen we het dan nog niet? Tja…dat vraag ik mijzelf ook af. Daarom ga ik naakte haver uit het duistere hoekje halen en in de spotlights zetten! Lees alles over de gezonde eigenschappen en hoe ideaal het kan worden ingezet ter vervanging voor nasi/bami en rijst!
WAT IS NAAKTE HAVER PRECIES?
Naakthaver, of ook wel naakte haver (Avena nuda) is een beige-bruine haversoort met een licht nootachtige smaak. Naakte haver is een soort haver, waarvan het zaad los in het kafje groeit. Het harde onverteerbare kaf van de korrel valt bij de oogst af (zoals bij tarwe en rogge, gewone haver of gerst moeten worden geschild/gepeld). Hierdoor kan de korrel zonder dat hij wordt beschadigd geoogst worden. Onbeschadigde haverkorrels houden hun kiemkracht, waardoor er meer voedings- en gezondheidswaarde behouden blijven De meeste haversoorten zijn na het pellen in de pelmolen beschadigd. Om bederving tegen te gaan, worden deze geplet en verhit. Deze volkoren naakte haverkorrels hebben een en interessante nutritionele en gezondheidseigenschappen..Zoals je waarschijnlijk weet staat haver bekend als een van de voedzaamste, zeer goed verteerbare graangewassen. Haar percentage aan eiwitten (12 tot 20%) is hoger dan het gemiddelde en 100 g naakte haver dekt de behoeften voor acht essentiële aminozuren. Het bevat eveneens gezonde plantaardige vetten, onverzadigde vetzuren, talrijke B-vitamines, beta-glucaan en mineralen zoals calcium, magnesium, ijzer, mangaan, silicium en zink. Aangezien het kostbare beta-glutan van haver voornamelijk in de buitenste schil rond de kern is verzameld, heeft volkoren naakte haver dank zij haar ongeschonden buitenlaag een maximum aan beta-glucaan behouden. Deze haver beta-glucaan is betrokken bij de controle van bloedsuikerspiegel, bij het vetmetabolisme, het verlagen van het bloed cholesterolgehalte, het verlagen van het risico op cardiovasculaire ziekte. Bovendien verbetert ze de stemming ten gevolge van haar gehalte aan dopamine, een hormoonachtige werkzame stof, analoog als bij het effect van cacao/chocolade Helaas is naakthaver nog vrij onbekend in Nederland en is het daardoor ook vrij moeilijk verkrijgbaar.
Toch begint het wat in opkomst te raken, al is dat anno 2024 /2025 nog met zeer voorzichtige stapjes. Het fijne is, dat er ook naakte haver gewoon in Nederland wordt verbouwd. Ik kwam er zelf voor het eerst mee in aanraking ergens in 2017 via mijn lieve collega Rineke Dijkinga, die het aandurfde, om biologische naakte haver gewoon ZELF te verbouwen, en aan te bieden. Dit maakt naakte haver niet alleen duurzamer, maar levert het milieu ook veel meer winst op, omdat wij het niet uit het buitenland hoeven te halen, zoals dat bijvoorbeeld nog wel steeds het geval is met Quinoa.
HOE TE GEBRUIKEN?
Naakthaver kun je net zo gebruiken als gewone haver. Het wordt vaak gebruikt ter vervanging voor rijst of aardappelen. Of ter vervanging voor het vaak prijzige Quinoa. Maar je kunt het bijvoorbeeld ook gebruiken ter vervanging voor de rijst in nasi/curry gerechten! Spoel de naakte haver af, en voeg ongeveer 2,5 x meer water toe. Laat ongeveer 30 minuten zachtjes doorkoken.
MEEL MAKEN VAN NAAKTE HAVER
Je kunt van naakte haver perfecte meel maken om mee te bakken. Je kunt het, net als bijvoorbeeld amandelmeel, kokosmeel en hazelnootmeel rauw verwerken in bijvoorbeeld snack-balletjes, die nu waanzinnig populair zijn. Deze worden vrijwel altijd gemaakt met dadels. Wat het evengoed tot een suikerbommetje maakt. Door ze te maken met bijvoorbeeld naakte havermeel krijgen ze veel meer voedingswaarde en het scheelt aanzienlijk in suikers. Verderop vind je het recept! Eerst : hoe maak je meel van naakte haver?
Ik adviseer je om een HS ( hoge snelheid) blender te gebruiken. Gebruik liever geen gewone keukenmachine, omdat deze de korrels vaak niet goed fijn kunnen vermalen. Je kunt ook een blender met een sterke motor gebruiken, of het ouderwetse koffiemolentje. Voor een kilo meel: spoel de naakte haver af en doe in een grote pan. Vul goed vol met water en laat dit ongeveer 15-18 minuten koken. Giet af, en laat afkoelen. Voor het allerbeste resultaat kun je de haver het beste 24 uur laten staan. De volgende dag zijn ze dan sneller en beter te vermalen. Bovendien zijn ze dan beter gedroogd. Doe de haver in de blender en maal op hoge snelheid tot meel. Bewaar de meel in een goed afsluitbare glazen pot. Je kunt de naakte haver ook direct ( dus rauw ) fijn vermalen om direct te gebruiken om te bakken.
TIP : heb je een BK airfryer met droogoven programma ? Dan kun je de gekookte / uitgelekte haver ook in de AF drogen.
Deze chocolade snack-balletjes lijken een beetje op bounty’s maar dan zonder kokos!!! De naakte havermeel geeft deze balletjes een extra gezond tintje. En je maakt ze in een handomdraai!
Dit heb je nodig:
Voor de balletjes ( circa 5-8)
- 275 gram naakte havermeel
- drie eetlepels biologische erythritol
- een kleine banaan, gepureerd
Voor de chocolade:
- 50 gram biologische cacaoboter
- 10 druppels chocolade druppels stevia
- drie flinke eetlepels rauwe cacaopoeder ( of als je het wat minder bitter wilt biologische magere cacaopoeder of gewone biologische cacaopoeder)
Zo maak je het:
Kneed handmatig alle ingrediënten voor de balletjes in een kom samen en draai er balletjes van. Laat de cacaoboter au bain marie smelten. Zodra alles volledig is gesmolten, de cacao en druppels toevoegen en goed door roeren. Zet ongeveer 10 minuten in de koelkast. Zodra je ziet dat de massa begint terug te stollen, de balletjes met een lepel in de chocolade dopen en op een stukje bakpapier laten drogen. Je kunt de balletjes een week in de koelkast lekker houden, daarna worden ze minder lekker.
Waar te koop?
Naakte haver is vrij uniek. Zeker in Nederland is het vrij onbekend. Hopelijk komt daar zeer snel verandering in. Ik probeer in elk geval wat ik kan, om naakte haver meer bekendheid te geven, en wilde dan ook graag, dat het bij puur & fit verkrijgbaar werd. Dat heeft best veel tijd gekost, want we willen altijd voor de meest hoogst haalbare biologische kwaliteit gaan. Gelukkig vonden we het en zijn het in onze eigen afvul-ruimte af gaan vullen in handige papieren kilozakken. De naakte haver is afkomstig uit Nederland. Je betaalt voor een kilo biologische naakte haver € 5,75, en je kunt de zak HIER BESTELLEN
LEKKERE RECEPTEN MET NAAKTE HAVERMEEL!
Heb jij het naakte havermeel gemaakt? Dan kun je het beste deze direct op gebruiken. Zoals je ook op het etiket kunt lezen van een zak naakte haver, is het meest verstandig om de naakte haver ( gekookt) direct te consumeren, om zo geen micro-organismen te laten ontstaan. Dit komt, omdat het om een echt en puur natuur-product gaat. Als je er meel van maakt, kun je deze dan ook het beste meteen gebruiken. Ook is het meel ongeschikter om te bewaren omdat het bederfelijk is. Wat ik meestal doe, is een kilo naakte haver koken , 24 uur laten drogen en de volgende dag in mijn BLENDER fijn malen en direct op-bakken. Ik maak dan meteen een aantal lekkere dingen, zoals een bananenbrood, broodjes en de eerder genoemde balletjes. Wil jij je meel ook in één keer opmaken? Dan kun je naast de balletjes ook mijn heerlijke bananenbrood en broodjes maken!
VOOR HET BANANENBROOD HEB JE NODIG :
- 600 gram naakte havermeel
- twee eetlepels biologische erythritol
- 15 gram wijnsteen bakpoeder
- vier bananen, waarvan twee gepureerd
- vier eetlepels biologische magere cacaopoeder
- warm water
….EN ZO MAAK JE HET:
Verwarm de oven voor op 185C. Bekleed een klein vierkant bakblik met bakpapier. Kneed de bananenpuree , bakpoeder en stevia door de havermeel, en voeg steeds kleine beetjes warm water toe toe de massa smeuïg is. Stort de helft in het blik . Verkruimel een banaan ( stukjes) over deze eerste laag en druk licht in. Kneed de cacaopoeder door de rest van het beslag en stort dit boven op de eerste laag in hert blik. Verkruimel tot slot de laatste banaan ( stukjes) over de chocoladelaag. Bak in het midden van de oven in ongeveer 35-45 minuten gaar. Laat afkoelen.
VOOR DE BROODJES HEB JE NODIG;
- 400 gram naakte havermeel
- twee eieren
- 15 gram wijnsteen bakpoeder
- twee eetlepels maca poeder
- twee eetlepels baobab poeder
- twee eetlepels biologische erythritol
- warm water
OM TE GARNEREN:
….EN ZO MAAK JE ZE:
Verwarm de oven voor op 185C, en bekleed een bakplaat met bakpapier. Roer alles in een kom samen en voeg beetje bij beetje warm water toe tot er een smeuïge, maar nog goed te rollen deeg bestaat. Draai er ballen van en leg deze op de bakplaat. Meng wat zwart en blond sesamzaad door elkaar en garneer de broodjes ermee, druk zeer licht in de broodjes. Bak de broodjes in het midden van de oven gaar in ongeveer 35-45 minuten, blijf tussentijds controleren. Laat afkoelen.
Dag Monique,
Het lijkt me heel lekker, maar ben een beetje angstig geworden voor haver na het lezen van het boek Genees Tandbederf van Ramiel Nagel. Ben je daar bekend mee? Er schijnt in haver veel fytinezuur te zitten. Weet je hoe het met deze variant zit? Men denkt vaak dat het genoeg is om haver een nachtje te laten weken om het fytinezuur te verminderen maar dat kan niet bij de verhitte havermout uit de winkels. Die moet je volgens hem gewoon vermijden. De naakte haver heeft dus nog kiemkracht lees ik. Is het dan niet beter het eerst te laten kiemen en dan ….. de andere stappen weet ik niet meer, hij heeft het wel beschreven is zijn boek maar het is een heel gedoe lijkt me 😉
Deze haver is Juist geschikt omdat hij nog de stoffen bevat die het fytinezuur onschadelijk kunnen maken die bij de verhitte haver niet meer beschikbaar zijn. Omdat deze haver nog rauw is. Ik zou hem idd dus gewoon weken en gebruiken.
Hoeveel naakte haver gebruik ik om een kilo meel te bekomen? De haver zal door hey koken zwellen en toenemen in gewicht neem ik aan. Kan het drogen overnight het beste in de pan/vergiet of zelfs droogoven?
Bij voorbaat dank ????
Wordt meel niet altijd gemaakt van het rauwe product? Lijkt me sterk dat het eerst gekookt en gedroogd zou moeten worden alvorens het tot meel te vermalen?
Interessant hoor maar ik mis de nodige alinea’s, voor de leesbaarheid.
Dankjewel Monique…super uitgebreid artikel weer en zoveel heerlijke recepten.
Ik ga er zeker mee aan de slag. Zo fijn dat je zoveel deelt!
Ja, je hebt gelijk Fiona. Je moet geweekte haver niet malen, zèker niet in een HS blender, omdat je dan veel nutriënten kapotslaat. Veel beter is om droge, ongeweekte rauwe naakthaver te malen in een steenmolen. Hawo is een fijne. Of vraag een molenaar in de buurt om dit te malen. Bovendien vermindert de fytinezuur ook al een groot deel door het in een steenmolen te malen.Op deze manier heb je de maximale voordelen van dit superfood.
Ik wil graag havermelk maken, heb je hier ook een lekker recept voor?
Alvast bedankt!
Ik ga nu lekker aan de gang met gekookte naakte haver, met banaan en nootjes en het sap van bietjes😊
Vriendelijke groeten,
Rosa.
Ik heb naakte haver gekocht maar wil zonder het te vermalen tot meel met de volle korrel brood bakken. Maar weet niet hoe. Weet iemand wel hoe of dat kan.?
Is er evt. een vervanger voor de baobab poeder? Bedankt!
Hallo Monique,
Kun je naakte haver ook gebruiken als pap voor een baby van 9 maand?
Hallo Monique, al eerder gebruikte ik gekookte maakte haver, ipv zilvervliesrijst. Heerlijk. Nu las ik ergens dat je gekookte naakte haver niet opnieuw zou moeten verwarmen, dit staat ook op de verpakking van de naakte haver van Rieneke Dijkinga. Ik wil er vegaburgers van maken. Ik maak er dan vijf , zes tegelijk, en bewaar een stel in de vriezer. Dit zou dan niet kunnen? Kun jij er meer over vertellen? Ik lees niets over het ” gevaar” van opwarmen. Alvast bedankt, Hottie Cnossen
Mijn vraag is dezelfde als van Hottie Cnossen (waarom mag je bv nasi van de naakte haver niet opwarmen).. ik zie geen antwoord.
Alvast bedankt, Els
Hoi Hottie en Els,
Ik had dezelfde vraag, want ik gebruik de naakte haver ook vaak de dag erna als ontbijt, bijvoorbeeld als alternatief voor rijstepap of rijstevla.
Twee jaar geleden heb ik contact gezocht met Rieneke’s team en zij gaven aan dat – de waarschuwing vooral te maken heeft met het “te langzaam” af laten koelen, waardoor ziekmakende bacteriën de kans krijgen te groeien. –
Het is dus niet zoals met spinazie dat er ineens een schadelijke stof vrij komt. Maar net zoals met alle andere restjes warm eten: te langzaam koelen geeft potentieel schadelijke bacteriën een kans en kan ziek maken, zeker bij kwetsbare groepen zoals baby’s, kinderen en ouderen.
Dag Monitor,
Is het echt nodig om de haverkorrels eerst te spoelen, of mag ik ze ook gewoon zo ineens gebruiken?
En kan ik er ook haverkoekjes van maken?
Groetjes
(Oeps, de spellingcontrole heeft er “monitor” van gemaakt in plaats van Monique)