Zwarte komijn
(ook bekend als nigella sativa of zwart zaad)
Al doet de naam je op een ander spoor zetten, zwarte komijn heeft niets te maken met de gewone komijn. Deze eenjarige kruidachtige plant is wereldwijd bekend en wordt vooral erg veel gebruikt in de Arabische wereld ,China en India. Zwarte komijn heeft overal zijn eigen benaming: in Frankrijk heet het bijvoorbeeld Nigella sativa, en hier in Nederland noemen we het veelal zwart zaad. Alhoewel zwarte komijn ook als smaakmaker en ter decoratie wordt gebruikt (Turks brood wordt er bijvoorbeeld mee verrijkt) is zwarte komijn olie meest bekend. En dit is vanwege zijn geneeskrachtige eigenschappen. Zo is zwarte komijn olie een grote bron van onverzadigde vetzuren, de olie is samengesteld uit 50 % essentiële vetzuren.
Traditioneel wordt zwarte komijn ook gebruikt ter behandeling van maag/darm problemen, luchtweginfecties, en kan het de nierfunctie verbeteren. Ook geeft zwarte komijn je immuunsysteem een enorme boost. Geadviseerd wordt om dagelijks twee theelepels zwarte komijn olie tot je te nemen voor een in stand houding van een goede gezondheid. Als zaad wordt zwarte komijn vooral gebruikt als smaakmaker. Het geeft een mild/zoete smaak.