Je niet insmeren met zonnebrand creme???????

Dachten we even wat rust te krijgen na alle stortvloed rondom corona, boort de nieuwe onrust zich weer binnen. Dit keer gaat het over zonnebrand-cremes, een onderwerp waarin ik mij al wat jaartjes in heb verdiept. Waarom ? Omdat ik het ONGEKEND BELANGRIJK vind om iedereen hierover goed voor te lichten. Ik heb vrij veel geschreven over zonnebrandmiddelen. En ik hou ieder jaar een natuurlijke zonnebrand middelen test. Maar ook snij ik de onzin aan wat rondzingt rondom zonnebrandmiddelen. Afgelopen weken ontving ik gigantisch veel mailtjes met daarin linkjes van verontrustende artikelen. Het schijnt, dat we geen genoeg krijgen van onrust stoken en dit keer lijken de zonnebrandmiddelen de target.

WAAR GAAT ALLE ONRUST OVER ?

De onrust ontstond, toen een aantal mensen, waaronder influencers, begonnen te roepen, dat we ons niet moeten insmeren met zonnebrand. In hun ogen zitten er vreselijk veel schadelijke stoffen in die in onze huid doordringen en daar de meest vreselijkste dingen kunnen aanrichten als kanker en andere huid-ziekten / aandoeningen. Met name huidkanker wordt erg veel genoemd. Iets waar wij ons juist tegen beschermen als we zonnebrand gebruiken.
Deze groep mensen die nu in opstand komen tegen zonnebrandmiddelen worden de nieuwe wappies genoemd. Zij zijn van mening, dat als wij onze huid langzaam aan de zon laten wennen er geen vuiltje aan de lucht is en we niet kunnen verbranden. Zolang je het dus maar “ opbouwt”. En de huid laat wennen aan de kracht van de zon. Ik ga in dit artikel proberen ee aantal zaken toe te lichten.

WAAR KOMT DE THEORIE VAN DE “ WAPPIES “ VANDAAN ?

In 2019 schreef ik mijn eerste echte uitgebreide artikel over de zin en onzin van zonnebrandmiddelen ( KLIK HIER ) In dit artikel speelde dit toen ook al. Ik zal de tekst bij deze kopiëren :
….Als ik wat publiceer over de noodzaak om te smeren, krijg ik gegarandeerd veel kritieken. Dat is enerzijds begrijpelijk. In de media lezen we enorm veel artikelen die zich fanatiek TEGEN het smeren van zonnebrandmiddelen inzetten. De meest gelezen argumenten in deze artikelen zijn dat het de aanmaak van vitamine D belemmert, dat de zonnebrandmiddelen nog schadelijker zijn dan de UV stralen, en dat we het jaren geleden ook afdeden zonder al die zonnebrandmiddelen. Ook lezen we vaak, dat de bevolking in warme landen als Afrika nooit of zelden huidkanker oplopen terwijl ze volgens de vele bronnen het bestaan van zonnebrandmiddelen niet eens kennen. Ook lezen we in deze artikelen, om vooral op ons eigen lichaam te vertrouwen. Want verbranden, dat heb je zelf in de hand, als je verstandig zont en op tijd de schaduw opzoekt ben je “ natuurlijk” bezig en loopt je geen enkel risico. 
Het klopt, dat we via de huid dankzij de zon vitamine D aanmaken. Dit noemen we “ de goede kant” van de zon. We hebben zonlicht nodig, dat staat vast. Maar de zon heeft ook nadelen. En dt is o.a de DNA schade die je kunt oplopen bij o.a verbranding/ langdurige blootstelling aan de zon. We mogen gerust een kwartiertje onbeschermd zonnen, maar daarna is het echt verstandiger om je in te smeren. Als je je na ongeveer een kwartiertje onbeschermd zonnen insmeert met zonnebrandcréme, heb je voldoende aanmaak voor je dagelijkse vitamine D te pakken en is je huid verder goed beschermd. “ the best of both worlds”. De verhalen, dat zonnen zonder smeren het risico op kanker juist zou verminderen, is verwezen naar de vitamine D aanmaak. Van vitamine D is immers bekend dat het een gunstige invloed heeft op de remming van kanker. Maar dit slaat kant noch wal met betrekking op het algehele plaatje. Vitamine D is bijvoorbeeld ook nodig om het lichaam calcium op te laten nemen, wat zorgt voor sterke tanden en botten. Dat wil dus niet zeggen dan zonnen zonder smeren zorgt voor betere botten en tanden en kiezen, dat ligt veel genuanceerder.  
Betreft de opvattingen over zonnebrandmiddelen en hun schadelijkheid, daar kunnen we ook voor een groot deel in meegaan. Maar dan hebben we het over de CHEMISCHE zonnebrandmiddelen met de CHEMISCHE zonnefilters. Natuurlijke zonnebrandmiddelen zijn meestal tot altijd fysisch, wat betekent dat het een laagje OP de huid legt en niet IN de huid trekt, zoals wel het geval is met chemische zonnebrandmiddelen met chemische zonnefilters. Het ligt dus veel genuanceerder, dan enkel “ zonnebrandmiddelen” de schuld te geven van schade in de huid en opname van schadelijke stoffen in de bloedbaan. 
En dan de kreten “ vroeger gebruikten we ook niets! “ en “ in tropische gebieden als Afrika gebruiken ze ook geen zonnebrandmiddelen, en zijn nooit ziek! ‘ Laten we beginnen, dat we niet in vroegere tijden meer leven. Vroeger waren ontzettend veel dingen nog beter. Zoals de ozonlaag. Je moet onder een steen hebben geleefd, om niet te weten dat die ozonlaag langzaam maar zeker verdwijnt. Alhoewel de verdwijning afgelopen jaren lijkt te stagneren, heeft het dunner worden / dunner geworden ozonlaag gezorgd voor een toename van de UV straling op het aardoppervlak. Juist…… daar waar wij met zijn allen op rond wandelen. In Nederland is de totale, voor huidkanker relevante UV-belasting sinds 1980 met zo’n 10-12 % toegnomen. Deze toename heeft zeer ernstige gevolgen. Gehad voor zowel de gezondheid van de mens als het milieu. Met name de gevallen van huidkanker is sinds 1980 sterk toegenomen. Op basis van de gemiddelde UV straling in de periode  van 2004 tot 2006 zal het jaarlijkse aantal gevallen van huidkanker in Nederland met 150- 200 per miljoen inwoners toenemen. In totaal gaat het om méér dan 2400 extra gevallen t.o.v 1980, waarvan naar schatting circa 40 personen per jaar overlijden aan de gevolgen van huidkanker. 
Afrikaanse bevolkingen hebben vrijwel altijd een donkere huidskleur. Sommige mythes vertellen, dat de natuur dit ooit zo heeft geregeld omdat in deze tropische gebieden de zon immers vrijwel altijd schijnt. Het klopt inderdaad, dat mensen met een donkere huidskleur een soort ingebouwde bescherming hebben tegen de zon. Van nature bevat een donkere huid meer melanine dan lichtere huidskleuren. Melanine is een pigment wat wordt geproduceerd door de cellen die in de opperhuid liggen. Als er veel melanine aanwezig is zal de huid zeer donker zijn gekleurd. Deze huidcellen bieden een extra zinbescherming. 
Toch moeten mensen met een donkere huidskleur zich ook insmeren. De zeer sterke UV stralen kunnen de donkere huid ook doen verbranden. Omdat een donkere huid wel een grotere kans heeft op verstoringen in het pigment is het zeker verstandig om je ook in te smeren. Wist je, dat nergens ter wereld het albinisme zoveel voorkomt als in Afrikaanse landen? Het is daarom ook een fabel dat de bevolking in Afrika geen zonnebrandmiddelen gebruiken. Ze hebben alleen niet zoveel keuze als in de Westerse wereld waar we 20 voetbalstadions zouden kunnen vullen met verschillende soorten zonnebrandmiddelen. 
Vertrouwen op je eigen lijf, dat moeten we natuurlijk allemaal. Maar als het op zonlicht aankomt valt dit vreselijk moeilijk te peilen, omdat de zonkracht iedere dag weer anders is. Onbeschermd de zon in gaan ( langer dan 15 minuten in de vele zon ) noem ik dan ook  “ het domste  “ wat je kunt doen. Ik neem het woord “ dom” eigenlijk nooit in de mond, maar in dit geval vind ik het zodanig belangrijk, dat ik dit woord wel gebruik om het kracht bij te zetten. Het is eigenlijk een beetje “ spelen” met je huid en de “ vijand  “( de UV + UVB stralingen) Omdat je nooit echt goed kunt uitgaan van een zonkracht ( bv door dunne of laaghangende bewolking, en de plaatsen waar je je bevindt, bijvoorbeeld het strand) weet je nooit hoe schadelijk de stralingen zijn op jouw huid.  Dit is verraderlijk, en geeft een direct risico op verbranding. Je zult het vast wel eens hebben meegemaakt dat je buiten was en s’avonds ontdekt, dat je een verbrande rode nek of armen hebt opgelopen. UV stralen kruipen waar ze gaan. 
BOTTOM LNE: wees niet koppig, of onverstandig, maar smeer je in als je langer dan 15-20 minuten buiten in de volle zon bent. …”
Deze tekst zei in 2019 genoeg. En ik vind het dan ook echt heel erg triest, dat we anno 2022 opnieuw al deze argumenten moeten bestieren en verwerpen. Ik ben uiteraard geen specialist en / of deskundige / arts op gebied van de huid, maar ik heb wel enorm veel kennis opgedaan over de jaren door mij er goed en grondig in te verdiepen. Ook de specialisten / artsen en deskundigen roepen met mij mee dat het erg onverstandig is om je niet in te smeren.

TEST CONSUMENTENBOND

Om de onrust allemaal wat hoger te laten vlammen, kwam de Consumentenbond recentelijk met een ZONNEBRAND TEST waaruit bleek, dat niet alle zonnebrand middelen voldeden aan de genoemde SPF. Dit is voor mij geen nieuws, ik heb dit al langere tijd geleden ontdekt, Ik vind het dan ook erg fijn, dat er eindelijk eens wat aandacht aan wordt bestreed, maar de timing kon wellicht niet slechter.
Dat veel van de beloofde SPF in zonnebrand middelen niet worden gehaald is niets nieuws. Laat ik kort uitleggen, hoe zoiets werkt . Je hebt je wellicht wel eens afgevraagd, hoe zo’n SPF factor kan worden bepaald. Dit gebeurt via de zogenoemde IN-VIVO-METHODE, een uniforme meetmethode. In 2006 is er internationaal een bepaalde IN VIVO METHODE ( IVM ) afgesproken voor SPF toetsing in zonnebrandmiddelen. Deze methode wordt bijvoorbeeld in Europa, Japan en Zuid-Afrika toegepast, in de Verenigde staten wordt er een afwijkende methode gebruikt. Wat betekent, dat Amerikaanse zonnebrandmiddelen andere SPF factoren hebben dan Europese. ( wat ook meteen de afrader SUNTRIBE uit de consumententest verklaart, deze is van Amerikaanse afkomst. ) De IVM werkt met proefpersonen / vrijwilligers die op een stukje huid zonnebrandmiddelen aangebracht krijgen en vervolgens onder een kunstmatige lichtbron worden gezet. Hieruit wordt gemeten hoe lang het duurt, voordat de huid verbrandt. Er worden verschillende huidtypes gebruikt. Deze worden onder de UV lamp gezet en er wordt bekeken hoe snel de rug van de huid rood verkleurt. Vervolgens wordt 2 milligram zonnebrandmiddel aangebracht op het stukje huid, dit moet even intrekken, daarna wordt de huid opnieuw blootgesteld aan de UV lamp. De meting kan nu worden gemeten.  Op deze metingen kunnen zonnebrandmiddelen worden ingedeeld in verschillende klassen:
* EEN LAGE BESCHERMINGSFACTOR:
Die staat ingedeeld op een SPF 6-10
* EEN MATIGE BESCHERMINGSFACTOR:
Die staat ingedeeld op een SPF 15-25
* EEN HOGE BESCHERMINGSFACTOR:
Die staat ingedeeld op een SPF 30-50
* ZEER HOGE BESCHERMINGSFACTOR:
Die staat ingedeeld op 50+
50 + ???? 🙄
Heel veel mensen zijn nog altijd van mening, dat hoe hoger de SPF factor, hoe beter we beschermd blijven tegen de zon. Laat ik dit for once and for all uit de wereld helpen. Een SPF houdt namelijk helemaal geen rekening met de DUURTE van de bescherming, en de MATE van bescherming. Je kunt je nog zo drie-dik insmeren met een SPF 50, en daarmee denken dat je lekker veilig en beschermd de zon in kunt voor een poosje, maar wat het doet is jou beschermen tegen de UVB straling, niet tegen de UVA stralingen, die verantwoordelijk zijn voor o.a huidkanker. De SPF houdt hier dus helemaal GEEN rekening mee.
Dit is ook de reden waarom de Europese Unie heeft bepaald, dat er geen hogere SPF factor dan 50 vermeld mag worden, zoals een SPF 60, of 70. De fabrikant is vrij om hogere SPF in hun zonnebrandmiddelen te stoppen, maar dit moeten zij dan wel vermelden onder “ 50+ “. Tenzij je in de sahara leeft, heb je helemaal geen mega hoge SPF nodig. Wat je wel nodig hebt is een goed spectrum. Een SPF factor 50 en/of 50+ is alleen beschermend tegen de UVB stralen en is alleen nuttig voor mensen die zeer snel verbranden, een transparante, lichte, dunne huid hebben of last hebben van huid-aandoeningen / ziekten. Maar ook ZIJ dienen rekening te houden met andere factoren, ook voor hen geldt, dat een SPF 50 / 50+ niet betekent dat ze 100`% zijn beschermd.
Terug naar de consumentenbond test. Daarin zien we iets opmerkelijks, namelijk dat er ook een natuurlijke SPF30 stick tussen staat, die van SUNTRIBE. Dit is een Amerikaans merk en zoals je eerder kon lezen hanteren Amerikanen een andere norm in SPF dan in Europa.
Opmerkelijker is de zogenoemde natuurlijke SPF 30 van drogisterij keten ETOS. Deze haalt volgens de consumentenbond-test geen 30, maar 21 . Dat is een groot verschil te noemen, zeker als je als consument uitgaat van een SPF 30.
Wat ik jammer vind is dat het gaat om een zeer kleinschalige steekproef. Ik durf persoonlijk wel te zeggen, dat ik denk dat 80% van alle zonnebrandmiddelen, zowel natuurlijk als on-natuurlijk, niet kloppen aan het SPF wat op de verpakking wordt vermeld. Waarom ik dit denk? Omdat 9/10 fabrikanten een zonnebrand uitbrengen om veel geld mee te verdienen. SPF toetsing is daarin niet een erg belangrijk speerpunt.
Daarnaast kan het, zeker met natuurlijke zonnefilters, nogal eens verschillen in SPF per tube of fles. Dit heeft te maken met de menging. Als dit niet goed / zorgvuldig gebeurt, kunnen er verschillen zijn per fles in SPF. En kan fles één een lagere SPF hebben en fles B een hogere. Zoals je kunt lezen is het allemaal niet zo zwart/wit, en vraagt zo’n toetsing om enorm veel tijd, moeite, geduld en aandacht. Helaas worden er steeds meer foefjes bedacht om SPF testen te doorstaan, bovendien is het ( nog ) niet verplicht gesteld om iedere nieuwe batch opnieuw te toetsen, terwijl dit juist erg cruciaal kan zijn.

WAT WEL ?

Ik kan mij zo voorstellen dat je wat verward bent geraakt door alle commotie. Dat is begrijpelijk, voor een “ leek” komt er immers dan opeens heel veel op je af gestormd. Ik zie iedere dag wel iets in mijn tijdlijnen op social erover voorbij komen, ook veel reacties van mensen die niet zo goed meer weten wat nu wel / niet goed is. Ik voelde daarom dan ook de noodzaak om alles eens op een rij te gaan zetten. Want laat één ding echt duidelijk zijn: smeren IS nodig. De zon is fijn, maar het heeft voor EN nadelen.
Gisteren vertelde vriendlief , dat hij in zijn tuin had gewerkt. Toen ik hem vroeg of hij zich goed had ingesmeerd antwoordde hij “ nee, want ik stond in de schaduw te werken waar geen zon kwam…” Het is maar een zeer klein voorbeeld van de vele onzin rondom zonnebrandmiddelen m.b.t de zon, ook in de schaduw kun je verbranden. De zon is en komt overal. Ook met al zijn voor EN nadelen.
Voorop gezet wil ik van de daken schreeuwen, dat je je goed in moet smeren. Ik heb afgelopen twee jaar vier gevallen van huidkanker van dichtbij meegemaakt, deze mensen zijn er goddank goed af gekomen door er op tijd bij te zijn geweest, allen zeer geschrokken en 10 x voorzichtiger geworden met de zon. Speel niet met je gezondheid. Ik zeg altijd dat je moet doen wat voor jou goed voelt, in dit geval wil ik zelfs dit ontkrachten. Je huid goed beschermen in NOODZAAK. Laat dit alsjeblieft echt goed tot je doordringen, denk niet dat jou niets zal gebeuren. Dat dachten de vier personen die dicht bij mij staan ook. Gingen lekker in de volle zon zonnen, vonden insmeren niet belangrijk, of vergaten het gewoon. Neem van mij aan, dat ze het nooit meer zullen vergeten. Het kan slecht aflopen, onlangs overleed de oprichter van STICHTING TUTU ( want later is nu ) op 37 jarige leeftijd aan de gevolgen van huidkanker. Hij zette deze stichting op om o.a  awareness te kweken. Wees alsjeblieft verstandig.
Maar hebben al die “ wappies “ dan helemaal geen punt ? Ja een nee. Ze hebben absoluut een punt als het komt op CONVENTIONELE ZONNEBRANDMIDDELEN, maar zeker niet in de vormen zoals zij het profileren. Chemische zonnefilters zijn inderdaad vrij schadelijk voor de huid. Dit is al meerdere keren wetenschappelijk onderbouwd. Echter zijn er nog steeds geen rigoreuze verboden op het gebruik van deze chemische zonnefilters. IN DIT ARTIKEL kun je meer lezen over deze chemische zonnefilters en hun nadelen.
Er zijn tegenwoordig meer dan genoeg natuurlijke alternatieven, met natuurlijke zonnefilters. Nadeel van de meesten zijn de vervelende witte waas die letterlijk OP de huid blijft liggen om deze te beschermen.Maar ook hierin zijn tegenwoordig  oplossingen,, en we kunnen daarom onszelf ook zonder waas goed en zo “ gezond “ mogelijk beschermen. IN DIT ARTIKEL lees je mijn persoonlijke top 5.

ZON GERUST……MAAR ZON VOORAL VERSTANDIG

Naast het belang van een zeer goede en effectieve zonnebrand, is het ook zaak om verstandig met de zon om te springen. We weten dat de zon vele voordelen biedt, maar ook nadelen. Enkele nuttige tips om te onthouden:
* Staar je niet blind op een SPF. Heel veel mensen denken nog altijd, hoe hoger een factor, hoe beter een bescherming maar dit is slechts een schijn-veiligheid. Het belangrijkste is, dat je REGELMATIG blijft smeren Zeker als je overmatig transpireert en hebt gezwommen, moet je zeker denken aan om het uur even opnieuw goed insmeren. Vergeet daarbij ook de delen niet die je snel overslaat, zoals oorschelpen, neuzen, hals,  mond en voorhoofd. Ben je kaal, draag sowieso altijd een hoedje. 
* Begin vroeg in het jaar met zonnen. Je bouwt zo een pigmentlaag op wat je beter op een natuurlijke manier beschermt tegen de zon. Smeer je uiteraard wel steeds goed in. 
* We kunnen onszelf ook beschermen van binnenuit, door verstandig te eten. Eet in de zomermaanden veel voedsel wat rijk is aan vitamine C, vitamine E, antioxidanten ( bijvoorbeeld astaxanthine),  chlorolylrijke voeding ( bladgroente), en zorg voor voldoende vocht. 
* Draag met erg warme dagen waarbij de zon zeer fel is, een petje of hoedje. Draag liefst geen zonneklep, want deze beschermen enkel de ogen. Draag liefst een grote hoed, dit staat niet alleen zomers, maar beschermt vooral ook je gezicht en delen van de hals. 
* Zoek zoveel mogelijk de schaduw op, en ga onder een parasol zitten. Volle zon is meest funest. 
* Er wordt tegenwoordig gewaarschuwd voor de zonkracht. Is deze erg sterk, blijf dan tussen 10.00 en 16.00 uit de felle zon. 
* Draag goede, beschermende, luchtige kleding. 
* Luister naar signalen van je lichaam. Het geeft zelf aan, wanneer het genoeg is. Ga dan direct uit de zon.

MEER LEZEN ?

de zin en onzin over zonnebrand middelen 

 

MEEST GESTELDE VRAGEN UITGELICHT

Ondanks dat ik al vrij veel heb geschreven over dit toch zeer belangrijke onderwerp, zijn er ieder jaar in het zomerseizoen vele vragen. Ik heb de meest gestelde vragen hieronder uitgelicht :

IS HET NODIG OM EEN SPF DAG/ GEZICHTSCREME TE GEBRUIKEN ?
We zien steeds meer merken op de markt verschijnen die in hun dagcremes en andere gezichtcremes een SPF toevoegen. De factor ligt tussen de 10-15. Veel mensen denken dat een dagcreme met SPF het gezicht meteen een goede zon-bescherming geeft. Hoe zit dat ?
We worden nogal angstig gemaakt voor de zon en enerzijds is dat geen ongegrond advies, want de zon heeft zeker zijn schaduwkanten, en we moeten er dan ook verstandig mee omspringen. Anderzijds worden er erg veel zinloze adviezen gegeven. Daar is een dagcreme met een SPF een goed voorbeeld van. Is het dan kolderiek ? Nee, maar het moet sterk worden genuanceerd. Om te beginnen is een zon-bescherming, in welke vorm ook, altijd een goed idee en dus zijn dagcremes met een SPF ook heus niet zo’n slecht idee. Maar de schoen wringt hem in wat het de consument doet geloven en dat een SPF dagcreme voor alle seizoenen geldt. In de herfst en winterperiode zijn we bijvoorbeeld veel minder vaak buiten dan in de lente en zomermaanden. In de periodes dat we meer binnen zitten hebben we helemaal geen SPF op ons gezicht nodig. Sterker nog: het kan de aanmaak van vitamine D sterk doen verminderen.
Daarnaast geeft een dagcreme met een SPF een schijnveiligheid. Als je goed hebt opgelet afgelopen jaren dan weet je ook, dat we REGELMATIG moeten smeren als we in de zon zijn. Een goed zonnebrandmiddel is dan ook niet genoeg. We moeten ons liefst om de drie uur opnieuw insmeren, in warmere landen zelfs liefst om de twee uur. Als we geloven dat onze dagcreme met SPF ons gezicht tegen de zon beschermen, smeren we deze verder niet meer in. Maar ook ons gezicht en de huid aldaar is gewoon HUID wat continu moet worden beschermd. Een dagcreme met SPF biedt hooguit een bescherming ( 10-15) voor twee tot drie uur in de zon. Daarna zou je je huid dus weer opnieuw dik met de dagcreme in moeten zepen . En dit telkens weer opnieuw doen.
Het is in alle opzichten beter, om tijdens dat er een zonbescherming nodig is, een goede natuurlijke zonnebrand-creme te gebruiken. Deze producten zijn speciaal ontwikkeld om de huid te beschermen tegen de zon, een dagcreme met SPF is dit niet.
Geef niet onnodig veel extra geld uit aan dit soort leuke marketing trucjes, want een simpele, goede en natuurlijke zonnebrandcreme volstaat beter, en is n regel nog goedkoper.
MIJN FOUNDATION BEVAT EEN SPF. KAN IK DIT TER VERVANGING VOOR ZONNEBRAND GEBRUIKEN ? 
Naast dat er tegenwoordig erg veel dag-cremes zijn met een SPF , bestaan foundations al wat langer met een SPF. In de meeste gevallen ligt de SPF wat hoger dan in dagcremes, gemiddeld tussen de 15-30. Mij wordt veel gevraagd of dit nu net zo’n goede bescherming biedt als een zonnebrand. Zeker, maar er zit wel een grote MAAR …aan verbonden. Om de juiste en gelijke bescherming te behalen moet je enorm veel foundation op je toet smeren, wat bij foundation nu juist niet de bedoeling is. Je kunt dan een “ cake-laag” op je gezicht smeren, waardoor het allemaal niet mooi meer oogt. Een foundation met een SPF is prima voor de lente, de winter en de herfst, maar als de zon frequenter, en sterker schijnt, zoals in de zomer, dan is het af te raden om een foundation te gebruiken.
Kun je foundation dan niet mengen met een zonnebrand ???
Ja, natuurlijk kan dat. Maar niet aan te raden. De meeste SPF in foundations liggen tussen 15-20. Als jij een zonnebrand gebruikt met een hogere SPF, wat natuurlijk wel de hele bedoeling is, zal de totale bescherming van het mengsel een grote stap omlaag gaan. Ook zullen de werkzame stoffen ( zonfilters ) minder werkzaam worden omdat veel zonnefilters vrij instabiel zijn.
HOE GEBRUIK JE EEN SPF ZONNEBRANDCREME ALS JE MAKE UP DRAAGT / WIL DRAGEN?
We blijven vrouwen, en willen ook graag tijdens de vakantie / in de zomer er op ons best uitzien. 👩‍🦰 Veel vrouwen gebruiken daarom ook in de zomermaanden of als het stik-heet is, make up, ondanks het vele ongemak. Het wordt vies en nattig op de huid, het kan erg uitlopen en de huid extra irriteren. Er wordt mij erg veel gevraagd hoe je het beste make op kunt dragen tijdens de zomer en moet je nu je make up ONDER of BOVEN je zonnebrand dragen ?
In principe mag jij dat helemaal zelf bepalen, maar de voorkeur gaat uit om make up ONDER je make up te gebruiken. Echter moet je het meteen ook BOVENOP je moisturizer gebruiken. Als je de volgorde om zou draaien kunnen de belangrijke werkzame stoffen in je moisterizer hun werk niet optimaal uitvoeren. Meest ideaal is :
– eerst je moisturizer ( eentje  op waterbasis met veel antioxidanten )
– dan de zonnebrand ( liefst met veel anti-oxidanten )
– laat dit 15 minuten intrekken
– Breng daarna je make up aan
Heb je een vette dagcreme / moisturizer, dan kan dit zorgen voor een veel minder goede opname van de zonnebrand. Verzeker jezelf dus wel dat je dagcreme / moisturizer op basis van water is. Dit kun je checken bij de ingrediënten . Staat er in het begin AQUA ( water ) dan zit je goed.
En dan de vraag of je zonnebrand bij kunt smeren als je make up op hebt. Dat vond ik een fijne vraag, omdat dit toont dat mensen zich gelukkig wel steeds meer realiseren dat om de twee uur opnieuw smeren nét zo belangrijk is dan smeren op zichzelf. Het is wel enorm lastig als je make up draagt. De grootste tip is om te investeren in een echt goed zonnebrandmiddel. Echt goede zonnebrandmiddelen met meest stabiele zonnefilters geven de huid een meeste lange bescherming.
Denk overigens niet, dat een zeer hoge SPF, bijvoorbeeld een SPF 50, betere en langere bescherming biedt dan bijvoorbeeld een SPF 20 of 30.
Het beste is en blijft geen make up dragen……
Maar wil je toch iets op je toet, dan kun je wel kiezen voor lichte make up, denk daarbij aan een lichte laag poeder en een vleugje lipgloss. Wist je dat alleen je mond opmaken een gezicht al meteen erg sprekend kan maken ? Bovendien zal je huid je erg dankbaar zijn om het ook net als jij even wat make-up-vakantie te geven!
HOEVEEL MOET IK NU SMEREN ???
Er is veel verwarring over de hoeveelheden zonnebrand die je moet gebruiken om je goed tegen de zon te beschermen. In regel smeren de meesten maar wat in het wilde westen – weg en denken dan “ zo ongeveer wel” voldoende op te hebben gebracht. Zeker als je natuurlijke zonnebrandmiddelen gebruikt kan dat voor wat vervelende probleempjes zorgen zoals een dikke laag wat er niet zo gemakkelijk af gaat, een waas op de huid, plakkerige toestanden en een vies gevoel. Niet prettig.
Het algemene advies luidt dat een volwassene die zich van top tot teen insmeert, zo’n 6-7 theelepels moet gebruiken wat neerkomt op 33 ml per smeerbeurt. Als je een fles van 200 ml hebt, betekent dit dat je ongeveer 6 x met een fles doet.
Wat erg belangrijk is, is om je OM DE TWEE UUR OPNIEUW IN TE SMEREN. Dat geldt ook als je niet hebt gezwommen. Zonnebrand wordt actief zodra we het op onze huid smeren, en zal in werking langzaam af gaan nemen. We zweten meer in de zon, we wrijven, en we verliezen bijvoorbeeld vrij veel zonnebrand Sals we in onze tuinstoel liggen of op onze handdoek op het strand. Ook mensen die overmatig transpireren moeten sneller hun zonnebrand bijsmeren.
EEN HOGERE WERKING IS ALTIJD BETER ???
Veel fabrikanten claimen op hun verpakking dat de zonnebrand een bepaald aantal uren werkzaam is, bijvoorbeeld 10 uur. Wees je goed bewust, dat de werking AFNEEMT zodra we de zonnebrand opsmeren. Daarnaast transpireren we, en zijn we in beweging wat van invloed is op de duur van de werkzaamheid. Daarnaast transpireert de één veel heviger dan de ander waardoor het eigenlijk gaat om een schijnveiligheid. Ga liever uit van om-de-twee-uur opnieuw insmeren. Dit garandeert een betere bescherming,
WATERPROOF  / WATERRESISTANT ZONNEBRAND, HOE ZIT HET DAAR NU MEE ?
Nog steeds zijn er, ondanks dat het niet meer mag,  fabrikanten  die claimen dat hun product waterproof ( waterbestendig ) is. Het geeft de indruk, dat we met deze zonnebrand gerust kunnen zwemmen in de zee of in het zwembad. We blijven dan net zo goed beschermd, volgens de claims. Fabrikanten mogen “ waterbestendig “ op hun verpakking zetten als er na een waterbad van twee keren 20 minuten nog 50% van de beschermingsfactor op de huid aanwezig blijft. Dit betekent sowieso, dat je na het zwemmen niet 100% meer bent beschermd.
Slimme fabrikanten gebruiken nu woorden als waterresistant, wat eigenlijk op hetzelfde neerkomt, maar dan anders verwoord zodat de wet wordt omzeild. Wat is nu eigenlijk het verschil tussen een water-resistent product en een gewone zonnebrand ? Dat zit hem in de samenstelling. Een water-resistant zonnebrand bevat ingrediënten als wax, dimethicone ( siliconen ) en polymeren. Dit zijn bestanddelen die ervoor zorgen dat water het product niet of veel minder aantasten.
Het houdt de huid na aanraking met vocht langer beschermd, maar niet volledig langer. Het blijft ook hier een kwestie van om de twee uur opnieuw opbrengen..
Naast dat je je kunt afvragen of je al die extra stoffen op je huid wilt smeren, is een ander groot nadeel dat het in de meeste gevalle gaat om een zonnebrand op olie-basis. Dit is zeker met erg warm zomerweer enorm vervelend. Het plakt en het is bovendien niet erg plezierig voor je huid, het kan bijvoorbeeld puisten of andere vervelende uitslag geven. De toegepaste ingrediënten die moeten zorgen voor een minder snelle afname van de bescherming bij contact van water, zijn in staat de huid volledig af te sluiten.
Op de vraag of het nu wel of niet zinvol is om een water-resistent zonnebrandmiddel te gebruiken , hangt af van persoonlijke situaties. Ben jij bijvoorbeeld iemand die gewoonweg vergeet te smeren ( wat ik mij inmiddels niet meer kan voorstellen…) of iemand die zeer overmatig transpireert, dan kan zo’n water-resistent middel wel zinvol zijn. En zwem je veel, dan is het wellicht ook wat meer beschermend als je in het water bent, maar onthoud goed dat ook bij de water-resistente middelen de bescherming afneemt en je niet persee beter bent beschermd. De boodschap is en blijft om je om de twee uur te blijven insmeren.
WAAROM KRIJG IK MIJN NATUURLIJKE ZONNEBRAND ER SOMS ZO MOEILIJK AF ?
Gelukkig zijn steeds meer mensen overgestapt van conventionele zonnebrandmiddelen naar natuurlijke alternatieven. Dit is niet alleen beter voor onze gezondheid, maar ook veel beter voor dier en milieu. Wat zijn nu eigenlijk de grote verschillen, apart van de prijzen, tussen biologische / natuurlijke zonnebrandmiddelen en conventionele? Eigenlijk alles. Natuurlijke / biologische zonnebrandmiddelen zijn inderdaad zoals de benamingen verklappen op basis van enkel natuurlijke en biologische ingrediënten. Dit betekent, dat er geen chemische stoffen aanwezig zijn en de werkzame stoffen worden vervangen met natuurlijke.
Het kan nogal verwarrend zijn, omdat veel ingrediënten precies eender staan vermeld als chemische Zo komen we ontzettend veel TITANIUM DIOXIDE en ZINK OXIDE tegen, waarvan je hebt geleerd dat deze vallen onder de schadelijke stoffen in zonnebrandmiddelen. Gelukkig zijn er grote verschillen. In 100% natuurlijke / biologische varianten wordt er namelijk gebruik gemaakt van NATUURLIJKEMINERALE VORMEN. Deze zijn vrij van nano deeltjes. Je moet toch wel een beetje opletten, want er zijn erg veel varianten op de markt die claimen wel natuurlijk te zijn, maar dit maar voor een klein deel zijn, en er bijvoorbeeld wel chemische titaniumdioxide en zinkoxide wordt gebruikt. Als een fabrikant zijn 100% natuurlijke garantie geeft kun je daar ook van uit gaan. Op verpakkingen wordt het soms wel vermeld ( bijvoorbeeld “ non-nano uncoated zinkoxide) in de ingrediënten maar dit komt niet zo heel erg vaak voor. Het is daarom wel een puntje waar je op moet letten bij het kopen
Er zijn een aantal nadelen aan deze minerale natuurlijke zonnefilters en dat is dat ze een laag OP DE HUID leggen om zo als ware onze huid als een soort schild te beschermen tegen de zon. Veel natuurlijke zonnebrandmiddelen, waaronder ook SUIT MATTERS hebben inmiddels hun formules zodanig veranderd dat deze laag niet zichtbaar is op de huid ( de bekende witte waas ) wat uiteraard erg prettig is,
Toch betekent dit niet dat daarmee alle nadelen voorbij zijn, want zeker zinkoxide-poeders kunnen het ons knap lastig Makem om alles weer van onze huid af te boenen.
Dit komt echter alleen voor, als je teveel in één keer opbrengt. Kun je dan teveel zonnebrand opbrengen???😟 Teveel is toch nooit genoeg ??? ☹️ Wellicht denk jij dit nu, en natuurlijk is smeren gewoonweg het meest verstandigste wat je kunt doen als je de zon in gaat. Maar de hoeveelheden zijn lastig te peilen. Je kon in een eerdere beantwoorde vraagstelling lezen dat we per smeerbeurt zo’n 6-7 theelepels van top tot teen nodig hebben, maar dit is een richtlijn. Er spelen vele belangrijke factoren mee als de zonkracht van de dag, de tijdspanne waarin jij je in de volle zon begeeft, en het land waar je je bevindt.  Hoe hoger de zonkracht, hoe belangrijker het wordt om je goed in te smeren. In Nederland varieert de zonkracht van 0-8 in de zomer. Er zijn tegenwoordig speciale APPS waarin je de zonkracht van de dag kunt opzoeken. Deze UV-INDEX is van groot belang als je van plan bent een volle dag buiten in de zon te zijn. Vanaf een UV-INDEX van 3 is het nodig, om ons in te smeren. Op de website van het KNMI vind je o.a deze UV-INDEX.
Terug naar de natuurlijke zonnebrandmiddelen. Als je moeite hebt met het verwijderen van de zonnebrand, dan heb je teveel in één keer opgebracht waardoor het restant overbodig is en lastiger van de huid is te verwijderen. Meer is dus niet altijd meerwaarde.
Het is vele malen beter en verstandiger om je om de twee uur in te smeren met een normale hoeveelheid. Daarnaast kun je letten op de zonsterkte van de dag. Smeer je liever wat extra keren per dag in, dan meteen een dikke pindakaas-laag. En mijd de zon liefst tussen 12.00 en 15.00 als hij op zijn krachtigst schijnt.
Wat te doen als je teveel op hebt gesmeerd , en je krijgt het er met geen mogelijkheid meer af ? 🫣 In elk geval NIET GAAN POETSEN EN SCHROBBEN. Dit irriteert je huid alleen maar waardoor j=het allemaal alleen maar erger wordt. Ga in de zon zitten en kijk na twee uur of je al iets voorzichtig kan verwijderen met een zachte doek. Zet geen druk op de doek, maar veeg zachtjes. De verwarming van de zon maakt de dikkere laag wat minder stabiel ( immers, zodra we het opsmeren wordt de werking actief ) waardoor je steeds weer wat voorzichtig weg kunt halen.

3 Reacties op “Je niet insmeren met zonnebrand creme???????

  1. Sinds de jaren 70 wordt steeds massaler gesmeerd met steeds hogere SPF, tegelijkertijd neemt het aantal gevallen van huidkanker dramatisch toe.
    OF het spul in de zonnebrand is kankerverwekkend, OF mensen denken beschermd te zijn en blijven steeds langer in de zon waardoor ze huidkanker krijgen.
    (en heel veel mensen hebben vitamine D tekort, ook in de zomer, en planten/koraal gaat dood van de zonnebrand ingredienten. Dus, figure it out…).

    Anecdotisch kan de huid inderdaad beter tegen zon na afzweren ‘industrial seed oils’, fysiologisch maken PUFAs allerlei aspecten van onze cellen instabiel. Aka kanker, verbranden etc.

    • Mee eens, sinds de jaren 80 zijn we ook meer rotzooi op onze lichamen gaan smeren en gaan consumeren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *