Kardemom….meer dan een bijzonder kruid!
Kardemom kennen we in Nederland voornamelijk als onderdeel in speculaas / koekkruiden. Het geeft deze mix het kruidige tintje. In landen als India is dit kruid veel populairder en wordt het in de Indiase keuken veelvuldig toegepast. Het wordt ook als geneeskrachtig beschouwd. En da’s helemaal niet zo gek. Het klopt namelijk dat kardemom geneeskrachtig kan werken. Hoogste tijd, om Nederland ook warm te krijgen voor dit bijzondere kruid.
WAT IS KARDEMOM?
Kardemom ( ELETTARIA CARDAMOMUM ) is een kruid uit de gemberfamilie. De peulen worden gebruikt, die veelal groen van kleur zijn, maar ook zwart van kleur kunnen zijn. Ze komen van een varen-achtige plant. Meest gebruikt zijn de groene peulen. De kenmerkende smaak wordt afgegeven door de bruin-zwarte zaadjes die in de groene peulen zitten. Deze vettige bruine zaadjes behouden hun aroma veel beter als deze in de peul blijven zitten. Het is daarom een beter idee om voor verse groene peulen te kiezen dan voor een poeder. Als de peulen goed gesloten blijven, geven deze de meeste smaak af zodra je ze gaat kneuzen. Tijdens het koken / bakken komt de geuren en aroma’s vrij.
De zwarte variant komt uit dezelfde gember-familie als de groene variant ( peulen ) De smaak van de zwarte peulen is echter totaal anders, ook zijn ze wat groter en gerimpelder dan de groene peultjes. Zwarte peulen worden meest in India gebruikt en worden onder een vuur meestal gerookt om zo een specifieke smaak te krijgen.
HEEL ERG GEZOND
We mogen gerust zeggen dat kardemom een knetter-gezond kruid is. Zo bevatten de peulen een vrij hoog percentage aan mineralen als ijzer en mangaan. Daarnaast zijn ze rijk aan zink, magnesium, calcium, fosfor en kalium. Ze bevatten ook aardig wat vitaminen, maar ze bevatten vooral erg veel mineralen. Vitaminen die in redelijke vorm in de peulen aanwezig zijn: vitamine B1, B2,B3 en B6, verder wat aan vitamine C . Voor de vitaminen hoeven we het niet te doen, maar qua mineralen is kardemom absoluut interessant.
WAAR IS KARDEMOM GOED VOOR?
De meest bekende ( en onderbouwde) geneeskrachtige werkingen van kardemom zijn de positieve effecten op de spijsvertering en onze adem. Ook ondersteunt het de verkwikkende werking van koffie. In India is het populair om kardemom toe te voegen aan een maling van koffiebonen. In Arabische laden wordt dit al eeuwen gedaan. Ook als je overgevoelig bent voor koffie ( bijvoorbeeld dat het de bloeddruk verhoogt door de cafeïne ) kan kardemom deze verhogende werking tegengaan.
Ook worden er verbanden gelegd bij ontstekingen. De antioxidanten in de peulen zouden deze in het gehele lichaam tegen kunnen gaan. Ook zijn er diverse studies, die lieten zien dat kardemom anti-bacterieel kan werken.
Maar waar het voornamelijk in de medische hoek wordt ingezet, zijn spijsvertering / maagklachten. Het specerij is weldadig voor de maag, en werkt kramp-stillend. Daarnaast werkt het tegen misselijkheid en winderigheid, en werkt het bevorderend op de spijsvertering.
NIET ALTIJD GEZOND
Net als vele andere voedingsmiddelen uit de natuur, kan kardemom voor bepaalde mensen niet geschikt zijn. Om te beginnen kan het invloed hebben op medicatie. Gebruik je medicijnen, overleg dan eerst even met de arts of je kardemom mag gebruiken.
Ook moet je oppassen met over-consumptie. Je mag gerust wat kardemom per dag gebruiken, maar overdrijf niet. Dit kan in het ergste geval ( dan spreken we wel van overmatig dagelijks gebruik ) leiden tot galsteen-klachten.
Kardemom kan ook allergische reacties geven. Het is daarom altijd meest verstandig om er voorzichtig mee om te springen. En als je je niet lekker voelt bij gebruik, dit te staken. Gebruik per dag niet meer dan een half theelepeltje. Vanwege de zeer krachtige smaak heb je ook niet veel meer nodig.
HOE SMAAKT HET?
De smaak van kardemom laat zich niet zo snel vangen. Het is kruidig, pittig, zoet en mild tegelijk. Het is daarom zo veelzijdig. Er zijn mensen die vooral citrus-achtige smaaknoten proeven, maar ook mensen die een anijs-achtige smaak ervaren. Daarnaast zijn er mensen die het een beetje menthol-achtig vinden smaken, of peperig. Ik zelf hou de smaak een beetje van alles van zojuist genoemde smaken. Ik vind het heerlijk mild verfrissend en licht kruidig in tal van gerechten en baksels. Maar omdat smaak er persoonlijk wordt ervaren kan dit voor jou totaal anders zijn. Linksom of rechtsom: het is een geweldige smaakversterker uit de natuur!
POEDER OF PEUL?
In Nederland zijn de groene peulen steeds meer verkrijgbaar. Je kunt het beste voor de verse peultjes kiezen en deze zelf in een vijzel kneuzen of vermalen in de blender. Hierdoor blijft de smaak ( aroma) optimaal. Poedervorm kan uiteraard ook, maar kies dan wel liefst voor biologische alternatieven, omdat kardemom één van de meest bespoten specerij ter wereld is.
Je kunt biologische kardemom kopen in vele biowinkels en on line. Peulen kun je ook kopen in de meeste biowinkels
WAT KUN JE ERMEE?
Je kunt kardemom overal in verwerken. In een smoothie, over en door talloze gerechten, als smaakversterker in wok-en-ovenschotels, in baksels, in thee, als verwarmend drankje…kortom, veelzijdigheid troef! Om je wat op weg te helpen, heb ik knetter-lekkere en gezonde zachte cakejes bedacht ( vegan )
-
– 450 gram gekookte kikkererwten, uitgelekt
-
– twee eetlepels stevia sweet
-
– 125 gram havermout
-
– 8 groene kardemom peulen
-
-175 ml plantaardige melk
Verwarm de oven voor op 175•C. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Maal alles in de knappert ( A.K.A de Montana hoge snelheidsblender ) tot een opschepbare massa. Maak moppen uit het deeg en leg op de bakplaat, en bak ze in het midden van de oven in ongeveer 20-25 minuten gaar.
Leuk dat kardemom eens aan bod komt! Ik maal m’n eigen koffiebonen en doe altijd 3 peulen per maling erbij. Superheerlijk en zacht voor de maag.