Is een zonnebril dragen nu wel of niet verstandig?
Geplaatst op juni 16 2022 door Monique van der Vloed
11 Comments
De zonnebril is allang geen verschijnsel meer die we zien als de zon schijnt, Het is een waar modeverschijnsel geworden. Een zonnebril is cool, is stoer. Het heeft een ware status gekregen. Dure merk-zonnebrillen zijn bijvoorbeeld niet aan te slepen. Een zonnebril van Chanel op je neus van € 300 euro is allang geen rariteit meer.
De zonnebril is veel meer geworden dan een bescherming tegen de zon voor de ogen. Er is veel discussie. Enerzijds zijn er veel geluiden waarin de zonnebril ten strengste wordt geadviseerd te dragen, anderzijds zijn daar veel kritieken die vertellen, dat de zonnebril juist ongezond is omdat het de aanmaak van vitamine D zou tegenwerken. Hoe zit het? Ik ben erin gedoken.
WAAROM WEL EEN ZONNEBRIL DRAGEN?
Na wa
t research kwam ik al snel op
wetenschappelijk onderbouwde feiten, waarom we wel een zonnebril zouden moeten dragen. Uit deze
onderzoeken kwam o.a naar voren., dat langdurige blootstelling aan UV straling het risico verhoogt op cataract ( staar) en maculadegeneratie. Deze schade is pas merkbaar op latere leeftijd.
Maculadegeneratie is een oogziekte waarbij de kegeltjes in de macula langzaam maar zeker afsterven. De macula is een klein gebied wat in het midden van ons netvlies ligt. In het netvlies liggen staafjes en kegeltjes ( lichtgevoelige cellen) die een cruciale rol spelen bij het omzetten van licht in beelden. In het netvlies liggen ontzettend veel kegeltjes bij elkaar die kleuren en contrasten waarnemen. Ze zorgen er bijvoorbeeld voor dat wij details goed kunnen waarnemen / zien. Met de macula zien we het scherpst. Zo zorgt de macula ervoor dat we kunnen autorijden, en gezichten kunnen herkennen.
De oogziekte maculade generatie zorgt uiteindelijk voor vermindering van goed scherp zien.
Staar, ook wel cataract genoemd, worst vaak geassocieerd met ouderdom. Het klopt inderdaad, dat staat op latere leeftijd optreedt, maar niet persee veroorzaakt door ouderdom. Veel staar wordt namelijk veroorzaakt door teveel schadelijke UV straling. De ooglens is helder en doorzichtig in gezonde staat. Het licht kan hier ongehinderd doorheen vallen op het netvlies waar de eerder besproken maculade ligt. Dit zorgt ervoor dat we de beelden scherper kunnen zien. Bij staar wordt de ooglens troebel. Hierdoor bereikt het licht het netvlies niet optimaal meer waardoor we steeds waziger gaan zien. Staar is de meest voorkomende oogziekte bij ouders in Nederland.
Het WHO ( Wereld Gezondheid Organisatie ) heeft een schatting gemaakt, daaruit kwam dat zo’n 20-25 % van alle gevallen van staar wordt veroorzaakt door ( overmatige) blootstelling aan UV-straling.
Het probleem is te vergelijken met roken. Daar merk je de eerste jaren ook helemaal niets van. Of als we teveel transvetten en suikers eten. We kunnen dit in principe jarenlang ongestraft doen. De gevolgen van UV stralingen voor het hoornvlies van onze ogen zijn dan ook meestal niet direct merkbaar. De gevolgen komen later.
In Nederland is de UV straling lager dan rond de evenaar. Als we op vakantie gaan, kunnen de UV stralingen dus veel hoger liggen. In landen in Zuid Europa ligt de UV straling bijvoorbeeld hoger. Maar toch komen wij er hier in NL ook niet onderuit, want de UV stralingen kunnen ook in ons koude kikkerland aardig oplopen. Daarnaast ligt het ook nog aan de plekken waar we ons bevinden. Op het strand ( zand) , in de sneeuw en in en op het water is de intensiteit vele malen groter, omdat de UV straling weerkaatst. De UV straling in Nederland gemeten, ligt het hoogst tussen 12.00 en 15.00. De UV straling neemt toe, naarmate de zon hoger staat. Hierdoor verschillen de UV stralingen per seizoen, en op het moment van de dag. In de zomermaanden ligt de UV straling het hoogst . Even ter duidelijkheid: de temperatuur heeft hier geen enkele invloed op. Wat wel invloed heeft is bewolking, stof in de lucht en de hoeveelheden ozon. De ozonlaag beschermt tegen UV stralingen. Je kunt iedere dag op de website van het KNMI de voorspelde zonecht bekijken, wat een zeer handige leidraad kan zijn.
Zowel het WHO als vele deskundigen, artsen en specialisten adviseren ons zeker een ( goede) zonnebril te dragen. Algemeen advies is dat we op zonnige dagen de zonnebril zeker op moeten zetten tenminste tussen 12.00 en 15.00.
KLACHTEN EN GEVOLGEN NIET MALS TE NOEMEN
Met onze ogen moeten we zuinig omspringen. Dat is iedereen denk ik wel duidelijk. Naast staartvormig en de maculade generatie zijn er nog meer nare gevolgen door een ( te lange) blootstelling aan UV straling. De meest gehoorde klachten zijn:
* hoofdpijn. Dit kan zelfs uitmonden in migraine. Omdat zonlicht de ogen flink irriteren kan dit directe hoofdpijnklachten geven
* droogheid van de ogen. Onze ogen hebben voortdurend vocht nodig. De natuur heeft gelukkig geregeld dat onze ogen 24 uur vochtig blijven waardoor zij hun taken goed kunnen uitvoeren. Bij teveel zon en UV stralingen kunnen de ogen uitdrogen. Met alle gevolgen van dien.
*als je reeds last hebt van lichtgevoeligheid, is het niet-dragen van een zonnebril het domste wat je kunt doen. Soms geeft een medicijn of een medische behandeling ook klachten. Op deze momenten is het dan ook verstandig een zonnebril te dragen.
* verbranding van de oogleden / de tere huid rondom de ogen. Omdat de huid rondom de ogen extra teer is, maar wel als zeer belangrijke functie geeft om de ogen te beschermen, is het verstandig om een goede zonnebril te dragen.
* ontstekingen. Een veel voorkomende ontsteking door teveel en overmatig zon is Conjunctivis. Dit is een ontsteking van het bindvlies. Je kunt last krijgen van slijmafscheiding, gezwollen oogleden, en een zeer onprettig gevoel “ korreltjes” in de ogen te hebben.
WAAROM DENKEN VELEN DAT EEN ZONNEBRIL NIET GEZOND IS?
Zonnebril op dus.
Maar daar is niet iedereen het mee eens. Er gaan ontzettend veel verhalen rond, waarin de zonnebril ten zeerste wordt afgeraden., Het grootste argument is de aanmaak van vitamine D. Als we zonnebrillen zouden dragen zouden we deze aanmaak verstoren en zelfs blokkeren. Het verhaal is de wereld in geholpen door diverse
bronnen op internet, die o.a vertellen dat de “ genezende” stralen van de zon worden geblokkeerd door een zonnebril. Het blokkeert o.a de belangrijke straling van het lichtspectrum die het lichaam nodig heeft voor diverse biologische functies. Ons lichaam maakt volgens deze bronnen al miljoenen jaren zo het hormoon melanine aan, wat ervoor zorgt dat ons lijf zich beter beschermt tegen UV straling. En daarom is er zonlicht
IN HET OOG nodig. Als zonlicht wordt geblokkeerd door de zonnebril, zo gaan de bronnen verder, denkt de pijnappelklier dat het buiten donker wordt. De productie van melanine zou daardoor zeer sterk afnemen. Resumerend zeggen deze bronnen dus dat, hoe vaker we een zonnebril dragen, hoe minder we melanine aanmaken en daardoor niet beschermd worden tegen de UV straling. Daarnaast missen we de aanmaak van vitamine D. De zonnebril zou ook dit blokkeren.
Naast dat er geen onderbouwde studies vindbaar zijn, zijn de opvattingen wat dubieus. Het klopt, dat blauwachtig licht, bijvoorbeeld uit kunstlicht, zonlicht, via de TV of beeldschermen als monitoren enzovoort, de productie van melanine wat afremt. Een zonnebril zou dan eerder de aanmaak bevorderen omdat het licht DIMT. Indirect kan zonlicht wel betrokken zijn bij de melanineproductie omdat zonlicht de aanmaak van serotonine bevordert, een stof die ook betrokken is bij de aanmaak van melatonine.
Onderzoeken hebben aangetoond dat het menselijke melamopsine het gevoeligst is voor licht met een golflengte van 497 nanometer. Anders gezegd wordt de aanmaak van melatonine bij deze golflengte het meest geremd.
Alhoewel deze golflengte door het dragen van een zonnebril wel wordt
GEDIMPD, wordt het
NIET GEBLOKKEERD. Zonnebrillen worden veelal
in vijf CE-categorieën, met nummers 0-4 ingedeeld om aan te geven hoeveel licht tot 380nm doorgelaten wordt, waarbij de schaal van 0 (tot 20 procent absorptie van het licht) tot 4 (92-97 procent lichtabsorptie).Een zonnebril dient dus ook vaak om uvstralen tegen te houden. De uvstralen Uv A is ultraviolette straling met een golflengte tussen ca. 315 en 400 nm. Uv B heeft een golflengte tussen 280 en 315 nm.De benodigde golflengte van 497nm wordt hier dus niet door geblokkeerd.
Dan is er ook nog het verhaal, dat zonnebrillen de aanmaak van vitamine D blokkeert.
Vitamine D wordt echter via DE HUID aangemaakt. Als we onze huid blootstellen aan zonlicht wordt uit cholesterol vitamine D aangemaakt. De UVB stralingen “ botsen” op het cholesterol in de huidcellen. Dit zorgt voor het optreden van de vitamine D-synthese. Onze ogen nemen zonlicht waar, maar zorgen niet voor een aanmaak van vitamine D.
Wat vind ik?
Tja….ik ben erg zuinig op mijn ogen. En ik neem dan ook liever de vele onderbouwde studies aan, dan wat vage bronnen beweren. Wat on-omkeerbaar is, is dat zonlicht, en dan in het bijzonder overmatig, schadelijk kan zijn voor onze ogen. Het richt blijvende schade aan. Daar spring ik persoonlijk niet te laconiek mee om. Het is zo’n beetje als suiker in ons voedsel. Ook dit wordt vrijwel altijd sterk bagatelliseert en onder het kleed geschoven als zijnde ” we gaan er niet dood aan! ” ” en suiker mag! “. Totdat de klachten komen. En dan?
Ik loop niet de hele dag met mijn zonnebril op mijn neus. Maar zeker in zonlicht gaat hij absoluut op. Het werkt niet alleen beschermend voor de ogen en oogleden / huid rondom de ogen, ook zorgt het voor meer rust . Je zult vast zelf meerdere keren hebben gemerkt dat je automatisch met je ogen gaat knijpen zodra het zonlicht te fel is. Dit is een natuurlijk seintje van de ogen dat het licht te heftig is waardoor de ogen geïrriteerd raken. We kunnen ook niet scherp en goed focussen in fel zonlicht. Dit geeft niet alleen schade aan de ogen, en minder rust, maar ook meer risico op ongevallen. Jaarlijks vallen er nog altijd veel verkeers-doden door te fel zonlicht. Het is dus zeker aan te raden je zonnebril te gebruiken als je aan het verkeer deelneemt.
Wat ook ontzettend belangrijk is, is het kiezen van een goede zonnebril. Omdat zonnebrillen een modeverschijnsel zijn geworden , zijn er ontzettend veel ” meuk” zonnebrillen op de markt die weinig of niets beschermends bieden tegen de schadelijke effecten van de zon. Koop je zonnebril dan ook nooit op een markt, of in een vage winkel. Investeer in een goed zonnebril. Dit kun je het beste laten aanmeten bij een brillenspeciaalzaak. Daar kun je je zonnebril geheel op sterkte en UVB + UVA bescherming afstemmen. Ook vind je daar de beste papieren voor een deskundig advies en hoge kwaliteit.
En dan nog dit. Vele bronnen beweren, dat we al miljoenen jaren zonder zonnebril rondlopen en zo melatonine aanmaken. Wat wordt vergeten is dat de ozonlaag niet dezelfde ozonlaag meer is als miljoenen jaren geleden. Je moet onder een steen hebben geleefd als jou is ontgaan dat deze ozonlaag langzaam maar zeker verdwijnt. De UV stralingen zijn hierdoor veel schadelijker dan miljoen jaren geleden. Het is hetzelfde verhaal als mensen die denken dat zonnebrandmiddelen kwats en kolder zijn. Onbeschermd zonnen levert vele malen meer risico’s op op bijvoorbeeld huidkanker te ontwikkelen dan miljoenen jaren geleden het geval was. Think about THAT.
Zet je ( goede) zonnebril dus gewoon op. Vitamine D maak je aan via de huid. Melanine aanmaak wordt niet geblokkeerd. Spring zuinig om met je ogen.
AANVULLING 2023
Ik wordt op dit moment overspoeld met berichten , mailtjes , PB / DM met de vraag WELKE zonnebrand middelen “ goed “ zijn. Ik kon vanwege drukte en privé omstandigheden dit jaar helaas mijn jaarlijkse natuurlijke zonnebrandmiddelen test niet doen, maar aangezien er sinds vorig jaar niets echt is bijgekomen, is mijn test van vorig jaar nog actueel , deze test
VIND JE HIER
Ik vind het echt superfijn om te zien, dat mensen zich bekommeren om wat zij op hun huid smeren, en daar aandacht aan besteden. Ik wil daarom iedereen juist stimuleren. Helaas lees ik nog te vaak, dat velen zich NIET insmeren (
KLIK HIER ) en geen zonnebril dragen, allemaal omdat er nog altijd wordt gedacht, dat dit de aanmaak van vitamine D zou tegenwerken, of zelfs houden. Wat totaal over het hoofd wordt gezien is dat er flink wordt gespeeld met de gezondheid. Want er zijn risico’s, of je dat nu wel of niet aan wilt nemen. De zon is fijn, maar heeft schaduwkanten. Zolang je er goed, verstandig en in goede harmonie mee omgaat, kun je echt van de zon profiteren.
Wat betreft de zin en onzin rondom de zonnebril: het is jaren geleden al onderzocht, dat een zonnebril de opname van vitamine D NIET TEGENHOUDT. Simpel om het feit, dat vitamine D NIET VIA OGEN kan worden opgenomen, maar via de HUID. De schadelijke UV stralen kunnen de ogen echter zeer gemakkelijk bereiken en werken op de ogen exact hetzelfde als op onze huid. Anders gezegd kunnen ogen, net als onze huid, een beetje zon best verdragen, maar bij een te lange blootstelling kan het netvlies worden beschadigd, net als de huid kan verbranden. De regel is: “De lichtgevoelige cellen in je netvlies die ervoor zorgen dat we kunnen zien, moeten dus beschermd worden tegen langdurige en een grote hoeveelheid aan uv-straling. En waar je je huid insmeert, zet je voor je ogen een zonnebril op “ Dit zit namelijk zo: hoe meer je ogen worden blootgesteld aan uv-straling, hoe sneller het verouderingsproces van je netvlies zal zijn. De kwaliteit van de lichtgevoelige cellen neemt hierdoor namelijk af, waarmee ook je zicht afneemt. Goed. Maar waar komen al die indianen verhalen dan vandaan, dat het dragen van een zonnebril je ogen ook “ lui “ maken? Dat heeft alles te maken met gewenning van het licht. Draag je altijd een zonnebril, dan passen je ogen zich daarop aan en zal het een gewenning zijn wanneer je er geen draagt. Vergelijk het een beetje met het dragen van schoenen; als je altijd schoenen draagt en nooit op blote voeten loopt, dan voelt op je blote voeten lopen ook opeens erg raar aan. Er is sprake van adaptatie aan het licht; je lichaam is gemaakt om zich aan verschillende lichtsterktes aan te passen. hoe meer je ogen worden blootgesteld aan uv-straling, hoe sneller het verouderingsproces van je netvlies zal zijn. De kwaliteit van de lichtgevoelige cellen neemt hierdoor af, waarmee ook je zicht afneemt. Het is dus zo klaar als een klontje: het is niet zo dat de kwaliteit van je zicht achteruit gaat als je elke dag met een zonnebril op naar buiten gaat, maar het is ook niet per se nodig om iedere dag een zonnebril te dragen, wanneer de zon niet schijnt. Het is niet slecht, maar je ogen zullen gewend raken aan het feit dat ze minder licht binnen krijgen, waardoor het extra wennen kan zijn als je geen zonnebril bij de hand hebt en naar buiten loopt. Dus ; wees verstandig en draag gewoon die zonnebril. Skip de indianen verhalen of loop de beweringen na, onderzoek ZELF of deze nu wel kloppen of niet.. Speel nooit met je ogen, want je hebt er maar twee. En ga je wat mankeren aan je zicht, holt de kwaliteit van je leven hoe dan ook achteruit. Zorg er beter voor, en blijf bij jezelf, wat je ook aan wilt nemen.
Er wordt mij erg veel gevraagd WELKE zonnebril je dan moet kiezen. In elk geval geen goedkoop plastic gevalletje die je bij de ACTION koopt. Talloze studies hebben uitgewezen (
KLIK HIER ) dat het dragen van deze goedkopere zonnebrillen de ogen net zo kunnen schaden als de zon zelf. Toch garanderen duurdere merken ook niet altijd de beste bescherming. Wat zijn punten om op te letten ?
– zorg dat een zonnebril PASSEND is bij je gezicht. Als de ruimte tussen het montuur eb de ogen bijvoorbeeld zodanig is dat je de bril naar voren kunt trekken, is je bril niet beschermend. VERPAKTE VORMEN zijn daarom de beste keuze. Circa 20% van de UV komt het oog binnen via reflecterend licht dat vanaf de zijkant binnen dringt. Veel goedkope KEKKE zonnebrilletjes bevatten een anti-reflecterende coating die juist de UV blootstelling kunnen verhogen door terugreflectie van de UV stralen in het oog. Naast een passend exemplaar kun je dus ook het beste kiezen voor een degelijk exemplaar.
– zorg ervoor dat de zonnebril in staat is ALLE UV STRALEN TOT 400 NM te blokkeren. Zonnebrillen worden inderdaad slecht voor je ogen, als je deze op verkeerde manieren gebruikt, of verkeerde kiest. Ogen passen zich aan het omgevingslicht aan, pupillen worden vergroot als er weinig licht is of als je een donkere zonnebril draagt. In principe kan een zonnebril nooit te donker zijn, maar algemeen genomen is het beter om een kleur te kiezen die bij jouw ogen PAST, en heeft het geen invloed of je nu een donker glas kiest of een lichtere. Ik adviseer daarom, om een zonnebril altijd aan te schaffen bij een opticien. Zij verrichten oogmetingen, en kunnen aan de hand van deze metingen een perfect aangepaste zonnebril voor je samenstellen.
– alhoewel de term “ een echt goede zonnebril ‘ nogal uiteen kan lopen, is het standaard advies, om een zonnebril te kiezen die 100% volledige UV bescherming garandeert. Dat beloven de brilletjes bij de Action tegenwoordig ook, maar er zijn vele gradaties, onthoud dit goed. Als een zonnebril de claim “ UV400 of “ 100% UV “ moet de fabrikant wettelijk aan deze eisen hebben voldaan. Dan zijn er ook nog CE MARKERINGEN. Deze zijn er in verschillende categorieën en dus moet je je daar ook goed in verdiepen. Een CE markering zegt iets over de kleurintensiteit van de glazen en geeft aan in hoeverre je zonnebril je ogen beschermt tegen o.a verblinding. De CE markering loopt van 0 tot 4, waarvan nummer drie meest wordt toegepast :
* 0 = minder dan 20% lichtabsorptie , goed voor een licht bewolkte dag
* 1 = tussen de 20 en 57 % lichtabsorptie. Goed voor een licht bewolkte dag
* 2 = tussen de 57% een 82% lichtabsorptie. Geschikt voor lage zon.
* 3= tussen de 82% en 92% lichtabsorptie . Geschikt voor fel zonlicht
* 4= meer dan 92% lichtabsorptie. Deze categorie is geschikt voor watersporters en voor wintersporters.
Mijn ultieme tip ; investeer in een echt goede zonnebril, en laat deze aanmeten bij een opticien.
Beste Monique, echt een hele goede uitleg en waarschuwing voor wat uva en uvb straling kan doen met je ogen. Zou ik hierbij nog 1 aanvulling willen doen wat er ook kan worden veroorzaakt door het niet dragen van een zonnebril: https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/173990-oogmelanoom-uveaal-maligne-melanoom-kanker-in-het-oog.html
Beste monique
Hoe zit het met die tijden dat we beter de zon kunnen mijden? We zijn door de zomertijd al 2 uur vooruit op de GMT.
Zomer en winter lees ik van 12-15 of soms 11-15.
Wat is nu werkelijk t beste?
Groet
Anna
de tijden waarop we het beste de zon kunnen mijden is sterk afhankelijk van de zon sterkte van de dag. Voor de zon sterkte kun je iedere dag de website van KNMI raadplegen. Vandaag staat hij bijvoorbeeld op zon sterkte vijf, wat betekent dat je al na een kwartier onbeschermd kunt verbranden. Ook voor de ogen is de zon dan erg fel. Algemeen wordt nog steeds geadviseerd om de zon te mijden tussen 12.00 en 15,00. Warme groet!
Ik heb al tot twee keer toe bij een professionele brillenzaak een zonnebril laten adviseren waarbij bij beide gevallen de zon nog feller in mijn ogen schijnt met bril op dan zonder. In kleurtjes roze, paars en blauw. Erg vervelend ik doe het nu beter met goedkope meuk. Ik weet niet wat het is waarom ik zo’n last heb van profesionele en dure zonnebrillen. Heb je hierover advies?
Citaat uit https://www.gezondheidenco.nl/kun-je-schade-krijgen-aan-je-ogen-zonder-zonnebril/?harvest_referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F:
….. Maar de meeste oogartsen zien het probleem niet. ,,De mens is geboren zonder bril en het menselijk oog is prima toegerust om zich aan te passen aan zonlicht”, zegt prof.dr. Nomdo Jansonius, hoofd van de afdeling oogheelkunde van het Universitair Medisch Centrum Groningen.
Veel binnen zitten
,,Het grote probleem van de moderne mens is eerder dat we te veel binnen zitten. Eeuwenlang is de mens veel meer buiten geweest dan nu. Denk aan zeevarenden of boeren. Er zijn wel onderzoeken waaruit blijkt dat er bij die groepen op termijn effecten ontstaan, dus als je vele jaren achtereen lange dagen in de zon tuurt. Maar dat is bij de moderne mens nauwelijks meer aan de orde, zelfs al leven we gemiddeld wat langer.”
Ultraviolette straling vormt helemaal niet zo’n gevaar voor het oog, vervolgt Jansonius. ,,Ultraviolette straling komt normaal gesproken niet verder dan het hoornvlies, een klein beetje tot de lens en bereikt het netvlies niet. Het belangrijkste effect van ultraviolette straling is een tijdelijk erg pijnlijk hoornvlies. Gaan skiën zonder zonnebril is dom en van lassen zonder bescherming kun je lasogen krijgen. Maar de stelling van het Oogfonds dat ultraviolette straling maculadegeneratie zou veroorzaken is onjuist.”
Is zonnebril nodig?
Een rondgang langs andere oogartsen in Noord-Nederland levert hetzelfde beeld op. De oogartsen in het Martini Ziekenhuis in Groningen vinden ook dat een normaal mens prima zonder zonnebril kan. Oogarts Anna Tiller van het Medisch Centrum Leeuwarden is het daarmee eens. ,,Maar tot op zekere hoogte is uv-licht schadelijk en wil je daarvan niet te veel op het oog.”
Een mens heeft daglicht nodig. Zeker in deze tijd waarin veel mensen overdag op beeldschermen turen, urenlang zitten te gamen of tv-series kijken met de gordijnen dicht, is zonlicht essentieel. ,,Je moet niet meteen ’s ochtends als je wakker wordt een zonnebril op zetten”, vindt ook Mulder van het Oogfonds …..
ongelofelijk al die fietsers met zonnebril in december , echt niet goed. er is al zo weinig licht nu. Gewoon die bril thuis laten. Laat het licht maar binnenkomen in je ogen in de winter in NL.
Als wordt worst wordt, en staar staat, mag je je niet verlaten op Word, en moet je je tekst herlezen ????.
Alle gekheid op een stokje: de zomerzon in het hooggebergte kan je hersenen verbranden. Je ogen spelen hierbij de rol van een vergrootglas.
Correct. Werd me bevestigd door prof. Ulrik Persyn (KULeuven).
Mijn zoon wil zijn zonnenbril op sterkte niet op .Hij ziet in zijn dagelijks leven rond de 50% Met 1 oog.Hij zegt dan dat hij minder ziet. Hij loopt elke dag met een pet op .
Macula degeneratie leidt helaas echt tot wel meer dan niet goed scherp zien. Je kunt niet meer focussen waardoor je niets!!! meer ziet in het gebied recht voor je. Zo kan ik (met 1 oog godzijdank) bv iemand alleen nog vaag zien als ik naar boven kijk. Je kunt níets meer, want je ziet nl niks meer, alleen nog in de periferie. Alleen langs de randen. En alleen als je bv omhoog kijkt. Absurd genoeg wordt md wel sociale blindheid genoemd, omdat je niet helemáál blind bent, terwijl je toch geen moer ziet. Je focust nl met je pupil, en daar achter is het kapot.
Een beschadigd oog is zeer gevoelig voor lichtinval, dus ik heb altijd! een zonnebril op. En ja ook, of misschien wel juist in de winter. Dat vaak scherpe licht is te veel en als er sneeuw ligt is het niet te doen zonder zonnebril.
Het schijnt dat bij veel zonnebrillen de UV stralen onvoldoende worden gefilterd, waardoor het probleem juist verergert. Door de donkere glazen gaan je pupillen wijd open staan. Als dan de kwaliteit van het filter matig tot onvoldoende is, komt er juist méér UV op je netvlies dan zonder zonnebril. Vooral omdat je je veilig waant met die bril, en onbezorgd in de felle zon wandelt. Kortom het is nog niet zo heel eenvoudig. Ik kies er veiligheidshalve voor niet teveel in de felle zon te zijn, en de schaduw op te zoeken. Daar gaat het prima zonder zonnebril. Een pet of zonnehoed werkt ook.