Naakte haver? Ja, naakte haver!!!!!!

Als je tegen iemand zegt dat er naakte haver bestaat, zal diegene denken dat je een grapje maakt. Of als je er zelf voor het eerst van hoort, zul je vast denken dat het om een hoax gaat. Maar toch is het echt waar: het bestaat! Het is zelfs te beschouwen als één van de allergezondste voedingsmiddelen ter wereld. Waarom kennen we het dan nog niet? Tja…dat vraag ik mijzelf ook af. Daarom ga ik naakte haver uit het duistere hoekje halen en in de spotlights zetten! Lees alles over de gezonde eigenschappen en hoe ideaal het kan worden ingezet ter vervanging voor nasi/bami en rijst! 

SAM_1845

WAT IS NAAKTE HAVER PRECIES?

Naakthaver, of ook wel naakte haver  (Avena nuda) is een beige-bruine haversoort met een licht nootachtige smaak. Naakte haver is een soort haver, waarvan het zaad los in het kafje groeit. Het harde onverteerbare kaf van de korrel valt bij de oogst af (zoals bij tarwe en rogge, gewone haver of gerst  moeten worden geschild/gepeld). Hierdoor kan de korrel zonder dat hij  wordt beschadigd geoogst worden. Onbeschadigde haverkorrels houden hun kiemkracht, waardoor er meer voedings- en gezondheidswaarde behouden blijven De meeste haversoorten zijn na het pellen in de pelmolen beschadigd. Om bederving tegen te gaan, worden deze geplet en verhit. Deze volkoren naakte haverkorrels hebben een en interessante nutritionele en gezondheidseigenschappen..Zoals je waarschijnlijk weet staat haver bekend als een van de voedzaamste, zeer goed verteerbare graangewassen. Haar percentage aan eiwitten (12 tot 20%) is hoger dan het gemiddelde en 100 g naakte haver dekt  de behoeften voor acht essentiële aminozuren. Het bevat eveneens gezonde plantaardige vetten, onverzadigde vetzuren, talrijke B-vitamines, beta-glucaan en mineralen zoals calcium, magnesium, ijzer, mangaan, silicium en zink.  Aangezien het kostbare beta-glutan van haver voornamelijk in de buitenste schil rond de kern is verzameld, heeft volkoren naakte haver dank zij haar ongeschonden buitenlaag een maximum aan beta-glucaan behouden. Deze haver beta-glucaan is betrokken bij de controle van bloedsuikerspiegel, bij het vetmetabolisme, het verlagen van het bloed cholesterolgehalte, het verlagen van het risico op cardiovasculaire ziekte. Bovendien verbetert ze de stemming ten gevolge van haar gehalte aan dopamine, een hormoonachtige werkzame stof, analoog als bij het effect van cacao/chocolade Helaas is naakthaver nog vrij onbekend in Nederland en is het daardoor ook vrij moeilijk verkrijgbaar. Een erg fijne en goede kwaliteit naakthaver is de naakthaver van Rineke Dijkinga. Zij is één van de eersten in Nederland die naakte haver onder de aandacht brengt. 

SAM_1843

HOE TE GEBRUIKEN?

Naakthaver kun je net zo gebruiken als gewone haver. Het wordt vaak gebruikt ter vervanging voor rijst of aardappelen. Of ter vervanging voor het vaak prijzige Quinoa. Maar je kunt het bijvoorbeeld ook gebruiken ter vervanging voor de rijst in nasi/curry gerechten! Spoel de naakte haver af, en voeg ongeveer 2,5 x meer water toe. Laat ongeveer 30 minuten zachtjes doorkoken.

SAM_1854

MEEL MAKEN VAN NAAKTE HAVER

Je kunt van naakte haver perfecte meel maken om mee te bakken. Je kunt het, net als bijvoorbeeld amandelmeel, kokosmeel en hazelnootmeel rauw verwerken in bijvoorbeeld snack-balletjes, die nu waanzinnig populair zijn. Deze worden vrijwel altijd gemaakt met dadels. Wat het evengoed tot een suikerbommetje maakt. Door ze te maken met bijvoorbeeld naakte havermeel krijgen ze veel meer voedingswaarde en het scheelt aanzienlijk in suikers. Verderop vind je het recept! Eerst : hoe maak je meel van naakte haver?

Ik adviseer je om een HS ( hoge snelheid) blender te gebruiken. Gebruik liever geen gewone keukenmachine, omdat deze de korrels vaak niet goed fijn kunnen vermalen. Je kunt ook een blender met een sterke motor gebruiken, of het ouderwetse koffiemolentje. Voor een kilo meel: spoel de naakte haver af en doe in een grote pan. Vul goed vol met water en laat dit ongeveer 15-18 minuten koken. Giet af, en laat afkoelen. Voor het allerbeste resultaat kun je de haver het beste 24 uur laten staan. De volgende dag zijn ze dan sneller en beter te vermalen. Bovendien zijn ze dan beter gedroogd.  Doe de haver in de blender en maal op hoge snelheid tot meel. Bewaar de meel in een goed afsluitbare glazen pot. 

Deze chocolade snack-balletjes lijken een beetje op bounty’s maar dan zonder kokos!!! De naakte havermeel geeft deze balletjes een extra gezond tintje. En je maakt ze in een handomdraai! 

naakte haver chocolade balletjes 1

Dit heb je nodig:

Voor de balletjes ( circa 5-8)

Voor de chocolade:

  • 50 gram biologische cacaoboter
  • 12-15 druppels greensweet-stevia chocolade
  • drie flinke eetlepels rauwe cacaopoeder ( of als je het wat minder bitter wilt biologische magere cacaopoeder of gewone biologische cacaopoeder)

naakte haver chocolade balletjes 2

Zo maak je het:

Kneed handmatig alle ingrediënten voor de balletjes in een kom samen en draai er balletjes van. Laat de cacaoboter au bain marie smelten. Zodra alles volledig is gesmolten, de cacao en druppels toevoegen en goed door roeren. Zet ongeveer 10 minuten in de koelkast. Zodra je ziet dat de massa begint terug te stollen, de balletjes met een lepel in de chocolade dopen en op een stukje bakpapier laten drogen.  Je kunt de balletjes een week in de koelkast lekker houden, daarna worden ze minder lekker.

Waar te koop?

Naakte haver is vrij uniek. Zeker in Nederland is het vrij onbekend. Collega Rineke Dijkinga heeft de naakte haver naar Nederland weten te halen waar het op dit moment ook biologisch wordt verbouwd. Je kunt deze unieke naakte haver kopen in deze webwinkel ” THE GREEN CHAPTER’  die  onlangs de webwinkel van Rineke heeft overgenomen!

KLIK HIER om naar de website te gaan. 

 

 

4 Reacties op “Naakte haver? Ja, naakte haver!!!!!!

  1. Dag Monique,

    Het lijkt me heel lekker, maar ben een beetje angstig geworden voor haver na het lezen van het boek Genees Tandbederf van Ramiel Nagel. Ben je daar bekend mee? Er schijnt in haver veel fytinezuur te zitten. Weet je hoe het met deze variant zit? Men denkt vaak dat het genoeg is om haver een nachtje te laten weken om het fytinezuur te verminderen maar dat kan niet bij de verhitte havermout uit de winkels. Die moet je volgens hem gewoon vermijden. De naakte haver heeft dus nog kiemkracht lees ik. Is het dan niet beter het eerst te laten kiemen en dan ….. de andere stappen weet ik niet meer, hij heeft het wel beschreven is zijn boek maar het is een heel gedoe lijkt me 😉

    • Deze haver is Juist geschikt omdat hij nog de stoffen bevat die het fytinezuur onschadelijk kunnen maken die bij de verhitte haver niet meer beschikbaar zijn. Omdat deze haver nog rauw is. Ik zou hem idd dus gewoon weken en gebruiken.

  2. Hoeveel naakte haver gebruik ik om een kilo meel te bekomen? De haver zal door hey koken zwellen en toenemen in gewicht neem ik aan. Kan het drogen overnight het beste in de pan/vergiet of zelfs droogoven?
    Bij voorbaat dank 🍀

  3. Wordt meel niet altijd gemaakt van het rauwe product? Lijkt me sterk dat het eerst gekookt en gedroogd zou moeten worden alvorens het tot meel te vermalen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *