Marine fytoplankton….wat is het en waar is het goed voor?

Onlangs besteedde ik uitgebreid aandacht aan de eencellige algen CHLORELLA ( klik hier ) en SPIRULINA ( klik hier ) Dit wekte niet alleen bij mijn fans en volgers vragen op, maar ook werd ik zelf geprikkeld door algen. Ik wist, dat ze zeer veel gezonde voordelen hebben voor de mens, en er zijn er best veel. Chlorella en spirulina zijn meest populair, maar dat wil niet zeggen, dat zij het allerbeste zijn wat er is in algen. Zo is daar ook nog de FYTO-PLANKTON. Over deze ééncellige zoutwater-alg ga ik het in dit artikel uitgebreid hebben.

WAT IS MARINE / OCEAAN / FYTO OF PHYTOPLAKTON?

Marine fytoplankton wordt meest in Nederland verkocht. Maar er zijn wel 40.000 verschillende soorten fyto-plankton en micro-algen.  Niet alles is even geschikt voor de mens. Ze leven in oceanen, rivieren, en vele andere wateren op aarde. De NASA vertelt, dat fytoplankton tenminste 90-95% zuurstof op op de aarde. Dit levert dus veel meer zuurstof op dan planten en bomen.
Wist je, dat fytoplankton aan de basis staat van het leven op aarde? De aarde is zo’n vier miljard jaar oud, en fytoplankton ontstond ongeveer 3 miljard jaar geleden.  Leven begon oorspronkelijk in de oceanen, het leven op het land kwam veel en veel later door middel van diverse wezens die uit de oceanen het land op kropen.
Fytoplankton valt onder één van de allerkleinste organismen in de wereld. De samenstelling ligt aardig gelijk aan wat onze menselijke cellen nodig hebben om hun stofwisselingsprocessen goed uit te voeren.
Fytoplankton bevat, net als vis en sommige algen-oliën, één of beide van de belangrijke lange keten OMEGA 3 VETZUREN ( DHA en EPA, klik HIER om daar meer over te lezen ) Om omega vetzuren beter opneembaar te maken voor de hersenen en het zenuwstelsel, zijn o.a fosfolipiden nodig. Dit is in ruime hoeveelheden aanwezig in fytoplankton. Eet je bijvoorbeeld vis, dan kan de opname worden versterkt als je naast vis wat fytoplankton eet.
Dezelfde ( in hoge mate aanwezige) fosfolipiden helpen samen met de B-vitaminen en diverse mineralen tevens bij de omzetting van het vetzuur ALA naar DHA en EPA. Fytoplankton is, net als chlorella, een volledige proteïne-bron. Dit is zeer interessant voor vegetariërs en veganisten. Omdat fytoplankton 100% opneembaar is, gaat er niets verloren. Ons lichaam kan alles gebruiken. Wat heeft het nog meer voor voordelen voor de gezondheid?
het kan ons immuunsysteem verbeteren. Dankzij de antivirale, antibacteriële en anti-schimmelwerking kan het ons immuunsysteem versterken
– net als spirulina en chlorella bevat fytoplankton erg veel chlorofyl. Een fantastische ontgifter bij bijvoorbeeld het afvoeren van zware metalen uit ons lichaam.
– een betere verzadiging. Doordat het lichaam met zoveel vitaminen, mineralen en aminozuren wordt ” gevoed”  zal het lichaam veel beter worden gevoed en sneller een verzadigingspunt hebben. Dit kan zeker nuttig zijn als je last hebt van onverzadigde eetmomenten
– werkt zeer bevorderlijk voor talloze spijsverteringsprocessen
– fytoplankton bevat erg veel bruikbare antioxidanten. Deze dragen bij aan een goed werkend immuunsysteem. Antioxidanten die o.a aanwezig zijn, zijn:
* bètacaroteen
* astaxanthine
* canthaxanthine
* violaxanthine
* antheracanthine
* zeaxanthine
* vaucheriaaxanthine
De marine fytoplankton is een vrij grote bron van natuurlijke zwavel, ook wel organische zwavel genoemd. Zwavel zorgt o.a voor een goede energie naar onze cellen. Verder speelt het een belangrijke rol in de omzetting van enzymen, aminozuren, eiwitten en hormonen.
Kortom: fytoplankton heeft bijna alles in huis wat wij steeds minder in ons dagelijks voedsel tegenkomen om goed, gezond en vitaal te blijven. Het kan daarom een fijne aanvulling zijn op een eenzijdig en ongezonde eet / leefstijl. Wel is het belangrijk om te weten, dat we EERST GEZOND MOETEN ETEN, en daarna moeten grijpen naar deze aanvullingen. We moeten onze gezondheid eerst uit vers, intact, voedzaam en bruikbaar voedsel halen.

WAAR VERKRIJGBAAR EN WELKE DAN?

Zoals je eerder hebt kunnen lezen komt fytoplankton in heel veel wateren over de gehele wereld voor. Zo ook in Nederland, en wel in de Oostvaardersplassen. De meeste fytoplankton die we in Nederland kunnen kopen komt daar dan ook vandaan. Er is ook fytoplankton verkrijgbaar uit bijvoorbeeld landen als Colombia. Naast dat er veel minder zekerheid is op een veilig eindproduct ( denk aan verontreiniging) is het ook veel milieu-onvriendelijker om het uit een ander land te halen. Kies daarom altijd voor fytoplankton uit Nederland afkomstig.
Zorg dat je een 100% pure fytoplankton in handen krijgt. Het moet tenminste uit 500 mg NANNOCHLOROPSIS GADITINA fytoplankton bestaan. In vrijwel de meeste gevallen wordt fytoplankton in een gevriesdroogde vorm verkocht en in capsules of poedervorm.  Die capsules kunnen zijn gemaakt van dierlijke of plantaardige grondstoffen, als je veganistisch bent, moet je daar wel even op letten. Als de capsules zijn gemaakt van 100 % HPMC ( hypromellose, een 100% plantaardige cellulose ) zit je als vegan goed.
Vrijwel alle fytoplankton van Nederlandse bodem wordt biologisch gekweekt. Dit gebeurt aan de oevers van de Oostvaardersplassen. De gehele kweek-omgeving is zeer streng gecontroleerd. Er worden geen pesticiden en herbiciden gebruikt, en het gehele productieproces gebeurt meest milieuvriendelijk. Er vinden doorlopend kwaliteitscontroles plaats. De kweek zelf vindt plaats in geavanceerde photo-bioreactoren. Deze bestaan uit transparant gesloten buizen-systemen waarbij met behulp van zonlicht en natuurlijke foto-synthese de fytoplankton ongestoord kan uitgroeien. Tijdens deze kweek worden voortdurend voedingsstoffen, C02 en 02 toegediend voor een zo hoogst haalbaar mogelijke biomassa. Dankzij de zeer strenge controles op uitgeleverde batches kunnen we meer dan verzekerd zijn van een veilig en schoon eindproduct.
Ik ontving “ mijn”Marine fytoplankton via www.puurenfit.nl. Zij stuurden mij vrijblijvend een zakje met 180 veganistische capsules toe. Ik vind deze webwinkel een ontzettend fijne winkel waar ze heel hoge kwaliteit voor een vriendelijke prijs verkopen. Ik ben langzaam opbouwend begonnen met een capsule per dag en zit nu op twee capsules per dag. Ik slik ze nu ongeveer drie weken, waarvan twee weken twee capsules per dag.
Ik kan niet heel goed zeggen, of ik echt al resultaat ervaar. Ik gebruik normaliter een schepje uit mijn POWER POT door mijn voeding. Laat ik zeggen dat ik niets echt ANDERS ervaar, maar ook geen opmerkelijke verbeteringen. Ik denk, dat het vooral merkbaar is bij mensen die er een hogere behoefte aan hebben. Algemeen is vastgesteld, dat het effect tussen de 2-10 dagen merkbaar moet zijn. Ik ga gewoon lekker door met mijn twee-per-dag capsules. Fytoplankton is uiteraard geen farmaceutisch medicijn, het is een natuurlijk voedingsmiddel. Dit betekent sowieso al dat het in regel veel langer nodig heeft om effectief te zijn.
Je kunt op internet heel veel aanbieders vinden. Met uiteenlopende verkoop-prijzen, maar ook uiteenlopende kwaliteit. Je kunt het beste even de tijd nemen om op zoek te gaan naar een goedkope aanbieder die dezelfde kwaliteit verkoopt als hierboven omschreven. Bij puur & fit betaal je voor 180 capsules € 33 . Dit is een vrij vriendelijke prijs voor deze hoogwaardige kwaliteit. KLIK HIER om te bestellen.

VERSCHILLEN?

Er wordt mij veel gevraagd, wat nu precies de verschillen zijn tussen de drie meest bekende algen ( chlorella, spirulina en marine phytoplankton ) Wat betreft de wezenlijke verschillen tussen chlorella en spirulina, KLIK HIER. Wat betreft  de wezenlijke verschillen tussen deze algjes en de marine phytoplankton, de grootste is dat Marine phytoplankton een ZOUTWATER-ALG is. Verder zijn de verschillen niet groot, en kun je eigenlijk een eigen keuze maken in deze drie. Ze zijn alle drie zeer rijk aan belangrijke voedingsstoffen.

Notificatie: ik ontving de capsules gratis om te testen. Er zijn géén commerciële doeleinden mee gemoeid, ook geen enkele bron van inkomsten, ook niet uit eventuele kortingsacties. 

3 Reacties op “Marine fytoplankton….wat is het en waar is het goed voor?

  1. Goedemiddag, wat is de reden dat de groene multi ineens niet meer leverbaar is?

  2. is dit ook goed voor mijn hondje, hij is 4,5 kilo en hoeveel gram moet hij dan hebben.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *