Glutenvrije muesli
Muesli heeft een gezond imago. Het bestaat immers uit granen, pitten, zaden en noten. Supermarkten liggen overvol met vele varianten. Sommige soorten zijn inderdaad best goed. Deze bestaan dan uit enkel granen, noten, zaden en pitten. Maar de mesten bevatten helaas veel meer dan dat. Denk aan ( alias) suikers, conserveermiddelen en andere additieven om de smaak te versterken.
Deze biologische muesli ziet er heel gezond en verantwoord uit, maar bevat gewoon suiker en honing.
De meeste muesli’s in de winkels ( ook in biowinkels) zien er super-gezond uit. ook verpakkingen schreeuwen ons toe dat de muesli een gezonde en vezelrijke start is in de morgen. Dat klinkt allemaal hartstikke mooi, maar de werkelijkheid is dat de meeste van deze muesli’s volgepropt zijn met ( riet) suikers en honing. Dit geeft zeker in de morgen een enorme piek in de bloedsuikerspiegel waardoor je zeer snel moe kunt raken in de morgen en zeer hongerig wordt voor meer. Laat je niet misleiden door mooie verpakkingen, of hoe “gezond” muesli eruit ziet op het eerste gezicht.Lees ALTIJD de ingrediënten voordat je besluit om de zak in je winkelwagen te zetten. Alleen muesli’s die bestaan uit granen, noten, zaden en pitten en niets méér, kun je met een goed gevoel in je winkelwagen zetten.
Muesli is gezond. Het bevat erg goede voedingsstoffen die zeker in de morgen jou een goede energievoorraad leveren. De meeste muesli’s worden gemaakt met havervlokken, roggevlokken, gerstvlokken en tarwevlokken. Allen bevatten deze gluten. Ook havervlokken worden in één zelfde ruimte geproduceerd, waardoor ze worden ” besmet” met gluten, en daarom niet 100% glutenvrij zijn. Voor mensen met Coeliakie zijn deze muesli’s een ” no-g0″. Ook kan het lastig worden betreft de mogelijke sporen van gluten bij de noten, zaden en pitten. In de biowinkel kun je gelukkig ontzettend veel ” losse” muesli-ingrediënten kopen, waardoor het eigenlijk heel eenvoudig is om zelf je glutenvrije muesli te maken. Je kunt bijvoorbeeld 100% glutenvrije vlokken/granen, en haver kopen. Een fabrikant mag dit alleen claimen als er strenge controles op zijn product zijn gevoerd.
Mijn eigen mueslirecept is niet alleen 100% glutenvrij, maar ook extra lekker dankzij ceylon kaneelpoeder en een beetje erythritol . De ingrediënten zijn 100% glutenvrij ingekocht. Heb je een noten-allergie? Laat deze dan achterwege. Wil je minder zoet? Laat de erythritol dan achterwege.
Dit heb je nodig;
( voor een volle pot)
- 300 gram havervlokken
- 200 gram gierstvlokken
- 175 gram zonnebloempitten
- 150 gram pompoenpitten
- 100 gram kasha ( geroosterde boekweitkorrels)
- 100 gram lijnzaad
- 175 gram gemengde ongebrande, liefst biologische noten
- een eetlepel ceylon kaneelpoeder
- een eetlepel greensweet-stevia erythritol
Doe alles in een glazen, goed afsluitbare pot, draai de deksel goed dicht en schud flink.
Je kunt deze muesli het beste eten met biologische/dynamische kwark, of met homemade yoghurt, Je kunt ook plantaardige melk gebruiken.
Maak ook meel!
Van je homemade muesli kun je ook meel maken. Dit maak je ontzettend eenvoudig door je muesli in de HS blender tot een meel te vermalen. Met dit gezonde meel kun je koekjes, taart, cake en tal van andere lekkere dingen bakken. Het meel is ideaal om mee te bakken omdat het veel binding en textuur biedt, aardoor je bijvoorbeeld geen eieren nodig hebt. Dit maakt het meel super-geschikt voor veganisten.
Gebruik jij gebroken lijnzaad?
Gebroken lijnzaad oxideert snel. Het beste Kun je heel lijnzaad kopen en thuis liefst dagelijks met een koffiemolen of een goede blender malen. Dat geldt ook voor chiazaad.
goeie morgen,
ik dacht dat chiazaad alleen hoefde te weken?
Dat doe ik ook idd steeds jampot gemalen en grote pot heel lijnzaad voorraad
Als suiker niet ok is, zou ik er geen zoetmiddel bijdoen ook.. is volgens mij overbodig?
Kan je dit ook roosteren tot granola?
wat je wenst! 😉 Dat is het mooie van zelf maken: alles bepaal je lekker zelf, mijn recepten zijn richtlijnen. Succes!
Ik gebruik altijd een soortgelijk recept( van de foodsisters) met idd wat honing, een eetlepel op 300 gram maar rooster het dan in de airfryer.
Dat smaakt wel veel lekkerder maar vind jij dat ook gezonder Monique…..
ik vind honing gelijk aan suiker dus…..ja, niet veel gezonder dan de supermarkt varianten. Als honing wordt verhit verliest het overigens al zijn gezonde voordelen. Warme groet!
Fijn je blog te lezen.
Je hebt helemaal gelijk, de meeste musli die verkocht wordt is helemaal niet zo gezond door de suikers.
Ik maak het ook zelf. En…. en smaakt nog veel beter ook. Alleen doe ik er geen sevia in.
Je idde van zelf meel maken is een goede tip. Dank je
Ik heb mijn best gedaan ook eens wat etiketten te bekijken, is het wel zo dat ik kan concluderen dat Zonnatura proteine muesli wel gezond(er) is en vrij van suikers?
wel vrij van toegevoegde kristalsuiker, maar verder ook rijk aan suiker
Meel maken met de hoge snelheidsblender van Montana lukt niet, alles vliegt omhoog.
Kan je de havervlokken zo gebruiken zonder te weken?
ja hoor.
Hoi ik heb net je artikel over haver gelezen en begrijp daaruit dat je het eerst moet weken en de kasha ? Die moet je toch koken?
Meel maken met de hoge snelheidsblender van Montana lukt niet, alles vliegt omhoog.
En nou hebben ze sinds twee weken of zo de muesi van ah die bij jou het beste uit je test komt (en wij ook altijd in huis hadden) uit het assortiment gehaald!
Dus ook ik ga nu mijn muesi zelf maken
Ik maak sinds kort zelf muesli bestaande uit haver, boekweit en spelt vlokken, aangevuld met hennepzaad, lijnzaad, zonnebloem en pompoen pitten, diverse noten, kaneel, gember en kardemom of koekkruiden. Even roosteren in de oven en eten met vers fruit en een beetje joyurt. Zelfs mijn kinderen vinden het heerlijk 😁
Zo leuk alles zelf maken!!
En als je het dan proeft is dat zo ontzettend genieten!
En puur geluksmomenten😊
Meel maken met de hoge snelheidsblender van Montana lukt niet, alles vliegt omhoog.
toch gek, dat ik vrijwel iedere dag mijn meel in dezelfde blender sta te vermalen. Geen idee wat je doet, maar meel maalt ie als een malle!