Eindelijk dan een meukvrije, fluoride houdende tandpasta?

In eerdere artikelen over tand-verzorging / het gebit vertelde ik, dat ik kies voor de 80-20 regel betreft tandpasta. Ik gebruik voor 80% fluoridevrije tandpasta en voor 20% met fluoride. Ik vind het erg belangrijk, om mijn gebit goed te beschermen, en het feit is nu eenmaal dat al ons welvaart voedsel zo is bewerkt dat het ons gebit sterk kan aantasten. In ons voedsel vinden we bijvoorbeeld erg veel suikers, en ook hoeven we nauwelijks nog te kauwen omdat dit ook in veel gevallen al voor ons wordt gedaan. In zuivelproducten vinden we om een voorbeeld te geven ook erg veel suikers, omdat we dit in vloeibare vorm consumeren hebben we niet zo in de gaten dat het ons tandglazuur ook kan aantasten. Maar denk ook aan de hippe trends : sapjes, smoothies, citroensap, dadels…..allemaal zeer slecht voor ons gebit. Er is heel veel discussie gaande over het wel of niet gebruiken van fluoride. KLIK HIER om mijn artikel hierover te lezen. Een ander probleem is het feit dat we de hele dag door zijn gaan eten. Dit levert keer op keer zuur-aanvallen op.

Hoe goed je je gebit ook poetst en onderhoudt, als je dagelijks een aantal producten als het hierboven geschrevene consumeert, kun je klachten krijgen. Tandartsen luiden daarom de noodklok, om toch fluoride te gaan gebruiken. Zij zien door de fluoride-boycot een stijging in gebitsproblemen, met name bij kinderen. Iedere tandarts heeft er zo zijn eigen meningen en opvattingen over, mijn eigen tandarts , een implantaat-specialist, heeft er een vrij neutrale opvatting over en verbiedt mij niet om fluor-vrije-tandpasta te gebruiken. Maar adviseert mij wel, om ook fluoride tandpasta te gebruiken. Dit heb ik braaf opgevolgd omdat ik betreft mijn gebit heel erg strikt en zuinig ben. Mijn methode om een 80-20 regel aan te houden bevalt mij persoonlijk goed en houdt mijn tandarts tot nu toe ook zeer tevreden 😊
Waar ik wel wat moeite mee heb, zijn de fluor-tandpasta’s. Niet met de fluoride, maar met de rest wat er aan is toegevoegd. Gek genoeg kun je in biowinkels en gezondheid ( web ) winkels talloze meukvrije /flour-vrije tandpasta’s vinden, maar een meukvrije natuurlijke tandpasta met fluoride? ☹️ Dat leverde mij een lange zoektocht op. Die tot voor kort onbevredigd bleef. En ik mij maar overleverde aan de Senseodyne en Zendium alternatieven.Ik weet overigens, dat ik niet de enige ben in mijn worsteling. Ik ontvang met zeer grote regelmaat vragen of ik misschien een meukvrije fluor-tandpasta weet. Heel veel mensen krijgen bijvoorbeeld op advies van hun tandarts de opdracht fluor-houdende tandpasta te gaan gebruiken. Maar stuitten vervolgens dan op hetzelfde probleem waar ik al wat jaartjes op stuit.  Onlangs kwam er een vertegenwoordiger langs bij PUUR EN FIT. En deze bracht tot mijn grote blijdschap twee tubes tandpasta mee , om aan ons voor te stellen. Ik sprong meteen uit mijn stoel, want dit MOEST ik zien!
Het ging namelijk om een tandpasta zonder fluoride, maar met vitamine B12, en….een Flour-houdende tandpasta….ZONDER MEUK! 😃😃 Ik ben er meteen bovenop gedoken. Om meteen maar met de deur in huis te vallen viel de vitamine B12 variant af. Waarom? Omdat de toegevoegde vitamine B12 van synthetische afkomst was en wij bij PUUR EN FIT daar niet achter staan. We zijn daar erg strikt in ( KLIK HIER om meer over onze selectiewijze te lezen) Erg jammer, want verder was het een top-tandpasta. Gelukkig bleef er eentje wel over die JUIST zo van belang is, de MINT tandpasta met fluoride! Een review.

WAT IS HET?

Ik was niet alleen blij met het feit dat ik waarschijnlijk dan EIN-DE-LIJK een meukvrije flour-houdende tandpasta in mijn hand hield, ook de verpakking is ronduit BRILJANT te noemen. Zo wordt de tube en dop gemaakt uit ….houtvezel! Daarover later meer, laat ik bij het begin beginnen en dat is het Duitse merk HYDROPHIL. Een bedrijf wat is opgericht door drie vrienden uit Hamburg. Het idee ontstond tijdens een fietstocht door Hamburg en vanuit een blog over water. In 2012 werd het bedrijf opgericht. Ze bekommeren zich erg over het water en de schaarste, waarop zij door pakten tot een opzetting van een bedrijf die alleen pure, zuivere , duurzame en fair trade producten produceren. Hun producten zijn 100% water-neutraal, veganisctich, puur en natuurlijk, daarin gaan ze tot het uiterste. Dat is hun garantie. En dat zie je dan ook goed terug in deze tubes tandpasta. De producten van HYDROPHIL zijn 100& veganistisch, dierproef vrij en vrij van micro-plastics.
De tube is gemaakt van 95% hernieuwbare grondstoffen, uit sparren-hout uit de EU. Dit levert een betere CO2 balans op, die maar liefst 40% beter is dan conventionele tubes tandpasta. De tube + verpakking  is 100% plasticvrij, volledig biologisch afbreekbaar en recyclebaar.
En…het bevat dus fluoride. Nu is dat niet zo bijzonder te noemen, maar wel, als je het in het meukvrije aspect doorzet. Er zijn talloze natuurlijke, meukvrije fluoride vrije tandpasta’s verkrijgbaar, maar ga maar eens op zoek naar een meukvrije flour-houdende tandpasta zonder parabenen, SLS, PEG’S en meer van deze vervelende stoffen. Dan kom je alleen terecht bij tandpasta TABS ( tabletten) en ook die zijn zeldzaam.
De hoeveelheid aan sodium fluoride in deze tandpasta bedraagt 500 PPM. Dit maakt de tandpasta ongeschikter voor kinderen onder de zes jaar.  Even ter vergelijking: de gemiddelde fluoride houdende tandpasta’s bevatten 1450 PPM ! Wat zit erin?
SORBITOL: Sorbitol ontstaat uit glucose. Het wordt natuurlijk gewonnen uit fruit ( appels, kersen) maar bijvoorbeeld ook uit algen en zeewieren. De zoetkracht ligt ongeveer op de helft t.o.v suiker. Het wordt vrij traag in het bloed opgenomen, en het is goed bestand tegen hitte. Omdat sorbitol ook een groot vermogen heeft om vocht vast te houden, wordt het erg veel gebruikt in cosmetica, en tal van andere verzorgingsproducten. Tandpasta is een bekend product waar erg veel met sorbitol wordt gewerkt. Bij gebruik van meer dan 40 gram per dag werkt sorbitol laxerend. Het heeft in een waterige oplossing een zoetkracht van 66 %.
WATER: een van de hoofdbestanddelen
GEHYDRATEERDE SILICA: natuurlijk mineraal, wat licht schurend kan werken. In tandpasta’s komt het in gepaste doseringen voor waardoor het ons tandglazuur niet snel kan aantasten. Ter voorbeeld: als we in een appel bijten, is dat meer belastend dan silica voor ons tandglazuur.
ERYTHRITOL:  zie HIER voor meer info
DISODIUM / SODIUM COCOYL GLUTAMATE:gemaakt uit aminozuren en plantaardige olie
AROMA: natuurlijk Mint-aroma, gewonnen uit etherische oliën
ZINKOXIDE 0,5% ) : werkt tegen bacteriën
XANTAN GOM: zie HIER voor meer info
SODIUM FLUORIDE ( 0,11%): fluoride
STEVIA EXTRACT: natuurlijk zoetmiddel
Heerlijk kort gehouden rijtje. Zoals je kunt lezen bevat de tandpasta zo’n 0,11% fluoride wat voldoende is om te beschermen. Conventionele fluoride-houdende tandpasta’s bevatten meer fluoride. In deze tandpasta is het gebruik precies voldoende gehouden om een goede werking te handhaven, er wordt dus alleen gebruikt wat nodig is. Je kunt op deze manier nooit overdoseren in fluoride.
Een tube bevat 75 ml. Vanaf zondag 16 Augustus 2020 zal de tandpasta met leuke introductie korting bij www.puurenfit.nl verkrijgbaar zijn. Ik zal dan ook de bestellink hier plaatsen. Het gaat € 5,90 kosten. Wat een meest gangbare prijs is!

HOE WERKT HET?

Meest belangrijk is natuurlijk of het werkt. Ik ben nu enkele dagen gaan poetsen met alleen deze tandpasta om het goed te testen. Ik heb zowel handmatig als elektrisch gepoetst. De textuur vind ik echt geweldig. Niet te stroef en zeer snel opgelost in aanraking met speeksel. De geur en kleur vind ik ronduit geweldig. De smaak is niet overheersend of zodanig dat je tong na een half uur poetsen nog in de vlammen lijkt te staan. Het schuimt minimaal, wat voor velen even wennen zal zijn. Ik stoor mij er persoonlijk niet aan, ik heb dit 10 x liever dan SLS of andere schuimmiddelen in mijn mond. Mijn tanden voelen na het poetsen glad en fris. Het frisse mondgevoel houdt even aan zodat het frisse gevoel lang aanhoudt. Net alsof je op een stukje kauwgum kauwt. Ik vind het helemaal geweldig! 😄 Nee….SUPERBLIJ geweldig ! Omdat ik eindelijk dan een meukvrije fluoride tandpasta heb gevonden! HA-LE-LU-JAAH! 👏

ZIJN ER NADELEN?

Nee….ik heb mij rot gezocht, maar deze tandpasta klopt gewoon van A tot Z. Ethisch verantwoord, inhoudelijk verantwoord, ik kan gewoonweg niet enthousiaster zijn. Ook de prijs is echt erg schappelijk te noemen! Tegenwoordig betaal je deze bedragen ook voor gewone tandpasta’s!

WAAR VERKRIJGBAAR?

Uiteraard wist ik niet hoe snel ik Rosa moest wijsmaken om deze direct in het assortiment bij PUUR EN FIT op te gaan nemen! Want ik weet hoe groot de vraag is!  Extra fijn dus, dat we eindelijk IETS kunnen aanbieden!
De mint tandpasta is nu verkrijgbaar bij Puur en Fit! KLIK HIER om te bestellen Een tube kost € 5,90

Hoe zinvol zijn ragers?

Laatst was ik voor controle bij de tandarts, en wat hij mij toen zei, verbaasde mij enorm. Want het schijnt zo te zijn, dat we met alleen tanden poetsen ons gebit maar voor zo’n 40% reinigen……..Hij vertelde mij tevens dat juist het reinigen tussen onze tanden en kiezen het grote verschil kon maken. Daar gaan bacteriën  en ook tandplak zich nestelen met alle gevolgen van dien. We zouden met zijn allen meer “ interdentaal” , zoals dat wordt genoemd, moeten reinigen. En dat houdt in: flossen, stoken en rageren. Flossen doe ik al jaren, stoken vind ik akelig en rageren…….🙄……dat vind ik helemaal iets naars. Ik weet niet waarom, maar het gevoel om met stokers en ragers tussen mijn tanden en kiezen te moeten stoken / borstelen, dat vind ik niet prettig. Alsof ik mijn tanden en kiezen eruit trek, zoiets. Ragers zijn kleine borsteltjes, die zijn bedoeld om de ruimten tussen je tanden en kiezen te reinigen, daar waar je met je tandenborstel niet bij kunt. Omdat deze ruimten tussen de tanden bij iedereen verschillend kan zijn, is het ENORM BELANGRIJK dat je de juiste maat ragers kiest, er zijn veel verschillende maten. Een verkeerde maat kan zelfs schade geven in plaats van dat het goed doet. De metalen gedeelten kunnen bijvoorbeeld je tanden en kiezen enorm beschadigen. Ragers zijn daarom ook niet al te populair en er hangt nogal een negatief imago om ragers heen. Die negativiteit is met name ontstaan, door verkeerd gebruik. Hoe gebruik je een rager op de JUISTE manier?

* first and foremost: zorg ervoor dat je de JUISTE MAAT hebt. Als je dit zelf lastig vindt om te bepalen, kun je je tandarts en / of mondhygienist om hulp vragen om de juiste maat te bepalen. 
* Houd de rager tussen duim en wijsvinger vast.  Steun met je middelvinger op je kaak, zodat je het wat sturing kunt geven. 
* Zet de rager tussen de tanden TEGEN DE TANDVLEESRAND aan, en ENKEL VANAF DE BUITENKANT VAN DE TANDEN EN KIEZEN. Veel mensen maken de fout om van binnenuit de rager in de mond aan te zetten. 
* Zorg ervoor, dat de rager RECHT tussen de tanden en kiezen staat en beweeg hem recht en vervolgens iets diagonaal heen en weer, herhaal dit bij alle ruimten tussen de tanden en kiezen. 
Ragers zijn, net als conventionele tandenborstels, wel GIGANTISCH milieubelastend. Als je dan toch wilt ragen, doe het dan meteen goed en kies voor milieuvriendelijke alternatieven. Omdat ik toch best onder de indruk was van het verhaal van mijn tandarts, besloot ik toch maar eens om op zoek te gaan naar ragers. Ik vond ze uiteindelijk bij THE HUMBLE CO, een merk die ik ken van bamboe tandenborstels. Zij hebben verschillende maten racers in hun assortiment die goed zijn voor jou, je gebit en mens, dier en milieu.
De ragers van THC zijn gemaakt van bamboe. De haren zijn gemaakt van nylon-6. Dit is vrij van bisphenol A, ook wel BPA. Er is hiervoor gekozen, omdat deze nylon op ten duur biologisch afbreekbaar is , en er helaas nog geen plantaardige vervanger is voor de borstelkop wat een langere levensduur heeft van gemiddeld drie maanden. De verpakking is geheel milieuvriendelijk en 100% biologisch afbreekbaar. De ragers zijn ontwikkeld in samenwerking met tandartsen. Verder zijn ze “ cruelty free” en geschikt voor veganisten, omdat de haren niet van bijvoorbeeld varkenshaar zijn gemaakt. Ik heb met mijn tandarts overlegd welke maat goed was, we kwamen voor mijn ruimten uit op de eerste maat, wat 0.45 mm is. In een pakje zitten zes ragertjes die in een plasticvrije beschermende hygiënische verpakking zitten. Ze zien er in elk geval best schattig uit 😁
Okay…here we go…….
Ik heb mij braaf aan de les gehouden die mijn tandarts mij gaf en voor de eerste keer vond ik het niet zo slecht gaan. Ik oefende bij de tandarts natuurlijk niet met een milieuvriendelijke rager, en dus was het bamboe steeltje even wennen. Het gaat eigenlijk best goed. En ik ervoer dit keer geen kippenvel momenten. Het is zeker voor herhaling vatbaar, al zal rageren nooit mijn grootste hobby worden…..Het geeft wel echt een schoner gevoel. En ik haalde er echt aardig wat achtergebleven etensresten tussenuit! 😨 Ja, het is wel een eye-opener. Ik vind de borsteltjes van THE HUMBLE CO zeer fijn in gebruik. En daarom heb ik ze binnen gebracht bij Puur & Fit!

8 Reacties op “Eindelijk dan een meukvrije, fluoride houdende tandpasta?

  1. Dag,
    Wat vindt u van de Urtekram tandpasta met fluoride? Deze is net wat gemakkelijker verkrijgbaar dan die van Hydrophil.

    Ik sta wel achter het hele Fluoride verhaal. Maar aangezien suikervrij eten is helaas niet haalbaar is met onze kinderen, vind ik het toch wel een goed idee om 1x per dag met een fluoride tandpasta te poetsen. Zeker voor onze dochter van 9, haar kiezen staan erg strak op elkaar en heeft helaas al 4 gaatjes in haar melkkiezen Op school en bij vriendjes thuis wordt veel zoetigheid uitgedeeld. Dus die zuur/suikeraanvallen komen toch wel.

    Mijn eigen tandarts adviseert ook heel erg om een fluoride tandpasta te gebruiken, omdat ik een aantal zwakke plekken heb in mijn gebit. Door grote oude vullingen uit het verleden. Met een fluoride vrije tandpasta zijn deze niet voldoende beschermd gaf zij aan.

  2. Weet jij toevallig ook Waarom is het nodig om Sorbitol en stevia te gebruiken in tandpasta, dat blijven suiker prikkels.
    Ben benieuwd

    • Ik gebruik verschillende, zoals NOVA CARE , GREEN PEOPLE, WELEDA en HYMALAYA NEEM. Warme groet!

  3. Ik gebruik Zendium. Als ik een ander merk gebruik zit m’n mond vol met aften, Zendium helpt mij goed om dat te voorkomen. Is er een beter (meukvrij) alternatief daarvoor ?

  4. Kennelijk is Monique lid van de EO.. evangelie omroep.. anders zet je het woord haleluja er niet bij. Heel raar.

    • kennelijk ben jij lid van de ‘ ik heb niets te doen in mijn leven ‘ club. HALELUJAAAH!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *