Feit of fabel? 11 stellingen rondom ( natuurlijke ) zonnebrandmiddelen uitgelicht.

Alhoewel het na de rare zomer van 2021 vast weer een bijzondere zomer in 2022 gaat worden., kijken we er reikhalzend naar uit. Het warme weertje, het zonnetje, de strakblauwe hemel, de vogels die ons weer wakker gaan fluiten…we houden ervan. Al rond Januari zien we de vele advertenties van zonnebrandmiddelen rondzingen, ieder jaar zien we wel weer iets nieuws. Anno 2021 was het anders, vanwege de pandemie. Er konden vanwege de corona maatregelen weinig tot geen nieuwe producten worden geproduceerd. Er is veel stil komen te liggen. Ook de zonnebrandmiddelen-branche voelt de klappen. Gelukkig zijn er meer dan genoeg bestaande ( natuurlijke ) zonnebrandmiddelen, die matig kunnen worden geproduceerd. We hoeven dit jaar dan ook niet te vrezen dat er tekorten komen.

 

Ik hou ieder jaar een grote natuurlijke zonnebrandmiddelen test, en ook bij mij zal deze dit jaar anders zijn. Als er immers niet veel is om te testen, dan blijven de bestaande producten over. Ik heb in 2021 dan ook vijf reeds bestaande natuurlijke zonnebrandmiddelen getest die meest waren  aangevraagd. Hopelijk is het allemaal in 2022 weer “ back to normal”, en kan ik ook weer een goede test maken.
Alhoewel ik al erg veel heb geschreven over de zin en de onzin rondom zonnebrandmiddelen ( KLIK HIER voor het grote dossier die ik twee jaar geleden schreef ) blijft er ontzettend veel verwarring bestaan rondom zonnebrandmiddelen m.b.t onze gezondheid. Dat is niet zo gek. Er wordt ontzettend veel onzin geschreven door “ spirrie-wirrie-wappies” zoals ik ze gekscherend benoem, en ook heerst er nog altijd veel onduidelijkheid en onwetendheid over de schadelijke gevolgen van de zon op onze huid. Daarom heb ik besloten in dit “ FEIT OF FABEL” dossier rondom ( natuurlijke ) zonnebrandmiddelen de meest gestelde vragen te behandelen. Ik hoop, dat het voor velen na het lezen een stuk duidelijker is geworden, want de schadelijke zonnestralen zijn niet iets om te negeren .

FEIT OF FABEL?

1) “ JE HOEFT JE NIET IN TE SMEREN! “  FABEL!
Er zijn erg veel meningen en opvattingen over de zin van het smeren. Zowel deskundigen als artsen en specialisten , maar ook de wetenschap zijn het eens, dat smeren noodzakelijk is. Er zijn meningen dat we onze huid niet in moeten smeren, omdat dit zo de aanmaak van vitamine D zou belemmeren. Het klopt, dat we zonlicht hard nodig hebben. Maar 10 minuten onbeschermd in de zon is ruim voldoende om de vitamine D aan te maken. Daarna wordt het schadelijk voor de huid. Niet smeren omdat je vitamine D aan wilt maken is dus zeer onverstandig. Wil je optimaal vitamine D aanmaken, bevind je dan 10-15 minuten onbeschermd in de zon, en smeer je daarna goed in. Linksom of rechtsom: ben je langer dan 15 minuten in zonlicht, dan is smeren een must.
De aanmaak van vitamine D noemen we “ de goede kant” van de zon. We hebben zonlicht nodig, dat staat vast. Maar de zon heeft ook nadelen. En dt is o.a de DNA schade die je kunt oplopen bij o.a verbranding/ langdurige blootstelling aan de zon. We mogen gerust een kwartiertje onbeschermd zonnen, maar daarna is het echt verstandiger om je in te smeren. Als je je na ongeveer een kwartiertje onbeschermd zonnen insmeert met zonnebrandcréme, heb je voldoende aanmaak voor je dagelijkse vitamine D te pakken en is je huid verder goed beschermd. “ the best of both worlds”. De verhalen, dat zonnen zonder smeren het risico op kanker juist zou verminderen, is verwezen naar de vitamine D aanmaak. Van vitamine D is immers bekend dat het een gunstige invloed heeft op de remming van kanker. Maar dit slaat kant noch wal met betrekking op het algehele plaatje. Vitamine D is bijvoorbeeld ook nodig om het lichaam calcium op te laten nemen, wat zorgt voor sterke tanden en botten. Dat wil dus niet zeggen dan zonnen zonder smeren zorgt voor betere botten en tanden en kiezen, dat ligt veel genuanceerder.  Betreft de opvattingen over zonnebrandmiddelen en hun schadelijkheid, daar kunnen we ook voor een groot deel in meegaan. Maar dan hebben we het over de CHEMISCHE zonnebrandmiddelen met de CHEMISCHE zonnefilters. Natuurlijke zonnebrandmiddelen zijn meestal tot altijd fysisch, wat betekent dat het een laagje OP de huid legt en niet IN de huid trekt, zoals wel het geval is met chemische zonnebrandmiddelen met chemische zonnefilters. Het ligt dus veel genuanceerder, dan enkel “ zonnebrandmiddelen” de schuld te geven van schade in de huid en opname van schadelijke stoffen in de bloedbaan.
En dan de kreten “ vroeger gebruikten we ook niets! “ en “ in tropische gebieden als Afrika gebruiken ze ook geen zonnebrandmiddelen, en zijn nooit ziek! ‘ Laten we beginnen, dat we niet in vroegere tijden meer leven. Vroeger waren ontzettend veel dingen nog beter. Zoals de ozonlaag. Je moet onder een steen hebben geleefd, om niet te weten dat die ozonlaag langzaam maar zeker verdwijnt. Alhoewel de verdwijning afgelopen jaren lijkt te stagneren, heeft het dunner worden / dunner geworden ozonlaag gezorgd voor een toename van de UV straling op het aardoppervlak. Juist…… daar waar wij met zijn allen op rond wandelen. In Nederland is de totale, voor huidkanker relevante UV-belasting sinds 1980 met zo’n 10-12 % toegnomen. Deze toename heeft zeer ernstige gevolgen gehad voor zowel de gezondheid van de mens als het milieu. Met name de gevallen van huidkanker is sinds 1980 sterk toegenomen. Op basis van de gemiddelde UV straling in de periode  van 2004 tot 2006 zal het jaarlijkse aantal gevallen van huidkanker in Nederland met 150- 200 per miljoen inwoners toenemen. In totaal gaat het om méér dan 2400 extra gevallen t.o.v 1980, waarvan naar schatting circa 40 personen per jaar overlijden aan de gevolgen van huidkanker.
Afrikaanse bevolkingen hebben vrijwel altijd een donkere huidskleur. Sommige mythes vertellen, dat de natuur dit ooit zo heeft geregeld omdat in deze tropische gebieden de zon immers vrijwel altijd schijnt. Het klopt inderdaad, dat mensen met een donkere huidskleur een soort ingebouwde bescherming hebben tegen de zon. Van nature bevat een donkere huid meer melanine dan lichtere huidskleuren. Melanine is een pigment wat wordt geproduceerd door de cellen die in de opperhuid liggen. Als er veel melanine aanwezig is zal de huid zeer donker zijn gekleurd. Deze huidcellen bieden een extra zonbescherming.
Toch moeten mensen met een donkere huidskleur zich ook insmeren. De zeer sterke UV stralen kunnen de donkere huid ook doen verbranden. Omdat een donkere huid wel een grotere kans heeft op verstoringen in het pigment is het zeker verstandig om je ook in te smeren. Wist je, dat nergens ter wereld het albinisme zoveel voorkomt als in Afrikaanse landen? Het is daarom ook een fabel dat de bevolking in Afrika geen zonnebrandmiddelen gebruiken. Ze hebben alleen niet zoveel keuze als in de Westerse wereld waar we 20 voetbalstadions zouden kunnen vullen met verschillende soorten zonnebrandmiddelen. Vertrouwen op je eigen lijf, dat moeten we natuurlijk allemaal. Maar als het op zonlicht aankomt valt dit vreselijk moeilijk te peilen, omdat de zonkracht iedere dag weer anders is. Onbeschermd de zon in gaan ( langer dan 15 minuten in de vele zon ) noem ik dan ook  “ het domste  “ wat je kunt doen. Ik neem het woord “ dom” eigenlijk nooit in de mond, maar in dit geval vind ik het zodanig belangrijk, dat ik dit woord wel gebruik om het kracht bij te zetten. Het is eigenlijk een beetje “ spelen” met je huid en de “ vijand  “( de UV + UVB stralingen) Omdat je nooit echt goed kunt uitgaan van een zonkracht ( bv door dunne of laaghangende bewolking, en de plaatsen waar je je bevindt, bijvoorbeeld het strand) weet je nooit hoe schadelijk de stralingen zijn op jouw huid.  Dit is verraderlijk, en geeft een direct risico op verbranding. Je zult het vast wel eens hebben meegemaakt dat je buiten was en s’avonds ontdekt, dat je een verbrande rode nek of armen hebt opgelopen. UV stralen kruipen waar ze gaan.
BOTTOM LINE: wees niet koppig, of onverstandig, maar smeer je in als je langer dan 15-20 minuten buiten in de volle zon bent.
2) “ IK SMEER MIJ IN MET KOKOSOLIE”  FABEL!
Op internet is er erg veel te vinden over het gebruik van kokosolie om de huid tegen de zon te beschermen. Dit wordt vaak geadviseerd en geroepen, om zo geen “ schadelijke” zonnebrandmiddelen te gebruiken. Er wordt tegenwoordig ook erg veel in elkaar geknutseld aan DIY zonnebrandmiddelen ( daarover verderop meer ) en  kokosolie lijkt daarin altijd de grootste aanwezige factor te zijn. Er wordt veel over beweerd, o.a dat het een SPF factor 7 heeft. In 2016 toonde dit onderzoek echter dat kokosolie in werkelijkheid maar één SPF factor heeft, wat absolute onvoldoende bescherming biedt . Dit zou hooguit 5/10 minuten bescherming bieden, en ben je dus aardig wat potten kokosolie verder wil je een uurtje in de zon zitten. Daarnaast absorberen oliën ( o.a kokosolie) de UV stralen optimaal. De studie uit 2016 toonde, dat oliën GEEN geschikte middelen zijn om de UV stralen te blokkeren. Sterker: wat we ook op onze huid smeren, de UV stralen zullen altijd wel onze huid bereiken.
Veel mensen geloven heilig in dit soort verhalen, waardoor er vrij risicovolle situaties kunnen ontstaan omdat men denkt voldoende beschermd te zijn, maar dit in werkelijkheid niet is. NIET DOEN DUS. Gebruik kokosolie gerust om je huid te verzorgen, bijvoorbeeld na het zonnen, maar gebruik het ab-so-luut NIET als een beschermend zonnebrandmiddel.

Ik stelde deze feit / fabel-vraag op mijn socials en daar kwamen explosief veel reacties op af, waar ik mij vaak over verbaasde. Ik pik een paar reacties uit om toe te lichten, ik heb vanwege privacy-overwegingen de mensen onherkenbaar gemaakt. Deze reactie stelt, dat zij al jaren zonder enige klachten zich beschermt met kokosolie in de zin en daar bovendien ook nog eens lekker bruin van wordt. Hoe zit dat ? De persoon stelt dat ze het erg vreemd vind, omdat zij nooit eerder heeft gehoord van huidkanker ( veroorzaakt door teveel DNA-schade ) .

In Nederland is de totale, voor huidkanker relevante UV-belasting sinds 1980 met zo’n 10-12 % toegnomen. Deze toename heeft zeer ernstige gevolgen gehad voor zowel de gezondheid van de mens als het milieu. Met name de gevallen van huidkanker is sinds 1980 sterk toegenomen. Op basis van de gemiddelde UV straling in de periode  van 2004 tot 2006 zal het jaarlijkse aantal gevallen van huidkanker in Nederland met 150- 200 per miljoen inwoners toenemen. In totaal gaat het om méér dan 2400 extra gevallen t.o.v 1980, waarvan naar schatting circa 40 personen per jaar overlijden aan de gevolgen van huidkanker.
Afrikaanse bevolkingen hebben vrijwel altijd een donkere huidskleur. Sommige mythes vertellen, dat de natuur dit ooit zo heeft geregeld omdat in deze tropische gebieden de zon immers vrijwel altijd schijnt. Het klopt inderdaad, dat mensen met een donkere huidskleur een soort ingebouwde bescherming hebben tegen de zon. Van nature bevat een donkere huid meer melanine dan lichtere huidskleuren. Melanine is een pigment wat wordt geproduceerd door de cellen die in de opperhuid liggen. Als er veel melanine aanwezig is zal de huid zeer donker zijn gekleurd. Deze huidcellen bieden een extra zinbescherming.
Toch moeten mensen met een donkere huidskleur zich ook insmeren. De zeer sterke UV stralen kunnen de donkere huid ook doen verbranden. Omdat een donkere huid wel een grotere kans heeft op verstoringen in het pigment is het zeker verstandig om je ook in te smeren. Wist je, dat nergens ter wereld het albinisme zoveel voorkomt als in Afrikaanse landen? Het is daarom ook een fabel dat de bevolking in Afrika geen zonnebrandmiddelen gebruiken. Ze hebben alleen niet zoveel keuze als in de Westerse wereld waar we 20 voetbalstadions zouden kunnen vullen met verschillende soorten zonnebrandmiddelen.
Vertrouwen op je eigen lijf, dat moeten we natuurlijk allemaal. Maar als het op zonlicht aankomt valt dit vreselijk moeilijk te peilen, omdat de zonkracht iedere dag weer anders is. Onbeschermd de zon in gaan ( langer dan 15 minuten in de vele zon ) noem ik dan ook  “ het domste  “ wat je kunt doen. Ik neem het woord “ dom” eigenlijk nooit in de mond, maar in dit geval vind ik het zodanig belangrijk, dat ik dit woord wel gebruik om het kracht bij te zetten. Het is eigenlijk een beetje “ spelen” met je huid en de “ vijand  “( de UV + UVB stralingen) Omdat je nooit echt goed kunt uitgaan van een zonkracht ( bv door dunne of laaghangende bewolking, en de plaatsen waar je je bevindt, bijvoorbeeld het strand) weet je nooit hoe schadelijk de stralingen zijn op jouw huid.  Dit is verraderlijk, en geeft een direct risico op verbranding. Je zult het vast wel eens hebben meegemaakt dat je buiten was en s’avonds ontdekt, dat je een verbrande rode nek of armen hebt opgelopen. UV stralen kruipen waar ze gaan.
BOTTOM LNE: wees niet koppig, of onverstandig, maar smeer je in als je langer dan 15-20 minuten buiten in de volle zon bent. Terugkomend op de reactie, deze dame stelt dat het gebruiken van kokosolie meer dan genoeg is om haarzelf te beschermen, ze heeft immers al jaren geen centje last van nare gevolgen van de zon. Wat zij vergeet is dat onze huid ook een geheugen heeft en alle zon opslaat. Uiteindelijk kan de DNA schade zo hoog zijn opgelopen dat er wel degelijk vormen van huidkanker zich kunnen manifesteren. Zie het als roken,  daar kun je jaren en jaren geen last van hebben totdat je kortademig wordt, de huidconditie plots verslechtert, de huid snelere veroudert,  last krijgt van rokershoest en de gezondheid achteruit knalt, met als grootste risico longkanker. Niet het directe is van belang, het is wat je opbouwt aan schade.
Deze persoon is iets voorzichtiger in haar uitspraken, maar ook zij gelooft heilig in de zon-bescherming van kokosolie, wat zoals je eerder hebt kunnen lezen niet veel voorstelt. Toch is deze persoon ook blind in vertrouwen af gegaan op de algemene informatie over kokosolie.  Wat betreft kokosolie wordt er heel veel onzin geclaimd, die nooit wetenschappelijk zijn onderbouwd, of zijn onderzocht. Daarnaast moet goed worden onthouden dat al deze claims meest zijn gebaseerd op het PURE PRODUCT en niet op alle bewerkte kokosolie die we kunnen kopen. Wil je daar meer over lezen ? KLIK DAN HIER. Deze persoon onderschat, net als de volgende reactie, de werkelijke DNA schade …..
Deze persoon is stellig overtuigd dat kokosolie voldoende beschermt, en gebruikt het zelfs op de kwetsbare kinder-huid van een vijf-jarige. Er wordt ten onrechte gedacht dat, zolang wij maar niet verbranden, het allemaal prima in orde is. Het klopt dat verbranding schade aan ons DNA oplevert, maar de huid slaat ook iedere zonnestraal wat het op zich krijgt op in het geheugen. Het is dus een fabel dat we alleen DNA schade oplopen als we verbranden want ook de zon zelf kan dit opbouwen. Daarom is het zo ontzettend belangrijk om je GOED TE BESCHERMEN en niet te vertrouwen op onwetenschappelijk bewezen claims, die zelfs gevaarlijk kunnen uitpakken. Denk aan die sigaretten die we jaren en jaren zonder gevolgen kunnen roken totdat…….
3) “ IK SMEER MIJ IN MET EEN NATUURLIJKE OLIE! “  FEIT EN FABEL
Naast kokosolie vinden we nog meer lijstjes op internet met natuurlijke oliën die allen zogenaamd zouden beschermen tegen de schadelijke kanten van de zon. Veel genoemd zijn avocado olie, olijfolie, framboos olie, wortelzaad olie, joboba olie en amandel olie. Al deze oliën bezitten inderdaad enige SPF factoren, maar deze zijn lang niet “ full spectrum” beschermend. Ik zet deze stelling onder zowel feit als fabel, omdat wetenschappelijk wel is bewezen, dat sommige van deze oliën een lichte bescherming kunnen bieden. Maar het blijft allemaal zeer matig en zeker NIET VOLLEDIG. Het is mede hierom, dat al bovengenoemde natuurlijke oliën vaak in een natuurlijk zonnebrandmiddel worden toegepast. Maar altijd in combinatie met elkaar en andere natuurlijke minerale zonnefilters. Een studie van het MDPI in Italië uit 2019 toont dat natuurlijke oliën zeker een gunstig aandeel kunnen geven, maar dat er nog veel studie en onderzoek nodig is om de werking tegen de schadelijke effecten van de zon op onze huid te onderstrepen. Resumerend: smeer ook geen natuurlijke oliën op je huid om je tegen de schadelijke effecten van de zon te beschermen. Ideaal als naverzorging na een zonnebad, maar ZEKER GEEN betrouwbaar zonnebrandmiddel.

WAAROM GEEN OLIE GEBRUIKEN ALS ZONBESCERMING?

Hoe vaak ik het ook roep, ieder jaar zie ik op social media in posten, reacties en andere berichten iedereen lyrisch vertellen over hoe zij “ gezond” denken te doen en “ geen synthetische meuk” gebruiken, maar pure, natuurlijke olie om zichzelf te beschermen tegen de zon. En hoe meer ik daar op inhaak, hoe feller de reacties. Misschien is het daarom erg handig, om het één en ander wat dieper uit te gaan lichten. Ik hoop zo iedereen bij hun gezonde verstand te bereiken. Want nogmaals: de zon is gezond, maar heeft ook schadelijke effecten.
Laten we beginnen met het feit dat natuurlijke oliën de UV STRALEN VAN DE ZON NIET OPTIMAAL ABSORBEREN. Dit hebben inmiddels talloze studies uitgewezen, en ook deed een grotere studie van CAUSE & CHAUHAN uit 2016 veel stof opwaaien. Zij ontdekten o.a dat natuurlijke oliën GEEN STOFFEN BEVATTEN die UV stralingen kunnen blokkeren. De meeste natuurlijke oliën die zij onderzochten scoorden een SPF factor wat niet hoger kwam dan één wat uiteraard bar weinig is.
Natuurlijke oliën absorberen de UV stralingen tevens niet op een juiste golflengte. In de studie uit 2016 kwam dit ook naar voren. Het enige bestanddeel in de oliën die mogelijk wat UV stralingen absorberen is vitamine E, maar….dit trad in de onderzoeken enkel op onder een bepaalde golflengte van 310 NM wat inhoudt dat de UV stralingen nog altijd vrij spel krijgen en niet tot niet voldoende worden geblokkeerd.
Natuurlijke oliën zijn niet gemaakt en / of ontwikkeld om ons te beschermen tegen de zon. Ze gaan niet eerst langs een laboratorium, ondergaan geen speciale en verplichte ( klinische ) testen voordat het op de markt wordt gebracht. Het moet een volledige veiligheid garanderen. Dat kunnen natuurlijke oliën niet. Hoe mooi de vele lijstjes op internet het ook vertellen, natuurlijke oliën zijn in geen geval veilige zonnebrandmiddelen.
Naast dat natuurlijke oliën totaal geen enkele veiligheid garanderen, kan het ook geen enkele garantie geven dat je goed bent beschermd.
Resumerend: NIET DOEN. Wees verstandig, wees niet nonchalant als het op je gezondheid aankomt. Neem geen risico’s. Gebruik natuurlijke minerale zonnefilters. Er zijn inmiddels erg veel fijne merken die 100% natuurlijk te werk gaan. Als je erg tegen synthese bent ( zoals ik ) dan zijn er gelukkig meer dan genoeg natuurlijke alternatieven. Natuurlijke oliën zijn geen beschermers tegen de zon. Ze zijn goed voor miljoenen andere dingen, maar niet als zon-bescherming.
4) “ IK MAAK MIJN ZONNEBRANDMIDDEL ZELF “  FABEL
Afgelopen twee jaar zag ik explosief veel webwinkels, die een soort DIY PAKKET aanbieden waarmee je zelf thuis zeer eenvoudig zonnebrandmiddelen kunt maken. In zo’n pakket vinden we bijvoorbeeld veel van hierboven genoemde oliën, Shea butter en een natuurlijke minerale zonnefilter als zinkoxide. Naast dat dit onverstandig is, vind ik dit soort aanbiedingen erg onverantwoord. Waarom? 😕 Om de simpele reden, dat wij thuis geen laboratorium hebben en geen deskundigen  rond wandelen in ons huis, die zeer vakkundig een zonnebrandmiddel kunnen samenstellen, en zo een volledige garantie kan bieden wat betreft bescherming.
Voordat een fabrikant een zonnebrandmiddel op de markt mag zetten, moet het aan zeer strenge wet en regelgevingen voldoen. Dit houdt o.a in dat de aangeduide beschermende factor gemiddeld moet kloppen tussen een vastgestelde marge, dat een product 100% veilig is om te gebruiken, en dat het werkzaam is. Dit moet allemaal worden getest en getoetst. Een SPF factor moet bijvoorbeeld worden getoetst. En een zonnebrandmiddel moet klinisch worden getest om te garanderen dat de zonnebrandmiddelen ons echt beschermen tegen de zon.
Zoals je vast kunt begrijpen, vraagt dit om een goede deskundigheid, er moet erg veel op de precisie worden afgestemd. Dit kunnen wij als “ de gewone consument” thuis NOOIT nabootsen, tenzij je uiteraard een laboratorium hebt en het je werk is. Maar aannemelijk dat daar maar zeer weinig Nederlanders van rond wandelen, kunnen we deze zeer belangrijke en intensieve klussen beter aan deze deskundigen overlaten.
Het grootste gevaar van de DIY  zonnebrandmiddelen zit hem in de schijnveiligheid. Als je iets zelf in elkaar knutselt, kun je NOOIT vertrouwen op de WERKING. Ook niet als een webshop jou vertelt dat zij er een studie van hebben gemaakt, en de aangeboden producten in een pakket grondig hebben geanalyseerd. Net als de natuur, en net als het zelf maken van voeding, is niets hetzelfde. Jij kunt bijvoorbeeld net even wat minder of meer gebruiken dan de ander, waardoor het uiteindelijke resultaat ook sterk uiteen kan lopen, en een webwinkel dit ook nooit kan garanderen.
Resumerend: laat het echte knutselwerk aan deskundigen over en ga niet zelf aanrommelen met DIY pakketten, hoe leuk en verleidelijk dit ook is.
5) “ IK GEBRUIK MIJN ZONNEBRANDMIDDELEN, GEOPEND EN ONGEOPEND, HET VOLGENDE SEIZOEN GEWOON DOOR “  FABEL
Zonnebrandmiddelen kunnen we beschouwen als een seizoensgebonden product. Met andere woorden; het is beperkt houdbaar en werkzaam. Zodra de verpakking is geopend zal de werkende factor afnemen. Je kunt zonnebrandmiddelen dan ook het beste direct op gebruiken. Verouderde crémes worden naast minder of zelfs helemaal niet meer werkzaam ook vreselijk ranzig. Ook kunnen zonnebrandmiddelen die in de zon liggen / hebben gelegen sneller verouderen waardoor de werkzaamheid afneemt. Leg zonnebrandmiddelen dan ook nooit in de volle zon, en bewaar ze op de meest vindbare koele en donkere plekken ( bijvoorbeeld in de schaduw)
Is je zonnebrandmiddel ongeopend gebleven, ook niet even geopend om te ruiken, dan kun je deze in de meeste gevallen een jaar later nog wel gebruiken, tenzij anders staat aangegeven op de verpakking. Echter kunnen de werkzame stoffen ook zijn afgenomen. Het is daarom beter om ieder jaar opnieuw te investeren in “ verse” zonnebrandmiddelen. Kies liefst voor zonnebrandproducten met een aangegeven houdbaarheidsdatum. En loop liever helemaal geen risico, koop ieder jaar gewoon een nieuwe voorraad, en gooi oudere na het seizoen weg, zodat je ook niet in de verleiding komt deze opnieuw te gebruiken.
6) “ HOE HOGER DE SPF FACTOR, HOE BETER!  FABEL
Laten we eens wat dieper ingaan op SPF. Dat zien we allemaal op onze zonnebrandmiddelen staan, waar een cijfer achter staat. SPF is een afkorting van SUN PROTECTION FACTOR, in het Nederlands vertaald naar beschermingsfactor. Het is een maat voor de doeltreffendheid van alle zonnebrandmiddelen bij het tegenhouden van UVB stralingen, dit zijn de zonnestralen die ons zeer snel kan laten verbranden als we aan zonlicht worden blootgesteld. SPF is een relatieve maat, die aangeeft hoeveel keer zolang niemand die is beschermd met een zonnebrandmiddel in de zon kan blijven zonder te verbranden. Veel mensen denken dat zo’n SPF ook de UVA stralingen tegenhouden, maar een SPF factor heeft enkel betrekking op de doeltreffendheid van de ULTRA VIOLET FILTER die in de zonnebrandmiddelen aanwezig zijn voor de UVB stralingen. Ook worden SPF factoren zeer hoog ingeschat, maar in werkelijkheid zeggen ze niet veel meer dan de betrekking op de doeltreffendheid van de UVB straling. Andere factoren als het huidtype, de HOEVEELHEDEN zonnebrandmiddelen er worden gebruikt per smeerbeurt, en de diverse activiteiten die we in de zon doen, zijn net zo belangrijk, maar worden niet zo beschouwd.
Je hebt je wellicht wel eens afgevraagd, hoe zo’n SPF factor kan worden bepaald. Dit gebeurt via de zogenoemde IN-VIVO-METHODE, een uniforme meetmethode. In 2006 is er internationaal een bepaalde IN VIVO METHODE ( IVM ) afgesproken voor SPF toetsing in zonnebrandmiddelen. Deze methode wordt bijvoorbeeld in Europa, Japan en Zuid-Afrika toegepast, in de Verenigde staten wordt er een afwijkende methode gebruikt. Wat betekent, dat Amerikaanse zonnebrandmiddelen andere SPF factoren hebben dan Europese. De IVM werkt met proefpersonen / vrijwilligers die op een stukje huid zonnebrandmiddelen aangebracht krijgen en vervolgens onder een kunstmatige lichtbron worden gezet. Hieruit wordt gemeten hoe lang het duurt, voordat de huid verbrandt. Er worden verschillende huidtypes gebruikt. Deze worden onder de UV lamp gezet en er wordt bekeken hoe snel de rug van de huid rood verkleurt. Vervolgens wordt 2 milligram zonnebrandmiddel aangebracht op het stukje huid, dit moet even intrekken, daarna wordt de huid opnieuw blootgesteld aan de UV lamp. De meting kan nu worden gemeten.  Op deze metingen kunnen zonnebrandmiddelen worden ingedeeld in verschillende klassen:
* EEN LAGE BESCHERMINGSFACTOR:
Die staat ingedeeld op een SPF 6-10
* EEN MATIGE BESCHERMINGSFACTOR:
Die staat ingedeeld op een SPF 15-25
* EEN HOGE BESCHERMINGSFACTOR:
Die staat ingedeeld op een SPF 30-50
* ZEER HOGE BESCHERMINGSFACTOR:
Die staat ingedeeld op 50+
50 + ???? 🙄
Heel veel mensen zijn nog altijd van mening, dat hoe hoger de SPF factor, hoe beter we beschermd blijven tegen de zon. Laat ik dit for once and for all uit de wereld helpen. Een SPF houdt namelijk helemaal geen rekening met de DUURTE van de bescherming, en de MATE van bescherming. Je kunt je nog zo drie-dik insmeren met een SPF 50, en daarmee denken dat je lekker veilig en beschermd de zon in kunt voor een poosje, maar wat het doet is jou beschermen tegen de UVB straling, niet tegen de UVA stralingen, die verantwoordelijk zijn voor o.a huidkanker. De SPF houdt hier dus helemaal GEEN rekening mee.
Dit is ook de reden waarom de Europese Unie heeft bepaald, dat er geen hogere SPF factor dan 50 vermeld mag worden, zoals een SPF 60, of 70. De fabrikant is vrij om hogere SPF in hun zonnebrandmiddelen te stoppen, maar dit moeten zij dan wel vermelden onder “ 50+ “. Tenzij je in de sahara leeft, heb je helemaal geen mega hoge SPF nodig. Wat je wel nodig hebt is een goed spectrum. Een SPF factor 50 en/of 50+ is alleen beschermend tegen de UVB stralen en is alleen nuttig voor mensen die zeer snel verbranden, een transparante, lichte, dunne huid hebben of last hebben van huid-aandoeningen / ziekten. Maar ook ZIJ dienen rekening te houden met andere factoren, ook voor hen geldt, dat een SPF 50 / 50+ niet betekent dat ze 100`% zijn beschermd.
Tot slot wil ik benadrukken, dat je IEDER JAAR nieuwe zonnebrandmiddelen moet kopen. Heel veel mensen gebruiken ongeopende en geopende zonnebrandmiddelen van een vorig jaar door, maar dit biedt nauwelijks nog een goede en accurate, betrouwbare bescherming. Gooi je zonnebrandmiddelen na ieder seizoen dan ook op de juiste manier weg.
Omdat we nogal nonchalant lijken te smeren, hebben de meeste zonnebrandmiddelen in werkelijkheid een veel hogere SPF dan op een verpakking wordt vermeld. Dit wordt gedaan, omdat we in de praktijk veel minder lijken te smeren dan noodzakelijk is. We smeren ons te dun in, of met te weinig zonnebrandmiddelen. Door de SPF hoger te houden dan daadwerkelijk op de verpakking staat vermeld, smeren we ons toch onbewust beter beschermend in. Soms verschillen de SPF factoren enorm met wat er op de verpakking staat. Als de SPF hoger is gemeten dan op de verpakking staat vermeld, is er uiteraard niets aan de hand, maar het gebeurt ook, dat fabrikanten het allemaal niet zo nauw nemen, en bijvoorbeeld een veel lagere meting geven dan op hun verpakkingen staan vermeld, en dat wordt het uiteraard WEL een serieus probleem. Het is daarom verstandig, om je vooraf goed in te lezen op een merk. En vraag gerust een SPF meting op. Een goede fabrikant zal je deze geven met de uitleg die ik hier ook geef.
OVER BREED SPECTRUM EN KRITISCHE GOLFLENGTEN…..
Ik had het eerder over het feit dat een SPF factor niets zegt over de UVA stralen. We moeten daarom ook nooit kijken naar een SPF factor op een zonnebrandmiddel, maar kijken naar de TOTALE bescherming van een product. Een goed beschermend zonnebrandmiddel moet namelijk tenminste uit een bescherming tegen de schadelijk UVA  stralen bestaan.  De UVB stralen bereiken de opperhuid, maar de UVA stralen dringen veel verder en dieper door in onze huid. Juist dit deel van het zonnespectrum is zeer verraderlijk. UVA wordt niet geheel tegengehouden door wolken en/of achter glas, en is HET GEHELE JAAR aanwezig, dus ook in de herfst en de wintermaanden. Waar de UVB straling je meteen een seintje geeft zodra je teveel op je huid absorbeert, gebeurt dit bij de UVA straling niet. Anders gezegd merk je totaal niet, of je nu verbrandt of teveel UVA op je huid hebt geabsorbeerd, met alle schadelijke gevolgen van dien. De UVA stralingen spelen een grote rol bij het verkleuren van onze huid, bij de huidveroudering maar ook bij huidkanker. Het is daarom ontzettend belangrijk, dat je hierop let en niet zozeer naar een SPF factor. Meest ideaal zijn de zogenoemde BREED SPECTRUM zonnebrandmiddelen met een “ kritische golflengte”. 😳😳….Watteh???
Ik denk, dat je deze termen vast al eens hebt kunnen aflezen op verpakkingen van zonnebrandmiddelen. Een breed spectrum betekent kort door de bocht een optimale bescherming tegen een breed spectrum van UV stralen, zoals zowel UVA als UVB. UV stralen bestaan uit verschillende golflengtes, daarover kun je in DIT ARTIKEL meer lezen. Met een kritische golflengte wordt zoveel bedoeld, tot in hoeverre een product beschermt. Het gaat om de kortste golflengte waarbij een zonnebrandmiddel gemiddeld 90% van de totale absorptie van de straling bereikt en zo wordt tegengehouden.
Om een zonnebrandmiddel BREED SPECTRUM ( of broad spectrum) te mogen noemen, moet de kritische golflengte 370 nm of hoger zijn.
Hoe dan ook: de allerbelangrijkste boodschap is en blijft dat we GOED EN REGELMATIG moeten blijven smeren, ongeacht welk zonnebrandmiddel je ook kiest. Het één heeft met het ander te maken en het is daarom heel erg verstandig om op alle factoren te letten en niet allen op een SPF. Hou niet alleen in de zomermaanden, waar de zonkracht op zijn hoogst kan gaan liggen, de zonkracht in de gaten, maar het gehele jaar door, als je van plan bent jezelf langdurig bloot te stellen aan zon/ daglicht.  Dit wordt iedere dag on line vermeld door het KNMI ( KLIK HIER)
6) “ IK LET GOED OP NANO DEELTJES! FEIT en VAAG 
Er is anno 2021 nog altijd vrij veel te doen over nano deeltjes in zonnebrandmiddelen. Er zijn veel fabrikanten, die “ non-nano” in hun ingrediënten lijstje vermelden, om de consument gerust te stellen. En er zijn fabrikanten, die “ nano” achter de gebruikte minerale zonnefilters ( zink oxide en titanium dioxide ) zetten. Dit is bij een bepaalde concentratie namelijk verplicht.
Even kort terugblikken hoe het ook alweer zat. Zonnebrandmiddelen kunnen uit heel veel verschillende stoffen bestaan. Het bestaat in basis uit chemische zonnefilters, die in de huid trekken en UV stralingen absorberen. Er zijn ook zogeheten fysische filters die op de huid blijven liggen en niet in de huid trekken. Dit geeft letterlijk een beschermende laag op de huid. Veel mensen kiezen liefst voor de chemische zonnefilters omdat het als erg onprettig wordt ervaren om er als een wit spook bij te moeten lopen, ook geeft de crémes met fysische filters ongemak bij het gebruik, denk aan witte vettige lagen die op kleding en badgoed af kunnen geven.
Nano technologie lijkt de oplossing, maar de vraag zingt nog altijd in de lucht hoe veilig deze nano technologie is. Nederland investeert op dit moment in een groot Europees wereldwijd onderzoek naar de risico’s van nano technologie.
Ik had het eerder over de nanotechnolgie. Titaniumdioxide zijn zeer kleine deeltjes die de opname van UV licht afremmen. Deze deeltjes zijn heel gemakkelijk binnen te dringen in ons lichaam. Omdat ons lichaam niet is ingesteld om microscopisch kleine nanodeeltjes af te voeren / te verwerken kunnen deze “ blijven hangen” Er wordt onderzocht in hoeverre deze schadelijk zijn voor de gezondheid.
Om alles wat verwarrender te maken, worden deze minerale zonnefilters in natuurlijke zonnebrandmiddelen gebruikt. Volgens de EWG :
* …bieden deze een zeer goede bescherming tegen de zon, zonder de gezondheid te schaden
* ….biedt zinkoxide de beste bescherming teven UV stralen. Het legt het bekende laagje op je huid. Titanium dioxide beschermt ook, maar in mindere mate dan zinkoxide. 
* … wordt zowel titanium dioxide als zinkdioxide niet afgebroken door de zon.
Sommige fabrikanten garanderen hun natuurlijke zonnebrandmiddelen 100% nanodeeltjes-vrij.  Ik vond een zeer goed onderbouwde informatieve website ( EWG ) waar een tabel zichtbaar is, in welke mate zinkoxide en titanium dioxide van invloed zijn op de huid en de gezondheid t.o.v chemische zonnefilters. In deze tabel staat dat zowel zinkoxide als titanium dioxide zeer laag scoren op gebied van huidpenetraties, er zijn geen bewijzen gevonden van mogelijke hormoonverstoringen en het levert geen huidallergiëh. De natuurlijke zonnebrandmiddelen die 100% gegarandeerd vrij worden verklaard van chemicaliën bevatten dus wel zinkoxide en / of natriumdioxide, maar het gaat hier om een natuurlijke minerale vorm. Echter kunnen ook deze natuurlijke mineralen nano deeltjes bevatten. Als je dit belangrijk vind, let dan goed op een vermelding van de fabrikant op de verpakking. Als deze zijn product 100% nano-vrij claimt, kun je daarvan uitgaan. Maar….het is nog altijd een vrij vaag gebied. Want het lijkt wat betreft nano-deeltjes bijna niet te vermijden voor de fabrikant. De vorm en de grootte van de deeltjes is sterk beïnvloedbaar op de uiteindelijke zon-bescherming. Hoe kleiner de deeltjes zijn, hoe beter de UVB bescherming, maar dit levert wel meteen een veel slechtere UVA bescherming op. Het blijft voorlopig nog een behoorlijk ingewikkeld iets.
 Zink oxide heeft een vrij kenmerkende witte kleur, dit komt, omdat de stof bestaat uit deeltjes die een bepaalde grootte hebben. Wanneer zinkoxide uit kleinere deeltjes bestaat, wordt de term NANO toegevoegd. Deze kleine deeltjes geven GEEN WITTE KLEUR, maar zijn verder prima geschikt als UV-filter. Fabrikanten zijn verplicht om “ ( NANO ) “ te vermelden achter het woord zinkoxide en/ of titaniumoxide, als de stof voor méér dan de helft ( > 50%) uit dergelijke kleine deeltjes bestaat. NANO zinkoxide geeft meer bescherming , maar er zijn maar enkele vormen van zinkoxide-nanodeeltjes toegestaan, wat ook wettelijk is vastgelegd. Ook mag er geen nano zinkoxide in een spray voorkomen. Dit, omdat een spray in de verneveling kleine druppeltjes kunnen produceren die we kunnen inademen, en zo in de longen terecht kunnen komen. De wetenschap is er op dit moment ( 2021 ) nog erg druk mee, maar zolang er niets wetenschappelijk is onderstreept, blijven nano dioxides in spray verboden. Omdat nano dioxide / nano titanium dioxide in zeer beperkte mate via de huid wordt opgenomen, wordt dit niet als risico gezien voor de gezondheid en is dit, in wettelijk vastgestelde doseringen , toegestaan. Het blijft echter wel een beetje vaag. Je herkent een nano zinkoxide overigens, als de huid niet wit kleurt bij het aanbrengen.
7) “ IN DE SCHADUW HOEF JE NIET TE SMEREN”. FABEL
Nog een hardnekkige fabel: als we maar in de schaduw zitten verbranden we niet en zitten we immers uit de zon. Smeren is dan overbodig. Dit is complete nonsens, want schaduw of geen schaduw, de zon bereikt ons altijd. Wees daarom niet laks of naïef of koppig, maar smeer je gewoon altijd in, schaduw of niet. De zon is overal, ook in de schaduw. Dit geldt overigens ook voor bewolkte zomerdagen. Alhoewel een deken van bewolking de UV stralingen behoorlijk tegen kunnen houden, is tegelijkertijd bewolking vermakelijker dan wat dan ook. Het is zeer grillig en kan per seconde veranderen. En juist bij zo’n gebroken wolkendek kan zonlicht tegen de wolk terugkaatsen en de zonkracht zelfs verhogen. Onthoud, dat je ook in de schaduw of onder bewolking kunt verbranden.
8) “ GOEDKOPE ZONNEBRANDMIDDELEN ZIJN SLECHT, DURE ZIJN GOED “  FABEL
Zonnebrandmiddelen zijn er naast in veel varianten en factoren ook in vele verschillende prijzen. Supermarkten verkopen tegenwoordig ook ieder jaar een steeds groter wordend assortiment. Drogisterij ketens verkopen veel verschillende bekende merken, zoals Nivea, Ambre Solaire , biodermal en eigen huismerken. Net als met heel veel andere zaken in de levensmiddelenindustrie draait het voornamelijk om marketing. Anders gezegd heeft de verkoopprijs in de meeste gevallen geen invloed op de kwaliteit van een zonnebrandmiddel. Waar vooral naar moet worden gekeken is de samenstellingen. Zoals je eerder hebt kunnen lezen, is het belangrijk dat:
* je een zonnebrandcréme kiest met een UVA + UVB bescherming
* je een zonnebrandcréme kiest met tenminste een SPF 15 tot 30
* je een natuurlijke / biologische variant kiest
Waar je ook op zou kunnen letten is de verpakking. Onbekende merken, vage informatie , zeer voordelige prijs….deze zijn vaak massaal geproduceerd en goedkoop ingekocht. Toch zegt dit ook niet altijd dat het gaat om een verminderde kwaliteit.
Als je je wat hebt verdiept in de prijzen van zonnebrandmiddelen, merk je snel dat natuurlijke / biologische alternatieven een tikkeltje duurder zijn dan conventionele. Dit komt, omdat de basisgrondstoffen duurder zijn, en er ook geen chemicaliën worden toegepast. Chemicaliën zijn zeer voordelig, waardoor een product zeer goedkoop in elkaar geknutseld kan worden. Pure en natuurlijke ingrediënten, zoals minerale oliën , etherische oliën en andere natuurlijke hulpstoffen zijn nu eenmaal wat duurder. Dat wordt door gerekend in een uiteindelijke verkoopprijs.
9) VOOR MIJN KINDEREN GEBRUIK IK SPECIALE KINDER-ZONNEBRANDMIDDELEN”  FEIT EN FABEL
Het antwoord ligt een beetje in het midden. Zonnebrandmiddelen voor baby’s en kinderen zijn anders samengesteld, al lijkt het niet zo. Tijdens de producties van zonnebrandmiddelen voor kinderen wordt er veel rekening gehouden met de kwetsbaardere huidjes van baby’s en kinderen. Dit zijn de meest grootste verschillen:
– ze bevatten altijd een hoge tot zeer hoge factor, vrijwel alle baby en kinder zonnebrandmiddelen bevatten een SPF 50
– ze zijn vrijwel altijd waterproof
– ze bevatten meestal een “ anti zand functie”, dit zorgt ervoor dat zand veel minder blijft plakken op de kinderhuid
– ze zijn vrijwel altijd vrij van parfum
– ze bevatten verschillende en andere conserveringen t.o.v conventionele zonnebrandmiddelen
– ze bevatten geen bronzing en andere toeters en bellen om de huid sneller te doen laten verkleuren
Pasgeborenen zouden eigenlijk niet teveel moeten worden blootgesteld aan de ( felle) zon. Het KWF kankerbestrijding adviseert, om baby’s tot hun eerste jaar niet bloot te stellen aan de zon. Een babyhuid is ontzettend kwetsbaar, en groeit ontzettend snel. Als er teveel schadelijke UVA en UVB stralingen op de huid komen wordt de huid net als bij ons beschadigd, maar verloopt dit proces veel sneller. De huid krijgt door deze beschadigingen minder tijd om de beschadigde huidcellen te herstellen wat op latere leeftijd het risico op ( ontwikkelen van) huidkanker aanzienlijk vergroot. Het is daarom erg verstandig om op warme zomerse dagen niet met je baby te gaan wandelen tussen 12.00 en 15.00 wanneer de zon op zijn sterkst schijnt. Zoek altijd de schaduw op, maar onthoud, dat ook in de schaduw de stralingen sterk kunnen zijn. Bescherm je baby daarom goed, met beschermende kleding ( petjes, UV werende babykleding  ) en bijvoorbeeld een parasolletje aan de kinderwagen. Maar smeer je baby ook goed in. Zelfs al kom je namelijk niet in de zon, stralen komen overal. Smeer je baby iedere twee uur goed en royaal in, wees niet zuinig.
De hamvraag: moeten we zonnebrandmiddelen speciaal voor baby’s en kinderen kopen of is het meer een slim marketing trucje? Ja en nee. Inhoudelijk komt het zo’n beetje op hetzelfde neer. Maar het verschil is dat er meer rekening is gehouden met de kwetsbaarheid van een baby en kinderhuid. Heb je kinderen die vrij gevoelig kunnen reageren op wat er op de huid wordt gesmeerd, zijn deze varianten wel aan te raden. Ze zijn algemeen gezien altijd vrij van parfum. Maar heeft je kindje eigenlijk nergens last van, dat volstaan jouw eigen gebruikte zonnebrandmiddelen ook prima. Zonnebrandmiddelen voor baby’s en kinderen zijn duurder. Ook hier valt daarom de afweging te maken, of je deze speciale zonnebrandmiddelen echt nodig acht voor je kind. Kies sowieso ook in dit geval altijd wel voor biologische / natuurlijke varianten.
10) “ ALTIJD EEN AFTER SUN BIJ JE  MERK ZONNEBRANDMIDDELEN KOPEN, DIE ZIJN OP ELKAAR AFGESTEMD.  FABEL
Vrijwel ieder merk in zonnebrandmiddelen heeft wel een after-sun. Een after-sun is precies wat het zegt, een naverzorging na een zonnebad. After-sun bevat veel bestanddelen om de huid te kalmeren, te hydrateren en te verzorgen. Een ontzettend veel gebruikt ingrediënt is Aloë Vera. Niet zo vreemd, omdat Aloê Vera beroemd is geworden om zijn kalmerende en verzachtende werking op de huid. After-sun producten bevatten naast verzorgende en hydraterende werkingen tevens een verkoelende werking, en daarnaast bevatten sommigen stoffen om de bruine kleur langer vast te houden. Je goed insmeren na een zonnebad is slim. De huid heeft wat extra versterkingstroepen nodig om de barriërefunctie van de huid te herstellen. Bijna alle after-sun producten bevatten aloë Vera. Dit gaat vaak om tenminste 50%. Diverse studies hebben echter bewezen dat zelfs 70% aloë Vera in een after-sun product niet voldoende is om de huid na een zonnebad te kalmeren, hydrateren en te verkoelen. Het is dus best belangrijk, dat je de ingrediënten lijstjes goed leest op je fles after-sun. Want bevat het maar weinig echt effectieve stoffen, dan volstaat je bodylotion of créme ook prima. Het belangrijkste is, om op te letten:
  • een after-sun moet niet bestaan uit créme, maar de ingrediëntenlijst moet beginnen met water ( aqua). Vette after-suns houden de warmte in de huid vast. Zeker bij ( lichte) verbranding is dit een belangrijk puntje. 
  • after-suns hebben een verkoelende werking. Dit komt vaak door toevoegingen als menthol en vrij hoge concentraties aan alcohol. Dit is nogal tegenstrijdig, omdat juist dit soort stoffen een verbrande of beschadigde huid enorm kunnen irriteren. Kies daarom altijd voor een after-sun die deze beschadigende stoffen niet bevatten. Dit geldt ook voor allerlei parfums. 
  • kies voor after-suns, die de juiste ingrediënten bevatten om de huid te helpen te herstellen. Dit zijn o.a:
– glycerine ( liefst gemaakt uit kokosolie)
– bétaglucaan
– zoethoutwortel
– pathenol
– antioxidanten
– niacinamide
Van deze stoffen is bekend, dat het de barriërefunctie van de huid helpt herstellen, een goede hydratatie geeft, en de huid kalmeert. Als jouw bodylotion of créme deze stoffen ook in huis hebben, hoef je in principe geen after Sun aan te schaffen. Het is wel ontzettend belangrijk, om je huid na een zonnebad , nadat het wat is afgekoeld, in te smeren. En liefst om de twee/drie uur zo’n smeerbeurt even herhalen.Er zijn aardig wat after-suns verkrijgbaar, waar aloê Vera wordt benadrukt. Maar zoals ik eerder vertelde bevatten velen nog niet eens 50%. Let dus ook heel goed op de ingrediënten van dit soort after-suns want deze kunnen misleidend zijn. Een goede aloë Vera after Sun bestaat tenminste voor 98 / 99% uit aloê VeraResumerend: after sun producten zijn nodig na een zonnebad, maar het hoeft niet speciaal een ” after Sun” product te wezen, als jouw bodylotion of créme ook uit veel van de juiste ingrediënten bestaat. After-suns zijn vrij prijzig. Het gaat dan ook vrij vaak om een marketing trucje. Wil je graag een after-sun, kies dan ook hier de natuurlijke / biologische wegen. Deze geven de beste papieren qua samenstellingen, en zijn vrij van agressieve stoffen. Kies liefst voor aloê Vera met een gehalte van tenminste 98/ 99 %.

12 ) IK GEBRUIK EEN DAGCREME MET SPF, DUS BEN IK BESCHERMD : FABEL

We zien steeds meer merken op de markt verschijnen die in hun dagcremes en andere gezichtcremes een SPF toevoegen. De factor ligt tussen de 10-15. Veel mensen denken dat een dagcreme met SPF het gezicht meteen een goede zon-bescherming geeft. Hoe zit dat ?
We worden nogal angstig gemaakt voor de zon en enerzijds is dat geen ongegrond advies, want de zon heeft zeker zijn schaduwkanten, en we moeten er dan ook verstandig mee omspringen. Anderzijds worden er erg veel zinloze advies gegeven. Daar is een dagcreme met een SPF een goed voorbeeld van. Is het dan kolderiek ? Nee, maar het moet sterk worden genuanceerd. Om te beginnen is een zon-bescherming, in welke vorm ook, altijd een goed idee en dus zijn dagcremes met een SPF ook heus niet zo’n slecht idee. Maar de schoen wringt hem in wat het de consument doet geloven en dat een SPF dagcreme voor alle seizoenen geldt. In de herfst en winterperiode zijn we bijvoorbeeld veel minder vaak buiten dan in de lente en zomermaanden. In de periodes dat we meer binnen zitten hebben we helemaal geen SPF op ons gezicht nodig. Sterker nog: het kan de aanmaak van vitamine D sterk doen verminderen.
Daarnaast geeft een dagcreme met een SPF een schijnveiligheid. Als je goed hebt opgelet afgelopen jaren dan weet je ook, dat we REGELMATIG moeten smeren als we in de zon zijn. Een goed zonnebrandmiddel is dan ook niet genoeg. We moeten ons liefst om de drie uur opnieuw insmeren, in warmere landen zelfs liefst om de twee uur. Als we geloven dat onze dagcreme met SPF ons gezicht tegen de zon beschermen, smeren we deze verder niet meer in. Maar ook ons gezicht en de huid aldaar is gewoon HUID wat continu moet worden beschermd. Een dagcreme met SPF biedt hooguit een bescherming ( 10-15) voor twee tot drie uur in de zon. Daarna zou je je huid dus weer opnieuw dik met de dagcreme in moeten zepen . En dit telkens weer opnieuw doen.
Het is in alle opzichten beter, om tijdens dat er een zonbescherming nodig is, een goede natuurlijke zonnebrand-creme te gebruiken. Deze producten zijn speciaal ontwikkeld om de huid te beschermen tegen de zon, een dagcreme met SPF is dit niet.
Geef niet onnodig veel extra geld uit aan dit soort leuke marketing trucjes, want een simpele, goede en natuurlijke zonnebrandcreme volstaat beter, en is n regel nog goedkoper.

WELKE NATUURLIJKE ZONNEBRAND MERKEN VIND IK OKAY ?

Ik vertel veel over de schadelijke kanten van de zon en wil zo veel mogelijk verkondigen om ons goed te beschermen en in te smeren. Er wordt mij vaak gevraagd welke merken ik OKAY vind, Aangezien er duizenden natuurlijke merken op de ( Nederlandse ) markt zijn, is het zo-goed-als onmogelijk om deze allemaal te beoordelen. Toch heb ik afgelopen jaren mijn best gedaan met drie natuurlijke zonnebrandmiddelen testen. Klik hier om naar deze testen te gaan :
KLIK HIER  voor de natuurlijke zonnebrandmiddelen-test 2019
KLIK HIER  voor de natuurlijke zonnebrandmiddelen-test 2020
KLIK HIER  voor de natuurlijke zonnebrandmiddelen-test 2021
Dit jaar ( 2022) komt er geen jaarlijkse zonnebrandmiddelen test on line. De reden ? Er zijn geen nieuwe actuele ontwikkelingen, en de markt ligt op dit moment door de corona-perikelen nog steeds niet op schema waardoor er niets nieuws meer uitkomt . Ik heb daarom besloten om dit jaar geen test uit te brengen, maar kom wel met meest actuele artikelen over natuurlijke zonnebrandmiddelen zoals deze FEITEN OF FABELS.
Nu dat de zon weer volop schijnt ontploft mijn mailbox altijd opnieuw met vragen over zonnebrandmiddelen. De meesten gaan over “ welke “ goed is. Dit is geen gemakkelijke opgave, als je zeer kritisch kijkt. Bijna alles valt dan snel door-de-mand. Gelukkig blijven er meer dan genoeg merken over die recht overeind blijven staan na mijn kritische blik. Ik geef hieronder een aantal merken watt ik zelf het groene licht aan geef. Ik wil benadrukken, dat deze voorkeuren zijn gebaseerd op mijn eigen bevindingen. Ik ben dus NIET verantwoordelijk te stellen voor de merken zelf en de resultaten bij anderen.
) SUIT MATTERS SPF 20
) EARTH LINE ARGAN SPF 20
) ATTITUDE SPF 30
) ECO COSMETICS SPF 20
) SOL DE IBIZA
) MADARA SUN 30
) EUBIONA SPF 30
) EQ SPF 30

Het beste? Je gezonde verstand gebruiken!

Naast het belang van een zeer goede en effectieve zonnebrand, is het ook zaak om verstandig met de zon om te springen. We weten dat de zon vele voordelen biedt, maar ook nadelen. Enkele nuttige tips om te onthouden:
* Staar je niet blind op een SPF. Heel veel mensen denken nog altijd, hoe hoger een factor, hoe beter een bescherming maar dit is slechts een schijn-veiligheid. Het belangrijkste is, dat je REGELMATIG blijft smeren/sprayen. Zeker als je overmatig transpireert en hebt gezwommen, moet je zeker denken aan om het uur even opnieuw goed insmeren. Vergeet daarbij ook de delen niet die je snel overslaat, zoals oorschelpen, neuzen, hals,  mond en voorhoofd. Ben je kaal, draag sowieso altijd een hoedje. 
* Begin vroeg in het jaar met zonnen. Je bouwt zo een pigmentlaag op wat je beter op een natuurlijke manier beschermt tegen de zon.
* We kunnen onszelf ook beschermen van binnenuit, door verstandig te eten. Eet in de zomermaanden veel voedsel wat rijk is aan vitamine C, vitamine E, antioxidanten ( bijvoorbeeld astaxanthine),  chlorolylrijke voeding ( bladgroente), en zorg voor voldoende vocht. 
* Draag met erg warme dagen waarbij de zon zeer fel is, een petje of hoedje. Draag liefst geen zonneklep, want deze beschermen enkel de ogen. Draag liefst een grote hoed, dit staat niet alleen zomers, maar beschermt vooral ook je gezicht en delen van de hals. 
* Zoek zoveel mogelijk de schaduw op, en ga onder een parasol zitten.
* Er wordt tegenwoordig gewaarschuwd voor de zonkracht. Is deze erg sterk, blijf dan tussen 10.00 en 16.00 uit de felle zon. 
* Draag goede, beschermende, luchtige kleding. 
* Luister naar signalen van je lichaam. Het geeft zelf aan, wanneer het genoeg is. Ga dan direct uit de zon.

2 Reacties op “Feit of fabel? 11 stellingen rondom ( natuurlijke ) zonnebrandmiddelen uitgelicht.

  1. De afgelopen tien jaar is een plotse, enorme stijging te zien in de aantallen huidkanker-gevallen per jaar. Dar is een heel opmerkelijke ontwikkeling.
    Ik moest denken aan mijn moeder, die een enorme afkeer had van synthetische chemie. Ik erfde die afkeer.
    Mijn moeder en ik voerden sinds de jaren vijftig een enorme strijd met mijn vader en zus. Zij waren daarom vooral opgetogen over nieuwe toetjes die op de markt kwamen. Mijn moeder en ik proefden een chemische smaak en hadden juist een afkeer ervan.
    Met voedsel-suplementen was dat ook zo. Zij hadden een krans van pillen om hun bord.

    Terugkijkend overleefde mijn moeder mijn vader ruim tien. Inmiddels overleef ik mijn zus al meer dan tien jaar.

    Mijn moeder – als boerend0chter – had uierzalf als universeel middel Ook als zonnebrand smeerde ze ons graag ik met die meest simpele zalf AMOS. Die bestaat slechts uit drie basale ingrediënten.

    Mijn oordeel is dat de steeds ‘geavanceerde’ zonnebrandmiddelen meest voor de hand liggen als oorzaak van het toenemen van de huidkankers.

    Zelf ben ik slachtoffer van zeer ernstige neurologische schade van synthetische hulpstoffen in injecties. Bij de studie ernaar gaven chemici aan dat van veelgebruikte synthetische stoffen niets door het lichaam afgebroken kan worden. Als je ze niet meer terugvindt, kregen ze veelal via interactie met andere stoffen een andere gedaante. Verdwijnen doet er nauwelijks iets.

    Veelzeggend is dat bij de – (ultra) bewerkt gevoede – mens in hoogontwikkelde bevolkingsconcentraties – voor VS en Europa – de antilichamen inzake corona minstens tien keer snelle afbreken dan bij zich meer natuurlijk voedende mens: vooral Afrika en ook Azië. Dat is ook het opmerkelijk beeld bij vergelijking van coronagevallen en -doden mondiaal per miljoen inwoners.
    Ook dit schrijf ik toe aan de synthetische voedselbewerking.

    • Beste Marcel,
      Bedankt vor je reactie en ik vind het fijn om te lezen dat je je goed voelt waarin je gelooft. En uiteraard is het mega fijn, als je familieleden ” overleeft” maar dit heeft he-le-maal NIETS te maken met hoe we ons beschermen tegen de zon.

      Ik vind het erg vervelend om te lezen, dat je zoveel gezondheidsproblemen hebt. Maar ik ben tevens wel van menig, dat je geen appels met peren moet gaan vergelijken. Je keurt in wezen het smeren van een goede natuurlijke zonnebrand middel af, wat in mijn ogen en afgaand van mijn kennis zeer ONVERSTANDIG is. Ik zeg negens, dat je een hele fles NIVEA op je huid moet smeren. Ik zeg wel overal, dat je je in moet smeren met een natuurlijk zonnebrandmiddel, omdat deze minst tot niet schadelijk zijn bevonden en zeer werkzaam dankzij natuurlijke minerale filters, die NIET in jouw voorbeeld ( uierzalf… ) voorkomen. Ook moet je erbij rekenen, dat ons KLIMAAT IS VERANDERD en o.a de ozonlaag dunner is geworden wat zeker van invloed is op de zonnestralen. Ik begrijp je standpunt ( fel tegen synthese) en daar kan ik ver in meegaan, maar je moet geen appels met peren gaan vergelijken, dit kan anderen op onveilige ideeën brengen. Warme groet!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *