Is AYURVEDA tandpasta gezonder en beter dan gewone tandpasta?
Ik ben altijd wel op zoek naar de allerbeste meukvrije verzorging voor mijn tanden en kiezen. Deze zijn ontzettend belangrijk voor mij. Ik wil er graag mijn leven lang mee doen. 😁 En uiteraard is je gebit je visitekaartje. Niets zo vervelend als een slecht onderhouden gebit, die vol zit met bruine aanslag. Ik ben misschien wel een beetje extreem. Ik doe veel, om mijn gebit zo mooi en intact mogelijk te houden. KLIK HIER om daar meer over te lezen.
WEL / NIET FLUORIDE?
Tandpasta is onmisbaar voor het onderhouden van je gebit en ik vind het daarom best belangrijk om daar wat tijd en moeite in te steken. Al jaren is de kwestie WEL / GEEN FLUORIDE? een heet hangijzer, zowel bij de consument als bij wetenschappers, onderzoekers en deskundigen. Ik hen daar eerder aandacht aan besteed. KLIK HIER. De meningen lopen zeer sterk uiteen, waardoor er eigenlijk geen pijl op is na te trekken. Het gevolg is dat de consument heen en weer wordt geslingerd, want wat is nu wijsheid? We willen onder geen beding die rommel in ons lichaam krijgen of er maar enigszins aan worden blootgesteld, maar ja….gaatjes in ons gebit, daar zitten we ook niet op te wachten…..
Wat ik denk, is dat deze hele fluoride discussie erg genuanceerd ligt en er geen éénduidig advies is te vergeven. Want we leven in een maatschappij waarin alles kan, en daarom zijn er ook zoveel verhalen, oordelen, meningen en discussies. Ik kom daarbij toch weer terug bij mijn eigen tandarts. Wat hij in een notendop zegt heeft voor mij de meeste fundering.
Hij zegt dat het vooral te maken heeft met ons huidige voedsel, onze leefstijl en ons eet en drink gedrag. Als je mij al een poosje volgt, dan heb je vast de vele artikelen gelezen waarin ik vertel hoe erg het is gesteld met het extreme suikergebruik in ons voedsel. Dit is niet meer te ontkennen. We eten mierzoet. Maar drinken vooral mierzoet. Met name in gezoete zuivelproducten en frisdranken en sapjes vinden we extreme hoeveelheden suikers. Het zijn continue, regelrechte zuuraanvallen op ons gebit. Als we naar jongeren kijken, drinkt de gemiddelde scholier zo’n 3/4 blikjes frisdrank en/of energiedrankjes, daarnaast wordt er veel kunstmatig en bewerkt voedsel gegeten, waardoor over een gehele dag minstens acht tot tien zuuraanvallen plaatsvinden. Peuters en kleuters krijgen sapjes mee naar school/ opvang, en tussendoortjes als mierzoete ontbijtkoekjes en andere op kinderen gerichte koeken ( Liga) Ook dit zijn aanvallen op een melkgebit. Mijn tandarts vertelde, dat een gaatje niet in een week ontstaat, dit heeft een lang proces. En juist die zuur-aanvallen zetten zo’n proces in werking. Hoe meer aanvallen, hoe sneller dit proces zal verlopen. Ook veroorzaakt het VELE eten ( we hebben zo’n acht tot tien eetmomenten per dag, en meer) snellere slijtage op van het glazuur. Loop eens door een stad of een drukke menigte, en het zal je verbazen hoeveel mensen eten en drinken, als je er specifiek op let. We eten en drinken een hele dag door. Vroeger werd snoep gezien als een boosdoener voor ons gebit. Dit zit nog steeds goed ingebakken: snoepen is fout, snoepen is verkeerd, snoepen is slecht voor het gebit. Dit is ontstaan, omdat snoep veelal bestaat uit suikers. Inmiddels bestaat AL ONS VOEDSEL uit veel meer suikers dan ooit tevoren, wat het daarom ook problematischer maakt voor ons gebit. Vind vandaag de dag maar eens een product waaraan geen enkele vorm van suiker is toegevoegd. Dat lijkt onmogelijk geworden.
Het is daarom allang geen zwart/wit beeld meer van ” snoep is slecht voor het gebit” want ook ons voedsel is slecht voor ons gebit, althans het meeste wat we in supermarkten kunnen kopen. In mijn artikel ga ik uitgebreid in op het effect van voedsel op het gebit, en geef ik ook tips. Bottom line is volgens mij:
* Het gebruik van fluoride tandpasta’s is niet nodig, maar lijkt wel nodig omdat we te suikerrijk, en teveel zijn gaan eten en drinken
* Als je rekening houdt met wat je eet en drinkt, je eet en drinkmomenten matig houdt en je gebit goed onderhoudt, dan is fluoride niet noodzakelijk.
* Als je je gebit regelmatig zorgvuldig laat controleren/ onderhouden dor een tandarts/ mondhygiënist, hou je de vinger op de pols en kun je maatregelen nemen, als blijkt dat fluoridevrij poetsen voor jou negatief werkt.
* Ga niet af op indianenverhalen op internet, vertrouw op jezelf en jouw eigen intuïtie, en als je voor een fluoridevrije tandpasta kiest, kies er eentje die bij jouw persoonlijke gebitsverzorging past.
* Fluoridevrij wil niet altijd zeggen, dat het vrij is van schadelijke stofjes. Kies daarom liefst voor natuurlijke/biologische tandpasta’s.
* Kies AL-TIJD een flouride-vrije tandpasta waaraan WERKZAME STOFFEN zijn toegevoegd, zoals Neem, Aloë Vera, propolis, neem, klei, kalk en kruiden en specerijen als venkel en anijs.
Naar mezelf kijkend, gebruik ik afwisselend fluor en fluor-vrije tandpasta, Dit gaat al jaren prima. Ik heb zo mijn favorieten. KLIK HIER om te lezen over éen van mijn favoriete merken ( GREEN PEOPLE) Naast deze natuurlijke fluorvrije tandpasta ben ik altijd wel op jacht naar andere soorten. Ik kocht onlangs drie tubes fluor-vrije tandpasta’s van het Ayurvedische merk HYMALAYA. Ik ben ermee aan de slag gegaan.
WAT IS AYURVEDA?
Het merk HYMALAYA baseert hun producten op de Ayurvedische gewoonten. Wat is dat eigenlijk, dat Ayurveda? Het woord stamt uit het Sanskriet, de taal van de grote, Indische cultuur. AYUS staat voor leven en VEDA voor wijsheid. Ayurveda betekent dus eigenlijk letterlijk levenswijsheid. Ayurveda is een traditionele geneeswijze inheems aan het Indiase subcontinent. Tegenwoordig wordt het gerangschikt onder de alternatieve geneeswijzen. De oorsprong van Ayurveda is gevonden in de Atharvaveda en is een discipline van de Upeveda ( extra kennis) In Ayurvedische praktijken wordt veelvuldig gebruik gemaakt van geneesmiddelen op basis van mineralen en kruiden. Er worden ook dierlijke producten gebruikt zoals melk, yoghurt en roomboter. De Ayurveda kent honderden kruiden en specifieke eet-richtlijnen voor verschillende typen mensen. Er zijn ook algemene voedings-tips, zoals minimaal ontbijt nuttigen en de lunch de belangrijkste maaltijd van de dag laten gelden, op regelmatige vaste tijden verse maaltijden nuttigen, warm water drinken, warm eten, en iedere maaltijd voorzien van de zes smaken ZOET, ZUUR, ZOUT, BITTER, SCHERP en WRANG ( = samentrekkend) De meest bekende kruiden die in de Ayurveda worden gebruikt, maar ook buiten de traditionele ingangen zijn tulsi ( Holy Basil) ashwagandha, en adaptogenen. Waar het zo’n beetje op neerkomt, is dat er voornamelijk met voeding uit de natuur wordt samengewerkt. En in de geneeswijzen veel medicinale kruiden worden toegepast in de alternatieve zin. Dit is een beetje kort door de bocht, omdat het veel meer omvat, maar dat is wellicht interessant om een ander artikel aan te wijden.
NIET ALTIJD GOED
Terug naar de tandpasta. Alhoewel het in de Ayurveda meestal wel aardig meukvrij blijft, wil het geenszins zeggen, dat het betekent dat je altijd goed zit als je een product kiest op basis van de Ayurveda. Dit bewijzen deze drie verschillende soorten tandpasta die ik thuis kreeg gestuurd om te proberen, van hetzelfde merk ( HYMALAYA) Dit merk houdt zich voornamelijk bezig met de principen van de Ayurveda. Dit betekent dat zij o.a ingrediënten als medicinale kruiden en mineralen gebruiken in hun tandpasta’s. Ze maken geen gebruik van fluoride.
Ik kreeg een tandpasta die geschikt is voor extreem overgevoelige tanden, een tand-créme, en een tandpasta gemaakt met granaatappel en Neem. Hierboven kun je zien, dat de tand-créme SLS bevat. En flink ook, want het komt als vierde voor in deze ingrediënten lijst. SLS is een detergent ( zeep, reiniger ) wat in staat is vet en andere bevuiling uit onze haren en huid te wassen. De sulfaten iun SLS zorgen ervoor dat de boel heerlijk gaat schuimen, dit geldt ook voor tandpasta’s. Dit schuim is er puur voor ons genot en onze beleving, want al dat schuim maakt ons gebit echt niet schoner dan geen schuim. Er zijn verschillende soorten sulfaten, zoals sodium laureth sulfaat ( SLES) een tweede grote bekende is. SLS is echter de meest venijnige. Het geeft snel irritaties en kan bijvoorbeeld de huid gigantisch uitdrogen. SLS wordt ook veel toegepast in wasmiddelen om bijvoorbeeld auto’s schoon te poetsen. Dit toont de enorme waskracht. Zowel SLS als SLES vallen onder de zogenoemde oppervlakte actieve stoffen, wat ook wel surfactants worden genoemd. Dit zijn stoffen die in combinatie met water gebruikt kunnen worden om vetten op te lossen. Surfactants verlagen de spanning in de oppervlakten, waardoor de producten gaan schuimen en ze bijvoorbeeld beter smeerbaar te maken. SLS heeft dus aardig wat functies in verzorgingsproducten.
SLS is ontzettend goedkoop als grondstof, en met zijn vele functies daarom extra aantrekkelijk voor de op geld beluste fabrikant om het te gebruiken in vrij grote hoeveelheden.
Surfactants ( en dus ook SLS) liggen erg onder vuur. Met name SLS heeft een zeer uitdrogende en irriterende werking op huid en haar. Buiten talg en vuil lost het ook zeer eenvoudig huidvetten op. Hierdoor raakt onze natuurlijke huid barrière flink verstoord, en kunnen we last krijgen van een gortdroge, pijnlijke, schilferige en barstende huid, puisten, vlekken en andere huidirritaties.
Veel mensen lopen rond met allerlei onverklaarbare huidklachten, en leggen totaal geen link met hun dagelijkse verzorgingsproducten als shampoo. SLS zit niet alleen in shampoo, maar ook in zepen, douche en badverzorgingsproducten, make up, tandpasta’s enzovoort enzovoort, kortom, allemaal producten die we iedere dag gebruiken. Alles bij elkaar genomen kan het gebruik van SLS funest zijn voor je huid en haar.
Uiteraard zijn er door de EU grenzen gesteld voor het gebruik van SLS in producten, en daar houden fabrikanten zich netjes aan. Maar het probleem zit hem in het veelvuldige gebruik van diverse producten waarin SLS aanwezig is. Stel: iemand doucht iedere morgen, wast zich met douchegel, wast haar haren, en gooit er daarna een conditioner in, smeert zich na de douche beurt in met een creme of lotion, gebruikt stylingsproducten, poets de tandt een tandpasta met SLS, smeert overdag haar handen in met een handcreme…..Het zijn allemaal dagelijkse dingen die we iedere dag gedachteloos uitvoeren. Het kan de huid behoorlijk gaan pesten, met alle gevolgen van dien. SLS is de absolute koning op het gebied van hoofd / haar / huidirritaties.
Het is zelfs een beetje raar te noemen, dat we het zoveel ( en in flinke hoeveelheden) tegenkomen in tandpasta’s. Er zijn bewijzen, dat SLS de oppervlakkige epitheellaag van het mond-slijmvlies los kan laten. Zoals je vast weet zijn in onze mond van nature allerlei schimmels, virussen en bacteriën aanwezig. Het mondslijmvlies heeft de grote taak om ons te beschermen tegen het binnendringen van al die bacteriën. Raakt het mondslijmvlies geïrriteerd , kan het minder goed zijn werk doen, wat best vervelende gevolgen kan hebben. Daarnaast kan het :
– wondjes in de mond veroorzaken
– de werking ( tijdelijk ) mogelijk verstoren van onze smaak-reptoren
– de mond uitdrogen
– tandvlees-ontstekingen veroorzaken of verergeren
– mogelijk zorgen voor een slechte adem
Gelukkig kan SLS in tandpasta gemakkelijk worden gemeden, omdat er steeds meer fabrikanten zijn die ervoor kiezen SLS uit hun producten te laten. En geen zorgen: tandpasta’s zonder SLS reinigen en verzorgen net zo goed als SLS tandpasta’s. Als je voor het eerst een tandpasta gebruikt zonder SLS, kun je dat als wat vreemd ervaren. Dit komt, omdat SLS schuimt ( en een schoner gevoel GEEFT / doet ervaren ) en de tanden glad maakt. Na 2 x poetsen raak je dat gelukkig al snel kwijt.
De drie tandpasta’s die ik ontving van HYMALAYA zien er zeer gezond en verstandig uit en hebben dankzij de Ayurvedische insteek een gezond imago. Maar net als bij biologisch het geval is, wil dit NIETS zeggen over de inhoud. Twee van de drie tandpasta’s zitten vol met SLS. En zijn dus nét zo onverstandig als “ gewone” tandpasta’s.
DE NEEM / GRANAATAPPEL TANDPASTA, GELUKKIG ZONDER SLS!
Dat was dus even een domper. TWEE tandpasta’s kon ik al meteen doorschuiven naar mensen die het goed kunnen gebruiken. Gelukkig bleef er eentje over: de granaatappel / neem. Ik heb de ingrediënten uitgestippeld:
XYLITOL: KLIK HIER om meer over xylitol te lezen.
GLYCERINE: plantaardig, gemaakt uit kokosolie
WATER geen commentaar
CALCIUM CARBONAAT: koolzuur zout van calcium
GEHYDRATEERDE SILICA: natuurlijk mineraal, wat licht schurend kan werken. In tandpasta’s komt het in gepaste doseringen voor waardoor het ons tandglazuur niet snel kan aantasten. Ter voorbeeld: als we in een appel bijten, is dat meer belastend dan silica voor ons tandglazuur.
GRANAATAPPEL-EXRACT: gunstig voor ons gebit. Het bevat veel flavonoïden, samen met de anti-baceriele werking een krachtige ontsteking-remmer.
ASCORBINE ZUUR EN LAURYL GLUCOSIDE: hier raakte ik een beetje verdwaald. HYMALAYA zegt dat ze dit maken uit kokosolie en…suiker. 🙄 Suiker? Voor ons gebit te reinigen? Gelukkig kunnen we opgelucht ademhalen, want glucoside is afkomstig uit een groep aan stofjes die van nature in planten voorkomen. Ze zijn opgebouwd uit een suiker en een niet-suiker. Meer lezen? KLIK HIER
SODIUM / DISODIUM COCOYL GLUTAMAAT: gemaakt uit aminozuren en plantaardige olie
STEVIA: puur extract ( steviolglycoside)
NATUURLIJKE AROMA’S: klik HIER om daar meer over te lezen. HYMALAYA zegt pure essentiële oliën te gebruiken
CARRAGEENAN : carrageen
MENTHOL: gehaald uit pepermunt bladeren
XANTAN-GOM: KLIK HIER om alles over xatangom te lezen.
SODIUM BENZOAAT: natriumzout van benzoêzuur
ZEEZOUT: geen commentaar
POTASIUM SORBAAT: kalium sorbaat
TYMOL:terpenoîde uit de essentiële olie van tijm
VIDANGA EXTRACT: houtige klimplant-struik, komt veel voor in de ayrvedische wereld. Wordt veel gebruikt in de tandheelkunde.
TERMINALIA CHEBULA : een zeer onbekende vrucht die groeit aan bomen in Noord-India. In de Ayurvedische wereld wel enorm populair. In de Indische geneeskunde wordt de vrucht ingezet als medicijn. Haritaki, zoals het ook wel eens wordt genoemd, heeft antivirale en anti-bacteriële eigenschappen.
BELLERIC MYROBALAN: eveneens een medicinale plant in de traditionele Indiase Ayurvedische geneeskunde. De bladeren van deze loofboom worden gebruikt om o.a een extract te maken. Het extract wordt o.a ingezet bij ontstekingen.
AMLA: Indiase kruisbes
INDISCHE ARABISCHE GOM: ook wel “ echte” Arabische gom genoemd. Afkomstig van een Inheemse boom in o.a Afrika.
NEEM: . Neem ( spreek uit : NIEM ) is een boom / struik uit de Mellaceae familie. In India wordt deze boom al decennia’s lang gebruikt voor medicinale doeleinden en wordt het als insecticide gebruikt. Na ongeveer vier jaar gaat de boom vruchten dragen. Na 10 jaar kan de boom zo’n vijftig kilo vruchten leveren. Deze ( steen ) vruchten lijken erg op olijven , hebben een dunne schil en vrij bleek / geelachtig vruchtvlees. Ze smaken bitter/ zoet. Van de vruchten wordt olie geperst. Het extract wordt gezuiverd en er blijft een licht stroperige massa over, die een laag smeltpunt heeft ( 23•C ) Er zijn maar liefst meer dan veertig actieve bestanddelen ontdekt in neem-olie. De bestanddelen AZADIRACHTINE en SALANNIN zorgen voor de insectenafwerende werking in de olie. Het werkt in perfecte harmonie met mens, dier, plant en milieu, en wordt ook vaak gebruikt als een natuurlijk bestrijdingsmiddel. De olie wordt bijvoorbeeld toegepast om planten te beschermen tegen schimmels. In de biologische / dynamische landbouw wordt neem erg veel gebruikt. In tandpasta’s werkt neem tegen tandbederf, kan het tandplak tegengaan, kan het tandvlees versterken en gaat het ontstekingen tegen.
DE TEST
De geur is nice. Het ruikt in elk geval niet al te kruidig of nog erger, naar neem, want dat stinkt behoorlijk, en is niet zo aantrekkelijk om in je mond te stoppen. Het ruikt lekker naar pepermunt. Het schuimen vond ik echt enorm . Ik zou het bijna associeren met een gewone tandpasta. De tandpasta is fijn in textuur, het brokkelt niet in je mond en het poetst meteen weg.
De smaak is ronduit heerlijk. Pepermunt, en daar hou ik wel van. Eigenlijk merkte ik niets van het feit dat deze tandpasta zo-goed-als bestaat uit natuurlijke componenten, geen fluoride en SLS en parabenen bevat. Het voelt gewoon als een “ normale “ tandpasta. Wat ik wel prettig vind omdat ik niet zo hou van kruidige smaakjes. Ik ben eigenlijk best enthousiast! 😃 Fijne nasmaak, en glad gevoel.
Deze tandpasta is super-geschikt voor iedereen die graag geen fluoride gebruikt. Het heeft een combinatie van biologische neem, biologische granaatappel en andere effectieve biologische kruidenextracten, voor de reiniging van de tanden, een frisse adem, gezond tandvlees en schone tanden. Door de Xylitol, een natuurlijke zoetstof die gewonnen wordt uit de Berkenboom, heeft de tandpasta een aangename smaak. Deze zoetstof wordt als tandvriendelijk beschouwd en gaat plak tegen. Vrij van fluoride, parabenen, sacharine en sodiumlaurylsulfaat (SLS). Dierproefvrij. Het bevat diverse koudgeperste oliën: koude extractie.Granaatappelextract: voor gezond tandvlees, sterke antioxidant ,Neembladextract: neem wordt al eeuwen toegepast om de tanden te reinigen, Terminalia chebula: wordt gebruikt om het tandvlees gezond te houden ,Arabische-gomextract: wordt gebruikt vanwege de verzachtende eigenschappen., De tandpasta is tevens gezoet met stevia Reboudina.
De prijs kan je wellicht iets afschrikken, alhoewel we tegenwoordig deze prijzen betalen voor een goede tube tandpasta. Maar let op: € 7,99 voor 150 GRAM is een zeer voordelige tandpasta. Ter vergelijking: mijn andere favo tandpasta merk GREEN PEOPLE bevat maar 50 ml en kost € 5,50. En betalen we gemiddeld voor een tube Senseodyne van 75 ml geen € 6-7 euro? DAT DUS.
Ik ontving de tubes via www.puurenfit.nl. Je kunt daar deze neem/ granaatappel tandpasta bestellen DOOR HIER TE KLIKKEN
met fluoride verschrompeld je pineal gland ,die juist zo belangrijk is voor je intuitie.
dus daarom nooit fluoride.
Dank voor al je prachtige informatie Monique, je bent fantastisch.
ik wil het best wel proberen om er naar toe te werken alles op gezonde wijze te gebruiken met name verzorgingsproducten, ook voeding etc. Dank jewel voor jou bericht! Martina
ik wil het best wel proberen om er naar toe te werken alles op gezonde wijze te gebruiken met name verzorgingsproducten, ook voeding etc. Dank jewel voor jou bericht! Martina
Ik gebruik deze tandpasta al enkele jaren. Ik ben er heel erg tevreden van.
Dank je wel voor deze analyse!
De Himalaya Botanique complete care tandpasta bevat nagenoeg dezelfde ingredienten, maar tevens zinc citraat en sodium bicarbonaat. Gevoelsmatig zijn dat stoffen die niet kwaad kunnen, maar ik ben benieuwd naar de mening van anderen! Groeten Manon
Hoi Manon,
Ik las ff mee en zag je vraag over zinc citraat en sodium bicarbonaat. Op zich is daar helemaal niets mis mee, integendeel, zink citraat is een vorm van zink, die je ook kunt innemen als een supplement, al is zink piccolinaat in deze nog beter. Het verhoogd mn de weerstand. En sodium bicarbonaat is gewoon een ander woord voor baking soda/zuiveringszout.
Hoi! Fijn dat je zoveel artikelen over (mond)gezondheid hebt. Ik vroeg me af: Als je 20% of 10% van de tijd met een fluorhoudende tandpasta poetst, poets je dan zowel ’s ochtends als ’s avonds met dezelfde, fluorhoudende tandpasta? Of kun je verschillende tandpasta’s op 1 dag afwisselen?