De lekkerste warme dranken voor de herfst/winter!

Ik weet niet hoe het met jullie is, maar voor mij betekent de herfst en winterperiode vooral genieten van lekker eten en drinken! In de zomermaanden geniet ik van frisse en koude gerechten en dranken, maar in de wintermaanden vind ik niets zo fijn als je opwarmen aan een kop hete warme dampende chocolademelk, met een dot slagroom! Ik heb inmiddels erg veel lekkere varianten bedacht op de chocolademelk, maar ook bedacht ik meukvrije varianten op populaire warme drankjes zoals warme anijsmelk. Met deze gezonde en warme dranken kom je de winterperiode vast wel door! 

sam_8676

KOKOSMELK MAKEN

Om echt lekkere warme dranken te kunnen maken, heb je vaak een aantal basisingrediënten nodig. Dit zijn o.a melk, suiker, en tal van andere toevoegingen om smaak en kleur en geur te versterken. Vaak gaat het om krachtige en verwarmende kruiden en specerijen, zoals anijs, gember en kaneel. Wil je echt een drankje wat je direct opwarmt, dan kun je er een vleugje gemalen Spaanse peper aan toevoegen. 

Kokosmelk heeft als voordeel, dat het meteen een vrij zoete smaak geeft en een romigere massa. Dit komt vooral door het van nature aanwezige vet in kokos. Een heel klein beetje kokosmelk volstaat vaak al om een glas romige warme melk te verkrijgen. 

Helaas zijn er ook wat schaduwkanten aan kokosmelk. Kokosmelk wordt vrijwel altijd verstrekt in blik. Binnenin een blik vinden we een coating, wat is gemaakt uit BPA. BPA is een weekmaker, wat erg veel voorkomt in plastic producten, mobiele telefoons en veel plastic drinkflessen. Ingeblikt voedsel bevat een coating en een lijmlaagje. Het blik is gemaakt van aluminium. BPA lekt vrij gemakkelijk in vette, zure en zoute stoffen. Aangezien kokosvet één van de rijkste bronnen aan verzadigde vetzuren bevat ( natuurlijk aanwezige) neemt het zeer eenvoudig BPA op. Dit kan de kokosmelk een stuk ongezonder maken. Daarnaast is kokosmelk vaak een exportproduct. Transportatie vanuit het buitenland kan zorgen voor veel blikschade, zoals deukjes en barstjes en kleine scheurtjes en openingen. Deze deukjes in het blik kunnen zorgen dat zowel de coating als wat splinters van aluminium in het voedsel terecht kan komen. Nog een zeer belangrijk punt is, dat je de etiketten goed bestudeert. In veel soorten worden toevoegingen gedaan, zoals suiker, diverse soorten nectar ( dadel en agave) en guargom ( om alles te stabiliseren) Het is belangrijk, dat je een variant kiest die enkel uit 100% kokosmelk bestaat. Het allerbeste blijft ook hier, om het lekker zelf te maken! Dit lijkt erg moeilijk, maar dat is het niet! Kijk zelf maar!

sam_8677

DIT HEB JE NODIG:

  • 100 gram kokossnippers ( liefst biologisch) of kokosrasp
  • 400 ml water
  • Extra nodig:
  • een vergiet, een kaasdoek of hydrofiele doek.

ZO MAAK JE HET:

Doe het water in een steelpan of waterkoker en breng tot een kookpunt. Doe het gekookte water samen met de rasp in de blender en maal het net zolang tot er een dikke, romige massa is ontstaan. Zet een kom en een vergiet klaar, en drapeer over het vergiet de kaasdoek of hydrofiele doek. Stort de massa in het vergiet en knijp het goed uit . Klaar is je eigen kokosmelk! Drink of verwerk het liefst binnen een dag, of bewaar het tot twee dagen goed afgesloten in een glazen fles in de koelkast. Wil je het wat zoeten, gebruik dan enkele druppels stevia. 

sam_2543

WARME CHOCOLADE DRANKEN

Je kunt de kokosmelk overal voor gebruiken. Verdun 20 ml kokosmelk bijvoorbeeld met 300 ml water en breng dit in een pannetje aan de kook., of gebruik het soep-programma van je Montana hoge snelheidsblender. Dat verwarmt het snelst. Je hebt dan een heerlijke warme kokosdrank.

sam_8693

Deze variant op de warme chocolademelk heb ik jaren geleden bedacht en ieder jaar is het weer een grote hit. Het is op twee manieren te maken: met verse geklopte slagroom of homemade slagroom, of met biologisch/dynamische kwark. Omdat ik gelukkig tegen lactose kan, en kwark ontzettend lekker vind, gebruik ik dit vaker dan slagroom, maar het kan dus allebei 😉

DIT HEB JE NODIG: 

( voor een vol glas)

  • 20 ml homemade kokosmelk
  • 300 ml water
  • twee flinke eetlepels biologische magere cacaopoeder
  • enkele druppels stevia chocoladesmaak ( naar smaak toevoegen)
  • twee flinke eetlepels biologisch/dynamische kwark

ZO MAAK JE HET:

Meng in de blender de cacao, melk, water en stevia samen en giet over in een steelpan. Breng aan de kook. Zodra de massa kookt, in een groot hoog glas gieten en twee eetlepels kwark erin laten glijden. Smullen maar! 

sam_2545

TRADITIONELE WARME CHOCOLADEMELK

Naast de vele, vele varianten op de traditionele warme chocolademelk blijft de “ enige echte” vaak tot het lekkerst!  Warme chocolademelk is letterlijk zeer verwarmend op koudere en gure dagen.Het wordt dan ook beschouwd als herfst/winterdrank. Chocolade in drankvorm is de oudste manier van chocolade consumeren. In de heilige Maya rituelen kwam de warme drank al voor. De Maya’s dronken hun warme chocoladedrank in combinatie met specerijen, zoals chillipeper. Tegenwoordig wordt peper weer meer gebruikt in warme dranken. Vooral in combinatie met pure chocolade is peper een verrassende combinatie. In Nederland wordt vooral warme melkchocolade gedronken en in opkomst zijnde pure chocolademelk. In Spanje drinken de Spanjaarden naast pure en melkchocolademelk ook witte chocolademelk, iets wat we zelden tegenkomen in Nederland. We zijn echter koplopers als het komt op koude chocolademelk. ” Chocomel” is na gewone melk het meest gedronken zuiveldrankje in Nederland.

We maken warme chocolademelk nog het meest uit een kant en klare pot, waaraan enkel wat heet water aan toegevoegd dient te worden. Daarnaast maken we van kant en klare cacaopoeder ( vol met suiker en E nummer meuk) ook veel warme koppen chocolademelk, door dit poeder te vermengen met gekookte melk. Een nieuwe trend is ook om gewone koude chocomel in de magnetron op te warmen. Vroeger werd er ontzettend veel Nesquik gedronken: een kant en klaar chocolade poeder die je met melk moest opwarmen. Wie herinnert zich nu niet de gele ovale bussen poeder met het bekende konijntje erop? Het was niet alleen een zeer geliefde drank bij kinderen, ook volwassenen lusten er wel pap van. Het behoeft denk ik geen verdere uitleg dat ook deze producten verre van gezond zijn te noemen. Ze worden tegenwoordig nog altijd goed verkocht. Ze staan stijf van de suikers, en sommige maken het ook erg bont met kunstmatige toevoegingen. Ook dus maar voortaan lekker zelf maken!

DIT HEB JE NODIG: ( voor één persoon)

  • een volle mok havermelk
  • een eetlepel biologische magere cacaopoeder ( Joannusmolen,biowinkel, wil je wat meer cacao, voeg er dan wat extra aan toe) 
  • twee eetlepels biologische erythritol + 2-3 druppels stevia chocolade

 

ZO MAAK JE HET:

Roer door de melk in de mok de stevia en cacao, en giet over in een steelpan.Breng al roerend aan de kook. Als de melk goed heet is, de massa terug gieten in de mok. Smullen maar!

Wil je er een lekkere dot slagroom op? Zie verderop! Bestrooi de dot slagroom extra met wat cacaopoeder…hhhhmmmm!

sam_8706

ROMIGE BANANEN – KANEELDRANK

Ik hou erg van bananen. Ik eet ze iedere dag, en hoe lekker is het dan wel niet om je dagelijkse banaantje in de vorm van een warm oppeppend drankje te drinken? 

DIT HEB JE NODIG: ( voor een vol glas)

  • 300 ml haver of andere melkvervanging
  • 10 druppels stevia chocolade ( naar smaak toevoegen, gebruik minder als je minder zoet wenst)
  • twee eetlepels biologische magere cacaopoeder
  • een kleine banaan
  • een theelepel ceylon kaneelpoeder

ZO MAAK JE HET:

Maal in een blender alle ingrediënten fijn. Giet over in een steelpan en breng aan de kook. Zodra de massa kookt, in een glas overgieten. Maak het extra lekker met wat havermout en kokossnippers! Als je de drank af laat koelen in de koelkast, krijg je een heerlijke mousse!

sam_8698

ROMIGE “ HOT KOKO”

Deze variant ziet er misschien niet spectaculair uit maar dat is hij wel! Proef zelf maar!!!!! Deze drank is bijzonder geschikt om je op te warmen als je het erg koud hebt en maar niet warm kunt worden! 

DIT HEB JE NODIG: ( voor een groot glas)

  • 275 ml haver of andere melkvervanging
  • 10 druppels ( of meer naar smaak toevoegen) stevia druppels chocolade
  • een halve banaan
  • een klein stukje verse gemberwortel, geraspt
  • een klein mespuntje Spaanse peper
  • twee eetlepels biologische magere cacaopoeder
  • een snufje ceylon kaneelpoeder

ZO MAAK JE HET:

Pureer de banaan. Voeg alle ingrediënten in een steelpannetje en breng al roerend aan de kook. Giet over in een glas en drink direct op. 

sam_8696

ANIJSMELK

Ik persoonlijk hou ontzettend van de geur van anijs. Het ruikt erg sterk en fris. Anijs is een éénjarige plant die behoort tot de schermbloemen familie. De plant heeft zijn oorsprong liggen in het Middenlandse Zeegebied,en in West-Azië. Echter zou dit kruid al duizenden jaren geleden door Egyptenaren worden gebruikt. Vandaag de dag wordt anijs geteeld in Zuid-Europa en groeit het zelfs gewon in het wild in Nederland.

Anijs is een echte smaakmaker in tal van gerechten.Vooral in appeltaart en gebak en in tal van Sint Nicolaas lekkernijen komen we anijs vaak tegen. Het staat ook goed bekend om zijn medicinale werkingen. Anijszaad is een rijke bron van vitaminen en mineralen. Ook wordt anijszaad vaak toegeschreven om luchtwegproblemen te verlichten, het kan bij astma bijvoorbeeld een moeilijke ademhaling tegengaan.Anijs werkt ook antibacteriëel.De essentiële oliën in anijszaad werkt bijvoorbeeld goed tegen hoofdluis.

Er is ook ster-anijs. Dit is een boom of struik, waarvan de vruchten gebruikt worden als specerij.Deze worden gebruikt in zijn geheel ( de bekende sterretjes) of gemalen tot anijspoeder. De kruidige smaak zit in de schil van de vrucht. De sterke anijsgeur van steranijs komt van de etherische olie. Deze olie bevat anethol, een sterk geurend stofje. De smaak van steranijs is voller en steviger dan de smaak van de anijsplant ( zaad)

Er wordt mij veel gevraagd of ster anijs nu wel of niet eetbaar is.De verwarring is begrijpelijk: er is nog een ander soort ster anijs, de Japanse ster anijs.. Deze is giftig en inderdaad niet eetbaar.Japans ster anijs wordt gebruikt als luchtverfrisser ( producten) en we komen deze sterren ook erg vaak tegen in pot pouri. Japans ster anijs is ongeschikt voor consumptie, de ster anijs uit China is zeer geschikt voor consumptie en ook gewoon eetbaar. In de wereld van food komt de Japanse ster anijs niet voor.En er moeten verplichte waarschuwingen staan vermeld op verpakkingen van non food producten waar de Japanse ster anijs is verwerkt.

Anijsblokjes zijn helaas niet echt wat je zegt gezond. Het bestaat voornaam uit suiker. Naast suiker als hoofd ingrediënt bevat het dextrose ( suiker) gehard plantaardig vet en een anijs extract. De bedoeling is om een blokje te laten oplossen in een pannetje melk wat aan de kook wordt gebracht. Lekker, maar dus niet echt wat je noemt een zeer gezonde drank.Gelukkig kun je zelf ook een gezonde anijsdrank maken.

sam_8694

DIT HEB JE NODIG: ( voor één persoon)

ZO MAAK JE HET:

Voeg de stevia, anijspoeder en zaad bij de melk in een steelpan en breng dit al roerende aan de kook. Laat het onder voortdurend roeren kort doorkoken.

Zeef de melk en vang de melk op in een mok. Genieten maar!

sam_8518

DE SLAGROOM OP DE…..DRANK!

Ok, als we heel eerlijk zijn, is zo’n flinke dot slagroom op je warme drank toch wel eeeerrrrggg lekker! Gelukkig kunnen mensen die om welke reden ook geen lactose/koemelk consumeren ook genieten van slagroom. Er zijn erg veel slagroomvervangers op de markt verschenen. Het probleem is, dat de meeste van deze vervangers bomvol zitten met suiker en andere hulpstoffen waar we nu ook weer niet op zitten te wachten. Er zijn enkele vindbaar die wel meukvrij zijn, maar nogmaals, deze kun je op één hand tellen, en zijn vrij moeilijk verkrijgbaar.

img_9918

Ik vond een fijne verse slagroom in mijn biowinkel, van het merk SWISS. Deze verse slagroom is lactosevrij gemaakt en van biologische afkomst. Helaas is het niet overal verkrijgbaar. Er zijn ook varianten verkrijgbaar op basis van haver en/of amandelen. Maar ook hier is het flink opletten geblazen, omdat er altijd wel wat aan meuk in zit. Gelukkig zijn er nog meer alternatieven ! Deze heb ik zelf bedacht. Allereerst kun je zeer eenvoudig zelf slagroom maken. Ga naar het recept door hier te klikken. 

10425102_708610269200172_8772410856954583195_n

Je kunt ook haverroom maken. Dit kun je zeer eenvoudig maken met enkele ingrediënten:

Maal 200 gram havermout met 100 ml water en anderhalve eetlepel stevia sweet extra in de keukenmachine, en voeg steeds kleine beetje water toe tot de gewenste dikte is verkregen. Vul een spuitzak met de room en spuit deze op je warme drank. 

Heb je geen bewaren tegen lactose/koemelk? Dan kun je ook kiezen voor biologisch/dynamische kwark en Griekse yoghurt. Je kunt ook zelf lekkere hangop maken. Klik hier om naar het eenvoudige recept te gaan.

 

 

WIL JE JE DRANK LOBBIG EN DIK/ROMIG?

Ik hou van romig en lobbig. Om mijn drank wat te verdikken gebruik ik daarom af en toe een theelepeltje johannes broodpitmeel door mijn drank. Dit maakt het lekker romig, dikker en lekkerder . Voeg het theele[peltje johannes broodpitmeel extra toe aan je ingrediënten en volg verder het recept. Meer lezen over johannes broodpitmeel? Klik hier

sam_8703

Veel drinkplezier!

2 Reacties op “De lekkerste warme dranken voor de herfst/winter!

  1. Weet je wat ook zo lekker is, de dag beginnen met ongezoete amandelmelk met 4 eetlepels speltvlokken, even door laten koken en dan smullen maar van deze warme hap. Handen om de kom, lekkerrrrrr!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *