Collageen…wat is dat precies en werken alle middelen met collageen?

Als ik mijn tijdlijnen op social media doorscroll, kom ik zeker vijf of zes producten tegen met collageen. Fabrikanten doen hun uiterste best om hun poeders, pillen en zalven te verkopen. De claims vliegen ons om de oren. Zo zou het de huid verstevigen wat “ verzwaring” tegen zou gaan, en zou je dankzij deze supplementen jaren jonger lijken, of het verouderingsproces tegen kunnen gaan. Ik ontvang n.a.v deze advertenties veel vragen over collageen.. Wat is het, en waar is het goed voor? En…is het écht zinvol om collageen-supplementen te slikken?

WAT IS COLLAGEEN?

Laten we eerst beginnen om beknopt te vertellen wat collageen precies is. Het gaat om een eiwit in ons lichaam, de zogeheten STRUCTUUR-EIWIT. Dit is een ontzettend belangrijk eiwit Collageen is onderdeel van het bindweefsel, wat zorgt voor een algehele stevigheid door ons hele lichaam. Het houdt, als ware, onze weefsels maar ook onze organen op hun plek.Collageen komt overal in ons lichaam voor: in onze botten, banden en pezen, haren, nagels en ook onze huid. In de laag onder de opperhuid, de dermis, bevinden zich collageen-vezels. Een ander ontzettend belangrijk eiwit is elastine. Deze elastine bevindt zich in ons bindweefsel, en is o.a verantwoordelijk voor de veerkracht en elasticiteit van onze huid.
Collageen is de meest voorkomende eiwit ter wereld, Ons lichaam bevat zo’n 30% collageen. Het wordt o.a in de huid aangemaakt. Naarmate we ouder worden, neemt dit proces echter geleidelijk af, bij de één wat sneller dan bij de ander. Vanaf je dertigste levensjaar begint je huid al zo’n 1% collageen per jaar te verliezen. Als je een huid van een bejaard iemand naast een jong iemand zet, zie je de wezenlijke verschillen. De verouderde huid is slap, en rimpelig geworden en dun, terwijl de jonge huid nog elastisch is en strak.
Externe factoren kunnen ook een zeer grote invloed hebben op de snelheid van afbraak van collageen. Als je verkeerd eet en drinkt, teveel en te lang je blootstelt aan de zon, of rookt….het zijn triggers die de afbraak van collageenvezels versnellen.
We weten inmiddels allemaal, dat “ snelle koolhydraten” ( ook wel snelle suikers) in ons voedsel erg ongezond is, maar het heeft ook een verwoestende invloed op het collageen, waardoor er zeer snel rimpelvorming kan ontstaan. Suikers zetten zich vast op het collageen en elastine in de huid waardoor deze verhardt en beschadigt. Dit wordt ook wel glycatie genoemd.
Roken is een andere ongezonde gewoonte die verwoestend werkt op de elastine en collageen-vezels. Dit verklaart, waarom rokers sneller diep-liggende rimpels krijgen en een dunnere huid rondom de ogen. Bovendien richt roken een gigantische schade aan op de antioxidanten , ook erg belangrijk voor de bescherming van de huid.
De grootste verwoester blijft de zon. Dit brengt de huid DNA schade aan, maar ook afbraak van collageen-vezels en elastine. Je kent ze vast, die mensen die iedere zonnestraal benutten om op te pikken. De huid van deze mensen is gebruind, maar zeer rimpelig en hangend. Dit komt dus door de versnelde afbraak, Hoe meer het collageen en elastine wordt beschadigd, hoe meer het afbreekt en de huid verzwakt, rimpelig maakt, laat verzakken, en vol zet met plooien.

WERKEN AL DIE MIDDELEN?

Goed.
Het is duidelijk, dat we voorzichtig en zuinig om moeten springen met ons collageen. Hoe fijn zou het eigenlijk wel niet zijn als we ons collageen een handje zouden kunnen helpen d.m.v crémes, drankjes en supplementen? De vele hulpmiddelen die  inmiddels op de markt zijn verschenen, beloven heel veel. Werkt dat nou echt?
Laten we beginnen met crémes en zalven. Daar kunnen we meteen duidelijk over zijn: dit KAN helemaal niet werken. Collageen is veel te groot om de huidbarriëre te passeren. Maar wat dan, als de crémes zijn verrijkt met liposomen ( vetbolletjes( ? Ook DAN kan het niet. De liposomen zijn niet voldoende verfijnd om deze de huid in te loodsen. Waarom lijkt het dan soms wel, alsof het werkt? Dit is wellicht te danken aan het hydraterende effect van de crémes. Waarom mag het gewoon dan wel als “ collageen-booster” op de markt worden gebracht? Dit komt simpelweg omdat de vele crémes niet zijn geclassificeerd als drugs, en mogen claims worden gemaakt die niet wetenschappelijk zijn onderbouwd. Het blijft dus allemaal éen groot vaag gebied. Er zijn geen wetenschappelijke onderbouwde studies die de werkzaamheid van crèmes garanderen.
Hoe zit het dan met de vele collageen drankjes/ poeders en supplementen?
In de cosmetica-industrie is daar erg veel discussie over. Er wordt getwist of het innemen van al deze drankjes en supplementen iets voor onze huid doen. Er worden nog altijd veel studies verricht. Er zijn vele vormen van de stof op de markt. De meesten worden via de maag en darmen afgebroken en leveren zo eigenlijk alleen maar wat aminozuren ( ook wel de bouwstenen van eiwitten ) Heb je tekorten aan deze aminozuren, dan kunnen deze drankjes en supplementen zinvol zijn. Dit is aangetoond in diverse onderzoeken, maar de vraag blijft, in hoeverre de supplementen daar verantwoordelijk voor zijn voor de huidverbetering. Echt onafhankelijk en overtuigend onderzoek ontbreekt hier nog altijd.
Resumerend: er zijn geen onderbouwde ( onafhankelijke ) studies bekend waaruit blijkt dat supplementen en drankjes daadwerkelijk helpen om de collageen-vezels en elastine te verbeteren. Crémes en zalfjes kunnen eigenlijk helemaal niet werken, omdat collageen veel te groot is om de huidbarriere te passeren. Ze HYDRATEREN vooral, waardoor het lijkt alsof het iets doet.

WAT HELPT DAN WEL?

Je kunt jezelf ontzettend veel geld besparen, door een goede VITAMINE C te gebruiken ( bijvoorbeeld Camu Camu) Vitamine C, ook wel ascorbinezuur genoemd,  is wetenschappelijk bewezen effectief om de collageen-aanmaak te stimuleren. Zowel van bnnenuit als van buitenaf. Zorg sowieso voor voldoende vitamine C in je voeding.
Vitamine C staat bekend als sterke antioxidant . Het vangt vrije radicalen weg, en helpt bij de aanmaak van collageen. Het zorgt voor een langere stevigheid en betere conditie van de huid.
Vitamine aC komt gelukkig in overvloed voor in ons dagelijks voedsel. Zoals:
– verse groente en fruit
– groene bladgroente
– aardappelen
– koolsoorten
– camu camu
– baobab
– rode paprika 
Belangrijk om te weten is dat het een in-water-oplosbare vitamine betreft. Daarnaast is het zeer gevoelig en onderheven aan zonlicht en verhitting. Kook je groente daarom in een klein beetje water en niet te lang. Snij de groente ook zo minimaal als nodig, ook het snijden zal de vitamine C -gehalten doen reduceren. In een zuur, bijvoorbeeld azijn, zal de vitamine C relatief gezien goed intact blijven. Zet iedere dag volop verse groente op je menu. Naast vitamine C bevatten de meeste verse groenten vitamine A,
Vitamine A is ook bewezen gunstig voor onze huidstructuur. Het stimuleert de celvernieuwing n de stoffen die het collageen afbreken, worden geremd. Vitamine A komen we bijvoorbeeld in grote hoeveelheden tegen in zoete aardappelen ( in de schil )
Ik eet zelf vrijwel dagelijks een biologische rode punt paprika of een rode biologische halve paprika. Ik vind het een ontzettend lekker tussendoortje en het levert bovendien erg veel vitamine C op. Consumeer wel liefst biologische rode paprika’s, omdat de niet-biologische varianten één van de meest bespoten groenten zijn.

WAT KUN JE ZELF NOG MEER DOEN OM HET COLLAGEEN TE BEVORDEREN?

Goed, gezond eten dus. Daar draait het altijd uiteindelijk steeds weer op uit 😊 Maar wat kunnen we nog meer doen om ons collageen zo lang mogelijk beschikbaar te houden? Enkele tips:
1) BESCHERM JE GOED TEGEN DE ZON
Ik kan het niet vaak genoeg zeggen, smeer je GOED in als je de zon in gaat. Gebruik een natuurlijk zonnebrandmiddel met een goede zonnefactor. KLIK HIER om alles over zonbescherming te lezen. Zon-schade is de GROOTSTE vijand van collageen. Onthoud, dat DNA schade een soort sluipmoordenaar is van je huid. Pas op langere termijn kun je de gevolgen ervaren.
2) HOU REGELMAAT EN ORDE 
Je lichaam vaart het beste bij orde n regelmaat. Dat klinkt vast ontzettend saai, maar het is wel het verstandigste en beste wat je voor jezelf kunt doen. Ga op vaste tijden naar bed en sta op vaste tijden op. Eet op vaste tijdstippen. Neem op tijd je rust en ontspanning, ook onrust en stress heeft invloed op de conditie van je huid.
3( BEWEEG IEDERE DAG VOLDOENDE
Nee, niet schrikken, ik bedoel hiermee niet dat je meteen iedere dag naar de sportschool moet om jezelf af te beulen, het gaat juist om de kleinere dingen. Wandelen, fietsen, en heb je zittend werk, sta dan ieder uur even op en loop een rondje.
4) DRINK VOLDOENDE WATER
Een inkopper, maar wel een erg belangrijke: drink iedere dag tenminste anderhalve liter water. Vocht is belangrijk voor talloze processen in ons lichaam. Vocht-tekort heeft een directe weerslag op je huidconditie.
5) GEBRUIK NATUURLIJKE VERZORGINGSPRODUCTEN
Conventionele make up / cosmetica en verzorgingsproducten zijn goedkoop. Ze beloven erg veel, als we de verpakkingen moeten geloven en er lijkt overal wel een wondermiddel voor te bestaan. Het lijkt allemaal onschuldig, en daarom kun je al snel denken “ baadt het niet, schaadt het niet “ Toch zou je je eens meer moeten verdiepen in de ingrediënten lijsten op al die potjes, tubes en flesjes. Ze bestaan vrijwel altijd uit tenminste twee of meer agressieve stoffen die de huid kunnen irriteren en beschadigen. Door 100% pure, liefst biologische en natuurlijke producten te kiezen zet je daarmee al een flinke stap vooruit. Onthoud, dat wat we op onze huid smeren, voor zo’n 65% wort opgenomen en in de bloedbaan terechtkomt. Denk ook aan nagellak, Dit wordt als zeer onschuldig gezien, omdat de lak op de nagels smeren en niet op de huid. Maar de nagelriemen worden altijd in contact gebracht waardoor er alsnog veel in de bloedbaan terecht kan komen. Kies daarom voor zo puur en natuurlijk mogelijk, laat je goed informeren door betrouwbare bronnen.

COLLAGEEN HYDROLYSATEN WERKEN MOGELIJK WEL

Alhoewel de supplementen / zalfjes/ smeersels niet veel lijken te doen, zijn er anno 2021 steeds meer studies bekend dat een collageen hydrolysaat mogelijk wel echt gunstige effecten heeft . Hydrolysaten zijn ook wel gehydrolyseerde collagenen. Het is een vrij hoog geconcentreerde vorm van diverse aminozuren, zowel essentiële als niet-essentiële. Het wordt meest gewonnen uit de beenderen, huid en bindweefsel van runderen. De opneembaarheid van gehydrolyseerde collageen is zeer optimaal, omdat het collageen wordt opgesplitst in kleinere ketens aminozuren ( peptiden )  Dit zorgt ervoor dat het collageen na inname veel gemakkelijker wordt verteerd, waardoor er een betere opname kan plaatsvinden.
Het komt tot stand door gelatine met behulp van enzymen “ voor te verteren” tot peptiden. Het bijkomende voordeel is dat gehydrolyseerde collageen opgelost in water vloeibaar blijft en gelatine niet. Veel collageen producten zijn op basis van gelatine wat voor een papperige, snotterige dikke substantie zorgt en zo wat minder fijn is in gebruik. Het aminozuren-profiel van collageen bevatten zeer hoge doseringen aan aminozuren als alanine, glycine, hydroxyproline , proline en glutaminezuur. Het is tevens een bron van collageen types 1 en 111 en rijk aan magnesium, fosfor en calcium. We weten dat collageen wat betreft de crèmes en zalfjes mét collageen erin verwerkt maar weinig effectief lijken, maar er zijn inmiddels wel een aantal RCT’s studies (Randomized Controlled Studies) die duidelijk positieve resultaten laten zien bij Collageen peptides, voornamelijk Hydrolysaat. IN DEZE STUDIE analyse werden 11 studies bekeken, waar Collageen poeder was gebruikt, zo’n 2-10 gram per dag. Duidelijk komt in deze studies naar voren dat de Placebo groep geen verbetering ziet, de groep met de collageen wel, in skin elasticiteit, fijne rimpels en hydratatie. Ik heb niet kunnen vinden wie deze studies heeft betaald, maar de meeste waren wel dubbel-blind. Het zijn nog weinig studies, maar de eerste resultaten zijn wel positief.

GREAT LAKES

Ook bij Puur & Fit staat de klantenservice nog altijd roodgloeiend met vraag naar een echt goede meukvrije, en werkende collageen. Er zijn intussen enorm veel collageen hydrosylysaat op de markt verschenen, maar de vraag is wat eraan is toegevoegd. Daar moet je dus wel goed op letten. Zo kan een hydrolysaat pesticiden, antibiotica of andere hormonen uit de vlees/ bio-industrie bevatten. Als je verzekerd wilt zijn dat er in jouw collageen poeder geen van deze nasty’s aanwezig zijn, dan is de enige optie om dat daadwerkelijk af te lezen op een verpakking. En het is belangrijk, dat het poeder maar uit één ingrediënt bestaat: COLLAGEEN HYDROLYSAAT. Meer is er namelijk niet nodig. Het was even wat zoekwerk, maar wij kwamen uiteindelijk uit bij het Amerikaanse merk GREAT LAKES. Het gaat om een merk, , die de hydrolysaat maakt van gras-gevoerde weide runderen, wat neerkomt, dat het vrij is van GMO, pesticiden, antibiotica en andere hormonen. Het bestaat ook maar uit één ingrediënt: collageen hydrolysaat. Verder is er niets aan toegevoegd. Bij GREAT LAKES wordt niet alleen veel zorg en aandacht besteed aan de kwaliteit van de runderen, ook worden deze zo natuurlijk mogelijk gehouden. Bovendien werken zij in hun productieprocessen op gedegen eigen onderzoek naar het effect van collageen op het lichaam.
Green Lakes adviseert om twee eetlepels per dag op te lossen in elke gewenste vloeistof. Dit komt meer op zo’n 24 gram per dag.

Bestellen?

Bij www.puurenfit.nl scoor je niet alleen de aller fijnste prijs ( bijna overal betaal je bijna een euro meer ) voor deze GREAT LAKES , ook kun je nog eens een extra korting scoren via stapel-korting. KLIK HIER 

Twee maanden test

Het is 30 Maart 2022. Ik ga vandaag starten met een test van twee maanden, waarin ik zelf deze GREAT LAKES collageen ga testen. Ik gebruik vanaf vandaag twee maanden lang een flinke eetlepel collageen hydrolysaat door mijn voeding. Ik blijf verder eten zoals ik nu eet en ook blijf ik dezelfde verzorging gebruiken. Ik zal 30 Juni 2022 hier een update gaan geven met een begin en eind foto van mijn huid. Ik ben nét zo nieuwsgierig als jullie!

 

28 JUNI 2022:

We zijn twee maanden verder. Hierboven zie je links mijn beginfoto van 30 Maart en rechts de foto die ik op 28 Juni 2022 maakte. Aan jullie het oordeel of er wat is veranderd aan mijn huidstructuur. Heel eerlijk gezegd vind ik het geen significante verschillen geven. Wel ervaar ik dat mijn huid hier en daar strakker is geworden, al is dat niet zo indirect zichtbaar. Vooral mijn persoonlijke probleemzones waar de zwaartekracht heeft toegeslagen ( rondom mijn ogen) vind ik zeker wel wat verbeterd. Maar echt grote verschillen …nee, die merk ik niet op.

 

Wel heb ik ontdekt dat ik ij lichamelijk ” steviger: in mijn vel voel zitten sinds ik deze collageen iedere dag gebruik. Ik weet niet precies goed hoe ik dat gevoel moet omschrijven maar ik voel mij wat steviger en krachtiger in mijn vel steken. Ik sport iedere dag fanatiek en vraag dan ook best veel van mijn lijf, en alhoewel ik er zo goed als mogelijk voor probeer te zorgen , miste ik vermoedelijk toch nog dat beetje extra. Zelf denk ik, dat het met mijn 98%  veganistische levensstijl te maken heeft ( in de zin dat ik geen vlees / vis en dierlijk vet consumeer ) Deze collageen geeft mij naar alle waarschijnlijkheid nét dat beetje meer. Het is iets wat mij ongeveer na twee weken echt begon op te vallen. Terwijl ik de focus zo’n beetje lag op de huid en of daar verbetering in kwam. Best opmerkelijk.

 

Ik blijf de collageen verder gebruiken, niet zozeer voor mijn huid, maar zeker voor mijn lichaam wat te ondersteunen. Het is mij absoluut niet tegen gevallen en de poeder smaakt niet vies. Iedere dag heb ik een ” scoop ” ( het lepeltje wat erbij wordt geleverd ) gebruikt dus niet eens de gebruiksvoorschriften  wat op de verpakking wordt geadviseerd. Ik denk zelf dat ik op zo’n 18 gram per dag zit. In dat opzicht zijn de resultaten wellicht misschien wel vrij positief te noemen. Ik ben in elk geval zeer positief. En het is mij absoluut niet tegen gevallen, ook niet in gebruik. Als je  zoveel als mogelijk veganistisch wilt leven, kan het gebruiken van dit poeder even een drempel zijn. Dat was het voor mij eerlijk gezegd ook. Maar ik ben nu echt heel erg blij dat ik het heb gedaan. Ik ben senang met de maner waarop deze collageen wordt geproduceerd en kan er dus prima mee leven. Het is en blijft echter een zeer persoonlijke keuze.

Wil je de GREAT LAKES bestellen?  KLIK HIER

Puur & FIT rundercollageen hydrolysaat

Laten we er geen doekjes om winden, collageen is DUUR. Zeker, als je kiest voor meest goede kwaliteit, meest zuiver en meukvrij. Ook ik vind dit best even slikken, iedere keer als ik weer een nieuwe pot aan moet schaffen. Bovendien gaat het best hard, als je het iedere dag gebruikt, wat natuurlijk ook de bedoeling is voor een optimale werking. Ik heb het eens met Rosa besproken, of wij onder ons eigen label niet eens een zeer goede kwaliteit collageen hydrolysaat poeder konden uitbrengen, en daar zijn we direct mee aan de slag gegaan. Het heeft behoorlijk wat maanden geduurd, voordat we bij een kwaliteit kwamen waar wij allemaal senang mee zijn. Ik gebruikte zelf altijd het collageen poeder van GREAT LAKES. Dit verkopen wij bij puur & fit als water uit de kraan. Toch kregen we veel gemopper van klanten, die met hetzelfde euvel kampte als ik, de potten zijn klein, zo leeg en stikduur, ondanks dat de verkoopprijs bij puur & fit meest voordelig is en er VOLUMEKORTING op is te scoren. We wilden ook dat probleem meteen aanpakken door met grote potten te komen, dit zijn uiteindelijk potten geworden van maar liefst 450 gram.
We hebben echt ons uiterste best gedaan om een zo mooi mogelijk collageen poeder aan te kunnen bieden. Maar uiteraard moet het ook goed werken. Dat heb ik afgelopen periode getest. En….ik ben méér dan enthousiast.
De collageen hydrolysaat van Puur & fit is afkomstig uit de huid van grasgevoerde weiderunderen. Deze zijn overigens 100% gegarandeerd vrij van antibiotica, pesticiden, en ( groei ) hormonen. Het bestaat uit maar één ingrediënt : collageen. Er wordt niet alleen veel zorg en aandacht besteed aan de kwaliteit van de runderen, ook worden deze zo natuurlijk mogelijk gehouden. Bovendien wordt in productieprocessen op gedegen eigen onderzoek naar het effect van collageen op het lichaam getoetst. Het is goed oplosbaar in zowel warme als koude dranken, wat het veelzijdig in gebruik maakt. Het heeft een neutrale smaak. Het collageen poeder bevat 18 aminozuren die van nature ook in het menselijk lichaam voorkomen. Het is een zeer rijke eiwitbron met 10 gram eiwit per portie.
Maar daarnaast bevat het uiteraard nog veel meer.
Ik ben er méér dan blij mee. Ik heb het inmiddels een paar weken dagelijks in gebruik en ik voel mij er zeer goed bij, het geeft mij diezelfde prettige ondersteuning in mijn lijf, en mijn huid ? Ik hou het in het midden, maar dat het effect heeft, dat is wel zeker. Voor MIJ werkt het in ieder geval, en ik ben echt megablij dat er nu een collageen is met de meest hoogst haalbare kwaliteit, en een zeer vriendelijke prijs. En we hopen jullie er uiteraard ook een groot plezier mee te kunnen doen!

Bestellen?

Wat nog het meest fijn is, is uiteraard de prijs! Voor 450 gram betaal je bij puur & fit € 27,95!  En….stapelkorting mogelijk! KLIK HIER OM TE BESTELLEN 

Rund of ….vis collageen ?

Ik ontvang erg veel vragen over collageen, die meest gaan over de opneembaarheid tussen een collageen hydrolysaat uit vis versus een collageen hydrolysaat uit rund. De collageen hydrolysaat van Puur & fit is afkomstig uit de huid van grasgevoerde weiderunderen. Deze zijn overigens 100% gegarandeerd vrij van antibiotica, pesticiden, en ( groei ) hormonen. Het bestaat uit maar één ingrediënt : collageen. Er wordt niet alleen veel zorg en aandacht besteed aan de kwaliteit van de runderen, ook worden deze zo natuurlijk mogelijk gehouden. Bovendien wordt in productieprocessen op gedegen eigen onderzoek naar het effect van collageen op het lichaam getoetst. Het is goed oplosbaar in zowel warme als koude dranken, wat het veelzijdig in gebruik maakt. Het heeft een neutrale smaak. Het collageen poeder bevat 18 aminozuren die van nature ook in het menselijk lichaam voorkomen. Het is een zeer rijke eiwitbron met 10 gram eiwit per portie. Ik vertelde zondag ook over de opneembaarheid van een hydrolysaat collageen, en dat dit de meest onderstreepte onderbouwing had gekregen door de wetenschap, wat betreft de opneembaarheid.
Op internet giert het van de artikelen, die vertellen, dat een vis collageen hydrolysaat beter opneembaar zou zijn. Hierdoor kwamen begrijpelijk veel vragen, want waarom kiest Puur & Fit daar dan niet voor ? Hoe zit dat ?

 

Er zijn inderdaad diverse studies,( KLIK HIER )  die aantonen, dat de opneembaarheid van een hydrolysaat uit vis iets beter zou kunnen zijn dan uit een hydrolysaat uit rund. Dit heeft veelal te maken met de collageen peptiden uit vis, deze zijn iets kleiner dan de peptiden die afkomstig zijn uit rund. Dit zou de opneembaarheid ten goede komen. Alle studies onderstrepen / onderbouwen dit echter niet, en het verschil in opneembaarheid is minimaal te noemen. Anders gezegd ontlopen vis en rundercollageen elkaar niet tot nauwelijks. Waar je heel goed op moet letten, en wat ik eerder ook aangaf, is dat je voor een GEHYDROLYSEERDE VARIANT kiest. En een variant kiest die geen andere toevoegingen heeft dan alleen het collageen. De hydrolysatie is het allerbelangrijkste aspect dat zowel de biologische beschikbaarheid als opneembaarheid bepaald.
Naast dat het wat betreft opneembaarheid nauwelijks iets uitmaakt, kan er ook wat kritischer worden gekeken naar de zware metalen in vis, zoals lood en arseen. Dit wordt voornamelijk gevonden in zogenoemd wild-gevangen-viscollageen. Tenzij een fabrikant kan aantonen dat deze 100% NIET aanwezig zijn, bijvoorbeeld door keurmerken en certificeringen, bevat vis-collageen altijd wel iets van deze verontreiniging. Ook dit was één van de redenen, waarom Puur & Fit koos voor een hydrolysaat rund-collageen, wat 100% garantie geeft op een 100% schoon product zonder ( groei ) hormonen, pesticiden en antibiotica. Nog meer vragen die mij zijn gesteld :

 

IK BEN VEGANISTISCH, BESTAAT ER OOK EEN VEGANISTISCH COLLAGEENPOEDER, EN WERKT DAT DAN OOKK NET ZO GOED?
Ja, deze bestaan inmiddels, ze hebben gretig aftrek. De werking is alleen te betwisten, omdat alleen mensen en dieren collageen kunnen aanmaken. Als we het officieel bekijken bestaat er dus niet zoiets als een veganistisch collageen. Hoe komen de veganistische alternatieven dan tot stand? Wel, de alternatieven zijn meestal opgebouwd uit nutriënten die de collageenproductie in ons lichaam stimuleren, denk aan silicium, en zink. Ook zijn er veganistische supplementen die het aminozuurprofiel van menselijke type 1 collageen nabootsen, wat een rol speelt in het stimuleren van aanmaak van collageen . Het DOET dus wel iets maar echt optimaal zoals dierlijk collageen is het niet, en we zouden deze veganistische alternatieven dan ook beter een soort van collageen ondersteuner moeten noemen, in plaats van een daadwerkelijk collageen poeder. Linksom of rechtsom blijft een dierlijk collageen het beste, en meest effectieve, waar ook alle studies / onderzoeken op zijn gebaseerd.
KAN IK COLLAGEEN VEILIG STRUCTUREEL BLIJVEN GEBRUIKEN?
Gelukkig zijn er geen tot nauwelijks bijwerkingen bekend bij ( een teveel of langdurig ) gebruik van collageen. Natuurlijk moeten we niet overdrijven, maar dat spreekt voor zich. Er zijn vele studies op verricht die allen geen risico’s vermelden. Wel werden er zaken als lichte misselijkheid, of een opgeblazen gevoel geconstateerd maar ook dit kon niet worden herleid naar het gebruik van collageen. Kortom: gebruik collageen met gezond versrand en hou je aan de gegeven gebruiksadviezen.
KOM IK IN GEWICHT AAN ALS IK DAGELIJKS COLLAGEEN GEBRUIK ?
Nee, daar zijn geen meldingen van bekend. Wat juist WEL is onderzocht is dat het mogelijk kan leiden tot gewichtsverlies, of het afvallen te stimuleren. Collageen kan bijvoorbeeld een verzadigd gevoel geven, en ook staan eiwitten jaar en dag bekend om hun ‘ vullende” eigenschappen ( invloed op energiemetabolisme, de eetlust en de energie-inname )
WAAROM MOET IK VOOR EEN COLLAGEEN HYDROLYSAAT KIEZEN EN NIET VOOR EEN GEWONE ?
Dat heeft voornamelijk met de bewezen werking van hydrolysaat collageen te maken. Hydrolysaat collageen wordt bovendien in regel gemakkelijker door ons lichaam opgenomen. De meest gangbare collageen gaat om een gelatine/ eiwitproduct wat ontstaat door het splitsen van collageen.Dit collageen is afkomstig uit beenderen en huid van vis en dieren als rund en varken. Hydrolysaat ontstaat door verdere verwerking van gelatine waarbij de eiwitten zijn afgebroken door middel van enzymen, wat het juist zoveel gemakkelijker maakt voor ons lichaam om op te nemen. De aminozuren in gelatine en hydrolysaat zijn vrijwel gelijk, het gaat hier dus om de manieren waarop deze reageren in het lichaam en hoe het wordt opgenomen. En daarin heeft de hydrolysaat de beste papieren.
WAAROM BEVAT HET COLLAGEEN VAN PUUR & FIT GEEN VITAMINE C?
Om de meest simpele reden, dat we meer dan voldoende vitamine C ( ascorbinezuur ) via ons dagelijks voedsel binnen krijgen. Het komt maar zelden voor dat we vitamine C tekorten oplopen, omdat ascorbinezuur in ontzettend veel levensmiddelen wordt gebruikt ter conservering. Het is daarom niet nodig om vitamine C toe te voegen, we houden het collageen liever 100% puur, en voegen niets toe. Denk je nu echt, dat je vitamine C tekort komt ? Eet dan meer groente en fruit die rijk zijn aan deze vitamine, of gebruik een natuurlijke vitamine C ter aanvulling, zoals Camu Camu, en Baobab poeder.
KAN IK COLLAGEEN GEBRUIKEN TIJDENS ZWANGERSCHAP ?
Ja, dat is prima, zelfs gunstig, omdat je tijdens de zwangerschap best wat ondersteuning kunt gebruiken voor botten en gewrichten. In principe zijn alle peptide collageen varianten veilig te gebruiken tijdens zwangerschap, maar ik adviseer standaard, ongeacht welk supplement je tijdens zwangerschap wilt gebruiken, dit eerst in overleg te doen met je behandelend arts/ deskundige.
WANNEER NEEM JE COLLAGEEN HET BESTE IN ?
Om te beginnen moet je je aan de aanbevolen dosering op verpakkingen houden. Het tijdstip waarop je collageen gebruikt maakt eigenlijk niet erg veel uit. Je kunt het bij / in een hoofdmaaltijd verwerken, maar ook door yoghurt / kwark, of door een smoothie. Ik gebruik het zelf iedere morgen tijdens mijn ontbijt, dat vind ik meest prettig, maar het hoeft dus niet.
KAN IK MIJN KIND COLLAGEEN GEVEN ?
Beter van niet. De meeste collageen is gebaseerd en getoetst op gebruik voor en door volwassenen. Het is daarom niet raadzaam, om kinderen collageen te geven. Wil je het toch graag, bespreek dit dan met een arts.
IS COLLAGEEN NU WEL OF NIET GOED EN / OF GUNSTIG VOOR DE DARMEN ?
Collageen hydrolysaat kan mogelijk gunstig werken op onze darmen. Onze darmwand is voor een zeer groot deel opgebouwd uit collageen, met name het zogenoemde collageentype 1 en type 111, deze komen meest voor in het menselijk lichaam. Als de darmwand om welke oorzaak is beschadigd, kan inname van collageen mogelijk bijdragen aan bevoordeling van herstel. De aminozuren in collageen zijn gunstig voor de darmwand en zijn in staat de darmwand te kalmeren. De beste keuze in collageen is de hydrolysaat vorm, omdat dit beter door het lichaam kan worden opgenomen en een grotere hoeveelheid heeft aan de aminozuren GLYCINE, PROLINE en HYDROXYPOLINE.
Zijn er nog vragen? Stel ze gerust via [email protected]

15 Reacties op “Collageen…wat is dat precies en werken alle middelen met collageen?

  • joh , hoe raad je het zo! Vast doordat ik net een villa heb gekocht van de opbrengst? Wat DOE je hier als je niet eens de moeite neemt om te lezen hoe ik te werk ga?

 1. Bedankt Monique voor deze duidelijke uiteenzetting! Ik heb net collageen van een ander merk besteld, maar zodra deze op is, wil ik zeker dit merk proberen. Fijn weekend!

 2. Hi Monique,

  Ik heb eens gelezen dat viscollageen eigenlijk beter door het lichaam word opgenomen dan collageen van rund. Wat is jou mening daarover?

 3. Hoi Monique, ik ben mij aan het inlezen over callogeen. Wel, niet gebruiken… en zo ja welk product. Ik kom ook tegen dat wanneer je collageen als voedingssupplement gebruikt dit ook schadelijk kan zijn. Meer kans op kanker of uitzaaingen. Wat weet jij hierover? Ben je iets tegengekomen?
  Groetjes Danielle

 4. Hallo Monique,
  Ik heb even een vraag.
  Ik heb oa osteoporose en heb daar de medicijnen, alendroninezuur en calcium en vitamine D3 voor.
  Zou ik dit (de collageen) dan mogen gebruiken?
  Of zal ik dit met mijn arts moeten overleggen.
  Mvg, Danielle Mulder

 5. Gebruik product waar bij ingredienten Collageen Peptiden staat aangegeven. Als ik de tekst hier lees zou dat een hydrolysaat moeten zijn?

 6. Hallo Monique,
  Ik heb deze collageen een paar dagen genomen maar ik ben er opgeblazen en misselijk door. Is daar een specifieke reden voor? Ik heb wel PDS dus mijn darmen zijn heel gevoelig.
  Veerle

 7. waarom kan iedereen niet wat liever voor elkaar zijn en elkaar zijn keuze respecteren!!!!! AUB <3

 8. Er wordt onderscheid gemaakt tussen met name collageen type 1,2 en 3…dat lees ik hier niet terug. Vooral type 2 (uit kip) schijnt een positief effect te hebben op gewrichtskraakbeen

 9. Een vraag kan de inname van collageen op helpen tegen spier en gewrichtspijn en spierspanning? Mij lijkt van wel maar ik kan er weinig over vinden

 10. Dag Monique, ik las dat een risico van collageen (ook rundercollageen) is dat het zware metalen kan bevatten. Hoe testen jullie dit? Word dit ook door een derde partij getest? Met vriendelijke groet, Jana

  • hai,
   uiteraard wordt alles zeer grondig getest op vervuiling. Anders zou het ook geen certificeringen krijgen. Het collageen van puur & fit is daarom zeker vrij van metalen. Warme groet!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *