De grote natuurlijke tandpasta test 2022, 17 soorten getest!

In 2018 heb ik mijn eerste en tot dusver enige natuurlijke tandpasta test gemaakt. ( KLIK HIER )  Daar wordt tot de dag van vandaag nog steeds op gereageerd, het is op mijn website  één van de meest bezochte pagina’s en veel mensen mailen mij dat ze dankzij deze test hun tandpasta hebben gevonden. Er was dan ook best wel vraag naar een nieuwe test, en terecht, want na vier jaar is het weer eens tijd, en zijn er vele nieuwe soorten bij gekomen. Dus ! Werk aan de winkel voor mij! 😁

Ik ben vorige week gestart met research (April 2022 ) en ik hoop dat ik voortvloeiend uit wat ik tegenkom, voor jullie weer een mooie test en een bak vol aan nuttige informatie kan bezorgen.
Ik ben zelf enorm zuinig op mijn gebit. Als je mij een poosje volgt, dan weet je dat ik niet erg veel geluk heb gehad betreft mijn gebit. Het is helaas zeer onderhevig aan tand-erosie waardoor ik echt ontzettend voorzichtig moet zijn met zuur-aanvallen op mijn tanden en kiezen. Daarnaast had ik last van tandvlees-problemen en was het noodzakelijk om twee implantaten te plaatsen. De beste beslissing van mijn leven, want de tandvlees problemen zijn geheel verleden tijd. Het was een ader-lating, een behoorlijk pittig traject ( KLIK HIER) maar het dubbel en dwars waard.
Ik heb het geluk, dat ik een erg goede tandarts heb. Hij is in de omgang nogal stug, maar hij verstaat zijn vak als geen ander. Hij heeft zich gespecialiseerd in implantaten , dus daar had ik ook geluk mee. Hij geeft mij ook altijd erg goede adviezen. Zo heeft hij mij op mijn hart gedrukt, dat het voor mijn gebit ( erosie) erg belangrijk is om tenminste zo nu en dan fluoride-houdende tandpasta te gebruiken, en dat doe ik al jaren braaf. Ik gebruik nog altijd de 80-20 regel ( 80% fluoride-vrij, 20% fluoride-houdend )
De discussie “ wel / geen fluoride” raast anno 2022 nog steeds voort. Ik ga het in deze test dan ook niet over deze eindeloze discussie hebben, dat heb ik immers ook allemaal al eens besproken IN DIT ARTIKEL.
Wat ik tot slot hierover nog wil zeggen is dat iedereen moet doen waar hij / zij zich content mee voelt. PUNT.

NIEUWE ONTWIKKELINGEN

Sinds 2018 heeft de markt niet stil gestaan. Er zijn ontelbaar veel nieuwe merken in natuurlijke en fluoride-vrije tandpasta’s bij gekomen en de markt groeit nog steeds gestaag. Daarnaast zijn de zogenoemde tandpasta tabs sterk in opkomst geraakt. Daarover schreef ik in 2019 DIT ARTIKEL al eens over.
Daarnaast zien we wat “ pogingen” in tandpasta op andere manieren aan te bieden, zoals een tandpasta crème of een tandpasta poeder. Er wordt van alles bedacht om A : de tandpasta’s fluoride-vrij te houden omdat we dat opeens allemaal lijken te willen, en B : plasticvrij te verpakken. De meeste pogingen gaan de consument ogenschijnlijk een brug te ver, maar we lopen aardig warm voor de tabs. Wat we ook steeds meer zien zijn de grotere spelers van tandpasta, die ook mee willen liften op de gigantische trend om plasticvrij en fluoride-vrij te poetsen. Van Prodent tot Colgate, van Oral-B tot Senseodyne, alle merken zijn een beetje uit hun comfort-zone aan het springen om een aanlokkelijk vergelijkbaar product op de markt te zetten die nét zoveel winst op moet brengen, en de consument om de tuin moet leiden . Niet alles is regelrecht naar de meuk-stapel te verwijzen, maar het is tot nu toe nog krentjes uit de pap plukken.
Daarnaast kun je je altijd blijven afvragen hoe het mogelijk is om massaal te kunnen produceren ( meestal wereldwijd ) met vrij dure “ natuurlijke “ ingrediënten. Dat is allemaal dus zo simpel nog niet. Wil je meer lezen over de natuurlijkheid van al deze producten ? KLIK DAN HIER 
Wat we ook nog best veel zien, zijn de zogenoemde houtskool / actieve kool ( in het Engels CHARCOAL ) tandpasta’s. Socials lopen nog steeds vol met grappige en leuke reels / video’s / posten en filmpjes van zwart besmeurde monden die zouden moeten zorgen voor een witter effect.
Het lijkt allemaal zo onschuldig, maar dat is het niet. Vele tandartsen verafschuwen deze trend in actieve kool. Ook de wetenschap is zeer negatief over de resultaten. In 2021 is er een onderzoek verricht waarin  een groep mensen 12 weken lang met een actieve kool-tandpasta poetsten, en een groep mensen met een “ whitening” tandpasta. De conclusie was helder : na twaalf weken poetsen  met tandpasta’s op basis van houtskool en een gewone gefluorideerde tandpasta vertoonde vergelijkbare effecten in de kleur van het glazuur. De oppervlakte-ruwheid was verhoogd ( behalve BW ) terwijl de microhardheid niet werd beïnvloed ( behalve CT ) met op houtskool gebaseerde whitening-tandpasta’s. Ook moet het effect op glazuur afslijting niet worden genegeerd volgens de onderzoekers. En dat is ook precies waar mijn tandarts mij voor waarschuwde, toen ik in 2018 voor mijn test deze wilde gaan gebruiken. Het is namelijk niet zonder enige risico’s voor de gezondheid van je gebit.
Zo is houtskool-tandpasta te schurend voor dagelijks gebruik. Als je dagelijks poetst met een houtskool tandpasta, wat in regel ook wordt geadviseerd voor resultaat te behalen, kan dit gevolgen hebben voor het tandglazuur. Het glazuur kan gaan afslijten ( erosie ) waardoor de tanden er juist geler uit kunnen gaan zien door het debtine, een verkalkt geel weefsel bloot te leggen. Ook kan het tanden en kiezen erg gevoelig maken.
Zeker in mijn persoonlijke geval, als je reeds last hebt van een verhoogd risico op tand-erosie of zeer gevoelige tanden en kiezen hebt, is het beter om ver weg te blijven van dit soort trendy gebitsverzorging.
Daar komt tevens bij, dat de meeste housekool-tandpasta’s geen fluoride bevatten. Of je nu voor of tegen bent, feit is dat fluoride essentieel is om tandglazuur sterk te houden. Wat weer beschermt tegen gaatjes, tandbederf en erosie.
Er is enig bewijs, dat houtskool-tand[pasta in verband wordt gebracht met meer tandbederf. Het kan mogelijk ook vlekken op sommige tanden en kiezen veroorzaken. Houtskool-deeltjes kunnen zich ophopen in de kieren en spleten van oudere tanden en kiezen
Ook zijn vele tandartsen nogal huiverig over het effect van al deze houtskool-tandpasta’s wat betreft tandheelkunde-kundige ingrepen ( bruggen, implantaten, vullingen, composiet, kronen ) Het is nog steeds niet bekend hoe houtskool al deze materialen beïnvloedt. Wel is duidelijk, dat houskooldeeltjes zich tussen deze materialen kunnen ophopen waardoor er mogelijk een grijze / zwarte omtrek ontstaat.
Voor dit artikel heb ik mijn eigen tandarts naar zijn visie gevraagd en die is eigenlijk hetzelfde gebleven als in 2018. Hij raadt het mij in elk geval nog ten zeerste af, maar ook is hij er niet positief over. Ik heb deze boodschap van de prof altijd serieus genomen en zal dan ook nooit houtskool tandpasta’s gaan gebruiken.
Toch zijn de meningen over de mogelijke werking sterk verdeeld. Sommigen zweren erbij, en zeggen dat hun gebit mooi wit is geworden, anderen zeggen dat het voor hen helemaal niets heeft gedaan. Linksom of rechtsom, ik persoonlijk raad het af, niet alleen op mijn eigen persoonlijke reden, maar ook vanwege de vele wetenschappelijke onderzoeken die allen zo’n beetje op hetzelfde wijzen.
Ik neem in deze test geen actieve kool tandpasta’s mee. De reden heb je hierboven kunnen lezen. In 2018 heb ik wel een actieve kool tandpasta meegenomen, KLIK HIER om deze ervaring te lezen. Wil je overigens meer lezen over de zogenaamde whitening tandpasta’s  ? KLIK DAN HIER

TANDPASTA IN TABS / TABLET

Er is anno 2022 veel reuring rondom de zogenaamde tandpasta TABS. Jaren geleden kwam dit alternatief op tandpasta op de markt. Het zijn kleine tabletjes, die in de mond moet worden fijn gekauwd en zodra dit met speeksel wordt vermengd, geschikt wordt om mee te poetsen. De bedoeling erachter is om het milieu te besparen. Tandpasta in tabletvorm is niet alleen zuinig en spaarzaam en daarom duurzamer in gebruik, ook levert het veel minder afval op. Als een fabrikant het goed aanpakt is ook een verpakking zo recyclebaar en milieuvriendelijk mogelijk gehouden. Er zijn verschillende soorten. Zo kun je kiezen uit fluoride of niet fluoride, en uit verschillende smaakjes en werking. Ik leerde tandpasta tabs voor het eerst kennen via LUSH. Zij waren één van de eersten die tandpasta in tablet-vorm introduceerden in Nederland. Inmiddels is de markt dicht gegroeid in de meest opmerkelijkste varianten. Qua duurzaamheid en milieuvriendelijkheid zijn deze tabs uiteraard meer dan geweldig, daar kunnen we niets op hebben aan te merken. Het scheelt aanzienlijk wat betreft de plastic afvalberg, en veel soorten zijn ook echt natuurlijk. Maar veel ook niet. En daar wringt de schoen wel een beetje, omdat tandpasta-tabs een zeer goed / groen en gezond imago hebben. Niet alle tabs zijn daarom goed en beter , duurzamer en gezonder voor mens, dier en milieu. Er zijn inmiddels erg veel meuk-replica’s op de markt verschenen omdat de tabs steeds gewilder zijn geworden. Het is daarom ook hier erg goed opletten wat betreft ingrediënten . Er zijn een aantal merken die op dit moment de markt domineren. Dit zijn SMYLE, DEN-TABS en HAPPY TABS. Allen zijn qua milieuvriendelijkheid  prima tabs, maar wat betreft de SMYLE heb ik persoonlijk een kanttekening bij te zetten. Zij gebruiken SLS in hun formule, iets wat mij echt blijft verbazen in natuurlijk-geclaimde tandpasta’s en tabs tegen te komen. SLS is een detergent ( zeep, reiniger ) wat in staat is vet en andere bevuiling uit onze haren  en huid te wassen. De sulfaten iun SLS zorgen ervoor dat de boel heerlijk gaat schuimen, dit geldt ook voor tandpasta’s.  Dit schuim is er puur voor ons genot en onze beleving, want al dat schuim maakt ons gebit echt niet schoner dan geen schuim. Er zijn verschillende soorten sulfaten, zoals sodium laureth sulfaat ( SLES) een tweede grote bekende is. SLS is echter de meest venijnige. Het geeft snel irritaties en kan  bijvoorbeeld de huid gigantisch uitdrogen. SLS wordt ook veel toegepast in wasmiddelen om bijvoorbeeld auto’s schoon te poetsen. Dit toont de enorme waskracht. Zowel SLS als SLES vallen onder de zogenoemde oppervlakte actieve stoffen, wat ook wel surfactants worden genoemd. Dit zijn stoffen die in combinatie met water gebruikt kunnen worden om vetten op te lossen. Surfactants verlagen de spanning in de oppervlakten, waardoor de producten gaan schuimen en ze bijvoorbeeld beter smeerbaar te maken. SLS heeft dus aardig wat functies in verzorgingsproducten.
SLS is ontzettend goedkoop als grondstof, en met zijn vele functies daarom extra aantrekkelijk voor de op geld beluste fabrikant om het te gebruiken in vrij grote hoeveelheden.
Surfactants ( en dus ook SLS) liggen erg onder vuur. Met name SLS heeft een zeer uitdrogende en irriterende werking op huid en haar. Buiten talg en vuil lost het ook zeer eenvoudig huidvetten op. Hierdoor raakt onze natuurlijke huid barrière flink verstoord, en kunnen we last krijgen van een gortdroge, pijnlijke, schilferige en barstende huid, puisten, vlekken en andere huidirritaties.
Veel mensen lopen rond met allerlei onverklaarbare huidklachten, en leggen totaal geen link met hun dagelijkse verzorgingsproducten als shampoo. SLS zit niet alleen in shampoo, maar ook in zepen, douche en badverzorgingsproducten, make up, tandpasta’s enzovoort enzovoort, kortom, allemaal producten die we iedere dag gebruiken. Alles bij elkaar genomen kan het gebruik van SLS funest zijn voor je huid en haar.
Uiteraard zijn er door de EU grenzen gesteld voor het gebruik van SLS in producten, en daar houden fabrikanten zich netjes aan. Maar het probleem zit hem in het veelvuldige gebruik van diverse producten waarin SLS aanwezig is. Stel: iemand doucht iedere morgen, wast zich met douchegel, wast haar haren, en gooit er daarna een conditioner in, smeert zich na de douche beurt in met een creme of lotion, gebruikt stylingsproducten, poets de tandt een tandpasta met SLS, smeert overdag haar handen in met een handcreme…..Het zijn allemaal dagelijkse dingen die we iedere dag gedachteloos uitvoeren. Het kan de huid behoorlijk gaan pesten, met alle gevolgen van dien. SLS is de absolute koning op het gebied van hoofd / haar / huidirritaties. Het is zelfs een beetje raar te noemen, dat we het zoveel ( en in flinke hoeveelheden) tegenkomen in tandpasta’s. Er zijn bewijzen, dat SLS de oppervlakkige epitheellaag van het mond-slijmvlies los kan laten. Zoals je vast weet zijn in onze mond van nature allerlei schimmels, virussen en bacteriën aanwezig. Het mondslijmvlies heeft de grote taak om ons te beschermen tegen het binnendringen van al die bacteriën. Raakt het mondslijmvlies geïrriteerd , kan het minder goed zijn werk doen, wat best vervelende gevolgen kan hebben. Daarnaast kan het :
– wondjes in de mond veroorzaken
– de werking ( tijdelijk )  mogelijk verstoren van onze smaak-reptoren
– de mond uitdrogen
– tandvlees-ontstekingen veroorzaken of verergeren
– mogelijk zorgen voor een slechte adem
 
 
Gelukkig kan SLS in tandpasta gemakkelijk worden gemeden, omdat er steeds meer fabrikanten zijn die ervoor kiezen SLS uit hun producten te laten. En geen zorgen: tandpasta’s zonder SLS reinigen en verzorgen net zo goed als SLS tandpasta’s. Als je voor het eerst een tandpasta gebruikt zonder SLS, kun je dat als wat vreemd ervaren. Dit komt, omdat SLS schuimt ( en een schoner gevoel GEEFT / doet ervaren ) en de tanden glad maakt. Na 2 x poetsen raak je dat gelukkig al snel kwijt. Alhoewel de gebruikte Sodium Lauroyl Sacrosinate in de SMYLE TABS een mildere en meer natuurlijke vorm is van SLS ben ik van mening dat dit niet thuishoort in tandpasta’s / tabs.  De grootste reden om een vorm van SLS in tandpasta-tabs toe te voegen ligt aan het gebrek aan het schuimende mondgevoel wat het ook aan de meeste conventionele tandpasta’s geeft. Een TAB / tablet moet worden opgelost wat het lastiger maakt om te laten schuimen. Het kan sneller een stroever mondgevoel geven.  Wil je overigens weten wat ik van de DENT-TABS en de HAPPY TABS vind ? KLIK DAN HIER
Velen vragen zich af of tabs / tabletten nu net zo werkzaam en effectief zijn als “ gewone” tandpasta. Zeker! Sterker nog, het zorgt ervoor dat je precies een juiste hoeveelheid gebruikt per poetsbeurt. Op deze manier gebruik je bijvoorbeeld nooit teveel fluoride in één keer, maar ook is het ontzettend zuinig in gebruik. Wist jij, dat we met zijn allen alleen al in Nederland veel teveel tandpasta op onze tandenborstels smeren dan werkelijk nodig is  ?? Dit is niet alleen zonde van het geld, maar ook kan het juist nadelige effecten hebben op de mondflora. Daarnaast spoel je alles ook door het gootsteen-putje wat regelrecht in het milieu terechtkomt. Tandpasta tabs zijn daarom niet alleen een meest ideale oplossing om de afvalberg te reduceren, het milieu ENORM te besparen, maar ook om jou veel geld en ellende te besparen!
Wat rest blijft de vraag hoe de tabs zijn in gebruik. Velen zweren erbij en vinden het een ideale manier om je tanden te poetsen, anderen ( waaronder ik ) vinden het allemaal niet zo fijn in gebruik. Ik vind de structuur van veel tabs in de mond losgevallen echt niet fijn en soms zijn ze maar erg moeilijk op te lossen in het speeksel. Voor mij zijn de tabs die ik in deze test ga testen dan ook best spannend. Ik ben in elk geval enorm benieuwd of één merk of meerderen mijn weerstand tegen het gebruik van deze tabs weg kunnen nemen……

POEDER??

Wat we naast de tabs “ voorzichtig “ terrein zien winnen zijn tandpasta-poeders. Uit dit poeder zijn de tabs min of meer voorgekomen. Tandpoeder lijkt nog maar pas op de markt, maar het bestaat al zo’n 20 jaar.  De bedoeling is om je vochtig gemaakte tandenborstel in het poeder te dopen en meteen in de mond te nemen om te poetsen. Het maakt dus eigenlijk niet zoveel verschil met de tabs, het is wat je fijner vind in gebruik . Ik neem ook een poeder mee in deze test.

DE TEST

Ik heb zoveel mogelijk merken en soorten natuurlijke tandpasta’s getest en beoordeeld. Uiteraard kan ik niet alle merken testen, maar ik hoop dat ik aan veel van jullie aangevraagde wensen heb kunnen voldoen.
Ik test iedere tandpasta / tab/ poeder 3 keer, ik poets er dus 3 x mee. Ik let op het gebruik, de gebruiksvriendelijkheid, het mondgevoel, de smaak en uiteraard of het mijn gebit reinigt en onderhoudt. Daarnaast let ik op duurzaamheid, prijs en verpakkingen.

Het snelle overzicht

Heb je geen zin om deze hele test door te lezen, dan kun je gebruik maken van dit handige en overzichtelijke overzicht :

 

ARGILETZ GROENE KLEI / EUCALYPTUS TANDPASTA ( FLUORIDEVRIJ/ 75 ML €7,15)

Dit Franse merk produceert erg veel verzorging / cosmetica producten op basis van echte groene Franse klei ( illite ) waaronder ook deze tandpasta.  De basis bestaat naast water uit deze groene klei.Er worden verder geen synthetische / chemische additieven gebruikt en deze tandpasta bevat ook geen fluoride.
VERPAKKING : plastic tube, onbekend of het is gerecycled
KLEUR / GEUR / TEXTUUR: de kleur is, hoe kan het anders, groen, de geur vind ik een mix van kruidig en fris
SMAAK: ooh nee! 🫣 BBRRBB, wat een enorme bittere smaak! Voor mij persoonlijk een absolute misser!
VRIJ VAN MICROPLASTICS?  ja
WEL / GEEN FLUORIDE ? Nee
GECERTIFICEERD ?  Ja
MONDGEVOEL: Goed, lost erg snel en prettig op.
WERKING : nou…ik ben er niet kapot van. Het werkt tot een zeker level, is mijn persoonlijke gevoel. Vond het af en tie ook wat “ glycerine-glibberig” aanvoelen in de mond en op de tanden en kiezen.
NASMAAK: BBBRRRBBB! Bitter, bitter en nog eens bitter!
EINDOORDEEL : Op zich inhoudelijk een erg fijne en effectieve tandpasta. Maar die smaak, die vind ik echt vreselijk smerig. Voor mij is dat meteen een misser, maar heb je niets tegen bittere smaken, dan is deze tandpasta geschikt voor jou. Not my-cup-of-tea. De eucalyptus smaak vind ik enorm ver te zoeken, het had in elk geval niet de boventoon. Voor zoveel geld zou ik deze zeker niet nog eens kopen. Het krijgt drie vinkjes ✅✅✅

ECO COSMETICS FLUORIDEVRIJE ZWARTE KOMIJNZAAD TANDPASTA ( 75 ML €4,99)

Eén van de fijner geprijsde tandpasta’s uit deze test en een favoriet merk van mij. Deze tandpasta is op basis van zwarte komijn, KLIK HIER om daar meer over te lezen. Het bevat naast geen fluoride ook geen pepermunt. Als je daar niet van houdt is deze tandpasta dus best fijn.
VERPAKKING : plastic tube, gerecyclede materialen en opnieuw recyclebaar
KLEUR / GEUR / TEXTUUR: kleur is grijs/ klei-achtig, de geur vind ik opmerkelijk naar pepermunt ruiken…..Toch claimt het merk dat het er niet in zit. De textuur vind  erg korrelig maar niet storend .
SMAAK: Mwah…..ik weet niet of een smaak nog erger kan na mijn eerste bittere ervaring met de groene klei tandpasta, maar dit haalt bij mij ook geen volle zalen….het kan ermee door, maar ik vind de smaak vooral iets laf.
VRIJ VAN MICROPLASTICS? ja
WEL / GEEN FLUORIDE ? Nee
GECERTIFICEERD ?  Ja
MONDGEVOEL: redelijk. Soms te brokkelig. Maar ik vind het op zich niet storend.
WERKING: Ja, wel goed. Mijn tanden voelen schoon en fris en de pasta komt goed tussen alle kieren en gaten.
NASMAAK: die valt gelukkig mee. Het heeft uiteindelijk een fris pitje achter de keel als nasmaak
EINDOORDEEL : redelijke tandpasta voor een leuke prijs. Eerlijk gezegd laat ik deze zelf aan mijn deur voorbij gaan, niet mijn ding, maar het is zeker geen afschuiver of uitglijder. Zeker gezien de prijs en de werkzaamheid vind ik het een fijn alternatief. Vier vinkjes ✅✅✅✅

LAVERA COMPLETE CARE 5-IN-1 PROTECTION MET FLUORIDE ( 75 ML / € 4.00)

Een gecertificeerde Flour-houdende tandpasta, die kom der nog maar zelden tegen. Deze tandpasta heeft een 5-in-één werking, het verwijdert tandplak, het beschermt het tandglazuur, beschermt tegen gaatjes, stimuleert het tandvlees en zorgt voor een frisse adem. De basis is eucalyptus, wat bekend staat om zijn anti-bacteriële werking.
VERPAKKING : plastic tube, niet bekend of het is gerecyclede of recyclebaar is
KLEUR / GEUR / TEXTUUR: kleur is wit, de Geur heerlijk fris, overduidelijk de basis ( eucalyptus ) en de textuur erg fijn
SMAAK: ja, die kan ik wel waarderen. Niet té fris, niet te laf. Mooie balans erin gevonden.
VRIJ VAN MICROPLASTICS? Ja
WEL / GEEN FLUORIDE ? Ja
GECERTIFICEERD ?  Ja
MONDGEVOEL: Fijn! Ik kan het waarderen.
WERKING  : perfect! Zeker voor die prijs geweldig en verrassend goed!
NASMAAK: ja, die is lekker, niet te overheersend maar zeker nog wel enige tijd in de mond aanwezig.
EINDOORDEEL : Zeker geen slechte flour-houdende tandpasta, maar hij haalt het niet bij mijn grote favoriet van hydrophil ( zie verderop in de test ) De prijs is ronduit geweldig, daar krijgt deze tandpasta alleen al een groen vinkje voor. Ik zal deze zeker vaker gaan kopen, wamt hij bevalt mij uitstekend! Daarom de score van vier vinkjes ✅✅✅✅

HYDROPHIL FLOURIDE TANDPASTA MET MINTSMAAK ( 75 ML / € 5,90)

Tot op heden is dit mijn grote favoriete flour-houdende tandpasta! 😁 Ik ben fan. Niet alleen om de smaak en textuur, maar ook om de werkzaamheid en de milieuvriendelijkheid. De tube is gemaakt van 95% hernieuwbare grondstoffen, uit sparren-hout uit de EU. Dit levert een betere CO2 balans op, die maar liefst 40% beter is dan conventionele tubes tandpasta. De tube + verpakking  is 100% plasticvrij, volledig biologisch afbreekbaar en recyclebaar.De hoeveelheid aan sodium fluoride in deze tandpasta bedraagt 500 PPM. Dit maakt de tandpasta ongeschikter voor kinderen onder de zes jaar.  Even ter vergelijking: de gemiddelde fluoride houdende tandpasta’s bevatten 1450 PPM ! de tandpasta zo’n 0,11% fluoride wat voldoende is om te beschermen. Conventionele fluoride-houdende tandpasta’s bevatten meer fluoride. In deze tandpasta is het gebruik precies voldoende gehouden om een goede werking te handhaven, er wordt dus alleen gebruikt wat nodig is. Je kunt op deze manier nooit overdoseren in fluoride.
VERPAKKING : plasticvrije , recyclebare tube
KLEUR / GEUR / TEXTUUR: kleur is wit, de geur heerlijk pepermunt-achtig en de textuur vind ik subliem.
SMAAK: ja, ronduit geweldig! De nasmaak is enorm prettig, alsof ik op een kauwgum nakauw.
VRIJ VAN MICROPLASTICS? ja
WEL / GEEN FLUORIDE ? Ja
GECERTIFICEERD ?  Ja
MONDGEVOEL: geweldig! Geen stroeve maar zeker ook geen glibberige “ glycerine” toestanden, gewoon een goede balans!
WERKING : ik gebruik deze tandpasta al geruime tijd en ik weet daarom ook dat ie echt onwijs goed werkt!
NASMAAK: alsof je nog een kauwgummetje nakauwt, echt heelijk. Dit kan overigens ook een trek-gevoel stillen of onderdrukken.
EINDOORDEEL : ja, dit is hem voor mij hoor, DE flour-houdende tandpasta! Alles klopt wat mij betreft, ik poets er graag mijn tanden mee.  En wat ook geweldig is, is de PRIJS! Topscore van vijf vinkjes! ✅✅✅✅✅

ECO DENTA ANTI-PLAQUE COCONUT OIL TANDPASTA ( 75 ML / € 5,99

Een fluoride vrije variant die speciaal is ontwikkeld om tandplak te lijf te gaan. De basis is kokosolie en zinkzout. Met name het zinkzout heeft een anti-bacteriële werking en helpt om tandplak te voorkomen. De tandpasta is biologisch gecertificeerd, iets wat we eigenlijk zelden tegenkomen  wat betreft tandpasta’s. Daarnaast draagt deze tandpasta ook het EcoCert keurmerk. Het bevat ook xylitol, wat bijdraagt aan sterker tandvlees, en de ander sterker maakt,
VERPAKKING : plastic tube van gerecyclede materialen, opnieuw te recyclen, SFC kartonnen doosje
KLEUR / GEUR / TEXTUUR: de kleur lijkt sterk op kokosolie, de geur is een combinatie van mint en kokos, en de textuur vind ik meer dan geweldig
SMAAK: wauw! Ja, lekker hoor!
VRIJ VAN MICROPLASTICS? Ja
WEL / GEEN FLUORIDE ? Nee
GECERTIFICEERD ?  Ja
MONDGEVOEL: SUPER! Echt heel erg fijn, geen glibberige toestanden wat ik gezien de textuur aanvankelijk wel verwachtte . Het voelt heerlijk aan in je mond.
WERKING : top! Echt top! Gladde tanden en kiezen, erg fijne after-glow!
NASMAAK: lekker, fris en licht zoet.
EINDOORDEEL : Ja, ook van deze tandpasta kan ik vrolijk worden, Het is een heerlijke tandpasta om flour-vrij te poetsen. Het geeft een heerlijke smaak en mijn adem rook best lang naar mint. De volle vijf vinkjes! ✅✅✅✅✅

CURASEPT ECOBIO TANDPASTA ( 75 ML / € 8,49 )

Weer een vrij prijzige tandpasta, op basis van bloemen en planten extracten. Curasept is een merk in conventionele mondverzorging maar heeft dus ook een  ECOBIO-lijn. Deze lijn is gericht op de homeopathie en gaat uit van het feit dat het geen agressieve stoffen bevat. Het bevat tevens geen fluoride. Echter bevat het, net als de SMYLE TABS, Sodium Lauroyl Sacrosinate. Alhoewel het dus gaat om een mildere en meer natuurlijke vorm, is en blijft het wel een vorm van SLS. Wat, in mijn beleving gewoonweg niet thuishoort in tandpasta, al helemaal niet in natuurlijk geclaimde varianten.
VERPAKKING : plastic tube, materiaal onbekend en niet bekend of de tube is te recyclen
KLEUR / GEUR / TEXTUUR: gebroken witte kleur, de geur is mint-achtig en de textuur echt meer dan goed.
SMAAK: zeer fijne smaak, poets lekker weg
VRIJ VAN MICROPLASTICS? ja
WEL / GEEN FLUORIDE ? Nee
GECERTIFICEERD ?  Ja
MONDGEVOEL: ja, die is echt top, fijne verdeling, niet te glibberig., makkelijk weg te spoelen
WERKING : fijn. Het schuimde overduidelijk meer dan de andere tandpasta’s uit deze test, het doet zeker wel wat het belooft.
NASMAAK: fijne nasmaak, prettige nasmaak wat zeker nog wel wat uurtjes blijft hangen
EINDOORDEEL : Zonde van de SLS. Echt zonde. Want zat deze er niet in, kreeg deze wat mij betreft zeker de vijf vinkjes. Ik zou deze tandpasta niet meer kopen, omdat ik SLS in welke vorm ook, wil vermijden.  Ook vind ik de prijs best pittig te noemen voor wat het geeft. Deze scoort twee vinkjes. ✅✅

HYDROPHIL TABS FLOURIDE VRIJ LEMON MINT ( 100 TABS / €6,90)

Daar gaat ie dan, mijn eerste TAB test voor deze test. Zoals je eerder kon lezen is het tot nu toe voor mij geen hoogvlieger, die tabs. Ik hoop stiekem dat deze test mij op andere gedachten kan brengen want ik vind het hele concept achter tandpasta tabs super-geweldig. Ik heb in elk geval vertrouwen in het merk van deze tabs, omdat dit merk mijn meest favoriete flour-houdende tandpasta produceert. De tabs die ik test zijn vrij van fluoride en hebben een munt – limoensmaak. Wat ik opmerkelijk vind aan deze tabs is hoe deze zijn gezoet. Vrijwel alle tandpasta-tabs worden gezoet met steviolglycosiden. Hydroplil kiest voor monniksfruit-extract.
VERPAKKING : glazen, herbruikbare / hervulbare pot met aluminium deksel
KLEUR / GEUR / TEXTUUR: kleur is grijs/ wit , de geur mint-achtig, textuur n.v.t
SMAAK: ja, die is meer dan goed. Ik vind de zoete smaak zelfs best verrassend goed!
VRIJ VAN MICROPLASTICS? Ja
WEL / GEEN FLUORIDE ? Nee
GECERTIFICEERD ?  Ja
MONDGEVOEL: tja…..😕….helaas-pindakaas kreeg ik ook bij deze tabs in gebruik geen WOW-factor. Alhoewel ik wel vond dat ze beter oplosten in mijn mond. Maar ook hier was het verder niet erg aangenaam poetsen. Stroef, er bleven korreltjes n mijn mond zweven en het spoelen kostte mij wat meer tijd.
WERKING : Mwah….ik loop er niet warm voor. Het bleef nog lang korrelig in mijn mond en zijn tanden voelden niet erg glad en schoon aan na de poetsbeurt. Ik vond het iets teleurstellend.
NASMAAK: die was echt heel erg fijn!
EINDOORDEEL : voor een tab AB-SO-LUUT niet verkeerd, ik heb zeker slechtere tabs in mijn mond gehad. Maar het was helaas niet de breker om mijn tab-weerstand op te lossen. Toch ga ik ze wel lekker verder gebruiken. Want de smaak vind ik ronduit fantastisch! Vier vinkjes ! ✅✅✅✅

FAIRY TABS  FLOUR-MINT EN FLOURVRIJ-AARDBEI ( 62 TABS / €5,00 )

Fairy tabs is eigenlijk ontworpen voor kinderen. Maar ik zie zelf geen redenen om deze fairytabs ook niet voor volwassenen te gebruiken. Ik vind het hele concept wat rondom is bedacht echt MEGA GEWELDIG. Ik weet van een aantal kennissen met kleine kinderen hoe lastig het kan zijn om kinderen aan het poetsen te krijgen. Door het leuk en speels te brengen zal het zeker een mindere straf worden. De gehele opmaak vind ik echt leuk bedacht. Er is op de website een poets-lied bedacht die je kunt laten horen als je kind zijn of haar tandjes poetst. De illustraties zijn heerlijk rustig en niet te druk of te schreeuwend. Er is een leuke starterskit verkrijgbaar waarin een kleuter-bamboe tandenborstel, een bewaarpot voor de tabs, de twee zakjes tabs en een leuke beker zit om je tandenborstel in te bewaren of om mee te spoelen. Alles is 100% milieuvriendelijk en meukvrij. Geen BPA maar 100% siliconen.
Er zijn twee soorten tabs. Een zakje met mint tabs, deze bevatten fluoride en een zakje met aardbei tabs, deze bevatten geen fluoride. De tabs zijn speciaal ontwikkeld voor kinderen. De Flour-houdende tabs bevatten een fluor-gehalte van 0,76% w/w ( 1000ppm )
VERPAKKING : zakjes van papier met binnen coating, onbekend van welke materialen en of het recyclebaar is
KLEUR / GEUR / TEXTUUR: de kleur is wit, de geur van de mint erg mint en de aardei ruikt ook erg naar aardbei, textuur n.v.t
SMAAK: de mint vind ik echt TOP!!!! Het heeft geen overheersende sterke muntsmaak wat ik persoonlijk aangenaam vind. De aardbei vond ik te zoet en niet heel erg lekker.
VRIJ VAN MICROPLASTICS? ja
WEL / GEEN FLUORIDE ? Mint wel, aardbei niet
GECERTIFICEERD ?  nee
MONDGEVOEL: ja! 😃..ECHT! Dit is nu echt de allereerste tab waar ik mee door één deur kan! Zowel de mint als de aardbeitab lost direct op in je mond waardoor je geen last hebt van korreligheid en stroefheid. Het poetst daarom net zo fijn als een vloeibare tandpasta! Ik vond de smaak na een poosje wel wat bitter orden maar nog prima te doen. Ik ben oprecht blij met deze tabs! Mijn voorkeur heeft de flour-houdende mint smaak
WERKING ; super! Ja, echt super. Het doet zijn werk!
NASMAAK: heerlijk!
EINDOORDEEL : JAJA! Het wonder lijkt geschied, Monique is eens positief over een tandpasta tab! Maar terecht, want dit is echt serieus een zeer fijne tandpasta tab. Of het nu ligt aan het feit dat het is ontwikkeld voor kinderen durf ik niet te zeggen maar opmerkelijk is het zeker wel te te noemen VIJF VINKJES!!
 ✅✅✅✅✅

APEIRON FLUORIDE TANDPOEDER , MINT ( 40 GRAM / €9,95)

Tandpoeders zijn lang nog niet zo in trek als tabs, maar er lijkt langzaam maar zeker toch markt voor te komen nu we graag ook aan het milieu willen denken. Eigenlijk is tandpoeder niets meer of minder dan tandpasta tabs die fijn zijn vermalen tot een poeder. Het Duitse merk Apeiron heeft een tandpoeder in hun assortiment op basis van neem ( spreek uit NIEM ) , kruidnagel en kardemom. Deze combinatie vind ik persoonlijk behoorlijk uniek. Neem staat erg bekend om zijn anti-bacteriële werking op het gebit en tandvlees. Deze bijzondere combinatie zorgt niet alleen voor een verbetering van het tandvlees, maar biedt ook een unieke bescherming en versterking voor tanden en kiezen en tandglazuur. Het poeder heeft een zeer aangename pepermuntsmaak. En bevat een natuurlijke fluoride.
VERPAKKING : glas met tinnen deksel, opnieuw te recyclen / te vervullen. Het deksel heeft een strooi functie.
KLEUR / GEUR / TEXTUUR: de kleur van het poeder is wit, de geur heerlijk pepermunt-achtig , textuur n.v.t
SMAAK: wauw. Wat geweldig! Precies goed, niet te overheersend.
VRIJ VAN MICROPLASTICS? Ja
WEL / GEEN FLUORIDE ? Ja
GECERTIFICEERD ?  Ja
MONDGEVOEL: dit was mij eerste vuurdoop met het poetsen met een tandpoeder. En het bevalt mij eerlijk gezegd uitstekend, meer dan de tabs! Het voordeel van poeder is dat het niet eerst moet worden opgelost in je speeksel, waardoor er ook geen vieze brokjes in je mond achterblijven. Ik heb een vochtig gemaakte tandenborstel bestrooid met wat van het poeder, dat ging perfect, geen geknoei Verwacht GEEN SCHUIMbekkie 🥴 want deze tandpoeder is 100% natuurlijk gehouden en bevat daarom geen onnodige zaken als schuimmiddelen, ook niet in natuurlijke vorm. Het merk wil vooral terug naar de basis en steekt naar simpliciteit in de breedste zin van het woord. Het poeder schuimt dus niet maar doet juist alleen wat het moet doen. Mijn tanden en kiezen vormden na de poetsbeurt heerlijk glad en schoon aan.
WERKING : al lijkt het de eerste keren dat je dit tandpoeder gebruikt , het effect niet zo optimaal is, het doet HUIST drie dubbel zoveel meer zijn best ! Je mist het schuim, of beter gezegd de schuim-beleving waarschijnlijk als je dit poeder voor het eerst gebruikt maar als je je mond hebt omgespoeld merk je hoe goed dit poeder werkt, en dat je maar ontzettend weinig nodig hebt.
NASMAAK: heerlijk! Alsof ik op een pepermuntje had gezogen!
EINDOORDEEL : ja, ik ben om! Als alle tandpoeder op deze manier werken, dan ben ik om! IAk vind het prettig in gebruik, duurzaam, spaarzaam en vooral, WERKZAAM. Vijf volle vinkjes! ✅✅✅✅✅

APEIRON KRUIDEN TANDPASTA MET 24 AYURVEDISCHE PLANTEN EXTRACTEN ( 75 ML / €5,95 )

Het zelfde merk als het tandpoeder ( Apeiron) komt tevens met een vrij unieke tandpasta. Deze tandpasta’s zijn op basis van maar liefst 24 verschillende soorten planten en kruidenextracten gebaseerd op de Ayurvedische wereld, Het bevat o.a muntolie, neem, kruidnagel, zoethout, geelhout, granaatrappel, en barleria, allemaal vrij unieke bestanddelen die we niet zo snel in tandpasta’s tegenkomen. Er zijn twee soorten. De blauwe tube bevat pepermunt, groene munt en eucalyptus waardoor deze tandpasta geschikt is gemaakt voor mensen die een homeopatische leefwijze nastreven. De groene variant bevat mint waardoor deze ongeschikt is voor de homeopathie. Verder zijn de tandpasta’s qua werking identiek.
VERPAKKING : plastic tube, onbekend of deze is gemaakt uit gerecyclede materialen. Wat wel een zeer opmerkelijk punt is om te benoemen aan de verpakking: het doosje waarin de tube zit verpakt is hermetisch afgesloten met aan beide kanten een plakreep.. Persoonlijk vind ik dit GEWELDIG, omdat het té vaak gebeurt dat men in winkels de verpakkingen openen waardoor de 100% hygiene nooit meer gewaarborgd blijft. Door ook de omdoosjes af te plakken wordt voorkomen dat de tube door velen wordt aangeraakt tot het bij jou terechtkomt, CHAPEAU! Dat verdient een groot compliment aan Apeiron. De om-doosjes zijn overigens goed te recyclen.
KLEUR / GEUR / TEXTUUR: de kleur is wit, de geur heerlijk fris en munt-achtig, de textuur ronduit subliem te noemen!
SMAAK: beiden vond ik top! De groene heeft mijn voorj=keur omdat deze een fijne drop-achtige smaak heeft, wat dicht in de buurt komt van zo’n “ after-right” chocolaatje!
VRIJ VAN MICROPLASTICS? Ja
WEL / GEEN FLUORIDE ? Nee
GECERTIFICEERD ?  Ja
MONDGEVOEL: wauw, wat goed! Geen glibber en kwel in je mond, maar een heerlijk snelle oplossing. Ook deze tandpasta mist net als het tandppreder schuimmiddelen dus verwacht ook hier geen schuim-bekkie! Maar wat doet het zijn werk! Mijn tandvlees was er in het bijzonder enorm blij mee en mijn tanden en kiezen voelden heerlijk schoon en glad
WERKING : zeer goed! Mijn tanden en kiezen voelden zeer schoon en fris.
NASMAAK: lekker!
EINDOORDEEL : ja, wauw…..me like! 😁😁 daar krijg ik oprecht een tandpasta-smile van ! Ik durf bijna al te zeggen dat ik mijn nieuwe favoriete fluoride-vrije-tandpasta heb gevonden. Alles klopt. De prijs, de inhoud, de werking, het gebruiksgemak. Het zal je niets verbazen dat ook deze tandpasta van Apeiron vijf volle vinkjes krijgt ! ✅✅✅✅✅

AYURDENT HOLISTISCHE KRUIDENTANDPASTA ( 75 ML / € 5,19)

Met name in biowinkels kom je dit soort holistische Ayurveda-tandpasta’s vrij veel tegen. Ze zijn allen p basis van een aantal planten en kruidenextracten, in dit geval gaat het om 21 verschillende soorten extracten en oliën. Het bevat aardig wat bijzondere bestanddelen als triphala, neem en kruidnagelolie. Het is vrij van chemische en kunstmatige additieven.

 

VERPAKKING : plastic tube, onbekend of het is gerecycled
KLEUR / GEUR / TEXTUUR: de kleur is meest beige / lichtbruin, de geur kruidig en de textuur is helemaal prima
SMAAK: oh nee….alweer een misser! Het heeft een licht bittere smaak…..
VRIJ VAN MICROPLASTICS? ja
WEL / GEEN FLUORIDE ? Nee
GECERTIFICEERD ?  Ja
MONDGEVOEL: die is redelijk, ik vond het niet het allerbeste mondgevoel geven, mijn tanden en kiezen voelden hier en daar nog wat stroef aan
WERKING : redelijk. Ik vind het niet geweldig.
NASMAAK:  Bah , bah, bah…..ontzettend vieze bittere nasmaak, herkenbaar uit de Aligretz variant. Een absolute misser voor mij
EINDOORDEEL : Op zich een prima tandpasta, en leef je holistisch, dan is deze uiteraard ideaal. Maar ik laat hem mijn deur voorbij gaan. Twee vinkjes ✅✅

DR HAUSCHKA ZOUT SENSITIEF TANDPASTA ( 75 ML / € 5,95)

Een best wel opmerkelijke zet van Dr Hauschka, om als zeer bekende huidverzorging-merk ook twee tandpasta’s op de markt te brengen, Er zijn er twee: een variant voor zeer gevoelig tandvlees en een algemene tandpasta met een muntsmaak. De mint smaak is niet gesjiekt voor veganisten, de sensitief die ik ga testen wel. De tandpasta bestaat in basis uit zeewater, ( mineraal zout ) plantaardige extracten en heeft ook als zeer bijzonder ingrediënt toverhazelaar. De tandpasta heeft een frisse citrussmaak en bevat als één van de zeer weinige varianten GEEN MINT EN GEEN MENTHOL. Voor mensen die om welke reden ook liever geen pepermunt en muntsmaakjes wensen is dit dus een meest ideale tandpasta.

VERPAKKING : plastic tube, onbekend of het is gerecycled, en opnieuw is te recyclen
KLEUR / GEUR / TEXTUUR: de kleur is creme wit, de geur fris en licht kruidig en de textuur vond ik een beetje zalvig
SMAAK: ZOUT! Nier mijn ” cup-of-tea
VRIJ VAN MICROPLASTICS?  ja
WEL / GEEN FLUORIDE ? Nee
GECERTIFICEERD ?  Ja
MONDGEVOEL: die is prima.
WERKING : goede werking, ik kreeg zeker het gevoel wel dat het iets deed voor mijn tandvlees. Ik heb gevoelig tandvlees en daarom is deze tandpasta wat dat betreft voor mij best geschikt
NASMAAK: jakkes….je proeft vooral die vreselijke zoute smaak in je mond.
EINDOORDEEL   Een goede werking voor gevoelig tandvlees, smaak vind ik vreselijk, maar als je fan bent van de ” oude” variant van Parandontax, dan is dit waarschijnlijk DE tandpasta voor jou.   Drie vinkjes   ✅✅✅

SMYLE TABS ( 125 tabs / €11,99)

Eerder in deze test heb ik verteld over deze SMYLE tabs, en dat er een natuurlijke vorm van SLS  ( Sodium Lauroyl  Sacrosinate ) in de tabs aanwezig is. Voor mij persoonlijk betekent dit meteen een NO GO, omdat ik sterk van mening ben dat SLS, in welke vorm ook gegoten, niet thuishoort in tandpasta’s. Mijn oordeel hierover heb ik ook duidelijk uitgelicht. SMYLE timmert echter behoorlijk goed aan de weg op dit moment ( 2022 ) waardoor ik erg veel vragen krijg, niet alleen in mijn mailbox, maar ook in die van Puur & Fit. De reclame campagnes zijn vrij hardnekkig en je moet onder een steen leven, wil je er nog nooit eerder van hebben gehoord. Zeker social media wordt flink ingezet om de tabs te promoten. Smyle werkt volgens een abonnement service, maar je kunt de tabs ook eerst gaan uitproberen. Ze zijn redelijk geprijsd,  per zakje doe je  twee maanden met de tabs als je ze volgens de geadviseerde richtlijnen gebruikt, wat neerkomt op gemiddeld € 6,50 per maand. Omdat de vraag hoog is, besloot ik deze tabs mee te nemen in deze test.

VERPAKKING :  zakje is plasticvrij, recyclebaar
KLEUR / GEUR / TEXTUUR:  de kleur is wit, de geur
SMAAK: erg sterk, neigend naar bitter
VRIJ VAN MICROPLASTICS?  ja
WEL / GEEN FLUORIDE ? ja
GECERTIFICEERD ?  nee
MONDGEVOEL: matig. Het lost niet heel erg snel op maar laat verder geen korrelige textuur achter.
WERKING : ja, de is verder prima. Schoon gevoel, gladde tanden en kiezen
NASMAAK: bitter, ik vond het vrij on-aangenaam, en heb vrij vaak mijn mond na gespoeld.
EINDOORDEEL : een no-go voor mij, maar ook al zat de SLS er niet in, dan nog vind ik de tabs niet super. Geen fijne mond-belevbing en het motiveert mij niet om tabs te gaan gebruiken, Twee vinkjes ✅✅

Happy Soaps tandpasta tabs, spearmint met fluoride ( 62 tabs / €5,95)

Happy soaps……soaps ? Ja, een zeep-merk wat ook met een tandpasta op de markt komt. Happy soaps is een Nederlands bedrijf en de tabs worden dan ook gewoon in Nederland geproduceerd. Er zijn twee varianten, een spearmint met fluoride , en een ” mighty” mint zonder fluoride. De tabs kun je kopen in een leuk glazen flesje met kurken dop, en je kunt hervullingen kopen. De tabs zien er ovaal-vormig uit wat best opmerkelijk is te noemen. Vrijwel alle tabs zijn rond en echt in een tablet-vorm gegoten. Happy soaps richt zich in het bijzonder op het milieu. De verpakkingen zijn dan ook 100`% plasticvrij en de ingrediënten zo natuurlijk en milieuvriendelijk mogelijk. Het leuke van dit merk vind ik persoonlijk dat het A: redelijk in prijs ligt en B : het toegankelijk is, omdat het in vrij veel fysieke winkels en ook supermarkten verkrijgbaar is.

 

VERPAKKING :  leuk glazen flesje met kurken dop, plasticvrij. Het flesje kun je her-vullen. Nadeel is dat de tabs er wat lastiger uit gaan.
KLEUR / GEUR / TEXTUUR: de kleur is licht blauw, de geur mint, textuur n.v.t
SMAAK: geweldig lekker, subtiele en niet overheersende mint-smaak
VRIJ VAN MICROPLASTICS?  ja
WEL / GEEN FLUORIDE ? ja
GECERTIFICEERD ?  nee
MONDGEVOEL: ja, ook deze vielen mij niet tegen. Het is nog wel licht brokkelig, maar het lost uiteindelijk best goed op. Ook hier geen schuim-bekkie verwachten, want ook hier zijn gelukkig geen schuimmiddelen gebruikt. Chapeau!
WERKING : ja top! Gladde tanden en kiezen, een schoon en fris gevoel, en je hoeft niet tig keer te spoelen.
NASMAAK: geweldig! Blijft zeker enkele uren nog na smaak geven.
EINDOORDEEL : Ja, ook deze krijgt van mij goedkeuring. Werkt goed, fijne samenstelling, milieuvriendelijk en ook nog eens best leuk geprijsd. Vier vinkjes! ✅✅✅✅

YOUNG LIVING AROMABRIGHT THIEVES. TANDPASTA ( VIA MLM / 116 GRAM  € 13,30)

Deze tandpasta is veel aangevraagd. Young Living valt onder een MLM onderneming, wil je weten wat dit is, KLIK DAN HIER. Ik ben hier persoonlijk geen voorstander van ( en dan druk ik mij nog zachtjes uit…) en deze tandpasta is een prachtig voorbeeld waarom. Het gaat, net als alle andere geteste tand pasta’s + tabs / poeders om een natuurlijk alternatief. In deze tandpasta zijn veel etherische oliën toegevoegd , op basis van een door YL ontwikkelde blend, genaamd Thieves. Het bestaat uit kruidnagel, citroen, kaneel-hars, Eucalyptus Radiata en rozemarijn. Al deze etherische oliën hebben een anti-bacteriële werking, waarop deze tandpasta wordt geprezen. Als we naar de inhoudelijke kant gaan kijken, dan zien we dat er niet zoveel bijzonders in zit. De tandpasta bevat geen fluoride en geen schuimmiddelen, vooral dat laatste kan ik waarderen. Maar is deze tandpasta nu meer bijzonder dan, pak-weg, de LAVERA tandpasta uit deze test ?
VERPAKKING :  plastic tube, niet bekend of het is gemaakt uit gerecyclede materialen of opnieuw is te recyclen
KLEUR / GEUR / TEXTUUR:  de kleur is wit, de geur mild zoet, en de textuur prima in orde
SMAAK: lichte citroen smaak, ik vond het allemaal wat flauw
VRIJ VAN MICROPLASTICS?  ja
WEL / GEEN FLUORIDE ? Nee
GECERTIFICEERD ?  nee
MONDGEVOEL: glycerine-achtig, ik vond het allemaal extreem glibberig aanvoelen.
WERKING : mijn tanden waren glad na de poetsbeurt, maar ik vond niet dat mijn tanden overal echt waren gereinigd. Ik voelde hier en daar wat stroeve plekjes.
NASMAAK:  mwah……niet erg vervelend maar ook niet echt lekker.
EINDOORDEEL : deze tandpasta is op zich prima, maar de prijs die je ervoor moet betalen erg hoog, als je het naast andere natuurlijke tandpasta’s zet. Het geeft mijns inzien geen enkele meerwaarde op een andere natuurlijke tandpasta die zo’n beetje uit dezelfde ingrediënten is opgebouwd, maar wel stukken goedkoper zijn. Drie vinkjes ✅✅✅

GEOORGANICS ENGLISCH PEPERMINT TANDPASTA TABS ( 120 TABS / € 9,15 )

De volgende tabs die ik ga testen is afkomstig van een bedrijf. wat zowel in Engeland zit als in Belgie. De tabs zitten in een vervulbaar / recyclebaar glazen potje met tinnen deksel. De verpakking ( omdoos ) is volledig composteerbaar en dus zeer milieuvriendelijk.. Ook deze Tabs bevatten geen fluoride, en geen schuimmiddelen. Verwacht dus ook hier geen schuim-bekkies 😉

VERPAKKING :  plasticvrij, glas en karton, alles opnieuw recyclebaar
KLEUR / GEUR / TEXTUUR:  de kleur is wit, de geur zeer mint achtig , textuur n.v.t
SMAAK: wauw …deze “kicks in” ! Ik vond het wat té heftig naar pepermunt smaken.
VRIJ VAN MICROPLASTICS?  ja
WEL / GEEN FLUORIDE ? Nee
GECERTIFICEERD ?  ja
MONDGEVOEL: dat is best een bijzondere want ik kreeg het idee dat de tab, eenmaal uiteen gevallen als je erop hebt gebeten, begon te bruisen. Het lost daardoor best snel op. Ik denk dat hier een slim trucje is toegepast met baking soda en citroen, wat elkaar meteen activeert zodra er vocht bij komt. Best slim, want de tab lost echt goed en snel op.
WERKING : prima, ook hier geen schuim, maar wel zeer goede reiniging. Mijn tanden en kiezen voelden overal glad aan
NASMAAK: niet vervelend, ik kreeg weer dat kauwgum-smaak-gevoel.
EINDOORDEEL : niet slecht, en best slim, dat bruis in de tab. De smaak vind ik net wat té heftig, dat mag wat mij betreft wel een tandje lager, maar verder, niets mis mee! Vier vinkjes ✅✅✅✅

BEN & ANNA MINT TANDPASTA TABS ZONDER FLUORIDE MET VITAMINE B12 ( 100 tabs / € 5,95 )

De goedkoopste tabs uit deze test. En meteen ook een best bijzondere, want deze tabs bevatten vitamine B12. Waarom wordt dit aan tandpasta’s / tabs toegevoegd ? De gedachte is dat vitamine B12 via het mondslijmvlies wordt opgenomen. Er zijn een aantal studies, die een positief resultaat tonen , maar deze studies zijn erg dun en hebben veel meer onderzoek nodig . Vandaar je deze toch best bijzondere toevoeging in tandpasta’s / tabs niet explosief veel tegenkomt. Toch wagen sommigen zich er wel aan. Waaronder Ben & Anna. Zij brengen tandpasta tabs met vitamine B12 toegevoegd , je kunt deze met of zonder fluoride kopen. De tabs die ik test zijn zonder fluoride. Fijn is dat ook Ben & Anna het beter begrijpen door GEEN schuimmiddelen toe te voegen, wel is nogal opmerkelijk dat zij hun basis laten bestaan uit de zoetstof sorbitol.

VERPAKKING :  zakje is plasticvrij, recyclebaar
KLEUR / GEUR / TEXTUUR:  de kleur is wit, de geur vond ik een beetje naar boter-babbelaars ruiken, textuur n.v.t
SMAAK: fijn! Niet te heftig, precies goed, lekkere mint smaak
VRIJ VAN MICROPLASTICS?  ja
WEL / GEEN FLUORIDE ? Nee
GECERTIFICEERD ?  ja
MONDGEVOEL: matig. Hier en daar blijft het brokjes weg kauwen, wat ik echt niet zo fijn vind.
WERKING : matig tot goed, Glade tanden maar her en der ook wat stroeve deeltjes
NASMAAK: best aangenaam!
EINDOORDEEL : geen verkeerde tab. Fijne smaak, maar de brokkeligheid , daar kan nog wat aan worden verbeterd. Drie vinkjes ✅✅✅

MIJN EIND OORDEEL OP EEN RIJ

Waar mij opviel, was dat de kwaliteit van alle tandpasta’s + tabs / poeder vrij dicht bij elkaar liggen. Merk één stopt er nét even wat meer in dan merk twee. Groot genomen komen vooral de tabs vaak op hetzelfde neer, de SMYLE uitgezonderd met de toevoeging van SLS ( Sodium Lauroyl  Sacrosinate ) wat het wat mij persoonlijk betreft de grote misser uit deze test maakt. Young Living vind ik ontzettend duur betaald, ondanks de extra inhoud. Het doet niets méér dan bijvoorbeeld de veel voordeligere Apeirion, die ook enorm veel kruiden en planten oliën / extracten bevat. Wat ik als een groot pluspunt ervoer waren de meerdere keuzes in wel / geen fluoride. Dit is echt heel fijn voor de consument die graag wil kunnen kiezen of hij / zij fluoride wilt gebruiken of niet of in mijn geval allebei. Het was vrij lastig om een top samen te stellen, omdat ze zo dicht bij elkaar liggen. Maar dit is mijn uitkomst, puur gericht op de punten die ik heb getest , getoetst van één ( de topper ) tot zeventien ( de slechtste )

 

….and the winner izzzzz: …..de HYDROPHIL MINT!

Yep! Onverslagen! Deze tandpasta klopt wat mij betreft van A tot Z. Ik gebruik deze tandpasta met fluoride sinds dat ik het vorig jaar ontdekte. KLIK HIER om mijn review te lezen. Hij blijft dus voor mij de ab-so-lute nummer één.

APEIRON TANDPOPEDER

Voor mij wel DE grootste verrassing uit deze test. Mijn eerste vuurdoop met het poetsen met een poeder en het bevalt mij eerlijk gezegd meer dan uitstekend. Geen schuim-bek, wel een heerlijk gereinigd mondgevoel.

FAIRYTABS 

Wat betreft de tabs winnen de fairytabs. Deze zijn wat mij betreft de toppers als het komt op gebruiksvriendelijkheid. Ook vind ik hun hele concept / aanpak wat zich richt op kinderen ontzettend goed bedacht. Leuke, milieuvriendelijke merchandise, wat het poetsen voor kinderen absoluut tot een leukere bezigheid verhoogt, en dan het poets lied! Briljant!

APEIRON TANDPASTA

Gewoon een heerlijke ” elke dag” tandpasta zonder fluoride. Heerlijke smaak, goede werking. En de prijs is ook fijn.

LAVERA TANDPASTA

Deze krijgt van mij plekje vijf toebedeeld, zeer fijne tandpasta met fluoride, zeer goede werking en één van de goedkoopste uit deze test.  Gewoonweg een hele fijne elke dag tandpasta met fluoride.

ECODENTA TANDPASTA

Ik vind vooral de smaak fantastisch en de nasmaak. Fijne elke-dag-tandpasta. Geen toeters of bellen

 

GEOORGANICS TABS

De tweede beste onder de fairytabs.

 

ECO COSMETICS TANDPASTA

Een vrij eenvoudige maar effectieve tandpasta. Goede prijs, werkt prima.

 

HAPPY SOAPS TABS

fijne ovale vorm, komt wel wat lastig uit het flesje, verder prima werking en fijne smaak

 

DR HAUSCHKA ZOUT SENSITIEF 

niet mijn ding, maar ben je een echte paradontax liefhebber dan is deze tandpasta wel een toppertje

 

AGRILETZ KLEI TANDPASTA

niet mijn ding, de smaak vind ik ronduit smerig. Verder werkt ie prima.

 

AYURDENT HOLISTISCHE KRUIDEN TANDPASTA\

ook deze laat ik mijn deur voorbij gaan. Geen fijne smaak.

 

BEN & ANNA TABS

Matige kwaliteit, korrelig in de mond, verder een fijne smaak

 

YOUNG LIVING TANDPASTA

Toch plekje veertien in deze top, omdat ik het wel waardeer dat zij geen schuimmiddelen toepassen. Verder blijf ik ver weg van MLM praktijken.

 

HYDROPHIL TABS

Nee, niet erg fijn.  Zeer stroef, maar wel verder een fijne smaak en goede werking

 

CURASEPT ECO BIO TANDPASTA

Zo zonde van het schuimmiddel….

 

SMYLE TABS

Dit geldt ook voor de Smyle tabs, tevens vrij bittere smaak.

 

WAAR KAN IK ALLES BESTELLEN ?

Omdat ik altijd n.a.v mijn testen veel vraag krijg waar mijn favorieten uit de test verkrijgbaar zijn, heb ik zoveel mogelijk tandpasta’s + tabs / poeder binnen gezet bij Puur & Fit zodat jullie niet hoeven te zoeken . KLIK HIER om naar het besteloverzicht te gaan. De varianten die niet in dit overzicht staan, konden helaas niet worden ingekocht om verschillende redenen.

 

 

3 Reacties op “De grote natuurlijke tandpasta test 2022, 17 soorten getest!

 1. Beste, ik heb een tijdje geleden tand tabs gekocht met volgende ingrediënten: Microfijne cellulosevezels, natriumfluoride, amisoft (sodium lauryol glutamate), stevia, silica, natuurlijke muntaroma, natriumbicarbonaat, citroenzuur, magnesiumstearaat, xanthaangom, eugenol.
  Zijn deze ok of gebruik ik best andere ? Alvast bedankt.

 2. Hoi Monique,

  Leuk dat je de Lavera Complete Care 5-in-1 Protection hebt geprobeerd en dat deze bevalt!
  Ik wilde even laten weten dat de verpakking zeker recyclebaar is 🙂

 3. Goedemiddag,
  Waar heb je de Apeiron producten gekocht. Online of in een winkel?
  Groetjes Ike

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *