De grote natuurlijke zonnebrandmiddelen test 2019

Op dit moment van schrijven (  Eind februari 2019) ontwaakt de natuur weer uit zijn winterslaap en hebben we al wat mooie zonnige dagen mogen genieten. Dit luidt een periode aan waarin we langer buiten zijn. Het blijft langer licht tot de dagen na de zomerperiode weer beginnen te lengen. Voor velen betekent de zomertijd een heerlijke tijd. De lente begint, de zon schijnt steeds vaker en verwarmt de aarde steeds een beetje meer. Zon en zonlicht maakt ons gelukkig en blij. Terecht, want de zon is erg belangrijk voor ons. Het zorgt ervoor, dat we voldoende vitamine D aanmaken. En het heeft veel invloed op ons humeur. Zonder de zon kunnen we dus niet, maar helaas heeft de zon ook wat nadelige effecten. KLIK HIER om alles over de zon te lezen. 

Waar zowel deskundigen, dermatologen, artsen en andere gezondheidsspecialisten het over eens zijn, is dat we ons goed moeten beschermen tegen de schadelijke UV stralen. Ik lees geregeld in mijn netwerk, dat mensen zich helemaal niet insmeren, omdat zij geloven, dat zonnebrandmiddelen de aanmaak van vitamine D tegenhoudt. Of er wordt gedacht dat het allemaal vast zo’n vaart niet loopt. Ze redeneren vaak, dat ze tijdig de schaduw opzoeken, en nooit te lang in de volle zon blijven. Of ze begeven zich alleen in de zon als er ook veel bewolking hangt.  Het vervelende is, dat eenmaal in de zon, de schadelijke stralingen je huid allang bereiken. Ook in de schaduw, en tijdens bewolking. . Het is dus echt niet verstandig, om je niet in te smeren als je van plan bent langer dan 15-20 minuten in de volle zon te verblijven. Regelmatig smeren is dus de enige echte boodschap. En daarmee kom je meteen op het grote hekel punt….WELKE ZONNEBRANDMIDDELEN DAN?
Want ook zonnebrandmiddelen staan tegenwoordig nu niet bepaald aangeschreven als goed en gezond. Je kunt alles over dit onderwerp lezen in MIJN ARTIKEL. In dit artikel leg ik uit dat we het beste voor biologische en natuurlijke zonnebrandmiddelen kunnen kiezen.
Goed….
Natuurlijk en zo biologisch mogelijk dus. Maar dan ben je er nog niet, want ook deze markt is inmiddels flink gegroeid waardoor het alleen nog maar lastiger is geworden om een juiste te kiezen. Ik wordt dan ook, zeker in deze periode, overspoeld met vragen. Hoe kies je nu het beste? En waar moeten we op letten? Vorig jaar heb ik daarom een natuurlijke zonnebrand test gehouden. Dit heeft heel wat mensen verder geholpen. KLIK HIER om naar deze test te gaan.
Inmiddels zijn we een jaartje verder en zijn er explosief veel natuurlijke zonnebrandmiddelen bij gekomen. Ik heb daarom besloten, om ieder jaar voortaan een nieuwe natuurlijke zonnebrandmiddelen test te gaan doen, omdat ieder jaar weer nieuwe producten worden gelanceerd.
Nu is het verzamelen van de producten geen gemakkelijke klus. Dit ondervond ik vorig jaar ook . Aangezien zonnebrandmiddelen niet goedkoop zijn, laat staan natuurlijke / biologische, ben ik zelf niet machtig genoeg om dit zelf financieel te bekostigen. Ik moet het dus echt hebben van de goodwill van fabrikanten en leveranciers en webwinkels die graag willen meewerken. Ik heb gelukkig zes toppers gevonden die graag hun medewerking wilden verlenen aan deze test :
Deze zes zeer hoog gewaardeerde en aantoongevende webwinkels in pure en natuurlijke producten stuurden mij na mijn aanvraag meteen een aantal producten toe om te testen. Super attent en ik wil bij deze deze zes webwinkels dan ook hartelijk danken voor hun bijdrage. Niet elke leverancier stond namelijk te trappelen, ook waren er heel veel afwijzingen, wat teleurstellend was.  Nadat ik alle producten bij elkaar had verzameld, ben ik ermee aan de slag gegaan. Ik doe de test weer zoals de vorige:
Ik test merken en producten met verschillende SPF factor. Ik let op:
* geur
* werking
* smeerbaarheid
* gebruiksvriendelijkheid
* geschiktheid voor veganisten
* waterbestendig of niet
* UVA  + UVB bescherming of niet
* voor en nadelen
In deze test test ik alleen zonnebrandmiddelen op natuurlijke en meest biologische basis. Zijn er uitzonderingen, dan worden deze bij het product gemeld. Ik heb voor de test zo goed mogelijk uit te voeren, de producten meerdere malen gebruikt en zoveel mogelijk in de zon gezeten. Dit was voor mij een uitdaging omdat ik een lichte zonne-allergie heb. Maar daarom juist de perfecte test. De gemiddelde tijd dat ik in de zon zat met een zonnebrandmiddel is tussen de 30-60 minuten. Voldoende om te ontdekken of mijn huid reageert. Ik probeer bij iedere variant / varianten per merk zo uitgebreid mogelijk te informeren. Van sommige merken kreeg ik meerdere soorten / SPF factoren. Ik test deze gezamenlijk in één item. Ik test tot slot ook een aantal after sun producten.
De testen zijn gebaseerd op mijn eigen ervaringen. Ik heb een zeer overgevoelige, kwetsbare, rijpe huid die direct reageert op stoffen waar het niet tegen kan. De test kan voor mensen met dezelfde huidproblematiek zeer prettig zijn.
Om deze test optimaal te benutten, adviseer ik je om eerst mijn artikel over de zin en onzin van zonnebrandmiddelen aandachtig te lezen. KLIK HIER om naar het artikel te gaan.

OH LIEF SPF 30 ( € 24,95 , 100 ml tube)

Voor mij de eerste kennismaking met dit merk. Dit Nederlandse bedrijf zit gevestigd in Berkel en Rodenrijs, en verkoopt 100% biologische en natuurlijke producten die in het bijzonder zijn gericht op baby’s en jonge kinderen, maar ook voor het hele gezin. Zo ook deze zonnebrand créme. Het heeft een SPF van 30. Deze créme is op basis van een non-nano zinkoxide, en bevat géén titanium dioxide. Zoals je eerder in mijn artikel over de zon en zonnebrandmiddelen hebt kunnen lezen, werkt deze natuurlijke vorm van zinkoxide als een fysiek blok wat niet wordt opgenomen in de bloedbanen. Deze créme is verder zo puur en natuurlijk mogelijk samengesteld. Dus geen oxybenzone, dimethhicone n allerlei andere chemische stofjes. Het is zelfs parfumvrij, wat het zeer geschikt maakt voor mensen met allergieën en andere overgevoeligheden. De ingrediënten die zijn gebruikt zijn gecertificeerd, dus ook de natuurlijke  non nano “ soft mineral” ( zinkoxide)
GEUR: geen, neutraal
WERKING: geen last van mijn huid na een half uurtje zon.
SMEERBAARHEID: zeer fijn, geen witte waas, wat ik eigenlijk een beetje verwachtte. Smeert perfect uit.
GEBRUIKSVRIENDELIJKHEID: fijne tube, goed afsluitbaar
VEGAN?  Nee, niet geschikt voor veganisten, het bevat bijenwas.
WATERBESTENDIG? Ja
UVA +UVB?  Ja
MELDING VEILIG VOOR ZEE EN RIFFEN? nee
VOOR / NADELEN? Alleen maar voordelen. Onwijs handig omdat het voor het hele gezin geschikt is, dus ook voor de allerkleinsten. Wel flink aan de prijs. Maar verder een fantastische créme. Hier zou ik zeker nog een keertje voor gaan. Bijzonder geschikt voor baby’s en jonge kinderen!
 

ALPHA NOVA ZONNEBRAND CREMES ( SPF 30 en 50, prijzen vanaf 18,99 tot 19,99)

Dit merk zien we sinds dit jaar steeds vaker voorbij komen. Het gaat om 100% pure, natuurlijke, biologische en zeer intensief beschermende en hydraterende zonnebrandmiddelen, die zijn gemaakt van 100% nano vrije minerale filters. Deze crémes zijn weer gebaseerd op titanium oxide. Verder zijn ze geheel vrij van nano deeltjes, parabenen, chemische stoffen als bewaarmiddelen en kleur/ geurstoffen. Daarnaast zijn de zonnebrandmiddelen geschikt voor veganisten.
De spray en crémes  kunnen, dankzij hun puurheid en dankzij het gebruik van alleen maar natuurlijke ingrediënten, zorgeloos worden gebruikt in de zee. De middelen kunnen veilig in het milieu worden gebruikt, zonder bijvoorbeeld vissen, schaaldieren en koraalriffen aan te tasten.
GEUR: de crémes zijn geurloos, de spray ruikt heerlijk fris naar Monoi olie wat je meteen een fijn vakantiegevoel geeft 😉
WERKING: De spray vond ik werkelijk fantastisch. Dat trok zeer snel in en het gaf geen enkele reactie op mijn huid. Meestal heb ik de meeste ellende met sprays, maar deze spray werd zeer goed door mijn huid ontvangen. Geen vlekken of roodheid. De crémes zijn al net zo geweldig. Ze smeren echt bijzonder en opmerkelijk goed uit, geen vettige huid of een waas. Mijn huid tintelde of prikkelde niet na een half uur in de volle zon gezeten te hebben. Ik ben echt enthousiast.
SMEERBAARHEID: zeer goed, echt opmerkelijk goed, geen vette vingers ! Bij mij ook geen waas.
GEBRUIKSVRIENDELIJKHEID: ook deze tubes werken zeer prettig. Geen vieze lekkende dop.
VEGAN? Ja
WATERBESTENDIG? Ja
UVA + UVB? Ja, zowel de spray als de crémes zijn breed spectrum
MELDING VEILIG VOOR ZEE EN RIFFEN?  ja
VOOR / NADELEN?  Prijzen  vind ik pittig. De spray bevat 125 gram, de crémes 50 ml. Voordeel is dan weer wel, omdat het zo goed uitsmeert, dat je er zuinig mee doet. Verder echt een topper. Ik ben echt onder de indruk, erg blij met deze 100% meukvrije zonnebrandmiddelen!

Alba Botanica refreshing mineral sunscreen ( SPF 35,€ 19,95 , 177 ml)

Deze spuitbus is niet belastend voor het milieu, omdat het wordt aangedreven door lucht. ALBA is tevens één van de merken die 100% garantie biedt dat het de zee en het onder-water-leven niet belast. Deze spray is onwijs verfrissend en kan daarom ook verkoelend werken op snikhete zomerse dagen. Het geeft geen waas, heeft een zeer lichte structuur waardoor het zeer snel droogt op de huid. Alhoewel het geen geur heeft, ruikt het licht kruidig,

GEUR? licht kruidig

WERKING? goed, al kreeg ik na een half uurtje zon wat lichte prikkels op de huid.

SMEERBAARHEID:  sprayt echt goed uit, droogt zeer snel, geen waas

GEBRUIKSVRIENDELIJKHEID: prettig, zo’n spuitbus!

VEGAN? ja

WATERBESTENDIG? ja

UVB + UVA? ja, breed spectrum

MELDING VEILIG VOOR ZEE EN RIFFEN? ja

VOOR / NADELEN: wat een fijne manier van ziobescherming! Ik denk wel, dat je deze spray wat vaker moet gebruiken wat weer onvoordelig kan zijn. Maar werkt prima en is zeer gebruiksvriendelijk. Geeft verkoeling.

ECO COSMETICS BABY ZONNEBRANDCREME ( SPF 45, € 15,50 per 100 ml)

In deze test ook een zonnebrandcréme die speciaal voor baby’s is ontwikkeld. Wil je meer lezen over zonnebrandmiddelen voor baby’s en kinderen? KLIK DAN HIER. Eco Cosmetics is “ the new kid on the block” in vele biowinkels dit jaar In mijn eigen biowinkel ( Gimsel te Rotterdam) hebben zij het dit jaar geïntroduceerd. Het bedrijf is opgericht in 1993 en maakte in die tijd alleen essentiële oliën afkomstig uit biologische teelt voor aromatherapie, gebruikt door artsen. De volgende stap was het produceren van verschillende zepen speciaal geschikt voor mensen met allergieën. Inmiddels heeft Eco Cosmetics een complete natuurlijk gecertificeerde verzorgingslijn. Ik heb ook de haargel van dit merk, met grote tevredenheid, in gebruik.  Waardevolle plantaardige werkzame stoffen worden gecombineerd met de inzichten van recente onderzoeken. Het is van origine een Duits bedrijf.
Alle Eco Cosmetics producten zijn Ecocert gecertificeerd en geschikt voor veganisten
Deze baby créme bezit ingrediënten met enkel een 100% natuurlijke afkomst. Het bevat geen synthetische, chemische en overbodige ingrediënten oom de babyhuid zoveel mogelijk te sparen. Het bevat o.a geen parfum , siliconen, parabenen, PEG’S, SLS, aardolie-producten, en is uiteraard dierproefvrij.
GEUR: geen, neutraal
WERKING: ik heb de créme aan mijn kennis W. gegeven, haar zus heeft een zoontje van twee maanden oud. Zij heeft de créme voor mij getest. Haar uitkomst was, dat de créme zeer prettig uitsmeerde op de huid van haar zoontje. En haar zoontje tijdens een fikse wandeling prinsheerlijk lag te slapen. Ze vond dat de cremeer prettig uitsmeerde en dat het ook prettig was, dat het geen geur had. Het pompje vond zij zeer fijn in gebruik. Ze was erg blij met deze zonnebrandcréme voor haar kleintje.
SMEERBAARHEID: werd als zeer prettig ervaren, gaf wel een lichte witte waas
GEBRUIKSVRIENDELIJKHEID: ook zeer fijn.
VEGAN? Ja
WATERBESTENDIG? Ja
UVA + UVB? Ja
MELDING VEILIG VOOR ZEE EN RIFFEN?  nee
VOOR / NADELEN: De zus van mijn kennis had geen “ klachten” maar alleen maar enthousiaste verhalen. Als deze créme op is gaat ze direct nieuwe bestellen. Prijs is ook fijn redelijk gehouden.

ECO COSMETICS NO BIOCIDE ZONNEBRANDCREME  ( SPF 30, € 25,95, 100 ml)

Weer een bijzondere. Dit is namelijk een zonnebrandcréme én anti muggencréme in één. De créme heeft een natuurlijke lichtbeschermingsfilter die de schadelijke zonnestralen refecteert. De geur van deze anti-muggen zonnecrème bestaat o.a. uit etherische citrus-, en eucalyptusoliën.  Dit product heeft echter een zeer hoge bescherming. Normaal gesproken is de zonnebrand anti-muggen 1,5 tot 2 uur effectief, daarna dient men de lotion opnieuw aan te brengen omdat de etherische oliën vervliegen. De lotion laat zich eenvoudig aanbrengen zonder zichtbare restanten achter te laten. Olijfolie- en granaatappel extract verzorgen de huid en beschermen tegen uitdroging. Het is op basis van titanium dioxide. Uiteraard ook non-nano. Deze zonnebrandcréme is bijzonder geschikt voor mensen op campings, of back-packers, die vaak worden omringd door insecten.
GEUR: hhmmm…ik hou er wel van, van de frisse citrus en eucalyptus-oliên.
WERKING: Het voelde een beetje raar, omdat je de geuren sterk ruikt en je dit niet bij een zonnebrandcréme verwacht. Maar de créme laat zich perfect uitsmeren. Ik heb een half uurtje in de zon gezeten, geen centje last.
SMEERBAARHEID: zeer goed, geen vettige waas.
GEBRUIKSVRIENDELIJKHEID: ook hier weer dat ideale pompje!
VEGAN? ja
WATERBESTENDIG? Ja
UVA + UVB?  Ja
MELDING VEILIG VOOR ZEE EN RIFFEN? nee
VOOR / NADELEN: Ik vond de geur even wennen en of het werkelijk insecten weert, dat heb ik niet kunnen testen. Ik ga de cremer nog eens gebruiken als de muggenplaag weer los barst. Fijne smeedbaarheid. Wel pittig aan de prijs.

EQ LOVE COMBO STICK ( SPF 50 , € 17,50 20 ml + 2 gram ) SUNSCREEN / STICK SPF 30 + 50 ( € 28,95 100 ml + € 17,25

Weer zo’n bijzondere zonnebrand-lijn. . Dit keer van het nog vrij onbekende merk EQ LOVE. Het verhaal achter dit merk lijkt sterk op het verhaal achter het merk Suntribe. EQ LOVE is in 2011 opgericht door globetrotter Frank Bywalski, die net als Suntribe zeer graag een zonnebrandmiddel wilde ontwikkelen wat de zee en koraalriffen niet aantast maar ook de mens en de huid niet. De producten zijn gecertificeerd biologisch, en economisch ontworpen om zo goed mogelijk samen te kunnen gaan met de natuur. Deze tube combineert een zonnebrandcréme met een zonnebrand lippen créme. Op basis van titanium dioxide.  De zonnebrandcrémes en sticks zijn gebaseerd op titanium dioxide en zinkoxide. Je moet het tubetje vooraf steeds even kort schudden. Deze gehele EQ lijn is vrij van chemische ingrediënten, dus ook de filters zijn 100% natuurlijk en nano vrij. Verder bevatten de producten geen alcohol, parabenen, PEG’s en SLS. Niet getest op dieren, dermatologisch getest en allergenen vrij.
GEUR: licht zoet. Mijn eerste associatie met de geur was die van spekkies!
WERKING: de eerste die ik testte was degene waar ik meest nieuwsgierig naar was. De combo stick. Ik heb kort geschud en het aangebracht op mijn lippen en mijn rechterarm. Het is iets meer vloeibaar dan andere geteste producten, maar het smeert goed uit. En de werking is prima! Mijn huid gaf na een uurtje in de zon geen kick. Ook mijn lippen waren zacht, maar ik vond de créme wat vreemd aanvoelen. Ik gebruik deze créme dan ook denk ik alleen voor mijn huid.
De zonnebrandcréme en stick werken zon beetje hetzelfde. Alleen de structuur is iets anders dan de combi stick. Maar beiden werkten ze prima op mijn huid. Ik had de stick gebruikt om mijn uitstekende delen ( oren, neus….) goed in te smeren. Dat werkt erg prettig. Ik vond met name de zonnebrandcréme ( SPF 30)  en de stick zeer lekker ruiken, zeer lichte zweem van iets zoetig. 😉
SMEERBAARHEID: zeer prettig. Smeren perfect uit, laat geen waas achter op de huid, als je het goed uitsmeert en niet teveel in 1 x keer gebruikt.  Ook de combistick niet, die toch wel deze indruk geeft. ( wel ff goed schudden)
GEBRUIKSVRIENDELIJKHEID: perfect, zeer fijne verpakkingen, de combi heeft een roll-on dop en de zonnebrandcréme een zeer fijne doseer dop
VEGAN? Ja en nee. De combi en de zonnebrandcrémes zijn niet geschikt voor veganisten ( bevatten bijenwas) maar de stick is wel geschikt voor veganisten.
WATERBESTENDIG? Ja
UVA + UVB? Ja
MELDING VEILIG VOOR ZEE EN RIFFEN?  ja
VOOR / NADELEN: een aantal producten zijn niet geschikt voor veganisten. Het is een vrij onbekend en exclusief merk, wat het naast lastig te verkrijgen ook iets duurder maakt in aanschaf, maar anderzijds is het het geld meer dan waard. Prachtige, natuurlijke producten, zeer goede werkzaamheid. Ik bestempel deze producten absoluut tot mijn rijtje favorieten.
De stick komt in verschillende varianten. Ik kreeg de ” White” stick thuisgestuurd. Een stick werkt meer ” zalvig ” en kan daardoor wat vettig zijn. Maar daar heb je met deze stick geen centje last van. Wat je feitelijk alleen hoeft te doen is de stick één keer stevig over de huid halen, en dan uitsmeren. Ook hier weer de geur van spekkies 😉 Zeer lekkere geur. Qua eigenschappen komt het sterk overeen met de combi crime, met als groot verschil dat de stick dus in vaste vorm is. Ik ben zeer enthousiast. Dit merk doet absoluut wat het belooft. En voldoet aan al mijn persoonlijke eisen.

EQ LOVE ZONNEBRANDCREME ( SPF 30 , € 28,95, 100 ml)

De zonnebrand creme vond ik echt de absolute topper. Ook hier weer een geweldige textuur, heerlijke geur ( weer die spekkies! ) en gebaseerd op zowel titanium als zinoxide. De eigenschappen zijn ook betreft deze créme vrijwel hetzelfde. De creme smeert geweldig goed uit en laat geen waas achter. Ik heb met deze creme 30 minuten in de zon gezeten, en mijn huid gaf geen krimp, maar voelde opmerkelijk zacht aan. Jammer dat het wel vrij prijzig is, en dat deze niet geschikt is voor veganisten ( bevat bijenwas) maar verder…..EEN ABSOLUTE TOPPER!

LOVEA ZONNEBRANDCREME ( + KIDS) ( SPF 15, 30, 50 , verschillende prijzen vanaf € 14,99)

Deze zonnebrandmiddelen heb ik in mijn test van vorig jaar ook meegenomen. Het is een zeer populair merk. Het wordt veel verkocht in webwinkels en in biowinkels. Vandaar ik deze zonnebrandmiddelen ook dit jaar weer meeneem in de test. De zonnebrandmiddelen van Love  bestaan voor 99,9% uit natuurlijke ingrediënten, waarvan 15,4% biologisch. Op de verpakking/fles kun je lezen dat het product nanodeeltjes bevat. Dit is  verplicht gesteld volgens een nieuwe wet en regelgeving, echter zijn deze deeltjes in dit product gecoat en dringen daardoor absoluut NIET in de huid en zo in de bloedbanen. De spray belooft te hydrateren, en te beschermen. De sprays bezit o.a Tahitiiaanse Monoi olie, kokosolie, arganolie, en Vitamine E. De 100% minerale zonnefilters op basis van titaniumoxide beschermen de huid tegen UVA en UVB.
GEUR?  Ooh, wat lekker! Dit geeft je echt een “ dagje-aan-het-strand” gevoel! De geur blijft ook lekker lang hangen.
WERKING? Ik heb de spray om het uur gebruikt. Ik heb enkele uren in de zon gewerkt. Ik kreeg na ongeveer 3 uur wat last van tintelingen, wat bij mij vrij normaal is. Maar dan meestal al vrij snel nadat ik volop in de zon ga zitten. Deze spray, ondanks de vrij lage factor, werkte vrij lang, wel om het uur opnieuw goed sprayen.
SMEERBAARHEID? Heerlijk, geen vettige laag, trekt binnen enkele minuten goed in. Weinig tot geen waas.
GEBRUIKSVRIENDELIJKHEID? Zeer fijn, zo’n spray-pompje. Geen geknoei met vieze smurrie aan doppen
VEGAN?  ja
WATERBESTENDIG?  ja
UVA + UVB? ja
MELDING VEILIG VOOR ZEE EN RIFFEN? nee
VOOR/NADELEN? Je hebt vrij veel nodig, want het is wel aan te raden om om het uur opnieuw te sprayen. Dit kan het wat onvoordeliger maken.Verder prima producten, erg begrijpelijk waarom ze vrij populair zijn.

ALBA BOTANICA HAWAIIAANSE DROGE OLIE ZONNEBRANDCREME ( SPF 15, € 14,95 133 ml)

( uit deze test verwijderd, zie aanvulling ) 

Veel mensen denken, dat een olie zorgt voor een snellere en betere bruining, Er wordt nog steeds veel “ geknoeid” met zelf gemaakte zonnebrandmiddelen op basis van diverse oliën. KLIK HIER om te lezen waarom dit niet verstandig is. Om de mensen die erg graag een olie gebruiken tegemoet te komen, ben ik op zoek gegaan naar een zonnebrandolie die op alle fronten voldoet aan “ mijn eisen” maar ook een olie-beleving geven . Dat is gelukt, in de vorm van een droge olie zonnebrand. Deze olie bevat een breed spectrum. En heeft een SPF van 15 wat voldoende bescherming biedt op een dagje strand. De basis is kokosolie, waaraan vitamine E is toegevoegd om de huid te verzorgen en te hydrateren. ALBA gebruikt geen chemische ingrediënten., is 100% biologisch gecertificeerd en dierproefvrij.
GEUR: WAUW! Dit is qua geur mijn absolute topper! Je wordt echt vrolijk van deze geur! Zoetig, mild en kruidig tegelijk, echt een top-geur!
WERKING:  zeer goed, het trekt snel in, en ik heb 45 minuten in de zon gezeten. Mijn huid gaf geen enkele reactie. Wel genoot ik extra van de heerlijke geur.
SMEERBAARHEID: supergoed. Je moet wel opletten dat je niet teveel gebruikt, want dan kan je huid wat vettig blijven. Ik heb een spraytje gebruikt voor twee armen. Dat was echt meer dan genoeg. Wel is het aan te raden, als je op het strand bent wat meer te gebruiken. Het trekt erg goed in.
GEBRUIKSVRIENDELIJKHEID: zeer fijn, want ook hier weer mijn favoriete pompje!
VEGAN? Ja
WATERBESTENDIG? Ja
UVA + UVB? Ja
MELDING VEILIG VOOR ZEE EN RIFFEN?  ja
VOOR / NADELEN:  ik hou het liever op een créme, maar deze olie is zeker een van de betere oliën die er te krijgen is. Ik ben dol op de geur. Deze ga ik zeker gebruiken! Superfijn in gebruik.

AANVULLING September 2019

Ik ontving een aantal vragen over de inhoud van deze olie. Op de fles valt namelijk wel af te lezen, dat er homosalate in zit ( actieve stoffen) Homosalate is een ester van salicylzuur en 3,3,5 trilethylcyclohexanol en wordt gebruikt als UV filter. Het wordt ook veel in verzorgingsproducten gebruikt om bijvoorbeeld een betere houdbaarheid te verkrijgen. Er mag nooit meer dan 10% homosalate in een product voorkomen. Daaronder wordt het gezien als een veilige stof. Toch zijn er veel tegengeluiden. Het kan mogelijk hormoonverstorend werken. Er zijn aanwijzingen dat het ook kan leiden tot huidirritaties bij overvloedig en verkeerd gebruik. Ondanks dat ALBA ( de fabrikant) blijft beweren dat er GEEN synthetische ingrediënten zijn gebruikt, herzie ik mijn hierboven bevinding en trek deze olie terug uit deze test. Het is een ” veilig verklaarde” stof, maar ik heb er teveel vraagtekens bij. Ik heb alles grondig opnieuw onderzocht en kwam vooral bij de mogelijke hormoonverstorende effecten uit bij een verkeerd gebruik. In Amerika ( ALBA is een Amerikaans merk ) gelden andere wetten en distracties op de term ” synthetisch”. Ik vind het persoonlijk te twijfelachtig om nog achter deze olie te staan. Ik heb zelf het gebruik ook als voorzorg gestaakt. Alhoewel mijn huid er verder prima op reageert, wil ik 100% zekerheid. Heb je een fles? Maak je dan absoluut geen zorgen, want het is nergens bewezen dat de stof ernstige schade kan veroorzaken. Maar gebruik het verstandig. Smeer gaan halve fles per dag op je huid. Een normale dosering kan absoluut geen kwaad. Ik heb deze uit deze test getrokken omdat ik het te twijfelachtig acht, maar het is nog altijd een betere zonnebrand dan de conventionele varianten.

TOELICHTING:

Ik verzorg ieder jaar een natuurlijke zonnebrandmiddelen test. Dit is ieder jaar weer een flinke klus en een echte uitdaging, waar heel veel tijd en energie in gaat zitten. Ik vind het ieder jaar wel een echte uitdaging waardoor het ook leuk is om volledig uit te pluizen of een natuurlijke zonnebrand ook echt natuurlijk is en zijn werk doet. Ik maak er dan ook flink wat werk van. Research, achtergronden nalopen van fabrikanten en zoveel mogelijk informatie verzamelen m een zp compleet mogelijk overzicht te kunnen geven waar de consument wat mee kan. Ik test alles ook zelf. Kortom: ieder jaar een zeer grote, intensieve , maar vooral uitdagende klus die ik met veel plezier vervul.

Omdat ik echt goede en nuttige / bruikbare informatie wil verstrekken steek ik erg veel tijd in research. Daar ben ik altijd het langst mee bezig. Ik contacteer fabrikanten waar mogelijk, om vooral achtergrond informatie te verzamelen. De informatie die op de voorgrond wordt verspreid, vertelt immers meestal alleen goede en positieve kanten. Maar er zijn maar zelden GEEN NEGATIEVE kanten aan een product. Deze probeer ik altijd bloot te leggen. Pas als ik 100% zeker ben van mijn zaak, zal ik het ook opnemen in mijn test en publiceren. Ik moet er dus 100% achter kunnen staan. Toch kan het gebeuren, dat achteraf blijkt dat een product toch nog vervelende eigenschappen bezit terwijl dit erg goed is nagelopen. Gelukkig komt het zelden tot niet voor, maar ook bij mij kan het wel voorkomen, zoals in deze natuurlijke zonnebrandmiddelen test . Het betreft de “ HAWAIIAN DRY OIL SUNSCREEN” van het Amerikaanse merk ALBA BOTANICA. Dit merk staat in zowel Europa als Amerika aangeschreven als een merk met respect voor mens, dier en milieu, Er wordt veelal gewerkt met natuurlijke en vegetarische ingrediënten en “ vrij van “ synthetische stoffen.
Tijdens mijn research vond ik geen vervelende stoffen in de ingrediënten. Ook op de fles vond ik geen rare vermeldingen. Ik heb de fles, wat later bleek een verouderd etiket, weggegeven omdat ik een nieuwe fles had ontvangen. Aannemend dat de informatie verder gewoon kloppend was, heb ik geen aandacht meer geschonken aan het etiket. En ging uit van een samenstelling zonder synthetische stoffen.
Tot Augustus 2019 iemand opmerkte, dat er op de fles wel degelijk een aantal synthetische ( actieve) stoffen zijn  vermeld. Ik ben geschrokken meteen gaan kijken en….het klopte.
In Amerika hebben ze een andere manier van etikettering. De “ NUTRITION FACTS” zijn daar over het algemeen uitgebreider en daardoor overzichtelijker. Zo ook op deze fles. We zien, dat de NIET ACTIEVE stoffen en de ACTIEVE STOFFEN afzonderlijk worden vermeld. En juist deze ACTIEVE stoffen worden nergens in de algemeen vindbare informatie vermeld. Een kwalijke zaak, want het zijn juist de stoffen, waar we voorzichtiger mee moeten zijn. Bij vervolg onderzoek n.a.v deze ontdekking vond ik maar één enkele Europese webwinkel die ook het rijtje actieve stoffen in de ingrediënten lijst had meegenomen. Voor de rest staan de actieve stoffen nergens bij de niet actieve stoffen vermeld. Dit levert dus de verwarring op, en waarom je , ook als deskundige, gemakkelijk deze over het hoofd ziet.
De samenstelling is naar alle waarschijnlijkheid met “ de nieuwe look” van de fles ( de nieuwe fles ) ook mee veranderd. Dit maakt het voor bestaande webwinkels die deze olie al een poosje met alle vertrouwen verkopen, zeer lastig. Er zijn veel webwinkels die strikt te werk gaan en geen ENKEL product waar maar een beetje synthetische meuk in zit wil verkopen. Daar is www.ahealthylife.nl  en www.puurenfit.nl bijvoorbeeld erg goede voorbeelden van. Het is een beetje onbegonnen werk om ieder product die bij besteld moet worden, opnieuw te controleren. Een gemiddelde webwinkel heeft meer dan 3000 producten, en het is een dagtaak om dit draaiende te houden. Is een product dus goed nagelopen en gecontroleerd, gaat het de verkoop in, met de gedachte dat deze formule niet wordt veranderd. Daar ga ik ook niet van uit, als ik een artikel verzorg. Maar het gebeurt, en dan kan iets opeens helemaal niet meer zo goed zijn. In dit geval is het gelukkig geen ramp, het is niet direct een gevaarlijke olie geworden, maar ik kan er niet meer achter staan. En heb daarom deze ALBA olie uit deze test getrokken.
De reden: de actieve stoffen. Deze zijn synthetisch, en niet natuurlijk, zoals het merk je aanvankelijk wel doet geloven. Ze liegen niet, want ze vertellen alleen dat ze niet met vrij omstreden oxybenzone en octinoxate werken. Er wordt verder verzwegen, dat ze wel met ANDERE synthetisch actieve zonnefilters werken. De kunst van het weglaten dus. En daar ben ook ik, en met mij vele collega’s in gestonken. Deze collega’s heb ik overigens ook op de hoogte gebracht.
De vier actieve zonnefilters zijn “ op zich” niet direct of indirect schadelijk, maar kunnen, zeker bij verkeerd gebruik ( overmatig gebruik ) Er zijn studies die vertellen dat de veiligheid van diverse zonnefilters sterk in  twijfel kan worden getrokken.
AVOBENZONE wordt gezien als een veilige stof, maar kan ook een vrij instabiele stof zijn, die vrij eenvoudig wordt afgebroken door zonlicht. Daarbij komen onbekende chemicaliën vrij waarvan onduidelijk is hoe schadelijk deze kunnen zijn voor onze gezondheid
HOMOSALATE is ook een veilig verklaarde stof, maar er zijn meer dan voldoende aanwijzingen dat deze stof de hormoonbalans kan verstoren bij overmatig en veelvuldig gebruik.
OCTOCRYLENE is ook bestempeld als veilig, maar produceert zuurstofradicalen wanneer het wordt blootgesteld aan zonlicht. Dit kan in het ergste geval leiden tot DNA schade.
OCTYLSALICYLAAT staat niet als gevaarlijke stof aangeschreven maar er is informatie vindbaar over toxiciteit.
….de kunst van het weglaten….
Voor mij meer dan voldoende alarmbellen om deze olie per direct uit mijn test te verwijderen. Ik wil met klemtoon benadrukken, dat de olie ook geen gif-spray betreft. Als je het met gezond verstand gebruikt is er niet veel aan de hand. Maar ik kan hier absoluut NIET achter staan. Ik heb direct de andere ALBA producten uit de test nagelopen, gelukkig zijn deze wel vrij van synthetische ellende, daarom heb ik deze gewoon in deze test laten staan. Toch heb ik direct besloten geen ALBA BOTANICA producten meer te testen. Dit merk is wat mij betreft te onbetrouwbaar en zeker geen meukvrij merk.

ALBA SENSITIVE MINERAL ZONNEBRNDCREME ( SPF 30, € 15,37 113 gram)

Deze zonnebrand heeft een breed spectrum. Het is bijzonder geschikt voor de gevoelige huid, dus voor mensen zoals ik. De créme is geurloos. Ook deze créme is verder meukvrij, en is op basis van mineralen. Door de aloê Vera wordt de huid extra verzorgd. Het is een zeer simpele zonnenbrandcréme zonder toeters en bellen. Als je een vriendelijk geprijsde variant zoekt die verder vrij is van chemicaliën, en het milieu ook niet belast, dan is deze een prima keuze.
GEUR: geen, neutraal
WERKING: na een half uur geen enkele reactie van mijn huid. Wel vond ik de créme wat vettig.
SMEERBAAARHEID: matig. Er bleef een zeer lichte waas op mijn huid liggen.
GEBRUIKSVRIENDELIJKHEID: Zeer fijne tube, klein maar fijn, ligt lekker in de hand, fijne doseerdop.
VEGAN? Ja
WATERBESTENDIG? Ja
UVA + UVB? Ja, breed spectrum
MELDING VEILIG VOOR ZEE EN RIFFEN?  ja
VOOR / NADELEN: smeert minder goed, geeft een zeer lichte waas, is zeer budgetvriendelijk, en geeft een perfecte bescherming. Zeer geschikt voor mensen met een overgevoelige huid.

GREEN PEOPLE PARFUMVRIJE ZONNEBRANDCREME  SPF 30 /  EDELWEISS CREME SPF 15  ( € 24,95 , 200 ml )

Ik ben fan van dit merk. Zeker op gebied van zonnebrandmiddelen binken ze enorm uit. Ze worden geproduceerd op basis van titanium dioxide. De meeste crémes bieden een bescherming tot maar liefst 96% tegen de UVB ( verbranding) Daarnaast wordt er gewerkt met kaneelzuur en edelweiss extracten. De meeste varianten zijn geschikt voor veganisten, maar niet allemaal. Zo is de geurloze variant in deze test niet geschikt voor veganisten omdat het bijenwas bevat. De edelweiss variant is wel geschikt voor veganisten. Van de edelweiss variant is er ook een 100 ml tube verkrijgbaar, deze kost € 16,95. Green people werkt puur en zuiver. Dat betekent dus ook in dit geval vrij van chemicaliën en andere agressieve stoffen. Ik heb deze zonnebrandcreme vorig jaar met heel veel tevredenheid gebruikt.
GEUR: de edelweiss heeft een zeer lichte subtiele geur, de geurloze heeft dus geen geur
WERKING: na een uurtje zon geen enkele reacties. Geen vette waas.
SMEERBAARHEID: goed, al vond ik het met de geurloze variant wat vettig. Maar geen waas!
GEBRUIKSVRIENDELIJKHEID: zeer goed, onwijs fijne tubes!
VEGAN? De geurloze niet, de edelweiss wel
WATERBESTENDIG? ja
UVA + UVB? Ja
MELDING VEILIG VOOR ZEE EN RIFFEN? ja, op de website
VOOR / NADELEN: zeer fijne zonnebrandmiddelen. Het doet zijn werk. Wel iets vettig.

BIOSOLIS SUN MILK ( SPF 30 , € 14,85 50 ML)

Biosolis maakt minerale zonnebrandcrème met de inmiddels bekende  hoogwaardige ingrediënten. Ze maken gebruik van biotechnologie. De producten zijn schoon, niet vervuilend en met respect voor onze huid en de Aarde.  Er wordt gebruik gemaakt van 100% natuurlijke minerale filters: deze filters blijven op de huid liggen en bieden daarom meteen bescherming en zijn waterbestendig.  Verder worden er 100% natuurlijke plantaardige oliën gebruikt,  die afkomstig zijn van de biologische landbouw.  Vrijwel alle producten van dit merk bevatten Aloë Vera. Dit vervangt water wat aanwezig is bij andere cosmetische formules. Aloë Vera beschermt en regenereert de huid, Zonder nano deeltjes. Deze zonnebrandcréme is ook weer zeer geschikt voor mensen met gevoelige huidjes. 
GEUR: je ruikt de aloë Vera overheersend, erg lekkere geur
WERKING: in het begin vond ik het zeer vettig, gelukkig trok het later weg. Na een half uurtje zon geen enkele reactie van mijn huid. Netjes!
SMEERBAARHEID: net als bij de Alba vond ik de smeedbaarheid van deze zonnebrandcréme matig. Het laat zeker de eerste minuten na het smeren een vettige waas achter, maar gelukkig trekt dit vrij snel weg. 
GEBRUIKSVRIENDELIJKHEID: Klein maar fijne tube
VEGAN? Ja
WATERBESTENDIG? Ja
UVA + UVB? ja
MELDING VEILIG VOOR ZEE EN RIFFEN?  ja
VOOR / NADELEN: ik vond de créme een beetje vettig. Verder prima zonnebrandmiddel, erg fijne tube, kan makkelijk mee in de tas. Fijn geprijsd. 
 

BADGER ZONNEBRANDCREME ZONDER GEUR ( SPF 30, € 22,50 , 87 ml)

Een echt Amerikaans merk ! De Badger zonnebrandmiddelen  zijn gemaakt op basis van koud geperste biologische olijfolie, wonderboomolie en bijenwas. Ingrediënten die al generaties lang in verschillende culturen gebruikt worden voor de lichamelijke verzorging.
Voor alle ingrediënten geldt, dat ze 100% natuurlijk zijn en meer dan 95% van de ingrediënten zijn biologisch of afkomstig van wildpluk of anders via fair trade gekocht. Alle producten dierproefvrij, vandaar het ‘Leaping Bunny logo’. De verpakkingen  bestaan uit recyclebaar materiaal.Aan de speciale mix van etherische oliën ontleent elk Badger product haar specifieke eigenschappen, bijvoorbeeld  prikkelend voor de zintuigen, ontspannend, verzorgend en stimulerend voor de huid & lippen en heerlijk als natuurlijk parfum. De normale, droge, verweerde, kwetsbare en/of overgevoelige huid wordt op natuurlijke en milde wijze gestimuleerd, verzorgd en beschermt tegen weersinvloeden. In deze zonnebrandmiddelen wordt alleen zinkoxide gebruikt. In deze specifieke zonnebrandcréme zijn zelfs maar vijf ingrediënten gebruikt.
GEUR: geen, neutraal
WERKING: Na een uurtje zon geeft mijn huid geen enkele reactie. Zeer fijne cr´me, voelde voor mij een beetje aan als een lotion.
SMEERBAARHEID: zeer goed, is licht vloeibaar. Weinig tot geen waas.
GEBRUIKSVRIENDELIJKHEID: zeer fijne tube, prettige dop.
VEGAN? Nee, bevat bijenwas
WATERBESTENDIG? Ja
UVA + UVB ? : ja, breed spectrum
MELDING VEILIG VOOR ZEE EN RIFFEN?  nee
VOOR / NADELEN: vrij moeilijk verkrijgbaar merk, niet geschikt voor veganisten, vrij pittig geprijsd. Verder erg goed werkzaam.

LAVERA ZONNEBRANDCREME ( SPF 30, € 9,95  , 75 ML )

Dit merk komen we steeds vaker tegen in biowinkels. Lavera verkoopt een zeer groot assortiment aan 100% natuurlijke producten, waaronder ook deze zonnebrandcréme. Lavera is vrij goedkoop. Dit maakt natuurlijke producten wat toegankelijker voor mensen met een smalle beurs. Het tipt echter niet aan andere zonnebrandmiddelen uit deze test, maar omdat het zeer voordelig is, heb ik hem toch meegenomen. Deze zonnebrand bevat bijvoorbeeld geen breed spectrum, en het is ook niet waterbestendig. Het is een zeer geschikte zonnebrandcréme voor mensen die kort in de zon zijn, denk bijvoorbeeld in de stad, of voor een kort uitje. Deze créme is geschikt voor het hele gezin. En is geschikt voor de gevoelige huid.
GEUR: fijne geur, beetje bloemig
WERKING: na een half uurtje zon bleef mijn huid rustig, wel gaf het bij het smeren wat prikkels. Ik vermoed, dat dit kwam door de vele parfums in deze zonnebrand.
SMEERBAARHEID: goed, niet vettig, smeert goed uit Wel lichte waas.
GEBRUIKSVRIENDELIJKHEID: Zeer fijne doseer-dop.
VEGAN? Ja
WATERBESTENDIG? Nee
UVA + UVB? Nee, alleen UVA
MELDING VEILIG VOOR ZEE EN RIFFEN? nee
VOOR / NADELEN: fijne zonnebrand voor iedere dag, als je even kort in de zon bent. Niet erg geschikt voor hele dagen strand. Zeer fijn geprijsd.

ORGANII EVERY DAY ORGANICS SUN MILK ( SPF 50, € 29,95, 125 ML)

Een vrij bijzonder merk. En dat vraagt ook meteen om vrij bijzondere ingrediënten. De basis is zinkoxide en titanium dioxide, maar er wordt ook gebruik gemaakt van een zeer bijzondere en unieke olie: KARANJA olie. Karanja olie (de algemene naam van Pongamia glabra) wordt verkregen uit de zaden van de pongamia pinnata boom. Karanja olie bevat twee unieke moleculen, pongamol en Karanj. Beide worden gebruikt in deze crème. De zonnemelk beschermt gevoelige huid tegen de schadelijke stralen van de zon, terwijl het helpt om schade van de zon te voorkomen. Dit dankzij een zorgvuldig geselecteerde combinatie van ingrediënten, waaronder dus de nano vrije  Titanium Dioxide, Zink Oxide (gebruikt in minerale zonnebrandcrèmes volledige spectrum UV-bescherming te bieden) Deze zonnebrandcréme is zelfs geschikt voor baby’s. 
GEUR: geen, geurvrij
WERKING: na een uurtje zon geen enkele reactie. Ik vond de textuur ook zeer prettig.
SMEERBAARHEID: zeer goed, smeert direct goed uit, geen vettige waas
GEBRUIKSVRIENDELIJKHEID: fijne tube, goede dop
VEGANJa
WATERBESTENDIG? ja
UVA _ UVB? Ja breed spectrum
MELDING VEILIG VOOR ZEE EN RIFFEN? nee
VOOR / NADELEN: één van de duurste uit deze test. Het is een luxe variant. Zeer goede werking, fijn in gebruik, geen vettige toestanden. Zeker voor mensen met de gevoelige huid zeer geschikt.  
 

AFTER SUN 

Vrijwel ieder merk in zonnebrandmiddelen heeft wel een after-sun. Een after-sun is precies wat het zegt, een naverzorging na een zonnebad. After-sun bevat veel bestanddelen om de huid te kalmeren, te hydrateren en te verzorgen. Een ontzettend veel gebruikt ingrediënt is Aloë Vera. Niet zo vreemd, omdat Aloê Vera beroemd is geworden om zijn kalmerende en verzachtende werking op de huid. After-sun producten bevatten naast verzorgende en hydraterende werkingen tevens een verkoelende werking, en daarnaast bevatten sommigen stoffen om de bruine kleur langer vast te houden. Je goed insmeren na een zonnebad is slim. De huid heeft wat extra versterkingstroepen nodig om de barriërefunctie van de huid te herstellen.
Bijna alle after-sun producten bevatten aloë Vera. Dit gaat vaak om tenminste 50%. Diverse studies hebben echter bewezen dat zelfs 70% aloë Vera in een after-sun product niet voldoende is om de huid na een zonnebad te kalmeren, hydrateren en te verkoelen. Het is dus best belangrijk, dat je de ingrediënten lijstjes goed leest op je fles after-sun. Want bevat het maar weinig echt effectieve stoffen, dan volstaat je bodylotion of créme ook prima. Het belangrijkste is, om op te letten:
 • een after-sun moet niet bestaan uit créme, maar de ingrediëntenlijst moet beginnen met water ( aqua). Vette after-suis houden de warmte in de huid vast. Zeker bij ( lichte) verbranding is dit een belangrijk puntje.
 • after-suns hebben een verkoelende werking. Dit komt vaak door toevoegingen als menthol en vrij hoge concentraties aan alcohol. Dit is nogal tegenstrijdig, omdat juist dit soort stoffen een verbrande of beschadigde huid enorm kunnen irriteren. Kiesdaarom altijd voor een after-sun die deze beschadigende stoffen niet bevatten. Dit geldt ook voor allerlei parfums.
 • kies voor after-suns, die de juiste ingrediënten bevatten om de huid te helpen te herstellen. Dit zijn o.a
– glycerine ( liefst gemaakt uit kokosolie
-bétaglucaan
-zoethoutwortel
– pathenol
-antioxidanten
-niacinamide
Van deze stoffen is bekend, dat het de barriërefunctie van de huid helpt herstellen, een goede hydratatie geeft, en de huid kalmeert. Als jouw bodylotion of créme deze stoffen ook in huis hebben, hoef je in principe geen after Sun aan te schaffen. Het is wel ontzettend belangrijk, om je huid na een zonnebad , nadat het wat is afgekoeld, in te smeren. En liefst om de twee/drie uur zo’n smeerbeurt even herhalen. Er zijn aardig wat after-suns verkrijgbaar, waar aloê Vera wordt benadrukt. Maar zoals ik eerder vertelde bevatten velen nog niet eens 50%. Let dus ook heel goed op de ingrediënten van dit soort after-suns want deze kunnen misleidend zijn. Een goede aloë Vera after Sun bestaat tenminste voor 98 / 99% uit aloê Vera
Resumerend: after sun producten zijn nodig na een zonnebad, maar het hoeft niet speciaal een ” after Sun” product te wezen, als jouw bodylotion of créme ook uit veel van de juiste ingrediënten bestaat. After-suns zijn vrij prijzig. Het gaat dan ook vrij vaak om een marketing trucje. Wil je graag een after-sun, kies dan ook hier de natuurlijke / biologische wegen. Deze geven de beste papieren qua samenstellingen, en zijn vrij van agressieve stoffen. Kies liefst voor aloê Vera met een gehalte van tenminste 98/ 99%. Een erg fijne after-sun is die van het merk AUBREY. Deze heb ik vorig jaar getest . Het grote voordeel met after suns is dat je het na de zomermaanden niet weg hoeft te gooien, maar gewoon als een bodylotion op kunt maken.
Voor deze test heb ik vijf after-suis getest, van de merken:
ALPHANOVA
LOVEA
AUBREY ( deze test kun je nalezen in mijn vorige zonnebrandmiddelentest, klik HIER )
EQ LOVE
Allen hebben ze een gelijke werking. De droge olie variant van AlphaNova heeft als extra een stofje wat de bruine kleur langer vasthoudt. Degeuren zijn van alle after-suns werkelijk verrukkelijk. Vooral de EQ love heeft een heerlijke geur wat lang geurt op de huid. De Aubrey is niet alleen geschikt als after Sun, maar kun je werkelijk voor alle andere huidproblemen inzetten. Ik gebruik deze Alle Vera sinds verleden jaar standaard als ik weer eens uitslag heb, of mijn huid rood en geïrriteerd is. Ik gebruik alle after suns ook als bodylotion.

ZONNEBRANDCREME SPECIAAL VOOR HET GEZICHT ( GETEST: EARTH LINE ARGAN SUN CARE ( SPF 15, € 19,95 50 ml ) GREEN PEOPLE  PARFUMVRIJE GEZICHTSCREME ( SPF 30,  22,95 50 ml)

Als je een gevoelige huid hebt, is het zinvol, om een créme speciaal voor je gezicht te gebruiken. Het verschil tussen een lichaamszonnbrandcreme en een zonnebrandcreme voor het gezicht zit hem vooral in de textuur. De zonnebrandmiddelen voor het lichaam zijn voller van textuur waardoor het makkelijker en egaler is uit te smeren. Zonnebrandmiddelen voor het gezicht zijn dunner van textuur en minder vet. Ze bevatten vrijwel altijd ook veel ingrediënten om extra te hydrateren, en anti-age ingrediënten. Je kunt deze gezichtscrèmes ook onder je make up gebruiken.  Ik heb twee zonnebrandmiddelen voor het gezicht getest: eentje van EARTH LINE en eentje van GREEN PEOPLE. De Earth line heb ik vorig jaar getest, KLIK HIER voor de test terug te lezen. De  gezichtscrème van Green People is vrij van parfum, en kan daarom gebruikt worden op de meest gevoeligste huid.
GEUR: geen
WERKING: zeer effectief, mijn moeder ( 70) heeft deze gezichtscrème ook getest en zij vond het zeer prettig. Net als ik vond ook zij dat het zeer snel introk en niet vettig aanvoelde.
SMEERBAARHEID: zeer goed, het smeert uit als een lotion, trekt zeer snel in
GEBRUIKSVRIENDELIJKHEID: super geweldig potje met pompje!
VEGAN? Ja
WATERBESTENDIG? Ja
UVA + UVB? Ja
MELDING VEILIG VOOR ZEE EN RIFFEN?  nee
VOOR / NADELEN: zeer pittig geprijsd, wel zeer effectief. Zeker voor de rijpe gevoelige huid een aanrader. Kan ook als dagcrime verder worden gebruikt,

MIJN EINDCONCLUSIE

Het viel mij op, dat de zonnebrandmiddelen steeds dichter bij elkaar zijn komen te liggen. Het is daardoor een stuk lastiger geworden om een juiste te kiezen, of eentje als de absolute topper aan te wijzen. Toch heb ik grote favorieten die uit deze test zijn gesprongen.

De zonnebrandmiddelen van EQ LOVE zijn mijn grootste favorieten uit deze test. Ze voldoen werkelijk aan al mijn persoonlijke eisen, ze hebben een verrukkelijke geur, ze werken meer dan uitstekend en zijn zuinig in gebruik. Het nadeel vind ik de prijs, die is vrij pittig. Maar ik heb dat er wel voor over, mijn huid is er blij mee  en het geeft een optimale bescherming tegen de zon.Ik ben echt heel erg blij verrast.

Een goede tweede plek is gereserveerd voor de OH LIEF. Zeer simpel gehouden, en daarom juist bijzonder. Zeer fijn, omdat het zelfs op de babyhuid zeer goede bescherming geeft. Weinig toeters en bellen, alleen wat er nodig is om een goed natuurlijke zonnebrandmiddel te maken.

De derde plek is gereserveerd voor ALPHANOVA. Eigenlijk zou het een gedeelde tweede plek moeten zijn, want deze zonnebrandmiddelen zijn absolute toppers. Fijne geur en textuur.

Qua geur ben ik verliefd geworden op deze droge olie spray. Het is werkelijk een heerlijke geur die je lang blijft ruiken na het smeren. Qua geur zet ik deze bij mijn favorieten, ik zou voor de werkzaamheid echter liever een créme kiezen.

 

De ORGANII is by far de meest bijzondere, en meest luxe zonne melk uit deze test. Je kunt deze zonnebrand melk gerust zien las de Rolls Royce onder de natuurlijke zonnebrandmiddelen als het komt op luxe. Maar qua werking doen alle anderen uit deze test net zo goed hun best. Het is een zeer geschikte melk voor mensen die niet van crémes houden, niet als een soort wc eend rond willen wandelen en anderen met hun geur bedwelmen, en het is geschikt voor het hele gezin.

LOVEA is simpel, maar goed, en betaalbaar. Het zijn sprays, wat misschien voor veel mensen juist erg prettig is in gebruik.

Alle andere geteste producten schaar ik een beetje onder ” de middenmoot”, wat een beetje oneerbiedig klinkt, maar niet zo is bedoeld. Het zijn prima zonnebrandmiddelen, maar ze vallen zo’n beetje ” op elkaar” waardoor ze inhoudelijk ( in samenstellingen) elkaar weinig tot niet ontlopen, en ook de werking vrijwel hetzelfde is. Alleen kunnen ze enorm verschillen in prijzen. Het kan de moeite lonen om de prijsklassen van al deze soorten te vergelijken. Resumerend zijn ALLE GETESTE varianten toppers. Met een paar uitschieters.

 

WAAR TE KOOP?

 

 

Voor OH LIEF ga naar deze bestelpagina

Voor SOLOBIOMOOI ga je naar dit overzicht

Voor PILOUCOSMETICS ga je naar dit overzicht

Voor BIGGREENSMILE ga je naar dit overzicht

 

Notificatie: de geteste producten zijn gratis toegestuurd voor deze test. Er zijn geen commerciële doeleinden mee gemoeid, en er zijn geen enkele inkomsten, ook niet uit de kortingsacties. Ik wil bij deze alle deelnemende webwinkels / fabrikanten hartelijk danken voor hun attente bijdrage aan deze test. 

24 Reacties op “De grote natuurlijke zonnebrandmiddelen test 2019

 1. Super handig deze test. Dank je wel.

  Ps. Zag dat bij Oh lief in het artikel staat dat hij geen melding heeft dat het veilig is voor koraal maar op de site staat van wel. Wellicht goed te weten.

 2. Hi Monique, dank voor deze uitgebreide test!
  Ik lees dat jij een lichte vorm van zonne-allergie hebt. Ik had een stevige vorm en ben er vanaf gekomen door 2 maatregelen:
  1) Astaxantine in te nemen. Deze meest krachtige anti-oxidant is goed voor de huid, ogen, oren en hersenen. Dr. Mercola noemt het een “huid verjonger”.
  2) MSM in te nemen (poeder) en te smeren (gel). Dit is organisch zwavel. Ik vermoed dat dit een indirecte werking heeft voor personen met een zwavel-tekort; blijkbaar hoorde ik daarbij. Ik kan me voorstellen dat MSM niet bij iedereen werkt tegen zonne-allergie. Wel is het zo, dat veel mensen een zwaveltekort hebben. Vroeger kwam zwavel van het regenwater op de groenten, maar tegenwoordig staat een groot deel van de groente niet meer bloot aan regenwater

  • Hoi Herman!

   Bedankt voor je toevoeging. Ik heb ook last van zonneallergie en zal MSM gaan slikken en me verdiepen in Astaxantine.

   Groetjes Amanda

 3. Heel erg bedankt voor de uitgebreide test. Ik heb goede zonnebrand nodig, ik loop nl snel huid kanker op. Ik vraag mij wel af hoe het zit met de verpakkingsmaterialen, zijn de tubes en sprays afbreekbaar?

 4. Dank voor de uitgebreide test! Ik heb vorig jaar last gehad van zonnebrand die gele vlekken veroorzaakte in mijn kleding. Kun je daar nog enig advies over geven? We zitten dit jaar 2 weken op Griekse wateren dus er gaat veel gesmeerd worden…

  • Qua vlekken? Daar heb ik helaas niet op gelet, maar ik denk dat je sowieso daar wel rekening mee moet houden. De zonnefilters laten nu eenmaal snel vlekken achter. Succes!

   • Precies ook mijn vraag! Gebruik daarom nu nog steeds de transparante zonnebrand spray Amber Solair van Garnier, met bijbehorende transparante aftersunspray.
    – niet vet
    – trekt direct in zonder waas
    – snel en eenvoudig gelijkmatig uitsmeren tbv egaal bruinen
    – geen vlekken op kleding, broekrand/wit overhemd
    – geen geur, belangrijker nog; geen zoete roosjes lucht (brrr!)

    Zojuist Botanic besteld, kies nog een nieuwe aftersun maar obv je tip in reacties hieronder tegen acne probeer ik ook EarthLine 🙏🏼

    Keep up the good work!

 5. Hi Monique, dank voor deze test! Zelf heb ik last van acne, als ik zonnebrand gebruik wordt dit erger op mijn voorhoofd. Heb jij advies welke zonnebrand ik het beste zou kunnen gebruiken? Dankjewel alvast! Groetjes, Sylvia

 6. Monique,
  Ken jij de zonnebrandproducten van Jetske Ultee ook?? ( Suncover en Suncare)
  Ik ben hier heel erg benieuwd naar.
  En ik denk meerdere met mij.

 7. N.a.v. de test Alba Botanica 35 en 50 gekocht. Helaas niet mijn ding. De 50 is nog geseald, de 35 heb ik getest. Misschien wil iemand overnemen?

 8. Super deze test, dank je wel! Inmiddels Lovea spray f30 voor mijn lichaam en Biosolis voor mijn gezicht gekocht. Volgende week ga ik beiden testen, ik ben benieuwd! Ik kwam ook nog de merken Naif en Ultrasun tegen. Misschien leuk om een volgende keer ook te testen?

 9. Je zegt dat lavera niet beschermt tegen uvb en het ook niet waterbestendig is. Ik zie het wel op de verpakking staan.. bleek dat uit je test of hoe zit dat?

 10. Hoi Monique, dank voor je artikel.
  Mijn vraag is: waar kan ik deze crèmes kopen, in welke fysieke winkel?
  Ik vind het erg vervelend om geld te betalen voor verzending.
  ECO COSMETICS NO BIOCIDE is het merk dat ik zou willen aanschaffen.

  • fysieke winkels weet ik zo 1/2/3 niet te benoemen omdat ik ze kreeg via webwinkels. Je zou gewoon eens in bio en gezindheridswinkels rond kunnen kijken…Succes en warme groet!

 11. Hoi Monique,
  Naar aanleiding van je tests (echt super!) heb ik de crème en spray van Alphanova aangeschaft. Er staat bij dat het geen waas achterlaat, maar helaas is dit wel het geval. Dit is voor mijn puber zoons echt een probleem en hierdoor willen ze het niet gebruiken (wat ik ook wel kan begrijpen). Kan het aan de huid liggen? Ik vind het in ieder geval erg jammer, want kost best veel.

  • Ik heb het gevoel dat er nieuwe en oudere zonnebrand van Alphanova zijn. Ik heb ook dit product vorig jaar al gekocht en mijn vrouw en kinderen vinden de witte waas ook niet fijn, ik kan ze ook maar niet bijbrengen dat gezondheid belangrijker is.
   Het zou wel prettig zijn als de nieuwe zonnebrand minder wit achter laat, dat zou ik dan ook graag willen weten.
   Maar dat weet ik dus nog niet zeker.
   Nu gebruiken ze namelijk weer de oude vertrouwde slechte producten 🙁

 12. Hey Monique, jouw test er weer even bijgehaald bij kopen van nieuwe/andere zonnebrand. Vorig jaar Alphanova gehad voor de kids en die is opgesmeerd, ik wilde nu Naif aanschaffen, de creme, ik dacht dat jij deze ook had getest, zie ik dat ovet het hoofd? Ivm creme en smeerbaarheid. GROETJES!

 13. Hoi,
  Ik heb een flinke voorraad van de alba spray flessen. De gele (kids) en groene (niet de blauwe). Heb je daar ook twijfels over?
  Groetjes!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *